Február első hétvégéjén érkezhet a Debian 6.0

 ( trey | 2011. január 19., szerda - 21:57 )

Neil McGovern tegnap egy új helyzetjelentést postázott a Debian 6.0-ról. Ahogy írta, remélhetőleg ez az utolsó ilyen helyzetjelentés a Squeeze-vel kapcsolatban. A bejelentés szerint a Debian installer második kiadásra jelölt verziója a hét végéig megérkezhet. Ezután a fejlesztők megkezdhetik a végső előkészületeket a Squeeze kiadására. Jelenleg a február 5-6-ra eső hétvégét vették célba. Megvitatták a dátumot a fejlesztésben részt vevő core csapatokkal és úgy tűnik, hogy mindenkinek elfogadható ez a dátum.

Ettől a dátumtól csak akkor térnek el, ha valami valóban kritikus probléma bukkan fel. Olyan, amit nem tudnak lekezelni egy errata megjelentetésével, vagy ha valami olyan technikai akadályba ütköznek, amely megakadályozza a kiadást (gépösszeomlás stb.).

A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Vizsgaidoszak vege. Tokeletes idozites! :)

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Jaja. Előbb a vizsgák, aztán a rendszer hegesztés miatt fájhat a fejed :>

Inkább a rendszertelepítés legyen sikertelen, mintsem a vizsga. Végül is az előbbit meg lehet próbálni akárhányszor, különböző költségektől mentesen.. A vizsgát már annyira nem..

Persze, főleg ha otthon játszadozol vele.

Ha nem, akkor esetleg hétvégén megpróbálhatod. Hétfőn reggel pedig várod, hogy észreveszik e vagy sem. Esetleg non-stop üzem, akkor még érdekesebb.

Hidd el, a vizsga egyszerűbb.

Hat en amikor ep nem vizsgazok/tanulok akkor dolgozok, es ez utobbit jobban kedvelem.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Hidd el, a vizsga egyszerűbb.

Nem nagyon tudok elképzelni olyan vizsgát, ami egy Debian telepítésnél egyszerűbb lenne. Legalábbis nekem nem volt olyan. :)

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Debian upgrade.

Utána az összes alkalmazást végig kell nézni.

Hidd el sok egyszerűbb vizsga van.

Foleg ha melle Rubyt is hasznal az ember. Akkor egesz pontosan keves olyan vizsgat tudok elkepzelni ami nagyobb szopas lehetne. :P

--
|8]

Balint napra pont ki is jon... (feltetelezve, hogy csusznak egy hetet)

--
|8]

Tehát akár napra pontosan tartják az előirányzott kábé kétéves kiadási ciklust (mivel a Lenny 2009. február 14-én jött ki).

Szerintem mokas lenne, ha igy sikerulne.

--
|8]

Megspékelve egy kis Valentin napi hype-al :D (Pdl. egy sláger: Squeeze me, squeeze me baby!) :D


Ne kattints ide!

:D (sub)

Több értelmét látom a kétévenkénti kiadásnak mint a hathavinak...

+1

Bar attol is fugg, hogy mely celcsoport szamara. Mas csoportoknak mas preferenciaik lehetnek (szerveren pl teljesen jo nekem a 2 evenkenti, desktopon meg fejlesztesre, amikor az uj csili-vili dolgokkal szeretnek bohockodni, kevesbe - de erre ott van testing & unstable, szoval nincs nagy gond ;).

--
|8]

+1

Nem csusztak :(

--
|8]

/* Bocs a láma kérdésért, de nem tudom mikor láttam utoljára linux telepítőt. */

A squeeze kernelben már van ext4 stabilan, és kilehet választani, hogy a particiót ext4-re formázza?
Mert akkor lehet rakok egy új rendszert, ami már 64 bites, és legalább letisztul a rendszer.
---------------------------
Oszt jónapot!

Igen. Emlekeim szerint ext4 a default is, nemcsak valaszthato.

--
|8]

Ext3 az alapértelmezett. Választható: ext2/4, btrfs, JFS, XFS, FAT.

FAT :D LOL.. Azt ki és hol használja? :D

Sokan, sok helyen. Mondjuk nem feltetlenul linux alatt root particionak. Annak valoszinuleg csak par zubbonyos ficko.

--
|8]

Elképzelhetetlennek tartom a használatát, főleg Linuxon, de úgy kb bárhol. Egyébként mire jó? Hol lehet előny ennek a használata?
Ez számomra ilyen Windows98-as időket idéző cucc, azt hittem már rég kiment a "divatból" és ez csak ilyen "elfeledett kor szimbóluma".. Mint például a floppy.

Én használom. Dual-bootos gépen Debian és WinXP közös partíciója.

Pendriveomon pl FAT van, mert az volt rajta, portabilis apam windowsara, es nem volt kedvem egyikonket sem szivatni azzal, hogy lecserelem. Szerintem a pendriveok tobbsege meg mindig fattal jon alapbol, es vagyunk paran akik lustak vagyunk ezen valtoztatni, mert minek.

Az MP3 lejatszomon szinten FAT van, es nem cserelem le, mert szeretnek zenet hallgatni rajta, meg akkor is, ha szegeny darab mar osregi.

--
|8]

Pendrive-okon lehet, hogy FAT van, az jó is így. De egy Debiant ki akarna FAT fájlrendszeres partícióra telepíteni?
A lenti (Win-Linux) közös partícióra teljesen jó példa, mivel a Linux nem tudja rendesen kezelni az NTFS-t. (Ha jól tudom olvasni tudja, csak írni nem.)

a további adat partíciókhoz lehet értelme a FAT-nak, nem azért van ott, mert csak root partíciónak használható.

másrészt attól még hogy kidobunk egy régi szabványt, nem lesz több új. nekem simán elfér, sőt. inkább hosszabb legyen a lista mint rövidebb.

Senki epelmeju nem tenne FAT-ra debiant, szerintem. De vannak furcsa emberek.

NTFS-t egyebkent lehet irni is linux alol.
--
|8]

Ha tömörített az NTFS, akkor is ?...

...szerkeztve...

úgy látom igen a leírás alapján.

whao!

Már vagy három éve lehet írni, olvasni linux alól is az NTFS-t. Az ntfs3g projektről nem hallottál még sosem? Pláne, hogy magyar srác fejleszti, bizonyos Szakacsits Szabolcs.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Ja, a pendrive, a mobiltelefon, a digitális fényképezőgép meg a zseb-médialejátszó pont olyan "elfeledett" mint a floppy... úristen.

Őőőőőő..... Poli zubbonyban van? :))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Bizom benne.

--
|8]

a linux desktop éve:PPPPPPPP

Attól félek én is... :D

Már megint?
Vagy még mindig?

már uncsi, soha nem lesz az
sok embert nem érdekel a "linux desktop"

humorérzék nélkül élni elég gáz lehet...

De lehet. :)
És gáz nélkül élni? :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

már nem humoros az a gond...

Te már csak tudod.

Nem vagyok kellően tájékozott a témában..
Jellemzően Ubuntut használok - az volt amivel először találkoztam (3 éve), és egyenlőre annál is maradtam. viszont nézelődöm.

Eddig számomra puritán volt az alap Debian stable. Mennyiben lépett vajon előre az új kiadás a Lennyhez képest? Ubuntu elég bugos volt számomra mostanában - persze javították azért, de még mindig 10.04-nél maradtam.

Hogy látjátok ezt a kérdést?

Leginkább videokártya ATI és NVIDIA 3D támogatásával voltak gondok Ubuntu 10.04 alatt, boot megállás. Már úgyahogy kiküszöbölődött, de egy stabil friss Debian azért jól hangzik.

Vajon ez a Debian mennyiben marad el mondjuk Lucid-tól?

Viszont egyszer kezembe került egy Debianhoz komolyan értő ember kezemunkája egy szerény adottságú notebook formájában- régi vas. És meglepően gyorsan futott rajta.

A mai napig nem tudom, hogy lehetett olyan szépen feltelepíteni, hogy olyan sebességet produkáljon.

Nekem egyelőre marad a gyári összeállítás, hozzáértés hiányában.
Még ami debian alapú próbáltam a DebianMint-et- ott utánaolvasás után sem bírtam a nyomtatót munkára ösztökélni - Ubuntu alatt működik (ami nem jelenti azt, hogy Ubuntunál kívánnék maradni).

ubuntu-t kétségtelenül egyszerűbb használni kezdőknek több ok miatt. meg néha a frissebb kernel több hardvert is támogat.

egyszerű a kérdés: ha a legújabb verziókat akarod, akkor használj olyan disztrót, amely szállítja neked. ha a stabilitás fontos, akkor debian stable-t. :)

imho az új verziókat úgyis órák / napok alatt megszokja az ember és "unalmas" lesz, szóval kérdéses számomra az új verzió előnye, ha nem munkára használja az ember és meg van a lehetőség rá, hogy hekkelni kell a rendszert, és cél az hogy ezt ne kelljen.

A stabilitás fontos, már hogyne lenne az. Valahogy kezdek már kifejezetten lenyugodni ebből a szempontból. Működjön, menjen, legyen stabil.
Már így is elégedett vagyok a Luciddal, kivéve a videokártya problémákat, boot megállást, most splash nélkül megy.

Viszont egy stabil rendszer igérete, ami nem hoz jelentős visszalépést a Lucidhoz képest, vonzó.

Annál is inkább, mert másoknak is telepítettem a családban - és eddig mivel az Ubuntut ismertem jobban, azt. De volt gép, amit Debiannal tudtam átadni, régi Nvidia TNT kártya miatt - Ubuntu telepítő nem is ment vele.

De ez alapból nagyon elmarad még a Lucidtól.
Remélem az új Debian a nyomában jár, akkor sanszos, hogy áttérek egészen.

hát ha a tablet-eket nézzük, akkor egyre többen fogják használni a linux-ot a tudtuk nélkül, és az mégiscsak közel áll a desktop felhasználáshoz (net, multi-média).

valószínűleg már nincs messze, hogy legyen még több, nagyobb gyártó által összekalapált, saját hardverrel terjesztett linux rendszer, ami bekerül a tömegek minden napjaiba, és ténylegesen használni is fogják desktop-hoz hasonló módon.