LibreOffice 3.4.1

A The Document Foundation az imént bejelentette a LibreOffice névre hallgató irodai programcsomag 3.4.1-es kiadását. A 3.4.1-es kiadással az alapítvány mind az egyéni, mind a vállalati felhasználókat célozza, de a nagyvállalatok számára még mindig a 3.3.3-as kiadás javasolt annak okán, hogy az jobban és szélesebb körben tesztelt verzió. A július végére várható 3.4.2-es verzió a vállalatokra fókuszál majd. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Csak nehogy jöjjön itt is egy Asa Dotzler azzal, hogy a vállalati szféra támogatása sose volt elsődleges cél.

:) Ez nem valószínű. Ezt a programot elsősorban az intézményi felhasználóknak fejlesztik. Kevés az olyan ember, aki este leül otthon a gépe elé, hogy na szórakozzunk egyet, indítok egy Writert! Valamint a pénz is máshonnan van, mint a Mozilla esetén, pont hogy az intézményeknek kínált előfizetéses terméktámogatási konstrukciókból jön a bevétel.

Jó hogy így felpörgették a fejlesztést. Az openoffice idejében is ilyen tempóban folyt, vagy csak gyorsabban tolják ki az apró változásokat?

Az OpenOffice.org-nál is félévente volt főverzió-kiadás (bár mindig csúszott), viszont két főverzió közben egy egy hibajavító verzió volt. A LibreOffice-nál havonta jönnek ki a hibajavító verziók. Szerintem ez jót tesz, nagyobb a pörgés. Minden héten elmondják a telefonkonferencián, hogy a legfontosabb feladat a „most annoying bugs” javítása, és általában a hibajavítás.

A 3.4.1-ben rengeteg hibát javítottunk. Ezek egy része saját bénaság (pl. merge hiba, kódtisztításból bejött hiba), de sok olyan is van, amely az OOo-ból öröklődött. Persze az OOo-val való összehasonlítás kezd értelmetlenné válni, mert nem úgy néz ki, hogy ki tudnak adni bármit is a közeljövőben, de ha véletlenül kijönne az OOo 3.4, akkor az a LibreOffice 3.4.x-nél több hibát tartalmazna.

A LibreOffice 3.4 az m103-on alapul. Volt egy dilemma, hogy az m106-ig kellene integrálni a kódot, de elvetettük. Az OOo mérnökeinek 20 év után pont most jutott eszükbe a masszív kódtisztítás, a merge nem ment simán. Az m106-ot nagyon nagy szenvedés volt integrálni, ezért nem a release branchban történt. Tehát a LibreOffice 3.4-ben minden javítás benne van, ami az m103-ig történt. A Base-nek nincs felelőse illetve szakértője a LibreOffice-ban.

Az OpenOffice.org-nál voltak milestone-ok, úgy emlékszem kb. hetente jött ki egy. A QA által jóváhagyott child workspace-eket integrálták be a release engineerek hetente, ebből lett a milestone. A LibreOffice-nál nincsenek milestone-ok, child workspace-ek (legfeljebb feature branchek vannak), és külön release engineering sincs.

A gyakori hibajavító verziók viszont szükségessé tennék, a beépített frissítés lehetőségét, hogy ne kelljen minden alakommal az teljes telepítőkészletet letölteni és kézzel telepíteni.
A Mozilla módszere talán megfelelő lenne. Ha van frissítés akkor felajánlaná annak letöltését és telepítését, illetve a súgó menüben is lehetne frissítés keresése menüpont.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

A beépített frissítéskezelés akkor is hasznos, ha letölti a teljes telepítőkészletet, mert nem mindenki poweruser. A laikus felhasználó arra képes, hogy "elfogadja a frissítést", de az önálló letöltés, telepítés procedúrája már macerás a számára.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; Dropbox

Esetleg cachelhetne (opcionalisan) a telepitokeszletet lemezen, es frissitesnel csak a kulonbozetet toltene le. Igy nemi lemezterulet felaldozasaval lehetne a felhasznalo savszelessegevel, es idejevel sporolni. Nem a legelegansabb megoldas, az teny, de a teljes szoftvercsomagot hagyomanyos hotfixelesre alkalmassa tevo attervezesnel es javitasnal lenyegesen kisebb erofeszitessel megvalosithato lenne.

Egy LibreOffice hibajavító kiadás, az nem egy hotfix. Ha javítottak 45 hibát, ami 28 DLL-t érint, és frissült a 104 lokalizációból 38, akkor nincs sok értelme küzdeni a különbözetfájllal. Mindazonáltal, ha valaki kiméri, hogy mégis van értelme, és küld patchet is, akkor lehet ilyen is.