LibreOffice 3.4.3

 ( trey | 2011. augusztus 31., szerda - 22:19 )

A The Document Foundation (TDF) ma bejelentette LibreOffice irodai programcsomagjának 3.4.3-as kiadását.

LibreOffice.hu írta:
A Document Foundation (TDF) tartja az ütemtervet, bejelentette a LibreOffice 3.4.3 megjelenését. A TDF két verziósorozatot támogat párhuzamosan, de a 3.4-es sorozat is elért már abba az állapotba, hogy mindenkinek javasolható az áttérés rá. A LibreOffice 3.4.2-t már bevezette a brazíliai Itaipu Binacional, a világ legnagyobb erőműve, és bevezetés alatt áll a koppenhágai kórházakban 25 ezer munkahelyen.

A LibreOffice 3.4.3-ban kijavított hibák listája, illetve a módosítások listája itt és itt érhető el.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem tétlenkedtek, az egyszer biztos, hosszú a lista. :-)

Frissites elott el kell tavolitani a korabbi verziot (Windows es OS X eseten erdekelne)?


Sic Transit Gloria Mundi

Windows alatt nem kell eltávolítani, képes a korábbi verziót frissíteni.

Max OS X alatt nem tudom.

Akadnak hibai de jo latni hogy a projekt inkabb elore halad.

+1
------------------------------------
A Windowsról sokat elárul, hogy Slackwaret könnyebb telepíteni.

Teljesen offtopic, csak a logok olvasása közben jutott eszembe, hogy vajon
a) miért nem képesek a böngészők felismerni a karakterkódolását egy plaintextnek, ha bármelyik gagyi szövegszerkesztő képes rá?
b) miért iso-akármire fallbackelünk 2011-ben, miért nem utf-8-ra

A LibreOffice dologhoz csak annyit szólnék hozzá, hogy jól esik ilyen jó kis listát olvasgatni, és kellenek a bugfixek, meg az ilyen improvementek, de mikor lesz az UI kicsit átpofozva végre? Lehet utálni a microsoftot, de igazuk volt amikor a 2007-et kiadva megváltak a zsúfolt menüktől, és inkább feladatorientáltan próbáltak eszköztárat gyártani - függetlenül attól, hogy jól sikerült-e vagy sem.

Arra fallback-el amire beállítod, ff legalábbis. Én inkább azon csodálkozom, miért plain text 2011-ben? :-)

Valóban arra fallbackel (erre valami szép magyar kifejezés?) amire beállítom, de ehhez tudnom kell azt, hogy ...
- ... van lehetőségem beállítani, de ahhoz tudnom kell, hogy
- ... a "talĂĄl" szó azért néz ki így, mert a karakterkódolás nem jó, nem pedig azért, mert "elromlott a számítógép", amihez nem árt tudni hogy
- ... mi az a karakterkódolás, esetleg azt is, hogy miért okozza azt, amit látok.

Vajon hány ember tudja ezt, és tud mit kezdeni a helyzettel? És hány ember zárja be simán elkönyvelve, hogy ez olvashatatlan, esetleg megpróbálja kisilabizálni, hogy mi lehet a gond.

Igaz, a plain text valóban nem járja, főleg egy böngészőben, de nagyon sokszor egyszerűbb egy txt-t belinkelni. Látod, se trey, se a log készítője (ami jó esetben egy script) nem törte magát azzal, hogy a logokat html-ben korrekt metával ossza meg nekünk.

Akkor lehet feature request-et írni a fejlesztőknek, hogy ha plain text-et nyit a böngésző, próbálja meg detektálni a charsetet :D n+1 OS lib van rá, de gondolom nem olyan tömegigény ez, hogy foglalkozzanak vele.

> miért plain text 2011-ben?

Mert nincs jelentkező, aki megcsinálja szebben. Így is aggasztónak tartom, hogy hány jó fejlesztőt leköt a release buildek készítése, a release notes írás, a bejelentés megírása, ez a changelog stb. Elismerem, hogy fontos lenne a PR, csak ne azoknak kelljen csinálni, akik nem értenek hozzá, és képességeiket más területen jobban megérné kihasználni.

mikor ott a teljesen jó és bevált Creole

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Ha átállnának valami ribbon-szerű dologra, az összes ismerősöm azzal kezdene megint nyaggatni, hogy mit tegyen fel, ami fehér embernek használható...

"Ha átállnának valami ribbon-szerű dologra,"

Isten mentese meg őket ettől a szarvashibától.

--
trey @ gépház

Pintosan ezt akartam mondani. Mi a baj a context sensitive jobbegeres menüvel? Minden ott van, amit egy ribbonra ki lehetne pakolni elvéve a szerkesztő terület negyedét. A microsoft context sensitive menüje a ribbon. Amihez el kell mozdítani az egeret messze az adott objektumhtól. Nekem valahogy az oo/lo út sokkal kényelmesebb. Nem kell ide-oda rángatni az egeret.

Mi a baj a context sensitive jobbegeres menüvel? Semmi, de a ribbon nem is azt helyettesíti, hanem a toolbarokat meg a menüt

+1
-------------
Használj GoboLinuxot: http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Felőlem átállhatnak, amíg vissza lehet állítani a normálisra is. Amúgy nem lenne (user szemszögből) akkora hülyeség. Akinek a régi kell, azt használja, az MS-huszárok (vigyázat, szándékos flamebait :-) ) pedig élvezhetik a ribbon gyönyörűségeit.

Csak ne álljanak át még úgy sem, hogy vissza lehessen állni a régire. Ez ugyanis egy szükségtelen feature volna, ami viszont okvetlenül azzal járna, hogy megnő a kód és a bináris mérete, pedig már amúgyis nagyon elhízott a szegénykém.
-------------
Használj GoboLinuxot: http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Te még mindig dialupról tolod, a gépedben pedig 20 gigás HDD van? :D
Csak mert nem hiszem, hogy nagyon sokat számítana a bináris mérete ma, amikor a szélessávú net és a terabyte-os adathordozók is megfizethetők.


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Bevallom, fogalmam sincs arról, mi az a dialup. A HDD-m viszont nem 20, hanem 80 gigás. De nem is a hdd a lényeg, hanem hogy ha készít az embör gyermöke egy disztrót vagy legalábbis remastert (mint én csinálom a puppylinuxból) akkor az azért illik, hogy ráférjen egy CD-re, aminek eléggé behatárolt kapacitása van ugye. No most én bevallom, hogy úgy vélem, nem tekintem igazán használhatóaknak azokat a disztrókat, amikben nincs benne a (magyar) LibreOffice! Ez talán abból fakad nálam, hogy író lévén az számomra abszolút nélkülözhetetlen program. De úgy gondolom, eléggé fontos másoknak is. Na most a LO mérete már ma is 377398 K nálam (pedig ebbe nincsenek is beleszámítva a magával hurcolt TTF fontkészletek, sőt, töröltem belőle egy csomó idegen nyelvű szótárat is). Nem volna szerencsés, ha megnőne még jobban a mérete, amikor már úgyis elfoglalja a CD felét, így melléje alig fér fel program!

Plusz, azért nem mindegy mennyi idő alatt töltődik le a disztró. Az én netem pld elég lassú. Az se mindegy, mennyi idő alatt töltöm FÖL valami tárhelyre. Ez utóbbiról annyit, hogy 1 CD anyagot legalább 8 óra hosszat töltök fel. Nagyon lassú ugyanis a feltöltési sebességem. És ha közben van egy áramszünet, ami nem ritka vendég mifelénk, akkor kezdhetem elölről..
-------------
Használj GoboLinuxot: http://mek.oszk.hu/05800/05895/
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Tévedés. Újra számít a binárisok mérete az egyre jobban terjedő, de viszonylag kis méretű SSD-k világában.

--
trey @ gépház

Igen, erre én is gondoltam, de figyelembe vettem az egyéb limitált kapacitású eszközöket is, mint pl. a mobiltelefonok, aminek kapcsán rájöttem, hogy ez nem nagyon izgatja a szoftvergyártókat, lévén egy Angry Birds apk Androidra valami 22 mega. :D
Azt, hogy az SSD-k kapacitása viszonylag kicsi, azt átmeneti jelenségnek tekintem. 10 évvel ezelőtt mekkora HDD-k is voltak?
(szerk.: mellesleg egy 96 gigás Kingston SSD-t 3 év garival kiskerben 30e-ért vesztegetnek, ami azért már annyira nem rossz.)


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Szerintem altalaban nem a binaris az, ami miatt nagy egy app. A hangokhoz, kepekhez, texturakhoz kepest a leforditott kod merete nem jelentos.

Világos, de nyilván mindenkinek az igényei szerint kell vennie gépet. Ha tele akarja pakolni irgalmatlan játékokkal, akkor ne olyat vegyen, amiben egy pártíz gigás SSD csücsül. :-)


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

"b) miért iso-akármire fallbackelünk 2011-ben, miért nem utf-8-ra"
Ha ez böngészőkre vonatkozik, akkor azért fallbackelünk ISO-8859-1-re, mert ezt követeli meg a HTTP/1.1 szabvány.

No, ezt nem tudtam.

Személyes szubjektív véleményem, hogy ez hülyeség, és a mai világban az állná meg a helyét, ha utf-8 lenne a default. Nem hinném, hogy túl sok inkompatibilitást szülne.

"Személyes szubjektív véleményem, hogy ez hülyeség, és a mai világban az állná meg a helyét, ha utf-8 lenne a default."
Ezzel egyetertek, mint ahogy masok is (pl.: Google) ezert van az, hogy pl.: a formalodo websocket spec-ben (ami gyakorlatilag egy specialis esete lesz a HTTP-nek) UTF-8-at hasznalnak ahol lehet (fejlecekben nem lehet a HTTP miatt, de data-ban mar ez a default).

"Nem hinném, hogy túl sok inkompatibilitást szülne."
Tevedes lenne. Karakterkodolassal rengeteg problema van. Foleg ott, ahol ezzel nem foglalkoznak/nem ertenek. Meg a nem angolszasz teruleteken is, ahol erre ugyelni kellene. Ehhez kepest az angolszasz teruleten meg tobbnyire nem is foglalkoznak vele, mert hat nekik jo a default...