MeeGo + LiMo = Tizen

 ( trey | 2011. szeptember 28., szerda - 19:45 )

Új nyílt forrású, Linux-alapú projekt jelentette be a létezését Tizen néven. A Samsung és az Intel felügyelete alatt működő projekt a MeeGo és a LiMo egyesítése nyomán született meg. A Tizen számos eszközkategóriát támogat majd, úgy mint smartphone-okat, tablet gépeket, smart TV-ket, netbookokat és gépjármű-beli szórakoztató-központokat. A projektet a Linux Foundation hostolja. A fejlesztése teljesen nyílt lesz. A fejlesztést az Intel és a Samsung alkotta a technikai bizottság felügyeli majd. További részletek a projekt honlapján és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Dejó! És ez mikor olvad össze valami mással vagy mikor szűnik meg?

--
Kum G.
Linux pólók HUP pólók Linux tanga

Majd ha az első Tizen alapú készüléknek piacra kellene már kerülnie. :)

A Tizen alkalmazásprogramozási interfészek a HTML5-ön és más webes szabányokon alapulnak és (...) lefedik a platform változatos képességeit mint az üzenetküldés, a multimédia, a kamera...

És megjelennek majd az olyan XSS scriptek, amik elküldik SMS/MMS-ben a telefont használó fényképét ezerszer.

Egyre érthetetlenebb mi történik a Nokia, Qt, MeeGo környékén...
A Nokia fejleszti a Qt-t, amit majd remekül lehet használni Samsung telefonokra való fejlesztésre. (Hacsak nem szedik ki belőle a Qt-t.)

A Nokia fejleszti a Qt-t

Ez így, ebben a formában nem igaz.

Ez semmilyen formában sem igaz. :)

Akkor ki?
Nem rég is volt valami, amit a qtcreator frissítője fel is rakott?

Trolltech, oké Nokia tulajdon, de attól még külön cég így sem jogilag sem gyakorlatilag nem a Nokia fejleszti.

De a http://trolltech.com rögtön a Nokia oldalára dob át.

Már nincs Trolltech. Qt Development Frameworks division van a Nokián belül. Semmilyen módon nem különálló entitás tőle, tehát valamilyen szinten helytálló, hogy a Qt-t a Nokia fejleszti, de az csak egy része a történetnek. Van még egy Digia nevű cég is, akik a fizetős változatot tartják karban (és a fejlesztéseiket, amik főleg hibajavítások, visszaadják a nyílt forrású változatba). És ugye van egy futó project is, hogy a közösséget szélesebb körben bevonják.

Személy szerint egyébként egyre inkább azt látom magam előtt, hogy a Nokia előbb-utóbb dobni fogja a Qt-t. Túlságosan beette magát az MS oda.

Nagyon sajnálnám ha így lenne.

Szerintem akár már ma hozzákezdhetsz. :(
Nokia már nagyon régen csak papíron támogatja a Qt-ot. Tavaly ott voltam a Qt Dev. Day-en, meghallgattam a terveket és ígéreteket (Qt, Symbian és Meego vonalon). Ma meg végiggondoltam, hogy az ott elhangzottakból mi valósult meg. Hát, hogy is mondjam finoman fogalmazva?! Inkább nem mondom...

Akkor holnaptol jarj feketeben szerintem.

Én csak azt látom felhasználóként, hogy az általam használt 2010.2 havi és a mostani verzió között mekkora különbség van.
És ahogy a QtSDK-t nézem csak csak fejlesztgetik.

A remény veszik el utoljára.

Viszont nem kellene a desktop Qt-ból következtetéseket levonni a mobil használhatóság terén.

Hogy a desktop Qt-vel mit csinalnak, azt nem tudom, nekem csak a mobil QT-ra volt ralatasom, meg a trolltech volt alkalmazottainak arckifejezesere. Mondjuk ugy, hogy halott, csak meg nem temetik.

A szornyu az, hogy a Trolltechnek a Qt Mobile volt a nagy alma 2002 ota...

miután eladták magukat, annyira nem tudom átérezni a lelki fájdalmukat.

Azért nem kellene ennyire lebecsülni ezt a lépésüket. Talán joggal feltételezték, hogy ha a legnagyobb mobil gyártó megveszi őket, akkor a Qt Mobile-ra reális esély lesz. Ha a Nokia nem töketlenkedett volna, akkor ebből sokkal, de sokkal többet ki lehetett volna hozni, szvsz. Mint ahogyan a Maemo-ból, Meego-ból (bár ebben már nyakig benne volt az Intel is).

jaaj, megint az a cúnya nokia.

Nem megint, még mindig! Egyébként mit szerettél volna mondani?

azt, hogy kurva unalmas ez a boroszkányüldözés.

Boszorkányüldözés?!?! Te alapoznál 2011-ben Qt Mobile-ra olyan fejlesztést, amiből meg is kellene élned?! Én nem. Ez pedig a Nokia elmúlt három évnyi Symbianos, Maemos és Meegos töketlenkedésének köszönhető. Hol van ebben a boszorkányüldözés, magyarázd már el nekem, kérlek?!

inkább te magyarázd el, hogy hol nincs ebben boszorkányüldözés. miért nem alapoznál qt-re fejlesztést?

Mit kell ezen magyarázni? Nézd meg, hogy mely mobil platformokon elérhető a Qt. Nézd meg, hogy az adott platformnak mekkora a penetrációja. Nézd meg, hogy az adott penetrációhoz mekkora app store bevétel párosul. Nézd meg, hogy a konkurens platformok hasonló adatait és vond le a konzekvenciákat. Ha ez megteszed, akkor kiderül, hogy nincs itt semmiféle boszorkányüldözés. A Symbian/Ovi Store halódik. A Maemo/Meego, meg már halva született. Én lennék a legboldogabb, ha nem így lenne, mert egy újabb piacról lehetne szó.

változnak az idők. most akkor erről a nokia tehet?

Tisztázzunk valamit: csak kötekedni akarsz, vagy érdemben is hajlandó vagy leírni az álláspontodat?!

De, hogy válaszoljak is. Szerinted arról, hogy a Symbiant évekig csak toldozták-foldozták, a Maemo-t érdemtelenül hagyták menni a süllyesztőbe, hogy a Meego mellől kiugorva benne hagyták az Intelt nyakig a levesben, ez szerinted nem a Nokia hibája? Változnak az idők, mi?! LOL! :)

De tudod mit?! Várom annak az alkalmazásnak a nevét, ami bármelyik Nokia készüléken olyan sikeres az Ovi Store-ban, hogy rá mernéd bízni a megélhetésed. ;)

hát már ne haragudj, de a nokia symbian-t tol a telóin, meg wp7-et fog 1-2 hónapob belül. a qt soha nem volt elterjedt, ténylegesen használt mobile framework. te meg itt sírdogálsz a qt mobile-ról. meg a köcsög nokiáról. meg a szegény trolltechről. mintha qt-t csak mobilon lehetne használni. hát lol.

A Nokia Symbianos telókon tolta a Qt Mobile-t. Másfél-két éven keresztül mást nem lehetett hallani tőlük csak azt, hogy felejtsd el a natív Symbianos fejlesztést, használj helyette Qt-ot, mert az multiplatform. Többek között a Nokia Mobile Developers Day-eken minden a Qt-ról szólt. Megy desktopon, megy Symbianon és megy majd a rengeteg Maemo-s készüléken, amit a közeljövőben dobnak piacra. Tudom, mert ott voltam. Egyébként meg nem sírdogálok (bár nem értem, hogy mi a frászt személyeskedsz állandóan), csak leírtam, amit mobil fejlesztőként tapasztaltam. Jó páran be is ugrottak nekik. Sorban jöttek az előadások a "sikersztorikról". Aztán amikor az előadás végén rákérdeztem, hogy összehasonlítva egy iOS-es fejlesztéssel, mennyi bevétele volt a cégnek, akkor vagy ment a hümmögés, vagy jött a "még nem sok, de majd felfut, ha kijön a többi Qt futtatására alkalmas készülék". Szerintem azóta is azt várják. :)
Mondtam valahol, hogy a Qt-ot csak mobilon lehet használni? Desktop app fejlesztéséhez biztosan ezt választanám, viszont itt a Qt Mobile-ról volt szó és a Nokia jól átdobta a fejlesztőket a palánkon. A Qt-tal, a Maemoval és a Meegoval is. Szerencsére engem nem érintett, mert játékfejlesztőként anno már végigcsináltam a Nokia bohóckodását az N-Gage platform körül, úgyhogy újra nem estem abba a hibába, hogy elhiggyem az ígérgetést. Sajnos nem volt alaptalan az óvatosság.
Hiába cinikuskodsz az ilyen "hát lol" beszólásokkal, lepereg a fenti tények tükrében. ;)

Hinni valamiben, emiatt szovetseget kotni, es celegyenesben latni osszeomlani az almaidat mas mint siman eladni magadat, ezek nem egysegsugaru gun-for-hire porgramozok valami multinal.

szövetséget kötni? ember, szőröstül-bőröstül megvették őket :D a kettő nem igazán ugyanaz. még akkor se, ha meghinted ilyen gyönyörűszép szavakkal, mint "hit", meg "álom" :)

Latom, te se lattal meg akvizicios szerzodest, mondjuk ugy, ez nem egy feltetel nrlkuli dolog altalaban.

bullshit counter overflow

Tehát ha a bullshit counter unsigned, akkor most tiszta lappal indítanak :-)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

ahaha, mégis hány os-t akar még a csamcsung a mobil kütyüire? :) ha ennyire sok a kidobni való pénzük, inkább adnák nekem :D

Siman lehet, h a Bada-t beolvasztjak.
Nem is artana neki.

t

két kupac szemét összetolva sajnos még mindig egy kupac szemét :(

Az maris egy kupac szemettel kevesebb, szerintem a Greenpeace meg hasonlo szervezetek nagyon orulnenek neki.

--
+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

:D

meg semmit nem tudni rola, de mar "csak egy kupac szemet" lehet (jo, lehet, hogy az is lesz, de valami GNU/Linux telefon operacios rendszer akkor is kell azoknak, akik eddig csak a Maemoban talalhattak meg ezt)

Badanal amugy tudtommal annyi volt a baj, hogy keves program volt ra, es az is fizetos, ez egy teljes erteku GNU/Linuxrol semmikeppen nem lesz elmondhato

Szerintem a Samsung pont költségcsökkentés miatt lépte ezt meg. A Google nem ingyen adja az Androidot.

A Java amúgy is problémás az Oracle szabadalmai miatt. A HTML5+Javascript - mint azt MS körökben is mondták - sokkal életképesebb GUI-hoz, mint pl. a Java, a .NET vagy a Qt/C++. Nem véletlen, hogy a Qt is elmozdult a Javascript irányába.

"A Google nem ingyen adja az Androidot."
Hm?

Az Android open source, az Android Compatibility Suite open source, nincs licencköltség.
Egyedüli licencköltsége az Android Market és a Google által fejlesztett Android alkalmazásoknak van.
http://source.android.com/faqs.html#compatibility

"Egyedüli licencköltsége az Android Market"
Igen, és ez pont elég is.

http://www.guardian.co.uk/technology/2011/sep/19/android-free-software-stallman

Nagy gyártóknak van saját Marketje (lásd Amazon, ami a fejlesztőknek jobb választás is, olcsóbb pl.).

A cikk, amit linkeltél a free as in freedom koncepciót tárgyalja, nem a free as free beer koncepciót. A gyártóknak az utóbbi kell, az idealistáknak az előbbi.

"Nagy gyártóknak van saját Marketje"

A Samsungnak meg nincs, mert a fejlesztők esetleg mégsem teszik fel ide-oda-amoda a cuccukat.

Igen, a két "free" között valóban hatalmas a különbség. De fejlesztőként könnyen belefuthatsz, hogy az egyik valójában nem megy a másik nélkül. A Samsung nem tudom, hogy belefutott-e.

http://www.samsungapps.com/
Samsung saját Marketje. Igaz nem Android, hanem Bada. Van a Samsungnak saját alkalmazásboltja. Hogy ebből milyen platformot szolgál ki, az már részletkérdés.

"De fejlesztőként könnyen belefuthatsz, hogy az egyik valójában nem megy a másik nélkül."
Dehogynem. A cikkben pl. kiemelik, hogy binary blobok vannak az Androidos kernelben, fujfujfuj, már nem is free software. Egy gyártó számára, amíg licencet meg patentet nem sért, és ingyen van, megfelel. Az ideologistáknak meg nem. Az egyik csinálja az üzletet, a másik csinálja azt, amit jónak gondol. Mindegyiknek más a preferenciája.

"Igaz nem Android"
De pont Androidról van szó.

"binary blobok vannak az Androidos kernelben"
Igen, bár én másra gondoltam. Ha valami nem nyílt forráskódú (free as speech), akkor hiába töltheted ingyen le, aligha fogod a saját ötletedet ingyen (free as beer) belerakatni. Tehát fejlesztői szempontból a két "free" gyakran együtt jár.

"Az Android open source"

félig. kiadásonként érhető csak el a kód AFAIK.

"A HTML5+Javascript - mint azt MS körökben is mondták - sokkal életképesebb GUI-hoz, mint pl. a Java, a .NET vagy a Qt/C++."

Azoknak, akik eddig csak webet láttak, valóban. A cikk is csak arról ír, hogy mint cross-platform alkalmazás platform, a html5+css a legtámogatottabb, illetve hogy a fejlesztők a weboldalaikat (webalkalmazásaikat) úgy készíthetik el, hogy az sokkal inkább hasonlítson egy natív alkalmazásra, mint egy weboldalra. De mi van akkor, ha én eleve egy olyan alkalmazást készítek, amit nincs értelme kiadni ezerféle platformra, de a támogatott platformokon szeretném kihozni a teljesítmény maximumát? Arra a html5+css gui sokkal kevésbé lesz alkalmas, mint valamilyen natív, vagy natívhoz közeli megoldás. Például egy rss olvasóhoz nyilván elég a html+css, de egy ide-hez már valószínűleg kevés lenne.

--
Don't be an Ubuntard!

Így van, senki nem is állította ennek az ellenkezőjét. A Nokia-féle Qt Quick pont erre lehetne esetleg egy válasz.

Az már nagyon régen nem válasz mobilon semmire. illetve nem is volt soha az...

"már nagyon régen"

A Qt Quick annyira azért nem régi. De meglehet, hogy valóban nem ez lesz befutó, hiába mérnöki szempontból jó választás.

Úgy másfél éves, ha jól emlékszem. A Nokia dolgait tekintve az már őskori lelet - értsd használhatatlan, mert kikukázták a platformot alóla. Most nem desktopról, hanem mobilról beszélünk (Maemo, Meego, Symbian).

A html5+css csak egy interfészleíró nyelv, teljesítménynél szerintem többet számít, hogy mi van alatta.
A trendeket elnézve amúgy azt látom, hogy lassan az alkalmazások nagy részére bőven elég a html5+css, ugyan néhány niche területen valóban többre van szükség.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

A html5 tud a cookie-nál nagyobb fájt is tárolni kliensen.

Hogy jön ez ide?

--
Don't be an Ubuntard!

< troll>
Tizen se fogják használni. :-)
< /troll>
---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

Operaminin nem esett jól bepötyögni, erre megelőztél :D
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Valami hasonlót akartam :)

lol

Hát ennek már a címe is hülyeség kérem!
Mer' MeeGo + LiMo az nem Tizen ...!
Ner az Öten + Öten az Tizen kérem!
Há nem? De!

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Kedves Pista! Ezt most vicc? Mert nem az. Hát, nem?! De.

hanyan fogjak hasznalni = Tizen

chmod 666 hup
(ha geci lennek, azt irnam, hogy chmod 444 hup, lenyeg a 222-t itt nem szeressuk :) )