LibreOffice 3.4.3

A The Document Foundation (TDF) ma bejelentette LibreOffice irodai programcsomagjának 3.4.3-as kiadását.

A Document Foundation (TDF) tartja az ütemtervet, bejelentette a LibreOffice 3.4.3 megjelenését. A TDF két verziósorozatot támogat párhuzamosan, de a 3.4-es sorozat is elért már abba az állapotba, hogy mindenkinek javasolható az áttérés rá. A LibreOffice 3.4.2-t már bevezette a brazíliai Itaipu Binacional, a világ legnagyobb erőműve, és bevezetés alatt áll a koppenhágai kórházakban 25 ezer munkahelyen.

A LibreOffice 3.4.3-ban kijavított hibák listája, illetve a módosítások listája itt és itt érhető el.

Hozzászólások

Nem tétlenkedtek, az egyszer biztos, hosszú a lista. :-)

Frissites elott el kell tavolitani a korabbi verziot (Windows es OS X eseten erdekelne)?

Sic Transit Gloria Mundi

Akadnak hibai de jo latni hogy a projekt inkabb elore halad.

Teljesen offtopic, csak a logok olvasása közben jutott eszembe, hogy vajon
a) miért nem képesek a böngészők felismerni a karakterkódolását egy plaintextnek, ha bármelyik gagyi szövegszerkesztő képes rá?
b) miért iso-akármire fallbackelünk 2011-ben, miért nem utf-8-ra

A LibreOffice dologhoz csak annyit szólnék hozzá, hogy jól esik ilyen jó kis listát olvasgatni, és kellenek a bugfixek, meg az ilyen improvementek, de mikor lesz az UI kicsit átpofozva végre? Lehet utálni a microsoftot, de igazuk volt amikor a 2007-et kiadva megváltak a zsúfolt menüktől, és inkább feladatorientáltan próbáltak eszköztárat gyártani - függetlenül attól, hogy jól sikerült-e vagy sem.

Valóban arra fallbackel (erre valami szép magyar kifejezés?) amire beállítom, de ehhez tudnom kell azt, hogy ...
- ... van lehetőségem beállítani, de ahhoz tudnom kell, hogy
- ... a "talĂĄl" szó azért néz ki így, mert a karakterkódolás nem jó, nem pedig azért, mert "elromlott a számítógép", amihez nem árt tudni hogy
- ... mi az a karakterkódolás, esetleg azt is, hogy miért okozza azt, amit látok.

Vajon hány ember tudja ezt, és tud mit kezdeni a helyzettel? És hány ember zárja be simán elkönyvelve, hogy ez olvashatatlan, esetleg megpróbálja kisilabizálni, hogy mi lehet a gond.

Igaz, a plain text valóban nem járja, főleg egy böngészőben, de nagyon sokszor egyszerűbb egy txt-t belinkelni. Látod, se trey, se a log készítője (ami jó esetben egy script) nem törte magát azzal, hogy a logokat html-ben korrekt metával ossza meg nekünk.

> miért plain text 2011-ben?

Mert nincs jelentkező, aki megcsinálja szebben. Így is aggasztónak tartom, hogy hány jó fejlesztőt leköt a release buildek készítése, a release notes írás, a bejelentés megírása, ez a changelog stb. Elismerem, hogy fontos lenne a PR, csak ne azoknak kelljen csinálni, akik nem értenek hozzá, és képességeiket más területen jobban megérné kihasználni.

Pintosan ezt akartam mondani. Mi a baj a context sensitive jobbegeres menüvel? Minden ott van, amit egy ribbonra ki lehetne pakolni elvéve a szerkesztő terület negyedét. A microsoft context sensitive menüje a ribbon. Amihez el kell mozdítani az egeret messze az adott objektumhtól. Nekem valahogy az oo/lo út sokkal kényelmesebb. Nem kell ide-oda rángatni az egeret.

Csak ne álljanak át még úgy sem, hogy vissza lehessen állni a régire. Ez ugyanis egy szükségtelen feature volna, ami viszont okvetlenül azzal járna, hogy megnő a kód és a bináris mérete, pedig már amúgyis nagyon elhízott a szegénykém.
-------------
Használj GoboLinuxot: http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Te még mindig dialupról tolod, a gépedben pedig 20 gigás HDD van? :D
Csak mert nem hiszem, hogy nagyon sokat számítana a bináris mérete ma, amikor a szélessávú net és a terabyte-os adathordozók is megfizethetők.
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Bevallom, fogalmam sincs arról, mi az a dialup. A HDD-m viszont nem 20, hanem 80 gigás. De nem is a hdd a lényeg, hanem hogy ha készít az embör gyermöke egy disztrót vagy legalábbis remastert (mint én csinálom a puppylinuxból) akkor az azért illik, hogy ráférjen egy CD-re, aminek eléggé behatárolt kapacitása van ugye. No most én bevallom, hogy úgy vélem, nem tekintem igazán használhatóaknak azokat a disztrókat, amikben nincs benne a (magyar) LibreOffice! Ez talán abból fakad nálam, hogy író lévén az számomra abszolút nélkülözhetetlen program. De úgy gondolom, eléggé fontos másoknak is. Na most a LO mérete már ma is 377398 K nálam (pedig ebbe nincsenek is beleszámítva a magával hurcolt TTF fontkészletek, sőt, töröltem belőle egy csomó idegen nyelvű szótárat is). Nem volna szerencsés, ha megnőne még jobban a mérete, amikor már úgyis elfoglalja a CD felét, így melléje alig fér fel program!

Plusz, azért nem mindegy mennyi idő alatt töltődik le a disztró. Az én netem pld elég lassú. Az se mindegy, mennyi idő alatt töltöm FÖL valami tárhelyre. Ez utóbbiról annyit, hogy 1 CD anyagot legalább 8 óra hosszat töltök fel. Nagyon lassú ugyanis a feltöltési sebességem. És ha közben van egy áramszünet, ami nem ritka vendég mifelénk, akkor kezdhetem elölről..
-------------
Használj GoboLinuxot: http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Igen, erre én is gondoltam, de figyelembe vettem az egyéb limitált kapacitású eszközöket is, mint pl. a mobiltelefonok, aminek kapcsán rájöttem, hogy ez nem nagyon izgatja a szoftvergyártókat, lévén egy Angry Birds apk Androidra valami 22 mega. :D
Azt, hogy az SSD-k kapacitása viszonylag kicsi, azt átmeneti jelenségnek tekintem. 10 évvel ezelőtt mekkora HDD-k is voltak?
(szerk.: mellesleg egy 96 gigás Kingston SSD-t 3 év garival kiskerben 30e-ért vesztegetnek, ami azért már annyira nem rossz.)
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

"Személyes szubjektív véleményem, hogy ez hülyeség, és a mai világban az állná meg a helyét, ha utf-8 lenne a default."
Ezzel egyetertek, mint ahogy masok is (pl.: Google) ezert van az, hogy pl.: a formalodo websocket spec-ben (ami gyakorlatilag egy specialis esete lesz a HTTP-nek) UTF-8-at hasznalnak ahol lehet (fejlecekben nem lehet a HTTP miatt, de data-ban mar ez a default).

"Nem hinném, hogy túl sok inkompatibilitást szülne."
Tevedes lenne. Karakterkodolassal rengeteg problema van. Foleg ott, ahol ezzel nem foglalkoznak/nem ertenek. Meg a nem angolszasz teruleteken is, ahol erre ugyelni kellene. Ehhez kepest az angolszasz teruleten meg tobbnyire nem is foglalkoznak vele, mert hat nekik jo a default...