Az Ubuntu-t választotta a HP publikus cloud-jának vezető host és guest operációs rendszerévé

 ( trey | 2011. október 9., vasárnap - 12:04 )

Fontos mérföldkő ez az Ubuntu mögött álló Canonical számára, hiszen referencia operációs rendszere lehet a világ egyik leendő legnagyobb publikus cloud-jának. A héten Bostonban megtartott OpenStack Conference rendezvényen Jane Silber, a Canonical vezérigazgatója bejelentette, hogy a Hewlett-Packard publikus cloud-jának vezető host és guest operációs rendszerévé az Ubuntu-t választotta. A HP szeptemberben jelentette be, hogy elindult az OpenStack-alapú publikus cloud-jának privát bétatesztje. Az OpenStack egy nyílt forrású cloud computing projekt, amelyet 2010 nyarán indított útnak a Rackspace Cloud és a NASA. Azóta 100+ cég - köztük a Citrix Systems, Dell, AMD, Intel, Canonical, HP, Cisco - csatlakozott a projekthez.

A Canonical és a HP szorosan együttműködve dolgozik a jelenleg meghívásos alapon működő bétatesztben. A Canonical szerint biztonságos, skálázható, üzleti szintű cloud szolgáltatást kívánnak majd nyújtani kezdve a legkisebb vállalatoktól a legnagyobbakig. A HP és a Canonical azért állt be az OpenStack mögé, mert mindkét vállalat elkötelezett a nyílt forrás mellett.

A Canonical 2011. februárjában csatlakozott az OpenStack projekthez, majd májusban bejelentette, hogy ugyan az Eucalyptus-t egy ideig még támogatják, de hosszú távon az OpenStack lesz a cég stratégiai választása a cloud computing területen.

A Canonical bejelentése itt. További részletek itt és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez számomra azt mutatja, hogy problémák ide, problémák oda, az ubuntu azért egész jó úton jár :)

Mitől, miben jobb az OpenStack mint az Eucalyptus?

pro:
- rackspace van mogotte
- egesz jo architectura az uj (diablotol kezdve)

konktra:
- a kodja egy hanyinger
- a doksi mar akkor obsolete, mikor megirjak

Az Eucalyptus melletti érv, hogy az api-ja azonos az Amazon EC2-vel, így könnyen lehet mozogni EC2 és például saját Eucalyptus infrastruktúra között, ami szerintem nagy előny.

az openstacknek is.

Az install guide azert tobbe-kevesbe meg mukodokepes rendszert eredmenyez? :-)
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Én a döntést inkább úgy vizsgálnám, hogy a HP mit nem választott, és miért nem.

Lehetett volna az arrafele nepszeru RH/Fedora/CentOS/Ora vonal is.

--
Az emberek azt állítják, hogy múlik az idő, az idő viszont csak mosolyog, mert látja, hogy az emberek múlnak. - tibeti közmondás

HP-felé népszerű Ora? Ezen fog röhögni az egész gyár, ha elmondom ...

mi a bajod az ora val?
tessek nagyobb tisztelettel lenni a fogyatekos emberek irant!

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Amerikaban kedvelik az RPM alapu disztrokat. Marpedig az Oracle is ilyet szallit.

--
Az emberek azt állítják, hogy múlik az idő, az idő viszont csak mosolyog, mert látja, hogy az emberek múlnak. - tibeti közmondás

Nem biztos, olvasgattam HP-s twiteket az Oracle Open World konferencia alatt és nem volt olyan érzésem, hogy húdenagy volna a durci mert a csúnya Oracle keresztbe tett az Integrity termékeknek.

Ave, Saabi.

Hát mióta a HP-EDS is IBM akar lenni, azóta tök mindegy hogy mit és mivel adnak el, csak adjanak. A HP név tök jól hangzik a dobozon, ha benne Cisco és Oracle dohog akkor is. Ilyen a világ na. :)

Jó az Ubuntu reklámja, bár az Ubuntu volna olyan jó.

Az ubuntu nem rossz rendszer. Csak trendi és a trendi dolgokat trendi utálni.

Mi nincs benne, ami a munkához kell?

Nem az a baj hogy nincs benne, hanem az, hogy ami benne van, annak a minosege... mondjuk ugy, sok kivannivalot hagy maga utan.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

sub
--
cythoon

Őszintén szólva eléggé ledöbbent a közönség, amikor a keynote keretében Jane bemutatta a juju-t. A sorok között ott volt az összes nagy hardverszállító is, mint pl. Broadcom, NetApp, EMC, HP, Dell, Intel... Szerintem ez volt az elmúlt hét legnagyobb dobása. Utána volt még egy kiscsoportos session, ahol bele lehetett kérdezni a részletekbe, és részletesen bemutatták az Ubuntu-s srácok, hogy áll a projekt. A nagy kérdés az volt, hogy a Chef és Puppet mellett van-e létjogosultsága egy ilyen megoldásnak. Erre az a hivatalos válasz született, hogy a juju alapvetően az egyes szoftverkomponensek közötti relációt jobban támogatja. (pl. ha egy wordpress instance-hoz rendelsz egy mysql szervert).

A juju mégis az égi virágban van?