[Frissítve #2] Ausztrália után Európában sem árusíthatja a Samsung a Galaxy Tab 10.1-et

 ( trey | 2011. augusztus 9., kedd - 20:02 )

Újabb fejezet az Apple vs. Samsung szappanoperában. Az Apple a hónap elején elérte, hogy a Samsung Ausztráliában ne reklámozhassa és árusíthassa a Samsung Galaxy Tab 10.1 termékét. Legalábbis addig, amíg a bíróság máshogy nem rendelkezik. Most pedig arról jönnek a hírek, hogy az egyik düsseldorfi bíróságon az Apple kiharcolt egy előzetes intézkedést, amelynek értelmében a dél-koreai gyártó termékét eltávolítják az európai üzletek polcairól. Az intézkedés egyelőre Hollandiára nem vonatkozik. A Samsung fellebbezhet a döntés ellen. A részletek itt, itt.

Frissítés: A Samsung reagált. Csalódott a döntés miatt, de azonnal megteszi a megfelelő ellenlépéseket Németországban és a világ többi pontján is. A beadványról a Samsung nem kapott értesítést és a döntés anélkül született, hogy a Samsung-ot meghallgatták volna vagy az elő tudta volna terjeszteni a bizonyítékait. Mueller elérhetővé tette - az állítása szerint megbízható forrásból származó - Apple beadványt, amelynek nyomán az előzetes intézkedés megszületett.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Apple szóvivő mondta:

"It's no coincidence that Samsung's latest products look a lot like the iPhone and iPad, from the shape of the hardware to the user interface and even the packaging. This kind of blatant copying is wrong, and we need to protect Apple's intellectual property when companies steal our ideas."

Steve Jobs mondta:

Mit is?

--
trey @ gépház

1994 olyan regen volt, ki emlekszik, mit mondott epp, hogy megvedje azt amit epp tesz. Lesz ez meg forditva is.

Aki látott már működő androidot az nem mondja, hogy az ui hasonlít...
Egyébként meg ... from the shape... mégis milyen alakja legyen egy tabletnek, háromszög?

Aki látott már működő androidot az nem mondja, hogy az ui hasonlít...

A desktopot a Samsung ugy atfaragta, h kikopott masa lett a Springboardnak, ezert fujjolnak e teren rajuk.

---
pontscho / fresh!mindworkz

http://www.bitport.hu/images/1108/samsung-galaxy-tab-10-1-bitport-hu.jpg

Úgy érted hogy ezen is ikonok vannak? Vagy mik pontosan? Hol vannak widgetek az apple rendszerében? Hol vannak szoftveres vezérlőgombok?

Oke, ebben most megfogtal, nem emlekszem annyita a Tab ui felepitesere, mint szukseges lenne most, de az SGS egy az egyben ugy nez ki, mint az iPhone-e, meg az ikonok szinhasznalata is stimmel.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem téged akartalak megfogni ne aggódj :) A baj az, hogy tényleg vannak hasonlóságok, de hát istenem, nem lehet minden pontban innovatívnak lenni, ráadásul ha mindenki arra törekszik, hogy minél több dologban különbözzön a terméke egy másiktól, akkor az csak a használhatóság kárára lesz.

A Samsung a reklámokban ezt próbálja sugallni (ezért reklámozták sokat olyan képpel, amin az app drawer van megnyitva), de szerencsére nem az igazság.

De egyrészt egyetlen ismerősöm sem használja a TWLaunchert rajt (vajh miért?:) ), másrészt a hasonlóság csak nyitott app drawer mellett áll fenn, ami androidon nem az alapállapot.

Tévedésbe vagy. Az apple nem a gui-t támadja, hanem a samsung tabletjének a formáját. A gui-t nem is támadhatná, mert kiröhognék mindenhol. Az apple jelenlegi álláspontja szerint ugyanis minden olyan tablet, ami tégla alakú, és le van kerekítve a sarka, az koppintás. Amúgy ebből kifolyólag fontolgatnak egy pert a motorola ellen is a tabletjük miatt.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

amíg nem tudod helyesen ragozni a szavakat, a véleményed a pöcegödör alján leledzik.

Khhm, en tapiztam Galaxy Tabot. Mar eppen az elhatarozason voltam, hogy vegyek is egyet, mert lehet nelkule elni, de minek?
De egyaltalan nem hasonlitott erre a kepre:) Legjobban egy Android 3.x-re hasonlitott, ami meg az iPad-ra sem hasonlit.

Gondolom akkor a régi tabot tapiztad. Ez honeycomb-ot futtat (3-as android), a régebbi pedig 2.2-t. Google későn állt neki tablet felületnek, úgyhogy a korábbi androidos tabletek a klasszikus UI-t használták (-ják)

Nem, a 10.1-est fogdostam. Lattam mar regit is. Annyira azert nem konnyen osszetevesztheto.
Csak arra reflektaltam, hogy 3.x-re hasonlit mert hogy ez is futott rajta, az Apple felulete teljesen mas, es erre tuti nem hasonlit.

"Hol vannak widgetek az apple rendszerében?"

Most innoválják. iOS 6-ra jósoltam korábban.

--
trey @ gépház

Jaja! Ezt tutira koppintani fogják, mint a status bar notification-öket.

Ha ezt a videót ismerték volna a Samsung ügyvédei, nyilván perdöntő bizonyítékként beterjesztették volna a düsseldorfi bíróságra.

Az egészben az a felháborító, hogy a samu régebbi lcd/plazma tévéi is efféle formatervvel rendelkeztek, amikor még iphone sem volt. Sokuknál még a nikkeles csík is megvolt, ami szintén apple "innováció"

Remélem a fellebbezés után visszafelé sül el a dolog, és kiperlik belőlük a készpénzállományuk felét kártérítés címén.

Teljesen hallatlan dolog az, hogy a SAMSUNG-nak valaha valami köze is lehetett volna az AAPL design-hoz a szórakoztatói elektronikát illetően:

1999 vs. 2001

Aha, szóval Európa egy ország... Egy düsseldorfi bíróság területileg érvényes hatállyal rendelkezhet pl. Magyarországi kereskedelem felett.... Erről ez jutott eszembe: http://www.youtube.com/watch?v=jj6AQCMLUNc&feature=related
Szóval mit is határozhatnak Düsseldorfban?

Nem tudom (IANAL), de az EU tagjaiként ránk nem vonatkoznak az EU-s szabályok? Müller szerint az intézkedés Németországban azonnali hatályú, az EU többi országában pedig csak regisztrációt igényel, ami szerinte csak feltehetően formaság. Gondolom az Apple most majd lobogtatni fogja mindenhol az EU-ban a papírt.

--
trey @ gépház

Az EU szabályai vonatkoznak ránk. Amit Brüsszelben hoz a EU Bizottsága, vagy Strassbourgban a Európa Parlament vagy az Európai Bíróság, azok igen. Egy német bírósági döntés, vagy német jogszabály meg nem (meg egy magyar sem ott). De a részletek ismeret nélkül nem lehet pontosan megmondani. Ha az Apple meg a Samsung egy német választott bíróság elé vitte az ügyet közös megegyezéssel egész európára kiterjedő hatállyal, akkor vonatkozik az egész EU-ra. De erről nem szól a hír. (Meg a legtöbbször svájci választott bírósággal dolgoznak (sok oka van ennek), persze nem kizárólag.

Ennek ellenére állandóan Amerikában perelik az államot minden bullshittel (lásd King's City).

Bár nem tudom, hogy ha úgy döntene a bíróság, hogy igazuk van, az ránk milyen hatással lenne. Én küldenék egy sajnálkozó levelet, hogy kár, hogy beszívtad kisapám mert rossz bíróságon nyomultál.

Az EU ajánlásokat fogalmaz meg, amit a tagállamok egy idő után törvénybe foglalhatnak, ha akarnak.

Nem, az EU-s jogszabályok (<>ajánlások) kötelezőek minden tagállam számára (kivétel: a felvételkor kapott hosszabb-rövidebb, de átmeneti derogáció). Az EU-s jogszabályokat az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa (<> Európa Tanács, az egy külön csúcsszerv) hozza meg ún. együttdöntés keretében. Ezekre a jogszabályokra az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság tesz javaslatot. Bővebben itt. Az Európai Uni Bírósága pedig az EU-s jogszabályok betartását felügyeli (így döntései minden tagországra nézve kötelezőek).

Azaz, röviden: az EU-s jogszabályok sem, és az EU Bíróságának döntései sem képezhetik nemzeti megfontolás tárgyát. (Ellenkező esetben a magyar állam pl. kb. lesz*rná, hogy épp elmeszelték az ÁFA-törvény néhány részét Strassbourgban.)

De, visszakanyarodva a szűkebb témához: német bíróság döntése <> egész EU-ra érvényes bírósági döntés, hacsak a két peres fél nem állapodott meg eképpen.

Igen, ez a baromi jo kerdes. Pontosabban az, h ha egy dusseldorfi csavo benyog egy ilyen sodert, akkor az mennyire ervenyes Nemetorszag hatarain tul. Ha semennyire (mar pedig ugy tunik igy van), akkor ez habhiszti. Ha valoban megteheti, akkor mindamellett, h ertheto uzleti dontes volt ez, a nenikejet az Apple-nek. Mondjuk ennel jobban akkor sem fog erdekelni a kerdes. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ha pontosak a hírek, és tényleg egy düsseldorfi kerületi bíróságról van szó, akkor még az se biztos, hogy a többi német tartományban érvényes-e.

Amúgy az O2 honlapjáról még mindig rendelhető.

--

A képes aláírást ne. Köszi.

--
trey @ gépház

Rendben
---
fedora user

Nos, kicsit részletesebben utánaolvasva, az egész EU-ra (Hollandiát kivéve, azt nem találtam, ott miért nem) érvényes a düsseldorfi bíróság döntése. Nem azért, mert német, a jászkarajenői bíróságé is érvényes lenne, hanem azért, mert az [European] Community design no. 000181607-0001 szám alatt futó EU-s szabadalmat, vagy mit sérti, így nem kell minden országban külön bíróság elő vinnie az Apple-nek.

Forrás: itt (meg még biztos egy csomó helyen).

"Mondjuk ennel jobban akkor sem fog erdekelni a kerdes. :)"

De a fogyasztók többségét érdekli.

Nem is a fogyasztok tobbsegenek a velemenyet hangoztattam, hanem a sajatom.

---
pontscho / fresh!mindworkz

tévedsz: uniós irányelvek (direktívák) nemzeti törvényhozásba illesztését minden ország a saját belátása szerint teheti meg (bxl-i szleng szerint "minden ország maga festheti meg a tányér szélén levő aranydíszt").

Innen a különbségek: ezért nincsen igazán amazon.hu, appstore.hu, droidstore.hu, itunes.hu stb.: mert nem egységes a törvény, verbatim szinten. Lásd .nl is most...

Mi vagyunk olyan kedvesek, hogy alávetjük magunkat a német bíróság döntésének, anélkül, hogy pl. megkövetelnénk az € bevezetésének támogatását. A lengyelek velünk ellentétben rohadt kemény tárgyalófelek, és sokkal többet harcoltak ki mint Mo. (pl. CAP, kutatás stb.)

Én nem beszéltem az irányelvekről. Én az EU-s jogszabályokról beszéltem. Az a kettő nem ugyanaz. De:

"Alapvetően háromféle európai uniós jogszabály létezik: a rendelet, az irányelv és a határozat.
A rendeletek a tagállami törvényekhez hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy minden uniós tagországban alkalmazni kell őket.
Az irányelvek alapelveket fektetnek le, melyeket azonban az uniós tagországok kormányainak kell nemzeti jogszabályok révén végrehajtaniuk.
A határozatok konkrét kérdésekben hozott döntéseket rögzítenek, és csak a határozatban megnevezett személyre, illetve szervezetre alkalmazandók."

Vagyis a direktíva, azaz irányelv is kötelező, de azt külön nemzeti törvénybe kell foglalni.

Forrás: itt

Szóval legalább nézz utána, mielőtt kijelentesz valamit.

Most nem fogok utánanézni, de az a benyomásom, hogy a dizájnszabályozás nem rendeletben történik. Ha tévedek, majd kijavítasz.

A képzeletbeli tulajdont EU szinten legjobb tudomásom szerint irányelvi szinten kezelték/ik. Igen, kötelező nemzeti törvénybe foglalni az irányelvet (ennek nem mondtam ellent), de megismétlem: NEM szövegszerűen, hanem "csupán" az alapelvnek "megfelelően", illeszkedve az adott ország jogi környezetéhez. Innen a különbségek (pl. .nl stb.): mivel minden tagország jogrendszere (értelemszerűen) eltér.

Tehát adott a nemzeti törvény az adott irányelvvel kapcsolatban, de az országonként eltér(het), tehát el is tér (megint, lásd .nl).

Vicces, hogy Mo-on úgy gondolták/uk, hogy az EU valami hasznos dolog és örülhetünk ha felvesznek minket. Olyan szempontból hasznos, hogy talán megtanítja az országot rá, hogy felnőtt fejjel önállóan gondolkodjon és ne a többiek hörgésére ugráljon. Pláne, hogy azt szajkózni, hogy tartsd be a szabályokat általános iskolás szivatás, mert amíg rájövünk, hogy a többiek csalnak le vagyunk maradva.
Megalázó szerintem, hogy a világ egyik legarrogánsabb cége ilyet megtehet, hogy leállít egy másik céget hónapokra és országoknak dirigál!
Ezek után a copyright-os perek hiányoznak ami az USA-ban csinálnak.

--
Linux és Windows mint szerelemgyerek és zabigyerek. :D (c)

mea culpa :)

igazad van, lehet szőrözni a Samsung Galaxy ,,10.1'' árusításának megtiltásának mikéntjéről, de pl. a ,,10.1v''-t (pl. .be, és gondolom .nl, mint BENELUX unió az únióban) egyáltalán nem érinti ez az egész a cirkusz...

(régi kikser áruházlánc trükk: ,,ha a terméket olcsóbban találja máshol, megkapja a különbözetet'')

Pont ezen gondolkoztam én is. Nehogy már valami német zugbíró döntse el, hogy mit lehet forgalmazni az EU kül. országaiban, vagy akár Németo. más tartományaiban. Miért nem a német legfelsőbb bíróság határoz az __egész Németországot__ érintő ügyekben?
___
Blogom

mer gondolom a kis bírót könnyebb lefizetni, vagy meghittéríteni :)
Bár az apple-nak van elég pénze, hogy sokakat lefizessen, de olyan gáz, hogy 100 emberből mindíg van akit egyszerűen nem lehet lefizetni. Több vagy kevesebb ember. :)

Jaja! Jön az epül lefizetni a német kisbírót, nálunk meg bezárták a Lipótot. :)

Óh hát biztosan nem fizetnek le senkit a valóságban a sok pénzzel rendelkező emberek/cégek/érdekcsoportok ám, ezt csak a gonosz hálivúdi filmek, meg a bugyuta írok agyszüleményei gerjesztik.

:)

Súgok neked kicsit. Még itt Mo-ban is lefizetnek bírókat az enyhébb büntetésért mondjuk olyanok, akik kocsik eltulajdonításával foglalkoztak, míg el nem kapták őket.

Mi akadályozza meg a Samsungot, hogy lefizesse a bírót?

--
Don't be an Ubuntard!

Az Apple ugyvedei mar alairattak a biroval a lefizetesi megallapodast, ha lepaktal a Samsunggal, beperlik szerzodesszegesert :)

Nem gond. Az epül már benyújtotta az új szabadalmi kérelmét, ami leírja, hogy csak ők fizethetnek le bírókat. Így nem kell majd legközelebb Németországba jönniük, meg tudják oldani a problémát otthon is. :)

Az Apple gyorsabb volt. ;)
___
Blogom

ööö...mint a példa mutassa nem is értesült az egészről...ez elég jó indok szerintem :D

Apple szabadalom az is.

--
Linux és Windows mint szerelemgyerek és zabigyerek. :D (c) <- ez is Apple szabadalom!
A fenti gondolataim valójában Apple találmányok!

Jaja! Ez a rossz cég epül mindig lefizeti a csúnya, megvesztegethető bírókat, de a Samsung ilyet nem tenne, mivel ő mögötte egy jó cég áll, a Google. Még a profit sem érdekli. Nem szűzlány az Apple, ha a saját érdekeit védi, de hagyjuk már az ilyen gyerekes összeesküvés elméleteket! Gondolom megtetted már a feljelentésed a német ügyészségen, ha ennyire biztos vagy a dolgodban és ismered a részleteket, mert ha nem, az bizony bűncselekmény. xD

A gügliről egy büdös szót nem írtam. Azt sem írtam, hogy a samu nem fizetné le a bírókat.
Pontosan azt mondtam amit írtál, hogy bárki lefizet bárkit.
Ez ilyen védekezési mchanizmus nálatok, hogy ha valaki rosszat mer szólni épül ellen, akkor rogton előrántjátok a guglit? Olvasd már el mit írtam. Ha sikerült, akkor próbáld meg értelmezni is.

Segítek:
Te: - öszzeesküvéseket gyártok holmi lefizetésekről, pedig épül tuti ilyet nem tesz, mennyé diliházba (személyeskedsz)
Én: - Tuti létezik és bárki hajlandó rá, nem csak az épül (élő példát hozok)
Te: - gugligugligugli, hülye vagy (személyeskedsz megint)
Én: - ööö...értetlenkedek (végre én is személyeskedek :) )

'bárki lefizet bárkit'
Alapigazság! :-)
Trey-t például Jakab Andor fizette. Ezért tűri meg a demagóg politikai szövegeit, még a más politikai tartalmú írásokat reflexből töröl.

"Ez ilyen védekezési mchanizmus nálatok, hogy ha valaki rosszat mer szólni épül ellen"

Ki az a ti?! Nincs neked üldözési mániád?! :) Se epül, se gogli részvényem nincs, ugyanakkor mindkét rendszerű telefonnal rendelkezem és fejlesztek is rájuk. Napi szinten (értsd: telefonálás, sms, net) pont az Androidot használom mostanában. De baromi unalmas már ez jó cég, rossz cég duma, ami itt megy. Mivel az itt jelenlévők nagy része Linuxos, így érthető, hogy a mérleg nyelve merre billen. Máshol meg másfelé. De ettől még hadd ne kelljen ezt szó nélkül hagynom, ha valaki megvesztegetésről vizionál. Mert gondolom csak te találtad ki a dolgot és nem arról olvastál, hogy a németek vizsgálatot kezdtek az adott bíró megvesztegetése miatt.

Menjünk szépen sorba:

"öszzeesküvéseket gyártok holmi lefizetésekről"

Valóban ezt tetted, mert forrást nem nagyon dobtál fel, ami ezt bizonyítaná, vagy legalább részben alátámasztaná.
Ha a Samsungról állítanád ugyanezt, akkor ugyanezt mondanám. Egyelőre én annak is várom a bizonyítását, hogy a Samu valóban másolta az iPadet, de ezt majd a bírósági per eldönti.

"pedig épül tuti ilyet nem tesz"

Azt nem mondta senki, hogy az Apple ilyet nem tesz, csak eddig ezt még nem tudta rájuk bizonyítani senki.

"Tuti létezik és bárki hajlandó rá, nem csak az épül"

Nem vitatom, csak ez az, mait nem bizonyított még rá senki egyik cég vezetőire sem. Gondolom unod, hogy ezt ismételgetem, de gondolom érted azt is, hogy miért teszem.

"gugligugligugli, hülye vagy (személyeskedsz megint)"

Mondom én, hogy üldözési mániád van. ;)

Azt kérném, hogy ha tényleg valami ÉRDEMI dologgal elő tudsz hozakodni megvesztegetési ügyben, akkor folytassuk ezt a beszélgetést, mert addig nem sok értelme van ennek az egésznek.

Nem fejeznétek már be ezt az "epül", "gügüül" gügyögést? Olyan mintha debilek lennétek. Rossz olvasni :)

--
trey @ gépház

Mondta valaki, hogy nem azok vagyunk? :D
Már amúgy is kezd kihűlni ez a szál, úgyhogy nem nagyon fenyeget ez a veszély...

beszélj kérlek a magad nevében...én nem debil vagyok, hanem gyerekes :D

> Se epül, se gogli részvényem nincs, ugyanakkor mindkét rendszerű telefonnal rendelkezem és fejlesztek is rájuk.

hátigen, időközönként ezeket siratófali látogatásokat minden applefanboynak kötelezően el kell végeznie a hupon

(sajnos feleslegesen)

De, üldözési mániám van. Nem is kicsit. :)
Éppen ezért semelyik cégben sem bízom. Nem gügyöghetem el neked mindegyiket amiről beszéltünk, mert Trey kipenderít. :)

Elég régóta járok ide, hogy tudjam, hogy ha mobiltelefóniáról van szó, akkor a fejlesztések miatt általában Te tudsz legtöbbet a dologról. Ennek ellenére fentartom a gyanút holmi jogtalanság elkövetésére. Nem írom le a szót, mert az vörös posztó neked. :)

Érdemi dologgal sajnos nem tudtam előhozakodni. :)

Nem kellett. Elég elolvasni mit írnak külföldön. Az Apple azért ment Düsseldorfba, mert az olyan, mint az USA-ban Texas. A szabadalomhuszárok paradicsoma.

--
trey @ gépház

Tehát semmi értelme nem lett volna lefizetnie a bírót, mivel így is könnyedén megnyerhette a pert. :)

Nem nyerte meg a pert, csak a tényleges per végéig nem forgalmazhatja. Ez bevett gyakorlat, csak Németországban - állítólag - tényleg könnyebb az ilyen előzetes tiltást elérni. Amihez valóban nem kell az alperes jelenléte.

Így van.

--
trey @ gépház

Aham, értem! Akkor mi a helyzet Ausztráliával, ahol még a csúnya német döntés előtt leállíttatták a forgalmazást? Trey, ezt tőled is kérdezem! ;)

Szerk.: úgy értettem a kérdést, hogy itt arról ment a diskurzus, hogy azért a németek, mert...

Megmondom neked őszintén, hogy fogalmam sincs mi a helyzet Ausztráliában. Hogy Düsseldorfban mi a helyzet, arról sem tudtam, azt is csak a neten olvastam.

Viszont igaznak látszik az, hogy Düsseldorfban gyorsan őrölnek a szabadalmi malmok. Az Apple augusztus 4-én adta be a kérelmét, tegnap meg már pecsét volt rajta. Ez jogi procedúra esetén "elég gyors"-nak mondható.

--
trey @ gépház

"Ez jogi procedúra esetén "elég gyors"-nak mondható."

Nálunk. Máshol ez a normális. :)

--
Don't be an Ubuntard!

Ugyan mit nem beszélsz. Számos hasonló szabadalomsértési ügy van folyamatban az USA-ban hónapok (évek) óta. Az Apple vs. HTC és a HTC vs. Apple téma tavaly tavasszal kezdődött. Döntés - aminek érdemeben lesz eltiltó ereje talán - decemberre várható. Másfél év. Itt meg 5 nap alatt megszületett.

--
trey @ gépház

Akkor most én emlékeztetlek rá, hogy ez nem a per elvesztését jelenti a Samsung számára, csak egy ideiglenes tiltó határozat, amíg a per tart.

Az meg ne legyen már érv egy német bíró esetleges megvesztegetése mellett, mert az amerikai szabadalmi perek évek óta zajlanak, míg ő öt nap után kiadott egy ideiglenes tiltó határozatot!

Ne haragudj, de én hol említettem bármiféle megvesztegetést? Nem keversz valakivel? :) Pont azt mondtam, hogy nem kellett megvesztegetni, mert a körülmények - legalábbis az alapján, amit írtak róla - biztosították, hogy semmi ilyesmihez ne kelljen folyamodni.

--
trey @ gépház

Bocs, valóban ezt írtad! Félreértettem.

Magyarország az EU egyik gyarmata, természetes, hogy vonatkoznánk ránk a birodalmi törvények. Problem?

A Sammsung nem próbál keresztbe tenni az I-kofáknak? Valamit kitalálhatna. Sokkal jobban szórakoznék.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

remelem ez megtortenik a samsung esetebe is

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

meanwhile Apple Becomes the World’s Most Valuable Company & Apple now has more cash than the U.S. government

maskullonben nem arrol volt szo h csak az usaba tortenhetnek meg ilyen perek?:/

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

A ipari formaterv errefelé is védettséget élvez.
Az más kérdés, hogy szerintem különbözik annyira egyik gyártó telefonja a másikétól, hogy az már ne essen bele ebbe a kategóriába.

Gondolom csak elírás, de itt nem a telefonokról van szó, hanem a tabletekről.

Nekem galaxy = galaxy... faszért nevezik ugyanúgy a termékeiket :D

Egyébként jogos, mindazonáltal nem tudom elhinni, hogy egy ilyen egyszerű zsákutcába bele tudnának menni. Annyira egyszerű olyan külsőt csinálni, ami markásan nem téveszthető össze a beleharapottalma-design-nal, hogy ihaj.

A beadványt nézegetve ezek az almásak hülyék, kurvára nem téveszthető össze egyik készülék a másikkal.

Kicsit szenzációhajhász mindkét cikk, az Exxon-t kb egy pillanatra előzte meg az Apple, de jelenleg az Exxon ér többet. Az, hogy több készpénze volt az Applenek, mint az amerikai kormánynak, többet mond a kormányról, mint az Appleről. Ha még 2 napig nem tudnak megegyezni, akkor nekem is több pénzem lett volna a zsebemben kb. mint az amerikai kormánynak.

Ha nincs 14 billiard dollar adossagod, akkor mar most tobb penz van a zsebedben :D

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Bakker, egy kijelzovel rendelkezo szappantarto kinezetet is le lehet vedetni a mai vilagban?!

+1

A formaterv levédése necces, de ezek a hülye szenzációhajhász hírek. szerintem valami alma logos cég kilóra megvett egy két bloggert hírportált, hogy kellőképpen felnagyítva tálalhasson egy számára kedvező hírt.

+1
Ennyire a 24"-os monitorom is hasonlít az iPad-re: fekete, lekerekített keret. Az összes többi jellemzőben nem nagyon.

Hát a beadvány alapján nem hasonlítanak. Az egyiken vízszintesen, a másikon függőlegesen vannak a feliratok a design szerint. Ennyiből a 6-os villamos is hasonmlít a krokodilra, mert hosszabb, mint zöld, és a zsiráf sem lehet nyugodt, mert magasabb, mint sárga.
Ráadásul az egyiken ott az alma is. Aki összetéveszti az almát az alma hiányával, annak meg úgy kell. Szerintem két fajta ember van. Aki almás logót akar venni, meg aki valamilyen tabletet. Aki valamilyen tabletet akar venni, annak vagy az ár, vagy a samsung név, vagy az i-hate-apple egy szempont lehet.
Ha az apple szerint azért vesznek az emberek samsung-ot, mert az hasonlít az ő termékükre, akkor vagy nagyon hülyék, vagy nem tudnak büszkék lenni a saját kreálmányukra. :)

Hozzáteszem, hogy szerintem az iPad2 a jobb. De ez mán' ittejd egy tiszta baromság.

Az Apple-nek az vigasz, hogy az iPad 2 jobb. A GT 10.1 jó kritikákat kapott és a hírek szerint jól is fogy. Minden egyes eladott Android-os tablet az Apple kárára van.

--
trey @ gépház

Óh, hát értem én, hogy ez bíznissz. Nem vagyok lökött, de ez akkor is. Nálam kiverte a biztosítékot. Mint azt a fenti hozzászólásom is bizonyítja. :D

Hozzáteszem, hogy bár az iPad2-t jobbnak találom még sem azt vennék, és csak az egyik oka az, hogy allergiás rohamom van az Apple-től. :)

Minden egyes eladott Android-os tablet az Apple kárára van.

Hát, szerintem nem. Azon emberek száma, akik reálisan a két termék közül akármelyiket hajlandóak lennének megvenni, mindkét tábor tört részét alkotják. A nagyobb rész ugyanis vagy almásat akar mindenképp, vagy soha, semmilyen körülmények között.

SZVSZ.

Én nem vennék iPhone-t, az Androidot szeretem.

Szabad, fejleszthetek rá programot, van SDK, írhatok script-eket, Linux, olcsó, elterjedt,...

Anelkul, hogy barmelyik mobilplatform partjat fognam (vagy egyaltalan kulonoskeppen erdekelne..) egeszen biztos vagyok benne, hogy iOS-re is fejleszthetsz programot, van hozza SDK, es az elterjedtsegere sem lehet panasz :)

Miutan regisztraltal apple ID-t, es fizettel 99 dollart. Addig csak szimulatorban tesztelheted a programod, a sajat telefonodon nem...


Sic Transit Gloria Mundi

Pont ezért nem veszek Apple-t. Azt csinálhatod a termékeiken, amit ők megengednek neked.

Kártyafüggetlen iPhone nem nem is tudom, hogy van-e. Nálam elsődleges, hogy egy telefon kártyafüggetlen legyen.

Persze hogy van, ugyanúgy megveheted elektronikai üzletekben, pl mediamarkt, vagy a szolgáltatótól is függetlenül.

Úgy tudtam, hogy nem minden országban van ez így.

Egesz jol ismered a termeket amit anyazol. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Mi ezzel a probléma. Sokkal nagyobb baj, ha olyasmit anyázik valaki, amiről fogalma sincs :)

Jogos, a fő baj nálam, hogy 100-as fölött vannak az iPhone telefonok.

Nálam ez átlépi az ingerküszöböt. Kicsit olyan, mintha 5000 lenne egy tekercs klotyópapír. Hiába illatosított, hiába zenél, meg hiába maszíroz is mellé, nem kell.

Ennek fényében meg nincs értelme minőségről vitatkozni, mert úgysem érdekel.

"Ennek fényében meg nincs értelme minőségről vitatkozni, mert úgysem érdekel."

Akkor fogalom nélkül (értsd: tapasztalat) miért teszed?! :O

nem teszem. Azt írtam le, hogy az Android-ot szeretem. iPhone-t véleményezni csak azok alapján tudom, amiket itt olvasok, mert még életemben nem volt egy sem a kezemben.

Nekem azt olvasni, hogy nem rakhatok fel rá tetszőleges programot nem jött be. Persze az is lehet, hogy lehet rá telepíteni, csak a hup-on a közvélemény formálók hintik a néppel, hogy nem lehet.

Ez esetben bocsi.

Nekem ugyan nem fáj, úgyhogy nem kell bocsánatot kérned, csak érdekelt. :)

Ez azért nem akkora probléma, mint amekkorának tűnik, mert a fejlesztőket is kényszeríti, hogy tegyék fel az alkalmazásaikat az appsotre-ba. Persze az tény, hogy így az apple kontroll alatt tarthatja, hogy milyen alkalmazást telepíthetnek a felhasználók, és milyet nem, de pár kivételes esettől eltekintve ez is csak a felhasználók érdekeit szolgálja (kevesebb malware). Az is igaz, hogy kis, egyszemélyes projecteknek (beleértve azt is, ha magadnak fejlesztesz) sem kedvez a $99-os egyszeri költség, de ha mar egy szoftvert lefejlesztettél, azt miért ne rakhatnád fel az appstore-ba 1-2 dolláros áron. Ha többet nem is, a $99-t visszahozhatja.

--
Don't be an Ubuntard!

mellesleg 99 dodó csak Hegyeshalomtól Biharkeresztesig számít nagy összegnek


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

lol
+1

Az iPhone overrated. Viszont jó látni, hogy az összes sztárnak, F1-es pilótának, zenésznek stb. is olyan telefonja van mint neked. (nem, nem fordítva :))

--
trey @ gépház

Jailbreak utan ez is megoldhato gond nelkul. Csak akarni kell.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem tudom mi ezzel kapcsolatban a kijelentés, de úgy tudom, hogy a jailbreak - habár nem illegális - nem épp honorált dolog, és a garanciavesztés ugyanúgy fennáll.

Szóval nem hiszem, hogy ha már párszázezret költöttem egy ios eszközre, akkor egyhamar kockáztatni akarom a garit. Ha meg mégis, akkor is, azért ne az legyen valamire az ideális válasz, hogy hekkeld meg.

Amig bekapcsolhato a telo addig kb. 5 perc alatt visszaallithato a szoftver gyari allapota, onnantol pedig nincs garancia vesztes mivel semmilyen maradando valtoztatast nem foganatosit. Ha pedig be sem kapcsol akkor mar ugyis mindegy. Amugy meg ha rendesen akarsz fejleszteni rajta es nem csak maszatolni szeretnel, akkor - ugyanugy mint androidnal - nem uszod meg a rootolast.

---
pontscho / fresh!mindworkz

az itt a "zárccság" miatt károgó userek soha egyetlen sor kódot nem írtak telefonra

Tevedes. Masok neveben nem nyilatkozhatok, de momentan irogatok programot Androidra.

Ráadásul a nyíltság nem csak annak előnyös, aki közvetlenül hozzá akar nyúlni egy kódhoz, hanem annak is, aki reméli, hogy más hozzá akar nyúlni, és ebből mindkettőjüknek előnye származik. Pl az összes Cyanogenmod használó, aki életében nem látott forráskódot, de azért örül, hogy főzött rommal jobbá tehette a rendszerét.

Az a szomorú, hogy a fél éves ZTE Blade-emen főzött ROM-ot kell használnom, ha 2.3-at akarok, de a lassan három éves iPhone 3G-m támogatása csak nem régen szűnt meg, és nem sokkal jobb a nevesebb gyártók esetén sem a helyzet. :(

én egy ideje abból űzök sportot, hogy pofánverem azokat a fogyatékosokat akik a "főzött rom" kifejezést használják. sajnos eddig 0 db pofont sikerült kiosztanom, mert android felhasználókkal se találkozok.

:D

Igazad is lehetne, de a kitchenben készült romra mit mondjon a főzött helyett? Mosogatott rom? Zöldségpucolt rom? Klopfolt rom?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Miért kell a kitchen-t, mint tulajdonnevet értelmezni, lefordítani. Lehetne mondani, hogy custom, 3rd party, vagy unofficial rom. Magyarul is megvannak a megfelelő fogalmak, most hadd ne gondolkozzak rajta.

(Sajnos ez egy globális jelenség, az angolok is cooked rom-nak hivják, de egyet kell értenem krisa74-gyel abban, hogy borzalmasan hangzik.)

--
Don't be an Ubuntard!

Pedig szerintem találó a főzött rom.
Felkúszol az kedvenc kitchen oldaladra, összekattingatod a saját egyedi romodat letöltöd, telepíted...
Ok. A custom rom is jó lenne, de az nem utal vissza arra, hogy az adott romot te saját kezűleg csináltad egy online szolgáltatással.
Csak annak van még ilyen aki ugyanazokat a komponenseket jelölte be a generálandó romhoz.
Viszont valóban divat keverni a főzött romot a különböző kész megoldásokat szállító 3rd party romokkal. (pl samdroid, cyanogenmod)
Szerk.: Unofficial meg megint más. Pl. a spicára nincs hivatalos 2.3 de van rá csinálva nem hivatalos. Na ez az unofficial.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

> Pedig szerintem találó a főzött rom.

nincs ezzel semmi baj (sem pedig meglepő), hiszen notórius hup olvasó vagy

Ez igaz.
A bejegyzés többi része pedig remélem segít majd eligazodnod, hogy ne fogalom nélkül nyűgösködj mint ahogy szoktál...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Felvenném a listáta a szifon, mint telefon márkanev használatára való retorziót is.

Pedig hol van az meg a buszifon-hoz :)

Akkor nagy sportember lehetsz. Egyebkent orvos latott mar?
Mindenki ugy hivja a szarjat, ahogy akarja.

Inkabb azokat vagd pofan, akik deviszontoznak, kiexportalnak de beexportalni mar nem megy, ugyanez a kiimportal, beimportallal, muszaly-oznak, o"-znek, ...
Aztan ha ezek elfogytak, akkor johet az alanyi es targyas ragozast keverok.

Na ezekert meg penzt is adnek neked. De a fozott rom ezekhez kepest udito szinfolt!

ps.: ja jut eszembe, leirtad te is, igy remelem magadnak is kiosztottal egyet!

Miért kell a fejlesztéshez jailbreak, vagy androidon rootolás, ezt kifejthetnéd.

Ráadásul az érvelésed nem jó, előfordulhat olyan garis meghibásodás, ami miatt nem kapcsolható be a telefon. Elszáll az alaplap, meghal az akksi, vagy elkopik a power gomb.

És akkor még nem mondtam, hogy nem mindegyik verziót lehet jailbreakelni, amit lehet, azt pont egy olyan biztonsági rés miatt lehet, amit nem szívesen tudok a készülékemen. Szóval...

De mondom, ne ez legyen a válasz. Úgy ahogy az apple kitalálta a rendszert úgy kellene tudni fejleszteni rá szabadon, ugyanis a probléma nem azzal van, hogy nem tudod megoldani magadnak, hanem azzal, hogy nem teheted meg az ő elképzelésük miatt...

Miért kell a fejlesztéshez jailbreak, vagy androidon rootolás, ezt kifejthetnéd.

Mert valamilyen idiota inditatasbol fakadoan a devenv egy csomo informaciot el tud rejteni meg igy is a fejleszto elott. Pl. par napja szuksegem volt a cacheline meretere, h megfeleloen tudjak optimalizalni egy kodot, de errol kozel nulla info van a neten. Egy szimpla sysctl utan megvolt. Vagy mikor el kellett tudni donteni, h torve van-e a telefon, akkor valahol tesztelni kell. Nem feltetlen azert, h ne mukodjon azokon a telokon, hanem mert - mint ahogy a Skype is teszi, feldobjon egy dialogboxot, h sorry, ha nem mukodik megfeleloen ijb van. Sok ilyen apro eset van, nem tudnam mindet felsorolni.

Elszáll az alaplap,

Ha elszall az alaplap a kutyat nem fogja erdekelni, h mi volt/van a flash-en, ha garos egyben cserelik a keszuleket, ha nem, akkor vagy feketeimportbol szerzett uj lapra cserelik vagy kuka.

meghal az akksi,

Akkor megy USB-rol.

vagy elkopik a power gomb.

Megkerdeztem szervizes ismerosom mennyire szokott ez problema lenni, de sosem talalkoztak meg ilyennel. Amugy akkor USB-re csatlakoztataskor automatan bebootol.

És akkor még nem mondtam, hogy nem mindegyik verziót lehet jailbreakelni, amit lehet, azt pont egy olyan biztonsági rés miatt lehet, amit nem szívesen tudok a készülékemen.

Altalaban minden minor verziobol van minimum egy ami torheto. Ha azt akarod, h minnel nagyobb szamban akadjanak olyan telok amin fut a cuccod, akkor amugysem erdemes a legfrissebben fejleszteni.

Úgy ahogy az apple kitalálta a rendszert úgy kellene tudni fejleszteni rá szabadon, ugyanis a probléma nem azzal van, hogy nem tudod megoldani magadnak, hanem azzal, hogy nem teheted meg az ő elképzelésük miatt...

Valoban. Viszont nem erdekel az Apple velemenye e kerdesben.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nagyon sok mindent meg lehet oldani kerulouton, ezt elsimerem.
De had ne kelljen mar 99$-t fizetnem, vagy jailbreakelnem a telefont csak azert, hogy a kis remote control programom Android mellett iPhone-ra is megcsinaljam...


Sic Transit Gloria Mundi

Akkor bizony nem csinalod meg, nem kotelezo.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Úgy érzem, hogy nem célcsoportja az Apple-nek a csóró magyar hiperzseni hobbiprogramozó Pistike az egyetemről.

Itthon Magyarországon simán elképzelhető, hogy egy egyetemista fantasztikus programokat ír, de a BKV bérlet megfizetése már probléma számára.

Lehet, hogy nem is értik, hogy mi itt minek szórakozunk azzal a 99 dollárral, meg jailbreak-eléssel, ha informatikusok vagyunk és többszörösét megkeressük.

A csoro egyetemista eleve jobban jar egy jailbreakkel es romma turkalja az os-t es a vasat, addig is tanul valamit. Kurvara rajuk fer.

---
pontscho / fresh!mindworkz

> Kurvara rajuk fer.

A mai egyetemisták rosszabbak, mint mi voltunk?

(nálunk a legtöbben kiszuperált/leértékelt hullakékokból, amit ~20 Ft-ért vettünk, építettünk számítógépet. Az alapanyag XT-k, VGA kártyák IC-inek kiforrasztásából jött (akkor még nem volt SMD, TTL IC-ket is simán ki lehetet gyűjteni).

Van nemi kozvetlen tapasztalatom, leven tanitottam is es rengeteg egyetemista dolgozott mar be tobb cegnek is ahol megfordultam, evrol evre szemmel lathato a minoseg csokkenese. Mindig vannak hasznalhato eminensek, de a tobbseguk kutyauto. Ilyenkor szuletnek azok a sztorik mikor felveteli elbeszelgetesen a T. jelolt az IPv6-ot es/vagy az ICMP-t elavult protokollnak minositi amit senki sem hasznal mar.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Az 'amit senki sem hasznal' rész pontos (IPv6-ra) csak nem már, hanem még. :-)

Nem várhatod el egy egyetemistától azt, amit egy befutott programozótól.

Én sem merném az egyetemista kódjaimat felrakni a hup-ra.

A turkálásnak hátránya is van. Én assembly-vel kezdtem (C64), utána jött a C és legvégül a C++. Ez a történelem maximálisan látszott a programozási stílusomon. Akkoriban nem okozott nekem problémát egy "asm" beszúrása, ha a szar 486-osomon lassan futott a program és kicsit motiválni kellett.

10 év múlva:
- a teljes program 2 C++ fájl, mert nem fért el a memóriában 1 fájlban
- 30% asm
- mindenféle interruptokkal baromkodok közben

Ami akkor tök érthető volt, meg működött is, az mai szemmel nézve tragikus és lesújtó.

Tíz év múlva meg a mai kódod lesz röhejes.

Éppen a múlt évben összerakott játékunkon kell ismét molyolnom kicsit és két napja azon dühöngök, hogy mi az istennyilát csináltam egy éve. Folyamatosan fejlődik az ember.

De igen, elvarhatom, ugyanis ez a kivancsisag a fejlodes alapja. Nem (csak) a tudast varom el egy mernokjelolttol, hanem azt, h erdekelje az mikent mukodnek a dolgok, fel tudja merni, h mit nem tud, vagy mit csesz el es mindezekbol onalloan is kepes tanulni. Ahogy anno a szakmai tanarom mondta, "Nem az a jo szakember aki mindent tud, mert olyan nincs. Az a jo szakember aki tisztaban van azzal, h mit nem tud, es azzal, h a szukseges tudast merre keresse es hogyan sajatitsa el." Ez erosen hianyzik az uj generacio donto tobbsegebol.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nálunk az önálló problémamegoldást és a fejlődési képességet várják el az egyetemistáktól.

Sokmindent tud egy egyetemista, de messze nem áll össze benne a kép egységessé.

Amikor első munkahelyemre mentem, a feladat az volt, hogy C-ben foglaljak le egy int-et:

int * val = (int *)malloc(4);

A mai egyetemisták is hasonló kódokat írnak (például agyament neveket adnak a változóknak valt1, valt2, ... valt223). Ismertem a sizeof-ot, de hogy mi a tökszárnak jó a 4-es helyett a sizeof(int) leírása, azt végképp nem értettem. Amikor beszólt a felvételiztető, hogy nem működik 64 bites gépeken, kijavítottam sizeof-ra automatikusan.

Tesztelésre vettek fel, az első tesztek tragikusak voltak, de egy év alatt annyit tanultam, hogy átkerültem a fejlesztésbe és rendes kódot is rám lehetett bízni.

Ezert nem art, ha a purde a fospumpan tul is lat masmilyen architekturat, komplett rendszereket belulrol es ezert varom el azokat a tulajdonsagokat amiket mar leirtam. Es ezert teszi jol ha rootol es atnezi mit hasznal. Keves munkaado hajlando finanszirozni a nagyon muszajon tul a munkavallalo kepzeset, arra pedig meg kevesebben hajlandoak, h ez evekig tartson.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Amikor felvételiztetek, akkor egyértelműen elmondom a jelöltnek, amikor hibázik és azt is miért. Lehet, hogy kirúgjuk a fenébe (nem hamisíthatom meg a tesztet amit csinál), de az esélyt megadom, hogy tanuljon és a következő interjún már jól szerepeljen.

Ami miatt mérges vagyok, hogy levélben ki kellene küldeni előre, hogy milyen témakört nézzen át a jelölt. Mert ha SQL szakértelem kell, akkor értelmes ember 2 hét alatt képes úgy felkészülni, hogy SQL-ből átmenjen.

Azért kiszórni embereket, mert éppen akkor financiája sem volt az "inner join"-ról szerintem pazarlás. A levélben annyit kellene kiküldeni, hogy nézd át az SQL-t, mert kérdezzük.

Azt hiszem ezeket a dolgokat nem is pedzegettem. Viszont...

Ami miatt mérges vagyok, hogy levélben ki kellene küldeni előre, hogy milyen témakört nézzen át a jelölt.

...munkafelveteli elbeszelgetes nem igy mukodik. Nem az a cel, h a felsooktatasban megszokott modon atrugdossa az ember a felveteli elbeszelgetesen, hanem egy hasznalhato szakembert talaljon aki azonnal be tud kapcsolodni a "termelesbe".

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nézd, globálisan is látni kell a dolgokat. Nem lehet leragadni a saját mikrokörnyezetednél.

Volt egy frissen végzett informatikus gyerek, aki másfél éve nem talált állást a piacon (van ilyen!). Mindig jelentkezett és kirúgták.

Leültem vele beszélgetni, megállapítottam, hogy arra nem képes, hogy 1-10-ig tetszőleges nyelven kiírja a számokat a képernyőre. Azt állította, hogy ő JAVA, C, C++, C# programozó, de a delete/new/malloc/free dolgok már magasak voltak számára.

Nyomtattam neki saját költségemre netről letöltött könyveket, hogy ezt tanuld meg, utána behívlak a cégünkhöz állásinterjúra, másvalaki majd interjúztat. Addig tök felesleges jönnöd, amíg nem megy, mert úgyis kirúgnak. Ezután beleundorodott az egészbe, jelentkezett operátornak és 1 hónapon belül lett állása, azóta is ott dolgozik.

Papa, mama erőltette, hogy szoftverfejlesztőnek kell mennie, mert azok jobban keresnek, mint az operátorok. Az iparnak szüksége van munkaerőre, de lehet, hogy a szerencsétlen tök máshol keres, mint ahová való. Ebben pedig segíteni kell nekik.

Ugy nezem, eleg sok fele es fajtaju cegnel dolgoztam mar eleg sok fele pozicioban sima programozotol kezdve a felsooktatason at a top managementig, azt hiszem van nemi ralatasom a dolgokra. Nem azt mondtam, h nincs igazad es minek segiteni, hanem azt, h a gyakorlatban ha a jelolt nem kepes felvonultatni a fentebb mar unasig sorolt tulajdonsagokat es ha nem kezd el onalloan is tanulni otthon hobbibol, akkor ijb van. Ugyanis en - mint munkaado es nem egy jobarat, mert azt hiszem meg sosem hajtottam el senkit mert kerdezni mert tolem - nezek egy jeloltet, akkor nem szeretnem eveken at tanitani es kozben utalni a fizeteset, h utana esetleg lelepjen. Es egy masik embert sem akarok a cegnel fizetni, h ezt a jeloltet tanitsa be. Tehat az egyetemistanak/foiskolasnak _nincs_ mas valasztasa, mint otthon plusz ismereteket begyujteni ha tobb akar lenni, mint a kavegep. Es innen indult a topic.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Egyetértek.

Látom ti sem NeXt Cube-okat guberáltatok... [igen, Munkás Pista meg az SMD vízió -- büszke volt a gyárra, a SONY volt a minta]

"csóró magyar hiperzseni hobbiprogramozó"

A csóró és "hiperzseni" szavak anomáliának tekinthetőek egymás társaságában. Aki ma tehetséges programozó, az nagyon kis energiaráfordítással sok pénzt tud keresni Magyarországon is. Sokkal inkább, mint mondjuk tíz éve, pedig akkor sem volt rossz a helyzet. Aki azt a $99 nem tudja összeszedni programozói munkával egy nap alatt, az baromira nem tehetséges, amikor $20 óradíjjal találsz egy rakás freelance nemzetközi munkát.

Ha megmutatod hol vannak olyan alkalmi melók, amikkel egy nap alatt egy százast összeszedek usd-ben, akkor megköszönném :)

pl. oDesk.com vagy Freelance.com. Nekem pl. lesz most egy kis szabad kapacitás és bevállaltam egy rövidebb fejlesztést. A napidíj $166-ra jött ki.

Köszi, jól jön egy kis mellékes mindig :)

ne felejtsd el csatolni a referenciád

Ne aggódj, láttam már, de őszintén nem igazán érdekel. Ha valaki ez alapján ítél meg, az nagyon keveset tud meg rólam, meg a szakmai tudásomról, nyilván nem jó, ha én most itt pozitív véleményt alkotok magamról, megteszik mások, amikor kifizetik a béremet :)

No de hogy valami hasznos hozzászólás is érkezzen: Esetleg arról valami infótok van, hogy ez jogilag hogy működik? (adózás, elszámolás, ilyesmi?)

Ugyanúgy, mintha szerződést kötnél a megbízóval. Adóköteles.

.

Dehogynem, csak megvarom, mig a ceg kifizeti helyettem :}}


Sic Transit Gloria Mundi

Viszont egyedi fejlesztést nem nagyon lehet rá csinálni.
Két eset lehet:
1. Kéred az ügyfeledet, hogy törje meg a telefonjait, ha használni akarja a számára kifejlesztett programokat.
2. AppStore-ba rakod, ahol mindenki elérheti.

Egyik sem szívmelengető az ügyfelek számára.

Amíg magadnak fejlesztesz vagy tömegeknek, addig ezekkel nincs gond.

Vagy egy kicsit utánaolvasol a lehetőségeidnek :)

http://developer.apple.com/programs/ios/enterprise/

Bár... ez még drágább, mint a sima developer program, szóval pff

"az Androidot szeretem."..."Szabad, fejleszthetek rá programot, van SDK, írhatok script-eket, Linux"

Addig is szórakoztathatnánk magunkat egy "a Meego szabadabb, mint az Android" flame warral.

Esetleg közben jöhet egy kis "a Meego linuxabb, mint az Android" szájtépés.

De ha az Android nem is létezne? Akkor sokkal szebb lenne az almagyűlölők számára is az Apple i-bizbaz. Ráadásul az árát is tovább lehetne emelni!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

fenét, nem lenne verseny, nem tartana még ott se az apple ahol most

Én nem látok ellentmondást.
Nem tartana még ott sem, de vennék mint a cukrot. Kifejezetten egy olyan termék ami legalább 90%-ban mesterségesen gerjesztett igényt elégít ki.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

+1 Feleségem iPhone-ja után az iCucc a sohatöbbé-kategória. Mi ehhez ideológiailag nem vagyunk elég fejlettek. :) Ellenben az Xperia telefonok, amik eddig a kezemben voltak, tetszettek.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

"Aki valamilyen tabletet akar venni, annak vagy az ár, vagy a samsung név, vagy az i-hate-apple egy szempont lehet."

Ez igaz, de a kérdés ott kezdődik, hogy miért akarnak az emberek tabletet venni? Mert most ez a hype, és ez gyakorlatilag az Apple-nek köszönhető. Az átlag vásárló látta valahol, hogy ez a tablet mennyire cool, bemegy az első boltba, majd meglátja a samsung termékét. Még rémlik neki, hogy amit ő látott, az hogy nézett ki (és nagy az esély arra, hogy iPad-et látott), összehasonlítja a boltban látott példánnyal, és ha túlságosan egyezik, false positive match keletkezik az agyában, azt hiszi, hogy ő samsung tabletet látott, és már rohan is a pénztárhoz fizetni. Az persze megint más kérdés, hogy érdekli-e ezt a vásárlót, hogy ő nem azt a terméket vette meg, amire ő gondolt (valószínűleg nem).

--
Don't be an Ubuntard!

Ha 10ezeré' lehetne tabletet venni, akkor ez tényleg így is lenne. De amíg többe kerül, mint egy notebook, addig azért elenyésző azok száma, akik falspozitívot kapnak. :D
Ráadásul az apple nem fejeti el az almát belenyomni minden hirdetésbe, így azért a fenti felhasználók ha apple-t láttak, keresni fogják ám az almát. És olyan furcsa viszkető érzés keríti hatalmába őket, ha nincsen rajta harapott alma. :)

Ez igaz, de a kérdés ott kezdődik, hogy miért akarnak az emberek tabletet venni?

Kicsi (kisebb, mint egy netbook), emiatt könnyű hordozni, kényelmesebb kézbe fogni buszon, vonaton.
Előkapod, bökködöd, elrakod, instant web, mégse egy kis mobil képernyőn kell szívni, és nem vársz bootra, meg ilyesmire.

Sokáig bírja az akksi, 6-7 órát simán végigfilmezhetsz, egy repülőúton nagyon jól jön. De ha már van, akkor otthon is kényelmes, felkapod, elfekszel vele az ágyban, netezgetsz, elviszed wc-re, ha épp olyan kedved van, vagy ha elmész otthonról egyszerűbb elrakni mint egy laptopot csomagolgatni, meg cipelni.

Divattermék ja, de azért lehet hasznát venni.

Igen, de akkor vehettél volna az iPad előtt is tabletet. Igaz azok nem voltak annyira jók, de léteztek. Az emberek ma igenis azért akarnak tabletet venni, mert az apple tökéletesítette a designt, egy smartphone os-t tett alá desktop os helyett, arm procit tett bele x86 helyett, stb. Nem azt mondom, hogy csak az apple lett volna képes ezen ötletek megvalósítására, de nekik jutott hamarabb eszükbe, ez van.

--
Don't be an Ubuntard!

Oo, ez nem igaz, en az Android miatt vennek tabletet. iPad nem erdekelt, most sem erdekel es a jovoben sem fog.
Az Androidban viszon latok fantaziat.

Setal utcan. Meglat bolt. Bemegy. Erdeklodok az akciokrol: van tok jo akcionk! Adunk hozza iPhone-t. Mondom, bocs, nem erdekel az iPhone, viszont a Nexus S igen. Ja az tobbe kerul, az iPhone vagjuk most hozza masokhoz.
Jo, akkor tablet. Hat van az iPad. Mondom az megint nem erdekel, pedig nagyon jo akcionk van. Mondom Galaxy Tab erdekelne. Van az is, de dragabban.

Szoval errefele igy nez ki a Vodafon bót. Hatalmas akciok vannak apple termekekbol. Johogy akik a penzt nezik ezt veszik. Cserebe az Androidos cuccok dragabbak es egybol az i@-t ajanlgatjak. Gondolom felnek, hogy jon az uj, es a kutyanak sem kell.

Ehh, de most komolyan, mindenféle trollkodás, meg flame nélkül. Pontosan mik azok a dolgok, amik a Galaxy Tabot jellemzik, és az iPadról lettek koppintva?

Mert ahogy én látom a forma hasonló, de ez az összes tabletre igaz. Azon kívül... ?

Meg monitorra...

Fogd mind a kettőt saját kezeddel 1 percig, röhögni fogsz a szemérmetlen nyúláson.

Fogtam Galaxy Tab-ot, fogtam iPad-ot. Nem hasonlit, csak annyiban, hogy szogletes, lapos, van rajta egy tv, amit lehet tapizni, meg lehet bele kabeleket dugdosni.
Sem a szine, sem a gombok, sem a kezelofelulete meg csak koszonoviszonyban sem volt.

Most nem tudom melyik Tabra gondolsz. A 7es a kezelőfelületben sokat nyúlt az iPhonetól (tehát nem az iPadtől). A 10.1es már ilyen szempontból rendben van (Honeycombot annyira nem lehet faragni hálistennek), az viszont külsőre néz ki majdnem úgy mint egy iPad.

A 10.1-esrol beszelek. Kulsore sem hajaz iPad(2)-ra(-re).

miért nyúlt volna sokat? a springboard-on az alkalmazás ikonok ömlesztve találhatóak meg a képernyőn, touchwiz-ben appdrawer-ben elhelyezve (maga az appdrawer hasonló, mivel a telepített programok ikonját listázza, kb mint a symbian uiq is tette)
még a dokk sem hasonlít, mert az 3 gombot tartalmaz, kettő változtatható, a középső pedig az appdrawer ikonja.
mondom ezt galaxy tab és iphone tulajként.

"szemérmetlen nyúlás"

A négylábú állaton való közlekedést is lenyúlták egymástól őseink.

Vannak mindenféle járművek kerékkel, és motor hajtja ezeket.
Olyan is van, amelyik repül.

nem tudom mennyi alapja lehet a dolognak de erdekes minden esetre: Samsung Accuses Apple of Photoshopping Evidence

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Szeritnem ez nagyon jó a samunak.
1. Ez tökéletes reklám magának a terméknek. kb: mindent akkor keresnek a legjobban ha azt betiltják.
2. Ez a visszatetsző lépés pedig szeritnem az apple-nek kelt negativ reklámot.

Egyébként az apple egyre unszimpatikusabb cég.
--

Az apple ezzel kvázi elismerte valódi versenytársának a samu készülékét. "Ez sikerült olyan jól mint a mienk" üzenete van.

--

Eddig ingyen sem kellett volna tablet, de most azt kérdezem, hogy hol lehet GT 10.1-et venni? Rohadjak meg veszek egyet, még ha be se kapcsolom éltemben :) vagyis

+1

--
trey @ gépház

*fap* *fap* *fap*

Te belőled sem nehéz bolondot csinálni ;) BTW: te se tudod hol lehet venni?

--
trey @ gépház

Legkozelebb Hollandiaban, ha jol ertem a cikket :)

nem hivatalos forrásokból lehet venni, tesztelésre nálam is volt 10.1, még tudnék is hozatni.

Nekem most sem kellene :)
De szeritnem ettől függetlenül aki tabletet akar venni, annak inkább a látóterébe került a 10.1
De majd az eladsáok eldöntik.

--

"...Európában sem árusíthatja a Samsung a Galaxy Tab 10.1-et"

Megvenni ja, de hogy?

Úgy,hogy nem fogják beszedni a tesco polcairól szlovákiában. Úgy :)
--

iPhone-nal kezdtem, jött mellé iPad és utána a MacBook. Beleszerettem az Apple életérzésbe. Nem azért mert trendy, hanem mert kiszolgálja az igényeimet. Nem akarom buherálni, ezt meghálálja azzal, hogy megy.

Lehet, hogy antipatikus cég, de eszméletlenül baromi jól csinálják a dolgaikat.

Most volt alkalmam a MacBookom mellett egy új Air-t is megtapizni rendesen. Ég és föld még cégen belül is és akkor nem hasonlítottam random Windows-zal, vagy Linux-szal szerelt gépekhez (oké, más évjárat).

A multitouch trackpad telitalálat. A 45+-os tulaj egyből ráérzett, élvezi használni, pedig eddig csak Windows-t látott és fikázta az Air-t. Utálta a touchpadeket, most azon gondolkozik, hogy lehet kár volt megrendelni a MagicMouse-t.

Három ujjas desktop váltás oldalra, három ujjal felfele MissionControl, két ujjal oldalra Safariban előre-hátra a historyban, két ujjas görgetés(!!) stb, stb. Nagyon durván használható és kényelmes.

Jön iOS5-be a wifi sync. Igen, ez már kezd a XXI. század lenni, ne kelljen már kábelekkel szórakoznom. Egyszerűen, 3rd party szolgáltató (Google) nélkül lehet szinkronban a telefonom és a gépem bármiféle kábeldugdosás nélkül. Oké, lehet meglehetett eddig is csinálni különböző programokkal, de OOTB nagyon hiányzott már.

Rendeltem MacBookba 4Gb RAM-ot. Következő lépés egy 25XXx1440-es, 27"-os CinemaDisplay beszerzése lesz. Ekkor elkezdem leépíteni a 16"-os Dell-t, mint elsődleges munkagép, majd az idő előrehaladtával veszek egy MBP-t, Dellt meg kivonom a munkából.

Szóval engem baromira nem érdekel, hogy kinek mennyire szimpatikus az Apple, az én életem és munkavégzésem megkönnyíti:)

Vettél erre az "Apple életérzés"-re felhasználói engedélyt az Apple-től? Mert ők ezt már réééééég kitalálták!

--
Linux és Windows mint szerelemgyerek és zabigyerek. :D (c) <- ez is Apple szabadalom!
A fenti gondolataim valójában Apple találmányok!

és a patentre liszensz dijat is fizetsz? :PPP

Az Apple a hírek szerint ugyanannál a bíróságnál a Motorola ellen is előzetes intézkedést kért a Xoom miatt.

--
trey @ gépház

Szerintem ebből az lesz, hogy az összes tabletnek nekimegy az apple, mert ők találták fel a tabletet, és senki nem gyárthat olyat.

Varom mikor megy neki az MS az Applenek ugyan ezzel a kijelentessel :)


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nem fog, most puszipajtasok.

És az érintőképernyőt ki találta ki?

Li Chuang nevezetű magánszemély

akinek 6.639.584 ügyiratszámú "Eljárások és eszközök hordozható elektronikus készülékek érintőképernyővel történő kezeléséhez" szabadalmi kérelmét 2003 októberében fogadta el a hivatal. A szabadalmi eljárás pedig már 1999 nyarán elindult.

És elfogadás után az Apple is kitalálta a következő hónapban.

Érdekes, már 1999 előtt is voltak érintőképernyős info-terminálok a postákon. Azok crt monitorok voltak de azok is ujjra érzékeny érintőképernyők voltak. Csak azért mert azok nem "portable" eszközök, már külön szabadalom vonatkozott rájuk?

Az nyomásérzékeny fóliamátrix volt, lehetett külön venni 64x64 és 128x128-as felbontással.

össze akar menni, mit az SCO :)

Szervác Attila - http://321.hu/sas

.

Majd tíz éve csodálom. Eddig is lényegre törő voltál, de végül sikerült tökélyre fejleszteni :P

>>Last year, Apple filed a lawsuit with the same German court against Nokia, asserting nine European software patents. The same set of nine patents was also asserted in a parallel lawsuit in London. Apple and Nokia settled in June. Since Apple did not ask for a preliminary injunction against Nokia, no decision was taken prior to the settlement.

Ahhoz képest, hogy állítólag az EU-ban nincs is szoftver szabadalom...

Na, zajlik az ügy Hollandiában is (oda ugye nem volt érvényes a düsseldorfi döntés). Van egy pók a Twitter-en, aki benn volt/van a tárgyalóteremben:

"Samsung forces Apple to counter at least 20 alleged prior art exhibits, both smartphones and tablets"

és

"Samsung: according to Apples standards every digital photo frame is an iPad"

--
trey @ gépház

Érdekes fejlemény:
Az Apple felfüggesztette rendeléseit az LG-nél az lcd-panelekre és a riválisokhoz, a Samsunghoz és a Chimei Innoluxhoz fordult

Arra gondolhat az Apple, hogy a Samsung-nak úgy sincs szüksége annyi kijelzőre, hisz nem árusíthatja a tabletjeit :-)

Vicces, csak hát ugye a Samsung egyik nagy megrendelője az Apple. Pereskedés ide, vita oda, a Samsungnak ettől függetlenül jól jön az Apple pénze, az Apple-nek, meg a Samsung gyártókapacitása.

Egyébként ma (ill. most már tegnap). Hannoverben simán láttam Galaxy Tab 10.1-et egy boltban.

Mivel a már boltok polcain lévő készülékeket még eladhatja a Samsung, csak újabb szállítmányt nem hozhat be.