SSD-vel spórol storage rackhelyet és energiát az EBay

Címkék

A MySpace már két évvel ezelőtt nekiállt, az EBay pedig most kezdi. Mit? Az SSD-re migrálást. Egy év alatt 100TB-nyi storage-ot cserélt le az újabb technológiára. Ezzel az online aukciós ház 50%-nyi storage rackhelyet spórolt, 78%-kal esett az energiafelhasználása és ötszörösére nőtt a rendszerének IO teljesítménye. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a cégnek a korábbi 45 perc helyett mindössze 5 percre van szüksége ahhoz, hogy egy újabb virtuális gépet "online"-ba tegyen. Az EBay projektje sikeres, ezért várhatóan lesz folytatása. Az EBay a Nimbus Data Systems moduláris SSD array megoldásait választotta. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Azért azt nehéz elképzelni, hogy csupán a háttértárak cseréjével 78%-kal esett volna a szerverek energiafelhasználása.... talán a háttértárak energiafelhasználása.

"Ezzel az online aukciós ház 50%-nyi storage rackhelyet spórolt"
Azonos kapacitás mellett az SSD kevesebb helyet foglal (cm3)? Amennyiben 30GB-os diskeket cseréltek rendben, de 1-2TB-ok esetében!?

Az idézett cikkben írják, hogy 170.000 IOPS a terhelés. Számold ki, hogy ehhez hány 15.000-es fordulatszámú lemez kell. Egy lemez kb 170 IOPS, azaz kb 1000 darab lemez szükséges.
Egy SSD esetén lehet kb 5000 IOPS-ot alapul venni, azaz 34 lemez elegendő. Írnak 100TB tárhelyet is: ehhez durván 250 darab 400GB Flash drive kell a részükről.

Azaz 4x annyi 15k lemez kell, mint SSD, de ez csak nagyon durva számítás, de arra elég szerintem, hogy az 50% hihető legyen.

Engem az lep meg, hogy Windows-t emlegetnek és virtualizálnak. Nyilván az sem kizárt, hogy ez nem az e-bay honlapok kiszolgálására használt rendszereket futtatja, hanem magának a cégnek a mindenféle üzleti rendszereit (4000 VM 200 ESX-en; 17700 alkalmazotthoz - http://investor.ebayinc.com/faq.cfm - ez hihető).