TermKit - mert a tech cuccoknak nem kell úgy kinézniük, mintha a Mátrixból jöttek volna

Címkék

Steven Wittens úgy gondolja, hogy noha a klasszikus UNIX eszközkészlet kiállta az idő próbáját, mégis eljárt felette az idő. Az eltelt évtizedek alatt a számítástechnika óriásit fejlődött és semmi sem indokolja számára, hogy egy több millió pixeles kijelzőn egy olyan terminált bámuljon, ami a 80-as éveket idézi.

Így, ugyan egyetért abban, hogy a rugalmas eszközkészlet - ami a UNIX-okon elérhető - kiváló dolog, de szerinte lehetne jobbat is csinálni. "Nem a kalapács és a csavarhúzó számítógépes megfelelőjét akarom, hanem a tricorder-ét és a lézerfűrészét." A fejlesztő szerint a TermKit egy próbálkozás a részéről, hogy ezeket a segédprogramokat jobbá tegye és megszüntessen néhány fájó pontot.

De mi az a TermKit?

A TermKit egy olyan terminálemulátor féleség, ami mögé a WebKit webes leképezőmotort applikálta be Wittens. Ennek köszönhetően a terminálemulátor funkciói jelentősen kibővültek a klasszikus terminálemulátorok által nyújtott funkciókhoz képest. Például nem elrugaszkodott ötlet egy képet megjeleníteni benne az alábbi módon:

De a lehetőségek korlátlannak tűnnek:

A TermKit Mac OS X-re készül jelenleg. Részletesen a koncepcióról itt lehet olvasni.

Hozzászólások

"Give that bitch a TermKit. Bitches love TermKit."

Nekem tetszik. Amire gyerekem lesz, ezzel tudom közelebb hozni számára majd a terminált, hogy amire megjön az esze, már ellegyen egy mezei bash-sel is. ;)

És most a ping le tudja játszani a flash videókat?
--
CCC3

a) kicsit korán kelsz :-)

b) ha ez UNIX applikáció, és a régi parancssoros felületet szeretné felturbózni, akkor azért figyelhetne rá, hogy a "get" parancs már foglalt, a kb már senki által nem használt SCCS nevű verziókezelő rendszer része. (SCCS érdeklődőknek: van egy eléggé hanyagolt és semmire nem jó CSSC-nevű klónja.) Újabb rendszerekben általában már "sccs get" formában is lehet használni, de direkt megnéztem a "DMOS Operátori kézikönyv I.- kötet" c. alapműben, hogy jól emlékeztem. És igen, a 68-1 és 68-10 oldalakon van róla szó.

c) a második videóban látható - ha jól látom - "ls" parancstól én személy szerint szédülnék :-)

gnarls barkley az első alákeverés? személyes kedvencem.

Par honapja kellett egy ajax-os webes terminal szeruseg (nem unix shell, hanem sajat parancsokkal), gondoltam probalok egyet irni, meg is tettem. Abba pont van ilyen, hogy egy egy parancs kepet ad eredmenyul, es nem feltetlen csak szoveget. Neha tenyleg jol jon :) :)

Az ls-ről az ugrott be, hogy végre utolértük a Hackers c. filmet grafikában. :)

Az ötlet nem rossz, de az ls megvalósítása szerintem haszontalan...

Többnyire ma már szinte csak szerveren használnak terminált, mert a desktopon mindent alád tolnak GUI-val (tisztelet a kivételnek). A legtöbb szerveren nincs X.

ui: Tudom, vannak akik desktopon is csak terminálal képesek létezni... :)

Már csak az kéne, hogy ilyen animált káosz legyen az ls kimenete serveren is...
Ha meg képet akarok megnézni, akkor meg random képnéző + X11 forward + X11 server a gépemen.
Más felhasználást nemnagyon lehet elképzelni, a compizkockás értelmetlenségi faktoron kívül, persze.

...és ezután a szokott "hello world!" modernizálása keretében létrehozott kis példánk egyenként elküld egy nagy békés HELLO-t bármilyen on-line módon elérhető embernek, számítógépnek, centrifugának, mikrohullámú sütőnek és a vélhetően intelligens idegen civilizációknak...

Esetleg tudja valaki, hogy mi a masodik video zeneje?

Nem rossz cucc, ha a csicsát ki lehet kapcsolni. Pl. ami szöveges terminálon kényelmetlen, az a hosszú path-ok begépelése. Hiába van tab, meg duplatab (ls), egyszerűbb, ha kapásból látod, mik a lehetőségek, és ezt elég jól sikerült megoldania, ahogy nézem.

--
Don't be an Ubuntard!

Nemtom ki hogy van vele, en Mac OS X-en tok jol megvagyok a qlmanage meg az mdfind (+wget) komboval, ezek nagysagrendileg mindent tudnak, amit a videoban mutattak; az ls-hez nem kellenek ikonok szvsz.

Én pont az ls-re jövő ikonokat látom hasznosnak. (Na nem az össze-vissza animálósat, hanem a nautilus/finder szerű listázást)

Sokszor előfordul, hogy terminál kell, mert ott akarok cd-zni a könyvtárba, futtatni a szkripteket, stb. Viszont szintén gyakran szükségem lenne arra, hogy vizuálisan, mátrixba rendezve előttem legyenek az ikonok, amiket aztán kijelölhetek, duplaklikkel beleléphetek, stb.

terminál kell, mert ott akarok cd-zni a könyvtárba, futtatni a szkripteket, stb. viszont (...) vizuálisan, mátrixba rendezve előttem legyenek az ikonok, amiket aztán kijelölhetek, duplaklikkel beleléphetek, stb.

Kétpaneles filekezelő? mc-ben meg FARban nincsenek ikonok, a többi még azt is tudja.

Eddig nem nagyon láttam olyan kétpaneles fájlkezelőt, amelyben a shellen lenne a hangsúly. Van egy prompt, ahova írhatsz, egy sornyi magas, aztán szevasz. Használom az mc Esc-Tab, Esc-Enter fícsöreit, de néha jól jönne az, ha ctrl-kattintással kijelölnék fájlokat/mappákat és áthúzhatnám máshova (ez csak egy példa)

Blenderen nevelkedtem, szeretem az egy kéz - billentyűzet, egy kéz - egér elgondolást, és ez a terminál szintén alkalmazható lenne ehhez.

Kicsit tobb, mint egy web bongeszo, amiben a historyt felfele gorgetessel tudjuk megnezni. De felek az lesz a vege, hogy ez az "egyszeru terminal" is 1G memoriat foglal majd, es varni kell, hogy reagaljon a billentyuleutesekre. Adja a magasagos UNIX filozofia, hogy hasznalhato lesz.

Az egésszel csak annyi a bajom, hogy nem nagyon látom benne a hatékonyság növelését.

Valamit még az merült fel bennem, hogy az ssh/putty/connectbot egész jól elkocog mobilneten is, míg egy ilyen holmi már nem biztos.

De nem először tapasztalom, hogy maradi vagyok, meglátjuk hogy mit hoz a jövő :D

A dokumentációt elolvasva nincs különösebben nagy overhead. Annyi, hogy csomó dolgot JSON-ben továbbít, valamint van, amihez ad egy mime headert. Szerintem ez nem sok, amint 3G az a mobilnet… ☺

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Nem tudom feltűnt-e, de ez egy terminál emulátor. Ez a kliensen fut, nem a szerveren, azaz semmivel nem növeli meg az átvitt adatmennyiséget, legfeljebb amikor lekéri az alkalmazások ikonjait. Az animációt már a kliensen rendereli, nem a szerveren. Kivéve, ha ssh -X után indítod a szerveren, de annak semmi értelme nem lenne.

--
Don't be an Ubuntard!

Tényleg nagyon szép, de mire jó?

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

"Gondolatébresztő."

Mire ébreszt gondolatot? Engem baromira idegesítene, ha már egy terminálon is minden pörögne meg forogna, meg a jó isten tudja, mi mindent csinálna.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Az ls megoldása borzalmas, inkább jelenne meg egyszerű listaként felette rendezési módokkal. Többen kérdezték, hogy szépnek szép, de mire jó. Szerintem, nagyon sok lehetőség rejlik benne, akár mint alternatív asztali környezet, valamint a jó megjelenés pozitív hatással tud lenni az emberi lélekre és az ember teljesítményére.

androbit.org - Informatikai portál és könyvtár

Az egy mas dolog, hogy valoban is letezett, de attol meg a filmre utalt(It's a Unix System) :)

http://acko.net/blog/i-put-a-spell-on-you

"Steven

It was a joke, it's a reference to the classic Jurassic Park scene, where the girl hacks the park's UNIX system using a primitive 3D file browser.

I just got tired of being accused of not understanding Unix and/or making useless software, so I decided to make the most useless demo I could think of, that nevertheless looks way cooler than anything the greybeards will ever use :P. It took about 10 minutes to build and record.

WebKit is simply awesome, and people have not caught on yet. And it's a good demonstration of what the potential of TermKit is."

egyszer kb. 5 évvel ezelőtt az egyik középkorú kolléganőmmel beszélgettünk, és azt mondta, hogy őt az zavarja, hogy a unix shellekben gépelni kell a parancsokat, elgépeli, stb.

Sokkal jobban tetszene neki, ha mondjuk ikonok vagy valami hasonló grafikus építőkockák lennének elérhetőek, amiket egymás után rakva (egérrel klikkelve, pl.) lehetne kialakítani ugyanazokat a parancsokat.

Kb. úgy képzelem el, hogy a gyakrabban használt parancsok kint vannak mondjuk a terminál szélén ikonként, és kattintással, vagy vonszolással össze lehet dobálni valamit. És persze okos lenne annyira, hogy egy ls után mondjuk felajánlja a gyakran listázott könyvtárakat, vagy ilyesmi.

Mivel a lehetőségek korlátlanok, ezért persze a gépelést is meg kéne hagyni, meg persze ki az, aki ls begépelése helyett megfogja az egeret, megkeresi, klikkel...

Nem tudom, mennyire lehetne ezt megoldani, de esetleg érdekes lehetne kipróbálni egy ilyesmi felülettel, mint ez.

+1 habár nem igen használok egeret, szerintem az állandó célzás szüksége nagyon rossz. a legjobb lenne szerintem mielőbb leváltani az egeret valami jobbra. eleve lehetne szerintem egy csomó input rásegítőt és gyorsítót csinálni, csak az egér, mint segédeszköz, erre nem megfelelő.

OK gomboknál én sem céloztam amikor még használtam egeret, de az apróbb műveleteknél már fárasztóbb, pl. legördülő menünél sem igazán hatékony szerintem.

olyasmit tudnék elképzelni a mai eszközökkel, mint pl. a google keresőben a keresés rásegítés a dropbox-al. már ha billentyűnél maradunk. de persze jobb lenne a gondolat vezérlés.

Bla bla bla. Csak lassítana. Korlátlan lehetőségek? Könyörgöm, vimet sem képes futtatni.

ha egy 10-12 órás emergencyt egy ilyen terminálon kéne végigcsinálnom, a végére már nagyon érzékeny lennék ezekre az eyecandykre...

pfujjj...
Mondjuk makkosikszre megfelel.

Nem mondom, hogy értem, hogy ez mire jó. Képmegjelenítésre ott a display... és bár új ablakot nyit, annyi baj legyen.
Az ls az fura. Biztos gizda, de így ránézésre nem tűnik túl produktívnak.

Akinek ez kell, annak legyen. Nekem nem kell.

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#N210/Xubu

Az előttem hozzászólók egy jó részéhez:
Hihetetlen, hogy nem tűnt fel nektek, hogy a pörgő-forgó hülyeség egy tech-demó, nem "használati célra" van.

A hosszászólok újabb halmazának:
Örvendek, hogy itt a HUP-on is (meg úgy általában a neten) nagy divat lehurrogni mindent, de személy szerint én örülök egy ilyen kreatív ötletnek. Lehet hogy soha nem használnám terminálnak, de legalább gazdagabbá válik a felhozatal.

---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

Feltettem osx-re, kipróbálgattam, jópofa. Kezdőknek elég sokat segíthet, bár nyiván nem fogja leváltani a Terminal.app-ot.
Nagyon bugos még, elég gyakran elszáll, dehát alpha állapotú a cucc.
Jó ötletnek tartom, bár jelentős gyakorlati haszna nem tudom mi lehet a kezdők segítésén felül.
Nekem leginkább az tetszik hogy gépelés közbe már listázza a parancsokat egy lebegőmenübe, nem kell a tabot nyomkodni folyton. Egy ilyet néha el tudnék viselni hagyományos terminalban is.