Fut a Fedora is a 25 dolláros Raspberry Pi gépen

A Rapsberry Pi egy rendkívül olcsó, ARM-alapú, eredetileg Ubuntu-t futtató számítógép. Az Ubuntu felhasználók mellett a Fedora-t kedvelők is örülhetnek, mert Chris Tyler szemmel láthatóan azon munkálkodik, hogy a Fedora is használható legyen a gépen. A részletek itt.

Hozzászólások

Idézet a hivatalos honlapon lévő FAQ-ból:

"Because of issues with newer releases of Ubuntu and the ARM processor we are using, Ubuntu can’t commit to support Raspberry Pi at the moment."

Állat. Lehet megvan a következő gépem. :D
Azt jól értem a faq-ban, hogy utp kábelen kapja a naftát? Vagyis
egy későbbi változat?

>>: sys-admin.hu :<<

Nem 35$-t mond a felvételen? ...bár lehet, hogy az én fülem rossz :)

Amúgy ennyiért eljátszanék egy ilyen géppel.
Kíváncsi leszek, mikor lesz kapható.

Hát, ez a cikk meglehetősen keveset ír a 35 dolláros változatról, annyi van benne, hogy a 35-ösben lesz ethernet csatlakozó.

Kifelejtették, hogy az A modelben 128, a B modelben 256 mega memória lesz, a B modellen 2 usb lesz 1 helyett, és egyébként lesz RCA csatlakozó rajta. Ez utóbbi nekem jó, mert TV-re (is) akarom dugni majd. (forrás a wikijük)

Már ha van a TV-n HDMI port :) Én régebbi TV-re gondoltam, de igazából mindegy, RCA is lesz mindkettőn, meg audio output is. Ja igen, lehet, hogy a megfogalmazásomból nem tűnt ki, de az RCA-t nem a B változat pluszai közé, hanem mint általános, de a leírásból kifelejtett jóságot írtam.

Az biztos, hogy én rendelek többet is.
Viszont akkor indítványoznék ide egy mini poll-t: Ti mire használnátok a kütyüt?

Én személy szerint gyártanék egy fájlszervert itthonra, munkahelyemre mehetne egy médiacenternek, és egy ócódesktopon is gondolkodom amit tesóm használhatna koliban.

Szerintem nincs olyan, hogy nem bírja, max lassabban fog reagálni a gép, nem fog tudni teljes sávszéllel tölteni, ilyesmi. Okosan kell csinálni. Én debian helyett megkockáztatnék valami minimál hardverre fejlesztett disztrót*, vagy egy olyat amire csak a szükséges dolgokat telepíted**. Nem kell gui, vannak cli torrent kliensek, sőt, a népszerűbb grafikusoknak is van headless változatuk (deluge, transmission, még utorrent is).

* Puppy, dsl, és társai.
** Archot használhatok egy ideje, és marha sokat tanultam abból, hogy próbálgattam összerakni a rendszerem. Az tuti, hogy a sajátomra ezt fogom húzni, ha kéznél lesz :)

Inkább a miatt aggódok, amit írtál is. Hogy nem tudja kihasználni a sávszélességet, lassan reagál stb.

speciális disztró jól jönne, de ezeknek nem nagyon van arm portjuk. Eddig nem találtam. Fedora jobb lenne, mert azt ismerem legjobban, bátrabban faragok belőle.

guit én sem gondoltam, vagy transmission vagy qbittorent headless lesz belőle. Az archra azért még ránézek. :)

>>: sys-admin.hu :<<

Nem igazán vagyok tisztában a dologgal.
A mobilomban Cortex A8 van, ami ARM7, a HTC Kaiserben ARM6 van, ezeken a Debian-féle armel elfutott, de az ARM7-es telefonom lévő rendszer nem futna a 6-oson.

Remélhetőleg az arch-féle armel változat is fut az ARM6-on.

Bocs, ez kicsit zagyva lett... :)

Az hülye ötlet, hogy varrjanak rá még egy Crystal HD csipet is? :)
Vennék egyet htpcnek. :D

>>: sys-admin.hu :<<

Friss hír. link

Ami kiderül belőle: nem kívánják korlátozni az első példányok (úgy tízezer darab. :) ) eladását kizárólag fejlesztőknek. De azért nekik javasolják elsősorban.

Ami még lényeges, hogy valamikor decemberben lesz megvásárolható. :( Viszont szerintem a sorok között kiolvasható, hogy már gyártás alatt van, vagy már fix a gyártás ideje, darabszám, költségvetés stb. :)

>>: sys-admin.hu :<<