MPlayer és FFmpeg támogatás a Broadcom CrystalHD hardveres videodekóderhez

 ( trey | 2011. január 3., hétfő - 8:41 )

Elevenítsük fel egy kicsit, hogy mi is a Broadcom által gyártott, CrystalHD névre hallgató hardveres videogyorsító. Egy olyan hardveres dekóder, amely leveszi a CPU válláról a terheket és GPU függetlenül (azaz tök mindegy, hogy milyen videokártyád van) gyorsítja a videolejátszást. Ráadásul a Broadcom nyílt forrású (GPL-es) linuxos driverrel is támogatja a hardvercsaládot lassan egy éve.

A Broadcom úgy reklámozta be a stuffot, hogy segítségével lehetővé válik a HD tartalmak problémamentes lejátszása a napjainkban oly népszerű netbook számítógépeken is. A CrystalHD vonzó lehet, mert relatíve olcsó és gyakorlatilag bármely korszerű gépbe beépíthető. Hardveres dekódolást nyújt minden kiépítésében a MPEG1/2, H.264 és VC-1 tartalmakhoz, illetve a legújabb 70015-ös változat már a MPEG4 Part 2 / DivX / XviD támogatást is tartalmaz.

XBMC

Jó hír azoknak, akik ilyesmiben gondolkodnak, hogy az XBMC svn trunk-jében már felbukkant a CrystalHD támogatás. A korai tesztelők hamarosan (vagy már akár most is) megtalálhatják a kártyacsalád támogatását az XBMC nightly build-jeiben. A részletek itt.

MPlayer, FFmpeg

További jó hír lehet, hogy Philip Langdale nekiállt hackelni és MPlayer / FFmpeg támogatást készít a hardverhez. Beszámolója szerint az alábbiak működnek már:

  • MPlayer playback
  • 70015 Hardware: This is the newest part, with extra codec support
  • All the officially supported content types except DivX 3.11
  • Progressive Content
  • Interlaced MPEG2 and H.264 MBAFF Content

A részletek - benne teljesítményadatokkal - itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pár hete beszereztem egy 70015-öt. Linux alatt még nem volt időm tesztelni, de olvasgattam idevágó fórumokat.

Úgy tűnik az interlaced videókkal még problémája van. Win alatt azt tapasztaltam, hogy downscale-ezi az 1080p videókat 720p-re. Interlaced 1080i (dvb-t) videó esetén pedig 288 soros lett a kimenete. Ez nem tudom, hogy direkt van így vagy még bugos a firmware-je. Ezt leszámítva korrektül tehermentesíti a processzort. Állítólag a linux-os firmware-ben és driver-ben letiltották a blu-ray támogatást. Próbaképp betettem win alá a linuxos csomagban található firmware-t, mert annak picit újabb volt a dátuma, azzal mintha szaggatna a divx gyorsítás.

Be lehet szerezni itthon kis/nagykerből, vagy külföldről kell rendelni? Én is erősen gondolkodtam rajta, de a nehéz hozzáférés eddig visszatartott.

Azt szeretném kérdezni, hogy hol és mennyiért vetted.

mindkettőtöknek válasz: ebay-ról sikerült, dél-koreából, 60 usd volt ems postával. Ahogy látom felverték az árát az ünnepekre... régebbi cikkekben a 70012 változatnál még 30 usd árakat emlegettek (bár lehet az usa-n belüli volt). Win alatt saját video codec-et rak fel, amin keresztül elérhető a hardveres gyorsítás bármilyen programból ami külső codec-et használhat, kivéve a flash 10.1, mert a maga is támogatja, dxva-n keresztül (még?) nem támogatott.

Ha már bemutató akkor legalább két full ugyanolyan laptopot és full ugyanazt az sw-t mutatnák.
Egyébként lassan semmi értelme, mert nem tudsz olyan hw-t venni ami ne tehermentesítené a cput.
Szerintem pár évet átaludtak a dologgal.

Inkább a mostani gpu-k linux támogatottságát kéne megoldani jól.

Win alatt azt tapasztaltam, hogy downscale-ezi az 1080p videókat 720p-re. Interlaced 1080i (dvb-t) videó esetén pedig 288 soros lett a kimenete. Ez nem tudom, hogy direkt van így vagy még bugos a firmware-je.

Foleg ezek miatt. Ez nem eppen a minosegi cucc ismervei.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Az atom korszak sötét oldala, hogy az újabb generációik integrált gpu-jából is kihagyták a video gyorsítást... valamint régebbi notebookoknál lehet gazdaságos ilyen bővítés, hogy ne legyen gond (és talán fogyasztást is javítja). A downscale egyébként nem is lenne olyan komoly probléma, a kijelző úgysem fullhd a notimban - bár monitorra kötve azért jó lenne. Az interlace bug az amit tényleg jó lenne javítaniuk, erről az XBMC témájú topicokban is olvastam.

De ha mondjuk egy 1680*1050-es külső monitorod van... (vagy mint a laposomban 1440*900) tfh.. és az 1920-at 1280-ra lecsökkented, majd 1440-re visszanagyítod, azért nem nevezhető ideálisnak.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Én úgy láttam, hogy libva-n keresztül támogatva van, ellenben az mplayerbe csomagolt ffmpeg még nem támogatja a libva-t, legalábbis gentoo alatt csak a külön csomagolt ffmpegnél létezik a lehetőség, amit viszont csak a még maszkolt mplayer ebuildben az external-ffmpeg USE flaggel lehetne használni.. (Nem mélyültem el benne, nincs ilyen kártyám, és az x4500mhd is gyorsít jól)

Viszont ha a libva támogatja, akkor mit kellett rajta hackelni? (nem kötekedés, csak kérdezem)

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش