Bejelentések a párizsi LibreOffice konferenciáról

 ( trey | 2011. október 16., vasárnap - 18:56 )

A The Document Foundation e-mailben számolt be az október 12-től 15-ig Párizsban megtartott LibreOffice Conference bejelentései közül néhányról:

  • Elkészült a LibreOffice irodai programcsomag online változatának egy prototípusa (videó fent). A LibreOffice Online Prototype-ot a SUSE-s Michael Meeks fejlesztette ki a Red Hat-os Alexander Larsson Broadway-ének felhasználásával.
  • Portolják a LibreOffice-t Android és iOS eszközökre. A cél az, hogy a felsorolt rendszereket futtató tableteken (és kisebb eszközökön) is használható legyen a csomag. Ezek a projektek messze vannak még a termék állapottól. Valamikor 2012 végén, 2013 elején lehet belőlük végfelhasználók számára termék.
  • 500 000, a francia kormányszervek használatában levő, többnyire windowsos desktopot állítanak át OpenOffice.org-ról LibreOffice-ra
  • 800 000 darab, LibreOffice-t és más nyílt forrású szoftvereket tartalmazó pendrive-ot osztottak ki Párizs-környéki tanulóknak

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

na es a stabilizalas hogy all? A prezentacio keszitoben at lehet mar rendezni >10 diat anelkul, hogy csonta fagyna az egesz? En eloszor az asztali valtozatot raknam hasznalhatova, es majd utana nyitnek az uj technologiak iranyaba.

Át.

Nekem egy darab textbox kijelölése és átméretezése kb. 10 másodpercbe kerül, olyan szinten lassú. Szerencsére nem sokszor kell prezentációt csinálnom, mert már biztos felkötöttem volna magam.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Ubuntun próbáltad?

ott is borzalmas, bár jobb mint az openoffice.org

Hogy máshol milyen, nem tudok nyilatkozni, Fedora 15-ös csomagba nem mentem bele anno olyan mélyen hogy legyen valami baja (olvasni tökéletes), Ubuntu féle változattal a fentebb írt problémáim vannak a mai napig, Gentoo alatt pedig komolyan nyúzom és eddig nagyon stabil, ami bajom van vele, az már szoftver és nem disztró specifikus.

+1, eloszor hasnzlahato termeket kellene csinalni

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

+1, legutobb (tavasszal) nem lehetett meg mindig kepeket captionnel, bekezdeshez rogzitve berakni a Writerbe, aztan talaltam egy MS Office 4 Mac installert a cegnel, nyilvan 0 masodperc alatt valtottam at. A diplomamnal sajna nem kapcsoltam anno eleg gyorsan :(

tex

Poppereknek LaTeX :)

De most oszinten, ki az, aki 10 oldalnal tobbet akar irni, es *Office programokkal kinlodik?

Általában én is, és sokan… :-) Jellemzően gyorsabban megtalálom a GUI-n ugyanazokat a formázási beállításokat, mint hogy LaTeX-hez kiguglizzam. LaTeX-hez akkor nyúlok, ha sok hivatkozást kell használnom, LibreOffice-ban elég nehézkesnek tartottam a megoldást…

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

mondjuk anyukám?... -.-

Például én. Mind az 56 regényemet, 16 kisregényemet, több tucat novellámat, a GoboLinuxos és a VIM-es könyvemet, a filozófiai műveimet egyaránt OpenOffice-ban (illetve újabban már LibreOffice-ban) írtam. Persze azt elismerem, hogy bonyolultabb szerkesztésekhez bizonyára megfelelőbb a Latex, bár azt bevallom nem ismerem. Mert egyelőre még nem volt szükségem rá. De ha lesz valami bonyolultabb feladat, feltehetően megtanulom s azt használom. (Bár lehet hogy inkább a Scribust). De egyelőre nem volt a munkásságomban olyan feladat, amire a LO ne lett volna tökéletesen megfelelő.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

tételezzük fel, hogy már 5 évesen profin írál/olvastál, most meg mondjuk 40 vagy. Így 35 év alatt írtál 56 "nagy" regényt. A kisregényekkel együtt az 2 regény évente. A minősgi vivjan féble regények sincsenek ennyien. Gratulálok. Mi lenne ha inkább most hármat vagy négyet írnál egy év alatt és addig nem f@snád tele a baromságaiddal az összes topicot. Ma mást sem olvasok, mint az ökörségeidet. Reggel még szórakoztató volt, délután már egy cég röhögött rajtad, de most már fársztó. Kuss és irány írni. :D

Azt hiszem megfogadom a tanácsodat, s elhúzok írni. Az 57-edik regényem úgyis még csak félig van készen. Mert igazad van, minek is szánjak rátok több időt, amikor (tisztelet a kivételnek) többségében úgyis reménytelenek vagytok: vallási fundamentalisták, bigott erénycsőszök, MS-bérencek, LO-gyűlölők... Néha olyan érzésem van, hogy a vita itt nem is falrahányt borsó, hanem disznók elé szórok gyöngyöket! (Persze jelképes értelemben - nem gondolok arra, hogy a HUP olvasói a szó tényleges értelmében, valóságosan disznók lennének). Valóban sokkal hasznosabb, ha a meddő vita helyett inkább az életművemet fejlesztem tovább!
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Akkora arc vagy. Több, mint tíz éve foglalkozok linux-szal, valószínűleg ezért nem mondok akkora baromságokat, mint te mert ismerem azt amiről beszélek. Soha a büdös életben nem használtam win-t csak Solaris-t és Linuxot. De sokkal inkább elviselem az általad bérenceknek nevezett emberek beszólásait, mert ők legalább értenek ahhoz, amiről beszélnek, vagy ha ahhoz nem is, de legalább valamihez. Te kb. semmihez sem, a hozzászólásaid olyanok, mint a fing a szélben: Bűzlenek és semmi tartalom nem marad belőlük...
:D
Remélem az íráshoz legalább valamit ugatsz...

Nem értelek. Azt hittem az előző kommentedet azért írtad, hogy rávegyél hogy ne postoljak ide többet — erre most beszólsz hogy de mégis legyen ok, amiért újra ideírok?! Hát most mondd, nem vagy egy kicsit (nagyon) logikátlan?!
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

"LO-gyűlölők"

Probléma: alapvetően képtelen vagy beleilleszteni a saját világképedbe, hogy vannak olyan humanoid egyének, (pl. én), akik nem gyűlölik a különféle openszósz* szoftvereket, csak épp magasabb/másabb az igényeik.

*Definíció itt.

----------------
Lvl86 Troll

Az MS Office meglepoen jol tamogatja ezt a funkcionalitast, igaz, annyiba is kerul. De a cegnel 3-4 oldalas doksikon veszekedtem a layoutengine-nel orakig... Komolyan: kep, kozepre, captionnel, az oldal 95%anak szelessegeben. Ez wordben harom kattintas, lo-ban meg helybol orulsz meg, barmi valtozna.

Ez pontosan egy kattintás a LibreOffice-ban, ha készítettünk hozzá keretstílust (l. a LibreOffice Writer jegyzetben). Ilyen nincs a Wordben, de mentségére legyen mondva, 3-4 oldalas doksik készítéséhez, amire tényleg nagyon jó, nincs is szükség keretstílusokra. Feliratos képnél egyébként nem a képet, hanem a felirat beszúrásánál létrejött keretet kell méretezni, a mozgatáshoz hasonlóan, lehet, hogy ezért nem sikerült közvetlenül elvégezni a pozicionálást. Egy nagyméretű, közel ezeroldalas ODF szöveges dokumentumot exportáltam az előbb PDF-be a LibreOffice-szal, egy keretstílust használt a dokumentum a több mint 13 ezer (!) keret pozicionálásához. Egy belga cég képviselője ma írt, hogy évi 8 ezer színes magazinoldalt szednek ki az OpenOffice.org 3.3-mal. Képeket a LibreOffice-szal is lehet tehát kezelni, sőt komolyabb feladatok esetén még jobban is, mint az MS Office-szal.

Nezd, ismerem a LaTeX-et, ismerem a HTML-t, ismerem a DocBook-ot. Kiskoromban tudtam kezzel PS-t szerkeszteni. De ha nekem valaki egy napi felhasznalasra szant Office csomagot ad oda, akkor ott nincs helye 0 bajtnal hosszabb magyarazatoknak, hogy miert nem mukodik.

ezen állításod némiképp megkérdőjelezi a titkárnőképzők felhasználói számítógépes tanfolyamok létjogosultságát.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Itt nem ez a problema, hanem hogy tovabbra is fajlokban gondolkozik, ergo ez egy szep techdemo, de termeknek nem kene.

probálkozni azért szabad? :D
---
"Szép Mező Szárnya jel alatt született, Szívébe írva gyönyörű üzenet: A világon élni csak hősként érdemes, Rajtad a sor, hallod, mondd tovább, Énekes!" P. Mobil - 1978

persze csak nem kéne újra feltalálni a kereket, ráadásul kocka alakúan...
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

egyetertek. inkabb hasznalok virtualizalt MSoffice-t. Libreoffice leginkabb csak nezegetesre alkalmas. (legalabbis nekem)

Nem tudom, miért fikázzák állandóan sokan (hej de sok a troll itt!) a LibreOfficet (korábban az OOo-t), amikor a legszuperebb és leghasználhatóbb program az egész Szabadszoftver-mozgalom összes alkotásai közül (kivéve magát a Linuxot). Legalábbis a Writer részére sosem volt panaszom. Mondjuk a többi részére sem, arról csak azért nem szólok mert azokat keveset használtam. (Illetve még a Drawot aránylag sokszor, de azt sem annyit mint a Writert.) Annyi bizonyos hogy ha nem lett volna OOo, akkor soha nem is váltok Linuxra, mert ez a számomra egy abszolút nélkülözhetetlen termék! Le a kalappal a készítői előtt! Több éves használata során csak egyetlen hibára akadtam: a felkiáltójel után nem működött az automatikus szókiegészítés (javítás). De miután e hibát jelentettem, hamar kijavították ezt is már a következő verzióban, pedig ez még az OOo és nem a LO idejében volt. S ez sem volt ugye nagy jelentőségű hiba. Szerintem LO (korábban OOo) nélkül az egész linuxos mozgalom amolyan félkarú óriás lenne, sőt, rosszabb: olyan féllábú ember, aki fenékberúgó versenyen akar indulni! Mert e termék nélkül egyszerűen lehetetlen megtörni a M$ undorító szoftverdominanciáját!

És egyszerűen nem igaz hogy gyakran fagyna, nekem még sosem fagyott, pedig ÓRIÁSI dokumentumokkal dolgozom, s ugyanakkor csak 512 mega RAM van a (különben is régi) gépemben! És néha egyszerre több doksi is nyitva van! Meg a Firefox is, meg képszerkesztő, meg megy a zenelejátszó is... Vagy nálam csak amiatt nem fagy, mert a sokak által úgy lebecsült GoboLinuxot használom?! De az nem lehet, mert mostanában már a Puppyt használom, és itt sem fagy! Szóval szerintem a LO-val semmi komoly baj nincs. Esetleg apróbb szépséghibái lehetnek. Illetve, az lehet a ludas a dologban, hogy én "normálisan" használom, s nincsenek extravagáns, mesterségesen gerjesztett igényeim...
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

"És egyszerűen nem igaz hogy gyakran fagyna, nekem még sosem fagyott"

Hallottal mar az egyszeru formalis logikarol? :) (Tudod, ami arrol szol, hogy mibol mi kovetkezik.)

A OOo-nal azert jopar minosegibb FL/OSS termek van, szerencsere.

A temahoz visszaterve: ez nem egy webes szolgaltatas ebben a formaban, hanem lenyegeben egy remote desktop megoldas. A webes irodai programok egyik legfontosabb eleme a kollaboracio, ebben egy HTML5 frontenddel ellatott OOo igen messze van a Google vagy a MS megoldasatol.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ki másnál jönnének elő a felkiáltójeles hibák, mint nálad :)
Egyébként attól, hogy a te igényeidnek megfelel, a többségnek nem. Szerintem egy borzalom, sokszor próbáltam már megszokni, de folyton valami baja volt, MS Office-szal pedig semmi bajom nem volt még eddig. Az MS dominanciáját pedig nem egy ilyen kaliberű szoftver fogja megtörni, ezt elhiheted :)
--
HUPbeszolas FF extension

Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok helyen céges környezetben igen is az MS Office (minimum 2003) az alap, elfogadott dokumentum formátum (ezen persze lehet lamentálni, hogy ez jó-e így). Én még nem láttam egyetlen egy olyan dokumentumot se, amit Loo vagy Ooo rendesen exportálni/importálni tudott volna ide/oda úgy, hogy mindkét programban hajszál pontosan ugyan úgy jelenjen meg. Amikor pedig céges prezentációt kell tartanom, akkor nem mindegy, hogy néz ki a felvetített diasor és benne a grafikonok (mert komolyabb helyen, ha akár tengelyek nem stimmelnek, valami miatt lemarad a mértékegység, tengelyfelirat, a főnököd darabokra tép...), és kurvára semmi kedvem sincs plusz egy napot szopnom azzal, hogy az Loo-ban megírt dokumentumot MS-ben teljes egészében újra megformázzam, meg a grafikonokat elkészítsem.
És ne is próbálj azzal jönni (mármint egyel feljebb), hogy akkor miért nem szólsz, hogy "dehát tegyenek fel Loo-t, mert nyílt forráskód, meg linux, meg ingyenes meg béke!", mert kb. ott helyben röhögnek ki, és rúgnak ki a picsába úgy, hogy a lábam se éri a földet.
Lehet szabadságharcost meg hippyt játszani, csak nem kifizetődő.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Konvertalni kell pdfbe, es meg office sem kell, es a megjelenessel se lesz problema.
--
Discover It - Have a lot of fun!

+1

Én már szívtam ppt-vel, mert nem azonos verziójú volt az általam használt és a vetítésre használt gépen levő....

Persze, a pdf-es bizonyos csiliviliket nem enged meg, de (legalábbis ahol én járok) azok nem kellenek.

Milyen csilivili? Áttűnések meg animációk max az ECDL vizsgához kellenek... :) Nem kell sehova sem.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Olyan cégnek fizecc egy valag pénzt (win + ms office) aminek akarsz.

LO egy nagyon faintos kis progi. Igaz én csak doksi írásra használom de arra tökéletesen kifogástalanul alkalmas.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Szóval olyasmire használod, amit egy wordpad is tud, de azért megmondod róla a tutit :)
--
HUPbeszolas FF extension

Nem. Olyanra használom amire egy sima "echo >" is jó lenne, de én egy ilyen kényelmes gyerek vagyok.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"Szóval szerintem a LO-val semmi komoly baj nincs."

Komolyan?

https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=34757
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=34892

Érdemes figyelni a dátumot, meg hogy ez a funkció a fejlesztők szerint "Importance: medium enhancement"
Amúgy iirc ez sose működött. Az külön röhögésre ad okot, hogy az nagy büdös "free opensource" ogg-vorbis nem támogatott.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Szóval az LO-ban bugos az ogg lejáccás. Huh,.... ez tényleg nagy probléma. :DDD

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ezek szerint nem olvastad el egyik linkelt hibabejelentést se.
De tessék, csak a te kedvedért:

"No matter what video file type I try to insert (ogg theora, mp4 h.264, etc.), I
am unable to see and play video in Impress.

This is with Ubuntu 10.10 and the 3.3.1 release from the libreoffice PPA.
Gstreamer apps can play all my videos fine."

Nem vagyok GPL buzi, bár szeretek nyílt forrású programokat használni, de már ha csak az elvet nézzük, akkor igenis nagy baj, elég cink, hogy pont a szabad és nyílt forrású Loo nem tud egy ugyancsak szabad, és nyílt forrású fájltípust kezelni. Igaz, a konkurencia a se (FIXME), de avi beillesztés legalább ott megy.
Szerinted legközelebb, mibe fogok kódolni videót, és mibe fogom elkészíteni a prezentációt, hogy azt a cégnél be is tudjam mutatni?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Ubuntu bug, mert openSUSE alatt megy, ott le tudták buildelni helyesen.

Akkor valamit a srácok a hivatalos buildekben is elbasznak, mert én mindig azt töltöm le, és nem működik.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Ja, azt asszem valami régi CentOS-es csináljuk, hogy tuti minden Linuxon menjen. Az nem való felhasználásra, csak van, mert kell lennie. A LibreOffice-t mindenkinek a saját disztribútorától kellene beszereznie. Itt sokan szeretik az Ubuntut. Az Oneiricben LibreOffice 3.4.3 lesz. A Nattyben 3.3.2 volt, frissíthető 3.3.4-re vagy van PPA 3.4.3-ra. Én megnézném az Oneiric-es 3.4.3-at, és panaszkodnék ezerrel a Launchpadon, ha nem megy. A Canonical foglalkoztat 1 fő LibreOffice fejlesztőt (Bjoern Michaelsen alias SweetShark).

"Az nem való felhasználásra, csak van, mert kell lennie."

Hátőőő... mindegy, a lényeg, hogy minden nap tanul valami újat az ember. És ha nekem történetesen nem ubuntum, hanem debianom van? A disztribútorom pedig nagyon lassan frissít (ezt ismerjük). Akkor rágjam a debian fülét?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Nem értek a Debianhoz. Backports?
http://packages.debian.org/search?keywords=libreoffice

(1) Ha elindítottam a skypot, többé nem tudok nyitni semmit.
(2) Ha Thunderbirdből megnyitottam valamit, többé nem tudok megnyitni semmit.
(3) Ha Firefoxból megnyitottam valamit, akkor többé nem tudok megnyitni semmit.

Szánalmas...

Agybajt kapok attól is, hogy egy betöltött textfájlba belejavít.
(pl: az egyedül álló '+' jeleket '0'-ra). Miért nem alapértelmezés,
hogy nem javít bele semmibe semmit? Nem találom hol kell kikapcsolni
ezeket az opciókat. Az automatikus dátumjavítás miatt (ponttal
elválasztott számókból minden áron dátumot akar csinálni!) is
szívok eleget.

Tessék kérem, rendberakni ezeket.

Köszönettel: meditor )-::

> Sol omnibus lucet.

> Tessék kérem, rendberakni ezeket.

Erre válaszolok, bár a többi hozzászólás alá is illene. Tehát tegyük rendbe ezeket, és akkor hajlandó leszel használni ingyen. Hmm, ez nem tűnik jó üzletnek. 2500 nyitott hiba van a bugzillában, plusz hozzávehetjük azt sok ezret is, ami a régi OOo bugzillában nyitva van, és nincs még javítva a LibreOffice-ban. Hetente kb. 10 hibát tudunk kijavítani, és bejelentenek vagy százat. Nyilvánvaló, hogy az lesz kijavítva, amire valaki küld patchet, vagy fizetős ügyfélnél jelentkezik, aki rendelkezik támogatási szerződéssel. Sajnálom, ha valakit kiábrándítok ezzel. meditor, te programozó vagy, biztos tudnál küldeni patchet, csak valamiért mégsem küldesz, és nem is fizetsz a supportért. Sajnos, akkor várnod kell.

Az a baj, hogy ez nem változtat azon, hogy a Libre Office milyen minőségű szoftver.

Elnézést, ezt nem értem. Volt egy kiindulási állapot, egy éve, amikor a projekt indult. Rengeteg hibajavítás, kódtisztítás történt azóta, és még lesz is. A minőség időben nem állandó, szerintem javul. Valamint nem tudok más szabad szoftverről, ami funkcionalitásban többet nyújtana ebben a kategóriában. Ezt a finoman szólva nem túl szép kódot kell kipofozni a következő pár évben, mert nincs más.

Olyan felhasználó nincs, akit mind a 10000 nyitott hiba érint. Ha valaki vesz supportot, annak kijavítják azt 10-20-at, amelyik neki kell. Illetve aki akarja és tudja, kijavíthatja azt a hibát magának, ami zavarja, és nemcsak ő jár jól, hanem mindenki.

O.K., várok türelmesen. (-::

> Sol omnibus lucet.

Hogyan tudok fizetni LO supportért?

Munkám egyik fő része cikkek írása, amit alapvetően LO-szal (régebben OOo-gal) csinálok. Az utóbbi időben, kb az OOo -> LO váltáskor megjelent egy két bug, amit nagyon szeretnék, ha javítanának, akár még fizetnék is érte.
Csaba

Mindenképp érdemes bejelenteni a hibákat. Az sem kizárt, hogy már be is lettek jelentve, sőt ki is lettek javítva, mert ha jól sejtem, másokat is zavaró, nem speciális hibákról van szó. Pontosan mik ezek?

Leginkább a 34599 számú bugról van szó, ami mostanában a napi munkámat teszi nagyon körülményessé.
Csaba

Sajnos ez a hibabejelentés számomra teljesen érthetetlen, zavaros.

When someone copy a non plain text (ctrl+c) then paste special (ctrl+shift+v) it sometimes not working at all (no paste special dialog brings up).

Tehát egy formázott szöveget másolt a vágólapra, majd LibreOffice-ban nyomott egy ctrl+shift+v-t. Néha nem jön fel az Irányított beillesztés párbeszédpanel. (És a szöveg sem illesztődik be?)

In this case if someone copy and paste special a non plain text the "Paste special" dialog appear but the "Unformatted text" option is in the list changed to "" in Writer and "*" in Calc.

In this case... ebben az esetben? Amikor nem jelenik meg a párbeszédpanel? Nem azt akarta írni, hogy más esetben? Hiszen azt írja, hogy megjelent, csak nem jó választási lehetőségek vannak rajta.

Then something happen and the function works correctly.

Szóval nehéz reprodukálni. Én sem tudtam reprodukálni. Legalább addig el kéne jutni, hogy elfogadható angolsággal le kéne írni a lépéseket, és a hibához mellékelni kellene egy kicsi, reprodukálható tesztfájlt. Pl. egy PDF-et, amiből nem sikerült másolni. Meg kellene azt is nézni, hogy amikor nem megy, akkor mi van a vágólapon.

OK, nem én reportoltam a bugot.
Szóval amikor az ember kijelöl PDF-ben egy szövegrészletet, (vagy más programban olyan szövegrészletet, amiben formázás van), és megpróbálja beilleszteni formázás nélkül egy oowriter doksiba, akkor nyom egy Ctrl+Shift+V-t. Normálisan erre feljön egy menü, és ott van, hogy "Formázatlan szöveg". Csakhogy néha* nem jön fel semmilyen menü, de ha meg simán Ctrl+V-t nyomok, akkor formázással együt illeszt be, ami nekem nem jó. Ekkor jön a reportban is írt workaround, miszerint új üres doksi, abba beilleszt, azt Ctrl+A-val kijelöl, Ctrl+C-vel másol, és akkor már megy az irányított beillesztés (Ctrl+Shift+V).

*néha: Ez a fő bajom, amiért eddig én nem reportoltam, mert nem konzisztensen jön elő, az esetek kb. 60%-ában, és nem jöttem rá, hogy pontosan mi hozza elő. Sajnos a PDF-ek, amik előhozták, kifejezetten nem publikus anyagok, azokat mellékelni nem tudom.

Csaba

Közben megtaláltam máshol is, más is bejelentette. Nézegetem még...

A kérdés az, hogy ilyenkor mi van a vágólapon?
Egyébként PDF-ből formázott szöveg...? Gondolom plain text lehet (vagy szimpla 'szemét'), alkalmazástól függően.
Ez más alkalmazásoknál is előfordul, a vágólap csodálatos lehetőségével az app-ok nem tudnak kommunikálni.
Nem meglepő, mivel a clipboard nem erre való.
Tapasztalat. Mindenre jó és egyben semmire.
Az általad is említett megoldást használom formázás ellen, copy, paste Notepadba, újra copy és mehet a célba a Paste... Modern technika.
---
"Szép Mező Szárnya jel alatt született, Szívébe írva gyönyörű üzenet: A világon élni csak hősként érdemes, Rajtad a sor, hallod, mondd tovább, Énekes!" P. Mobil - 1978

Én erre az X clipboardot használom: a kijelölt szöveg középső egérgombbal beilleszthető, és AFAIK az X clipboard csak szöveget tárol.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Jogos... A fentebb vázolt megoldást Windowsnál használom.
Linuxnál nincs ilyen gondom.
---
"Szép Mező Szárnya jel alatt született, Szívébe írva gyönyörű üzenet: A világon élni csak hősként érdemes, Rajtad a sor, hallod, mondd tovább, Énekes!" P. Mobil - 1978

Én viszont csak Linuxszal használom, és ott jött elő. Viszont lehet, hogy valóban clipboard bug, nem tudom eldönteni.
Csaba

Vajon előbb lesz benne ribbon mint hogy megnyissa a saját maga elmentett doc-ot hiba nélkül?

Hmmm....


No rainbow, no sugar