Megjelent az Xfce 4.8

Címkék

Az Xfce fejlesztők két évnyi fejlesztés után tegnap bejelentették az Xfce desktop környezet 4.8-as verzióját. A fejlesztők remélik, hogy mindenki legalább annyira élvezni fogja az új kiadást, amint ahogy ők. Ez mondjuk nem lesz igaz a BSD rendszereket futtatókra, mert ők a 4.8-as kiadás funkcionalitásának egy részét elvesztik. Az Xfce fejlesztők megragadták az alkalmat, hogy a bejelentéssel kifejezzék egyet nem értésüket a nyílt forrású világban újabban terjedő "Linux-only" fejlesztéssekkel kapcsolatban.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

ÉLjen, szeretem az XFCE-t.
A Linux-onlyra meg +1
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Hogy is van ez? Linux-only nem nyerő, de a BSD-sek meg ne akarjanak többet?
Csak én érzek ellentmondást?

"We think that this announcement is a good opportunity to express our disagreement with the recent "Linux-only" developments in the open source ecosystem, especially with regards to the utilities we need in desktop environments."

Már csak arra lennék kiváncsi, hogy a BSD-n mi nem működik.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Gondolom ahhoz, hogy versenyképes DE-t tudjanak nyújtani, Linux-only technológiákat is kell használniuk, amelyek a BSD-kben még nincsenek meg.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Csak én nem találom azokat ez egetverő újításokat, ami 2 év fejlesztést igényelt?

Azt nem találom amire 2 év kellett. Most tényleg az a nagy vaszizdasz, hogy a thunar használja a gvfs-t? Vagy a new überkibebaszott baromihasznos fuzzy clock mode? Jah bocs, transparent backgrounds, juhuuuuu!!! Ja nem, new directory menu plugin, már csak ez hiányzott, semmi más! Gratula, hogy mindezt győzték 2 év alatt :)

De legalább azon mostmár megy, merthogy BSD-n eddig is, de a mainstream Linux disztribúciókon már közel 2 éve nem, hacsak nem telepítetted fel a HAL-t és függőségeit, ami egyrészt redundacia, másrészt nem is mindig lehetséges a mostani udev mellett és a konfigurálása sem egyértelmű.

Nem meglepő, hogy az átlagos magyar kommentelő értelmi képességeit már meghaladja a probléma értelmezése. Kijönnek egy ilyen " csak linuxon fullos" kiadással, közben tiltakoznak a linux-only-ság ellen. Nagy paradoxon ez mi? :-D
Magyarországon az átlagember kritikai érzéke tradicionálisan mindig kilométerekkel az értelmi képességei előtt jár. :-D

Magyarországon az átlagember kritikai érzéke tradicionálisan mindig kilométerekkel az értelmi képességei előtt jár. :-D

Csak erre reagáltam ;) Vélelmezve, hogy Magyarországról írtad ezt és tekintve, hogy kijelentésed fejlett kritikai érzékről tanúskodik, erősen valószínűsíthető, hogy a hivatkozott halmaznak (átlagember) magad is eleme vagy ;)

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ez most éppen nem talált, nem Magyarországról írtam. És ha elolvasnád a többit részt is beleértve azt amire válaszoltam talán jobban képben lennél. A jó Xfce team éppen a Bsd-sek érdekében tiltakozik. Az, hogy ez jó és hatékony módja-e a tiltakozásban már más kérdés. Lásd még az alábbi válaszomat.
Ez sajnos (ma még) általánosságban jellemző a magyar közéletre: ez a bio-droid-os csak a kulcsszavakat értjük meg és arra reagálunk csípőből hozzáállás. Komplexebb problémák esetében ez sehova nem vezet.

Komplexebb problémát én nem látok sehol, és egyáltalában nem is az egész szálra reagáltam, hanem az egyik „picit” offtopicra sikeredett részére.
Maga a téma kevésbé is vonz, mivel szerény véleményem szerint desktopon használjon BSD-t az, akinek két anyja van. Annyiból kellemetlen, hogy emlékeim szerint nem egy BSD XFCE-t használ egyébként (no jó, a Freesbie ugrik be).

Ami meg az efféle tiltakozást illeti, de mint tiltakozás, ugyanannyira tartom célravezetőnek, mint Greenpeace-esnek a bundavásárlást. Másrészről viszont bár szép az elv, hogy az XFCE menjen minél több BSD-n is, de ez inkább legyen a BSD-k feladata, mint az XFCE-é: ha nem akarnak desktop rendszert, ne a desktopkörnyezet erőltesse magát őrájuk. Ha pedig ugyanolyan szintű desktop szolgáltatásokat akarnak nyújtani, mint a különféle Linux disztribúciók, akkor implementálják azt, ami ezt lehetővé teszi.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

> szerény véleményem szerint desktopon használjon BSD-t az, akinek két anyja van

OK, többen köszönjük a jókívánságokat, neked se menjen mellé ;-)

> Ha pedig ugyanolyan szintű desktop szolgáltatásokat akarnak nyújtani, mint a különféle Linux disztribúciók, akkor implementálják azt, ami ezt lehetővé teszi.

De ugye nem baj, hogy ha valaki anyázik azért, mert *van* (pl. FreeBSD alatt) egy natív mechanizmus, majd a különböző szemellenzős Linux-fejlesztők miatt létrehoznak egy másikat, ami már kompatibilis az ő agybajukkal. Akik ezek után vesznek egy (valószínűleg nem túl mély) lélegzetet és kitalálnak egy *harmadikat*. Egyszer már leírtam: lehetett volna egy udevre épülő megoldást is kitalálni, ami a hal-hoz hasonlóan köztes réteget képez az oprendszer specifikus réteg és az applikáció között. Ehelyett beledrótozták az alkalmazásba az udev-et.

Jelenleg a FreeBSD-men van consolekit, polkit, policykit, policykit-gnome - no meg a hal. Ezeket én ugyan mind fölöslegesnek tartom, de elfogadom, hogy bizonyos "deszktop környezetek" működéséhez mások szerint nélkülözhetetlenek. Természetesen tudom, hogy ha egyszer a KDE, GNOME, XFCE szentháromság átáll erre a Linux-only shit-re, akkor lesz olyan elvetemült, aki mivel - veled ellentétben - úgy gondolja, hogy *BSD is alkalmas deszktop környzetnek (vagy legalábbis veled ellentétben *BSD-t akar deszktopként használni) - szóval nyilván lesz valaki, aki majd a FreeBSD-n létező mechanizmusra ráépülve, azt kibővítve/megerőszakolva csinál egy kompatibilis réteget, hogy menjen. Hosszabb-rövidebb idő alatt - ahogyan ez a hal-lal is történt. (Természetesen ez nem csak FreeBSD-re, hanem tetszőleges egyéb BSD-re is igaz lesz/lehet.) Addig meg majd:
a) nem frissítek XFCE-t
b) használom a jól bevált "muntolom kézzel/bekonfigurálom az automountert" módszert
c) visszatérek TWM-re és elfelejtem ezt az egészet

Persze mivel látható módon én vagyok a kisebbség (UNIX használata a "mainstream" Windows helyett; *BSD használata a "mainstream" Linux helyett, XFCE használata a "mainstream" KDE/GNOME helyett, stb), az évszázados hagyományoknak megfelelően majd elviselem. Persze könnyebb lenne, ha nem így kéne.

(Komolyan mondom, időnként úgy gondolom, hogy komoly, nagynevű szabad szoftverek mögött álló fejlesztő/tervező gárdák egyetlen célja "Linux über Alles!" de lehetőleg a legrosszabb értelemben. Nem integrálódva, "nemes versenyben" maga után utasítva mindenki mást, hanem kiirtva minden egyebet. Ettől meg hányok, a franc tudja miért.)

> szerény véleményem szerint desktopon használjon BSD-t az, akinek két anyja van

OK, többen köszönjük a jókívánságokat, neked se menjen mellé ;-)

Nem kívánság volt, felszólítás. Ha valakinek nincs két anyja, attól még használhatja, de akinek kettő van, annak kötelező. ;)

Úgy gondolom, hogy a BSD-k többsége nem desktop rendszerként pozicionálja magát. Amelyik igen, az hegesszen Linux réteget. Ez valószínűleg így lesz addig, amíg több Linux-felhasználó és fejlesztő van, mint BSD. És igen, lehet anyázni. Rossz nyelvek szerint a Linux is pont elég heterogén, én nem értek hozzá.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Érted vagyunk nem ellened! :-)
Egy híres rajzfilmes szerint: "a magyar egy juh szellemű nép" és mennyire igaza van.
Egyedi nemzeti sajátosság, mondhatnám úgy is hungarikum (és nem kell megint rémeket látnod) hogy linux-os weboldalon trendi pont a linux-ot szidni lehetőleg minél ostobább közhelyekkel csak legyen meg a kellő elvakultság a többi már nem számít. Ilyet máshol nem tapasztaltam, csak magyar nyelvű oldalakon és nem csak informatikai témákban természetesen. Természetesen igen, jól látom hogy ez hungarian unix portal és azzal is tisztában vagyok, hogy a linux nem hivatalos unix mielőtt ezzel jönne egy nagyokos. Az ilyen lényegtelen részletekben elvesző kritikusoknak javaslom telepítsenek Aix-ot a mobiljukra és legyenek vele boldogok. :-)
Már ne haragudj, de szánalmasan nevetséges amikor egy bsd-fan képtelen észrevenni, hogy az ő érdekében is tiltakoznak mert túl 'bonyolult' a gondolatmenet.

>>"Nem értem, hogy a fárasztóan unalmas Linux vs. *BSD flamewarból
>>hogyan következnek azok, amiket írsz."
Itt nem a Linux vs. *BSD a lényeg. Hanem csak az, hogy Linux vs. akármi legyen. Lényeg a 'fúj Linux!' mert az ma a legsikeresebb unix(-szerű) rendszer és ez ennek a portálnak épp véletlenül főprofiljába vág.

>>"Illetve értem én, amiket leírtál és hogy elég fura
>>következtetéseid vannak, de néhány sehonnai,
>>semmirekellő, pesti panelprolin kívül még nem nagyon
>>hallottam senkit így „köpködni” – bocsánat
>>a kifejezésért, nem akarlak megsérteni – a
>>saját népéről és hazájáról."
Nem 'köpködtem' a magyarságot sem most, sem az másik általad linkelt témában. Arról nem tehetek, hogy vannak szavak amit a heti tetvek és hasonló jött-mentek miatt extra negatív emóciókat keltenek. De majd próbálok óvatosabban fogalmazni ez-ügyben.

>>"Nekem, mint magyarnak ez kellemetlen érzés,
>>a „juhszellem” kifejezésről pedig éppen azokra asszociálok,
>>akik tömegekbe verődve, büszkén tagadják meg a hovatartozásukat,
>>míg a nem így tevőket szidják."
Ez pedig Jankovics Marcelltől származik szinte szó szerint. Szerintem Ő egy nagyon tisztességes, és semmiképpen sem hungarofób szereplője a magyar filmes szakmának. Több hozzá hasonló kellene. De ugyanakkor van abban valami lehangoló, amikor az N-edik 'rendezvényen' pont azok az átlagos, világ dolgait csak újságokból ismerő hazád-fiai akiknek az érdekében felvállalsz komoly konfliktusokat cseppet-sem-átlagemberekkel, pont ők esnek neked olyan ostoba közhelyekkel akiket heti tetvek és más médiaidomárok adnak a szájukba. Ilyenkor bizony bevillannak azok a 'mesebeli juhok' a legnagyobb hazaszeretet mellett is.
És egyébként médiaidomárok hatásától már megszabadult jó-szándékú emberek is tudnak akkora baromságokat mondani, hogy égnek áll az ember haja.

Upd.: Közben szerkesztetted, mind1. Már marad így. :-)

> Egy híres rajzfilmes szerint: "a magyar egy juh szellemű nép" és mennyire igaza van.

Én is tudok idézni: "utánozás majom szokás". De indokolni is:

Röviden: tekintélyre hivatkozás bűnébe estél.

Hosszabban: gondolom, ha elbeszélgetnék az említett rajzfilmessel, megérteném miért mondta, és valószínűleg igazat adnék neki, mert bizonyos ismeretekre alapozó bizonyos gondolatok tényleg vezethetnek ilyen következtetésre. (Más szóval nem az az igaz amit mondott, hanem az út, ahogy eljutott odáig, hogy végül ezt mondja.)

Csakhogy neked ettől még nem lesz igazad amikor leírod ugyanezeket a szavakat, mert nem tudnád hitelesen képviselni az említett nyilatkozatot. Neked nincsenek meg sem ugyanazon ismereteid, sem ugyanazon gondolataid.

Én elbeszélgettem vele párszor mert ismerem. Hasonló érvei-problémái vannak mint amit utána leírtam neked. Nem szeretem a tekintély-elvűséget, praktikus okokból vettem kölcsön tőle ezt a szófordulatot. Viszonylag közismert (:-D) a Macskafogó miatt mindenképp. És a politikai hovatartozása sem titok, nem egy Spiró-féle kopasz-nyakú fasz. :-)

> Mert csak a 'közéleti tevékenységben' mutatkozik meg ez a juh_szellem.

Őőőőő, tehát szerinted azért írt az úriember "szellemű"-t, mert egyféle _tevékenységre_ gondolt? Nem mondhatom hogy mély megértésről tettél tanúbizonyságot ennek az ellentmondásnak a feloldása során, így sajnos továbbra sem hiszek neked.

Egyre inkább azt gondolom, hogy csak átvettél hangzatos szólamokat másoktól, amiket most sorra idekopizol nekünk kisebb-nagyobb halmokba.

Mielőtt elájulsz magadtól vedd figyelembe, hogy az Xfce egy stabil és megbízható asztali környezet, ami végre egy korszerű - bár csak Linuxon meglévő - infrastruktúrára épül.

Olvass utánna a korábbi HAL-nak, hogyan és mit mergeltek most az udevbe, GIO-nak stb.

Ennél több és jobb nem kell, te meg mehetsz a fenébe.

Az meg, hogy a BSD-k meg csak HAL-t képesek használni, évtizedekig várhatnánk, hogy korszerűsítsék az infrastruktúrájukat, de azok egyébként sem desktopra vannak, úgyhogy minek tennénk rájuk Xfce-t, meg amúgy sem támogatnak megfelelően alapvető dolgokat (webkamerák stb.).

A Thunar volume managementje azért nem fog menni BSD-k alatt, merthogy Linux alatt a HAL funkcionalitását az udevbe mergelték, részben pedig az udev-re épülő DeviceKit-be, amit azóta mergeltek az udevbe, amit a Thunar használ. Ez az az infrastruktúra ami helyett BSD-k alatt devd meg HAL van (bár az előbbit nem sok minden támogatja, az utóbbi meg deprecated).

nem találok hozzá installert, nincs hozzá? a régiekhez volt
nincs kedvem/időm kitotózni mi miután következik, meg egyenként kicsomizni fordítgatni...
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Mostmar erdekelne mik azok a linux-only feature-ok amiket hasznal az uj XFCE? Lattam emlitve az udev-et, de rohadtul nem ertem mit erdekli egy ablakkezelot, hogyan hozod letre a device nodokat. Ha jol sejtem a gio/gvfs talan fuse-t hasznal ami ha jol tudom elerheto bsd rendszerekre is.

Azon jár az agyam, hogy ez valószínűleg egy nagyon rossz irányba megtett első lépés, de vajon mennyi lesz még? Ha jól értem azt a keveset amit olvasok, az XFCE fejlesztők a HAL helyett (amit valaki valamiért elavultnak minősített), váltottak az udev(re épülő) mechanizmus(ok)ra. Viszont ha jól tudom, mostanában az Xorg is használ(hat) HAL-at - akkor ebből logikusan az következne, hogy néhány verzió múlva az Xorg fejlesztők is kiadnak egy olyan verziót a termékükből, ami a HAL helyett az udev-re épül - és természetesen onnantól kezdve Linux-only lesz az is? No vajon még hány ilyen alkalmazás lesz? Az XFCE után nyilván a GNOME- és a KDE-team is dobja majd a nem-tudom min alapuló eszközkezelését a platformfüggetlenség jegyében.

Asszem ideje leporolni a TWM-doksit. Az IceWM még jó lenne, bár ha abból indulok ki, hogy ezt a nagyon új XFCE-ficsort, hogy magából az WM-ből lehet valahogy a könyvtárstruktúrát "tallózni" - az IceWM már legalább 5 éve tudja, szinte biztos, hogy az IceWM is használ valami olyan Linux-only technológiát, ami miatt az egyéb oprendszer használói ki lesznek/vannak zárva. Vagy esetleg MWM. :-)

> az XFCE fejlesztők a HAL helyett (amit valaki valamiért elavultnak minősített), váltottak az udev(re épülő) mechanizmus(ok)ra

"HAL is now deprecated, with functionality being merged into udev as of 2008–2010 [...] Previously, HAL was built on top of udev, which was lower level."

"As of 2009, GNU/Linux distributions such as Ubuntu, Debian, and Fedora, and projects such as GNOME and X.org are in the process of deprecating HAL as it has "become a large monolithic unmaintainable mess". In GNU/Linux, it is in the process of being merged into udev (main udev, libudev, and udev-extras) and existing udev and kernel functionality."

+ https://wiki.ubuntu.com/Halsectomy

No itt a lényeg: "Previously, HAL was built on top of udev, which was lower level" azaz miután volt egy alacsony szintű oprendszer specifikus réteg az udev, és volt egy ráépülő réteg, ami *annyira* nem volt oprendszerspecifikus, hisz tudtak belőle nem csak Linuxra létező megvalósítást cinálni (hal), ezek után nem ezt a köztes réteget írták át az éppen aktuális fejfájásuknak megfelelően, hanem nekiálltak mindent az alacony rétegre átírni. No nekem ez eléggé szűklátókörűnek tűnik.

Jobb szeretem, ha egy ablakkezelő nem észleli a cserélhető médiát és nem energiagazdálkodik. Viszont lehet a rendszerben cserélhető médiát észlelő komponens, ami közvetlenül nem kezel ablakot, de az XFCE szolgáltatásait használva megjeleníti magát.

Amúgy az XFCE-t nem nagyon kell fejleszteni, mert úgy jó ahogy van. Semmiképp se volna jó a Gnomeot utánozni.

--
CCC3

Szép szó az architektúra.

Talán ismered a wicd wifi hálózatkezelőt. Prímán megjelenik a Gnome és az XFCE paneljében is, de egyiknek sem része, működik gui nélkül is.

Aggódom, hogy az XFCE-t ablakkezelőből el akarják vinni asztali környezet irányba. Remélem nem teszik.
--
CCC3

Értem, de nekem sem tetszik ez az összemosás.
Olyan mintha a felhasználó barátság és a modularitás(belső struktúra) kizárnák egymást. Mi van ha nem akarok állandóan cserélhető eszközöket konfigurálni/illeszteni, de zavar, hogy ezek a halak, meg mindenféle egyéb állatok rezidensen foglalják, az amúgy is Mb-ra kiszámolt memóriát.

Szerk:
Ez olyan mint Windows alatt a plug&play szolgáltatás, amit nem enged leállítani. Persze ez ott teljesen érthető, mert az egy teljesen más szemlélet. Legalábbis azt hittem.

Egy jó ideje már csak Xfcezem... örülök az új kiadásnak. Csak így tovább!
______________
ArchLinux user
"If you immediately know the candlelight is fire, the meal was cooked a long time ago."