openSUSE 12.1

Greg KH előadása a btrfs-re épülő, openSUSE 12.1-ben bemutatkozó Snapper-ről

Az openSUSE projekt ma bejelentette az openSUSE disztribúció 12.1-es kiadását. Letölthető innen. A kiadásról részletesen itt és itt lehet olvasni.

Hozzászólások

Még egy kis kiegészítés:

A notimon tesztelem a live-ot pendrive-ról - nagyon gyorsnak tűnik. Nekem ez a gnome3 is tetszik a unity-val együtt. Tetszik az alap téma is, csupán annyi, hogy a hatalmas ablak keret szerintem túl sok helyet foglal. De legalább könnyen megfogható.

Egyetlen dolog: ha nem oldottam fel a merevlemezemen a hardveres titkosítást, akkor nem boot-olt. Gondolom kernel paraméterrel kikapcsolhattam volna hogy hagyja figyelmen kívül az sda-t, de mindegy.

Meglepődtem, hogy van chromium csomag! 3-4 klikkel feltette a yast. Ja meg claws-mail is van?? Ez meg így hogy? :)

Szerk.: flash is 1 klikkel felment a yast-ból, és full screen-ben jól megy hd felbontásban a youtube, meg a notim gyorsbillentyűi is alapból jók.

Tetszik nagyon.
Bár bevállalósak azért.
Mi lesz a 3rd party driverekkel, amik eddig kompatibilisek voltak mindig egy adott release esetében mert nem változott a kernel verzió?
Pl. EMC PowerPath és hasonlók.

Másnak se telepítette fel automatikusan a nyelvi csomagokat? (KDE Live Usb install) Máskor legalább eslő updateénál vagy szoftvertelepítésnél behúzta őket..

sajnos nem tudom, ezeket a részeket kapásból átugrom, nem nekem szól.
szerintem a SUSE jövőre lesz 20 éves, a Unix System Laboratories is 1993-ban vették meg.
azt tudom elképzelni, hogy dolgoznak olyan arcok a fejlesztésen, akik több mint 20 éve ezen a területen mozognak
ezért van "experience" írva
de csak találgatok

KDE:
Nekem a KNetworkManager-t nem sikerült elindítanom még (pedig fent vannak a csomagok is), de gondolom ez apróság, még egy kis Google és OK lesz. A 64 bitest tettem fel.
Valamint a "Packman" repóban hibádzik egy-két kodek-csomag/függőség, ezért pl. a Kaffeine-hez és a K3B-hez nem akarnak a zárt kodekek felmenni és a VLC sem. :( Audacious-szal vizsont kiválóan megy az MP3 is.
Feltételezem, hogy a Packman még nem 100%-os, mivel tegnap jelent meg a rendszer.
Flash (YouTube legalábbis, bár ott már HTML5 videók is vannak) tökélestesen megy, más kellemetlenséget _még_ nem tapasztaltam.

---
http://it2it.hu/valastyan.attila

Egy kérdésem lenne. A brtfs mennyire megbízható linux-on? Sebesség terén, mintha lettek volna gondok, ha jól emlékszem. Érdemes mondjuk egy samba alá tenni, vagy inkább ott extX? Mondjuk ez 2 kérdés, de mindegy :)

Én bevállalós voltam és btrfs-szel tettem fel direkt (/ és a /home), főképp a Snapper miatt.
Továbbá cáfolnám:
Bootoláskor látszik, (F2-vel persze), hogy lefut az fsck.btrfs az adott eszközökre! ;)
Nyilván dmesg-ben vagy boot.log-ban is van nyoma.

---
http://it2it.hu/valastyan.attila

Hát, ahogy elnézem, ez egy létező program:


geeko:/home/vales # which fsck.btrfs
/sbin/fsck.btrfs
geeko:/home/vales # file /sbin/fsck.btrfs
/sbin/fsck.btrfs: ELF 64-bit LSB executable, x86-64, version 1 (SYSV), dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.16, BuildID[sha1]=0x398f0e05953abbda38dfe5ddb9defdf272b86f51, stripped
geeko:/home/vales # ls -lh /sbin/fsck.btrfs
-rwxr-xr-x 1 root root 23K okt 29 18.49 /sbin/fsck.btrfs

Egy 23KB méretű, ELF bináris az lehet placeholder a logokban?!

---
http://it2it.hu/valastyan.attila


# /sbin/fsck.btrfs --help
Usage: /sbin/fsck.btrfs [ignored command line arguments]
or: /sbin/fsck.btrfs OPTION
Exit with a status code indicating success.

--help display this help and exit
--version output version information and exit

NOTE: your shell may have its own version of true, which usually supersedes the version described here. Please refer to your shell's documentation for details about the options it supports.
...

# ls -l /sbin/fsck.btrfs /bin/true
-rwxr-xr-x 1 root root 23136 Oct 29 18:49 /bin/true
-rwxr-xr-x 1 root root 23136 Oct 29 18:49 /sbin/fsck.btrfs

11.4 -> 12.1 upgrade soran talalkozott mas is a kovetkezovel? dup utan reboot nem megy:

Failed to connect to socket /run/systemd/private: No such file or directory

A systemd mar dup elott is telepitve volt.
Ki kellett nyomni a gepet, utana mar minden rendben mukodott.

Már nvidia zárt driver van hozzá. Amd(illetve Ati) még nincs. Sok fejfájástól megkíméltem volna magam, ha annó az nvidia videókártyát választom.
------------------------
http://istenletezik.hu/

Volt itt pár napja egy gép, amit szétszedtem. Valami HD 54xx kártya volt benne... Az a kósza ötlet jött, hogy nézzük már meg, hogy áll az fgrlx mostanság. NVidia ki, bedobtam, elindult X rendes felbontáson (1920x1080), gondolom vesa vagy valami hasonló modul lehetett. zypper install fgrlx, aticonfig --initial, reboot. Pörög a boot, indul(na) az X, ahogy van lefagyott az egész. Alt+SysRQ+sss,u,o. Kártya ki, nvidia vissza.
Ati 2011 @ linux, kthxbai.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Eddig a kovetkezo problemakat szedtem ossze 11.4 -> 12.1 utan:

#1
IBM ThinkPad T400, Intel 5100 wireless, WPA2: az AP-val lassan asszocial, emiatt nem kap IP-t (de nem szall el hibaval a network.service), nalam a megoldas az volt, hogy az ifcfg-wlan0-ban valoszinuleg feleslegesen szereplo sort ki kellett kommentezni: WIRELESS_POWER='yes'. Igy most ugyan a KDM utan 10 masodperccel, de megjon a halozat. 11.4-ben ez a problema nem volt jelen.

#2
KDE-bol leallitaskor nincs poweroff: /usr/share/config/kdm/kdmrc -ben a HaltCmd '/sbin/halt' helyett legyen '/sbin/halt -p'. Nem is tudom, korabban hogyan mukodott.

#3
akonadi: ezt inkabb le sem irom, le kell szedni az egesz kdepim borzalmat. Minden vonatkozo csomagot letoroltem, amugy se hasznaljuk, a full KDE installal kerultek fel.

#4
(Regi) Ha nem hasznalsz desktop managert, tovabbra is vissza kell tenni a setuid bitet a /usr/bin/Xorg-ra, kulonben startx nem megy.

#5
Chromium/WebKit 'YouTube search' bug: http://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=102338 - meg nincs az OSS repoban a javitas.

#6
Ha KDE-ben aktiv az Apper service, auth ablakokat dobal fel par percenkent, de ebbol nem derul ki, hogy ki es mit akar (PackageKit).

#7
oxygen-icon-theme-scalable ikontema valami brutalis meretu: 280MB korul van.

Úgy emlékszem, hogy ezelott egy fél éve próbálkoztam utoljára OpenSuSe használattal. Akkor nagyon nem jött be, írtó bugos volt a KDE. Ebben már jobb a helyzet? Az "első szerelmem" az OpenSuSe 9.3, de az utóbbi években Debian alapú rendszereket használtam. Szeretnék visszatérne a süsüre ( egyelore csak az otthoni gepemen ), de amióta KDE 4 -et használnak szerintem nagyon bugos. Egy ideje már arra várok, hogy érjen meg a 4-es KDE.

Köszönom valaszod. Az a helyzet, hogy a KDE -t szeretném használni. A 3.5 -ös nagyon tetszett, tudom hogy meg ma is el, de inkabb nem. Jelenleg 10.04 LTS van a gepen, kicsit hülyén hangzik, de már unom.
Röviden: ha a fórumozók egyetértenek abban, hogy a 12.1 -es KDE -vel stabil, akkor cserélem, ha pedig nem, akkor marad a régi. :)

Megvolt az upgrade ma nekem is, egy hibába futottam bele, systemd-vel nem indult el a rendszer, valami gebax van az md tömbök inicializálásával (a mount nem várja meg a végét), sima sysvinit-tel indul szépen.
Ezen kívül az ég világon semmi gond nem volt, megy minden ahogy eddig. Semmihez nem kellett nyúlnom, még a KDE-hez sem :).
--
Discover It - Have a lot of fun!

Eddig 3 fail a KDE részéről:
1. Ark komolyan nem tud jelszóvédett ZIP/RAR-t csinálni? Ez is csak visszafele fejlődik...
2. Kivették a hóesés kompozit effektet... :((
3. Az óránál miért nem lehet beállítani, hogy mutassa a hét napját?

[szerk]
GnuCash nem megy: https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=724917
Kikészültem, hogy két hónapja nincs javítva... Tök jó, hogy benne az egész nyilvántartásom.
--
Discover It - Have a lot of fun!