FSF.hu Alapítvány beszámoló 2010

Címkék

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén év elején is immár hagyományosan itt, a HUP portálon tesszük közzé éves rendes összefoglalónkat arról, hogy milyen tevékenységeket folytattunk az előző évben.

Mozilla

A Mozilla szempontjából az év - a Firefox 3.6 megjelenése után - a Firefox 4-re való felkészülés jegyében telt, amely azonban nem jelent meg 2010-ben. 2010-ben két nemzetközi konferencián vettünk részt, az első a brüsszeli FOSDEM 2010 volt. Júliusban megismétlődött a nagy sikerű Mozilla Summit Whistlerben (BC, Canada), amelyre ismét meghívták a magyar mozillásokat.

OpenOffice.org/Libreoffice

Az év első felében megjelent a honosított OpenOffice.org 3.2 és 3.2.1. Nyáron elkészült a Calc tankönyv 2. javított kiadása. Az év második felében nagy esemény történt: megalakult a The Document Foundation, elindult a LibreOffice projekt. Az FSF.hu Alapítvány csatlakozott a LibreOffice projekthez. A továbbiakban az a célunk, hogy az FSF.hu Alapítvány által támogatott fejlesztések részévé váljanak a LibreOffice-nak.

A támogatott konkrét fejlesztések:

 • Kiadásra került a Kiadványkészítés Writer szövegszerkesztővel jegyzet első változata.
 • A Libreoffice tipográfiai képességeinek bővítésére készült el a kiváló minőségű szabad Linux Libertine és Linux Biolinum betűkészlet Graphite változata. A fejlesztés első lépésben biztosította a magyar tipográfia számára megfelelő ékezeteket és térközöket, majd megvalósította az OpenType szintű (valódi kiskapitális betűk, ligatúrák, ugráló számok stb. választható betűtulajdonságként), és azt meghaladó (automatikus ezrestagolás, automatikus magyar névelőválasztás a számok elé, magyar lábjegyzetcsillagozás, számnevekké alakítás stb.) betűkezelést. A fejlesztés a Budapesten megrendezett nemzetközi OpenOffice.org konferencián mutatkozott be, legfrissebb kiadása az év végén jelent meg olyan komoly gyakorlati jelentőségű - más betűkészletekben a legritkább esetben megtalálható - honosítással, mint a magyar kurzív gy ligatúra, és annak automatikus beillesztése a magyar nyelvű szövegekbe. A betűkészletek a LibreOffice-ba is bekerültek, az eredményekről a Linux az Oktatásban konferencián hangzott el még korábban előadás.

Elkészült még néhány hasznos kiegészítő is:

 • Magyar névelős kereszthivatkozások eszköztár évek óta igényelt problémára nyújt megoldást: a kereszthivatkozásokhoz kapcsolódó magyar névelők konzisztenciájának biztosítására.
 • A Linux Libertine G betűkészlet használatának megkönnyítésére elkészült a Writer tipográfiai eszköztár is. A fejlesztések a Writert kiadványszerkesztő programokra jellemző képességekkel ruházták fel.
 • Csak ODF-ben mentés kiegészítő és bejelentése.

Szabad magyar nyelvi eszközök

 • Az FSF.hu Alapítvány támogatásából megjelentek a nyílt forráskódú helyesírás-ellenőrző és szótárának új, javított és bővített kiadásai is (Hunspell 1.2.9, Szabad magyar szótár 1.6.1).
 • Hyphen 2.5–2.7: továbbfejlesztett elválasztási programkönyvtár.
 • Javítások a Lightproof nyelvhelyesség-ellenőrzőben és magyar moduljában.

Gnome

A Gnome asztali környezet két kiadással jelentkezett 2009-ben, a 2.30 és a 2.32 felhasználói felülete egyaránt az alapítvány támogatásának köszönhetően jelenhetett meg teljes magyar fordítással. A 2.32-ben kezdtek el megjelenni az újraírt, feladatközpontú felhasználói dokumentációk, amelyek magyar fordítása folyamatosan, szintén az alapítvány támogatásával készül.

Ubuntu

Két Ubuntu-kiadás jelent meg 2010-ben (10.04 LTS, 10.10), a magyar nyelv támogatása kiváló. Az alapítvány támogatásával elkészült az Ubuntu kiszolgáló kézikönyvének magyar fordítása is.

Egyéb szabad szoftverek

Aktivistánk részt vett a TexMakerX (LaTeX-szerkesztő) honosításában és karbantartja a honosítást. Készített szabványos Ubuntu (LTS és aktuális) csomagot, melyeket karbantart a PPA-ján.
Folytatódott a wxMaxima honosítása, ebből is készültek szabványos Ubuntu (LTS és aktuális) csomagok: PPA.
Mindkét szoftvert oktatják a Nyíregyházi Főiskolán matematika BSc, matematika tanári MSc, Programtervező és informatikus BSc tárgyak keretében, zömmel Ubuntun. A Maxima/wxMaxima párt a Szegedi Tudományegyetem matematika BSc alapszakának matematika szakirányán is tanítják.
A Maxima/wxMaxima témáról készül egy jegyzet is a TÁMOP keretében, ez letölthető innen: http://zeus.nyf.hu/~blahota/alkmat/)

Szabad Szoftver Pályázat 2009

A Szabad Szoftver Pályázat 2009 keretén belül az alábbi 6 projekt valósult meg:

Matematika szabadon
A matek.hu tudástár szabadon használható matematikai szoftverek illetve szabad szoftverekkel készített matematikai tárgyú tananyagok számára ad otthont. Regisztráció után a Mediawikiben készített portál akár saját szócikkekkel is bővíthető, javítható, kiegészíthető. A projekt másik eredménye a Matematikai live DVD. Ennek keretében elkészült egy (Linuxon futó) matematikai programokat és hozzájuk kapcsolódó dokumentumokat tartalmazó LiveDVD első nyilvános változata. Letölthető innen.

Hasznos OpenOffice.org kiterjesztések fejlesztése
A pályázat célja olyan kiterjesztések megírása, amely az OpenOffice.org közösség által régen hiányolt funkciókat valósít meg. Az elkészült kiterjesztések:

 • Munkafüzet-dokumentumok lehetséges hibáinak felkutatása kiterjesztés
 • Figyelőablak kiterjesztés
 • Diagramkészítő kiterjesztés

Projekt Kogutowicz
Javas térképrenderelő OpenStreetMap térképekhez.

GeoGebra fejlesztés
Az FSF.hu Alapítvány támogatásából nagyrészt a GeoGebra Javascript verziójának megírása, illetve a webes portálnak Zend rendszerre történő átírása készült el. A fejlesztés 3 hónapjáról részletes beszámoló olvasható itt (PDF).

Szabad Ubuntu tananyag
Az FSF.hu Alapítvány támogatásával elkészült az Ubuntu 10.04 LTS és az OpenOffice.org használatát oktató ingyenesen hozzáférhető tananyag. A tananyag az edu.fsf.hu címen érhető el. Az oldal a nyílt forráskódú Ilias tanulmányi rendszerre épül.

A GRASS térinformatikai rendszer kézikönyve magyarul
A GRASS GPL licencű professzionális térinformatikai programrendszer. Nem oktatási célzattal fejlesztették/fejlesztik, hanem különböző tudományterületek, gyakorlati problémák igényeinek kielégítése a cél, így igen sok gyakorlati felhasználási területen megállja a helyét. A GRASS 6.4 magyar nyelvű kézikönyvei innen érhetők el.

Konferenciák

 • 2010. április 23., Előadás az InfoSavaria konferencián
 • 2010. május 20., Előadás a Dunaújvárosi Főiskola Kerpely Antal Computers Szakkollégiumának szakmai napján
 • 2010. október 8., Szabad Szoftver Nap Szegeden; ezen előadóként több aktivistánk részt vett.
 • 2010. október 16., Ekkor volt az FSF.hu által szervezett Linux az oktatásban (LOK) konferencia Budapesten. Az egy napos rendezvény öt szekcióban fogadta a mintegy 120 érdeklődőt.
 • 2010. november 26., A Füzesgyarmaton megrendezett Info Éra konferencián a Szabad szoftver szekciót elnököltük, több aktivistánk előadott.

Virtuális szerverfarm Linux/KVM alapon

Az alapítvány szervere jelenleg számos csoportnak szolgál elsősorban web-, és levelezőszerverként. A rendszer 2010-ben is remek rendelkezésre állást produkált.
Jelenleg az alábbi oldalak kerülnek kiszolgálásra a szerverről: www.fsf.hu, mozilla.fsf.hu, ubuntu.hu, edu.fsf.hu, gnome.hu, gimp.hu, wesnoth.fsf.hu, archlinux.fsf.hu, flosszine.org, lyx.hu, forditas.fsf.hu, swpat.fsf.hu, www.gnu.hu, theopencd.fsf.hu, www.lok.hu, esr.fsf.hu, galateia.fsf.hu, tldp.fsf.hu, barack.fsf.hu

Web:

Megújult a weboldalunk, és lájkolhatók is lettünk: http://www.facebook.com/FSF.hu  

Köszönetnyilvánítás

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt évben felajánlásaikkal támogatták munkánkat. Azoknak is köszönetet mondunk, akik munkájukkal, ötleteikkel járultak hozzá eredményeinkhez. Külön köszönetet szeretnénk mondani azoknak, akik nekünk ajánlották az adójuk 1%-át, ebből a forrásból 2010-ben 5,3 millió forintot kaptunk, reméljük idén is érdemesnek tartanak minket erre. Utoljára, de nem utolsósorban köszönetet mondunk azon portáloknak, akik segítenek nekünk bannereink, híreink, eseményeink közzétételével.
Reméljük, hogy 2011-ben is legalább ennyi munkát el tudunk végezni, de bízunk benne, hogy idén (hála a támogatásoknak) más projektekkel is további szép eredményeket tudunk majd felmutatni.

Projektjeinkről a következő oldalon tájékozódhatsz: http://fsf.hu/projektjeink/

FSF.hu Alapítvány aktivistái és kuratóriuma

Hozzászólások

Néhány helyen nincs link ("PPA", "itt" és "innen" szavakra keressetek a cikkben).
Köszönet a munkáért, és kíváncsi leszek, az új adórendszerben hogyan alakulnak a bevételek.

koszi!

iden is szamithattok az egyszazalekomra.

Köszönjük a munkát!

... az adójuk 1%-át, ebből a forrásból 2010-ben 5,3 millió forintot kaptunk,...

Az eredményhez gratula! 871 ember az nem semmi.

Mellesleg, hova tűnt 128 077 forint?

Összeg: 5 428 077

--
Solaris Express
Opera

Így van.
Egyrészt az APEH (NAV) -nak mindig igaza van, az a szám a helyes :-)
Másrészt tényleg így van, ahogy a különböző adózók bevallásai mindannyian odatalálnak az illetékes APEH tehát NAV igazgatósághoz úgy még általában 1-2 kisebb részlet érkezik.
Elnézést a pontatlanságért.