"Android az űrben"

Címkék

A Google alkalmazottai egy kis mulatság keretében meteorológiai ballonokon felküldtek több mint 30 km magasra néhány Nexus S telefont, digitális fényképezőt, videokamerát. Azon kívül, hogy kiderült, a telefonok képesek kibírni a -50 Celsius-fokos hőmérsékletet egy csomó adatot rögzítettek a szenzoraik segítségével.

A teljes blogbejegyzés itt.

Hozzászólások

Most miért baj az, hogy ők is megcsinálják?
akkor ez a faszi meg ezt: http://www.youtube.com/watch?v=MXV1DLVbn7s másolta le?
Ők meg ezt: http://www.youtube.com/watch?v=HwBXhQQ6rI0 ?

Nem láttam ebben a videóban semmilyen komoly marketing-bullshitet.

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#N210/Xubu

Van egy kis differencia akozott, h valaki szorakozasbol teszi meg, mint a fenti harom eset, mondjuk mert a fiaval akar eltolteni hasznosan egy kis idot, mint az a fazon aki egy kipurcanofelben levo iphone-t tolt fel es akozott, h egy joceg (tm) mernokei jol megtervezett koreografiaval es kurva sok ceglogoval az adott ceg csucstermekevel muvelik ugyanezt. Kulonosen humoros mikor az a nehany fazon egy android babuva all ossze az inditas pillanataban. Ez szintiszta marketing esemeny volt.

Nem láttam ebben a videóban semmilyen komoly marketing-bullshitet.

Nem? :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Annyian használnak Linuxot :P
Amúgy meg megpróbáltam bekattintani, hogy engem is érint, de mindig ilyeneket kapok:

The following errors were encountered:
* Server error, please contact an administrator. OOPS ID:OOPS-1819M1757

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ebben a kijelentesben csak az a vicces, h ha ezt az Apple, a Microsoft vagy az Oracle csinalna meg, akkor nem csak nekem allna felre a szam, hanem mindenki masnak is. :)

Teszek ra milyen a humora egy cegnek, az szamit, h a termekei milyen preferenciak kozott mennyire hasznalhatoak. Ebbol a szempontbol egyik sem kulonbozik a masiktol. Ha humort szeretnek akkor inkabb beulok a barataimmal egy sorre egy kocsmaba vagy megnezek egy normalis standupot. Pl. a multkori mplaya 10 eves sorozes piszok jol sikerult. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem. :) Volt sok Android baba, meg logó meg ilyesmi. Szóval igen, rendesen meg lett mutatva, hogy ez Android :) De ha én terveztem volna az Androidot, akkor valószínűleg akkor is küldtem volna vele Android babát, ha hobbiból csinálom.
Nekem nagyon nem sikerült evvel megpróbálni eladni a telefont (nem is emlékszem a nevére :D ). Lehet csak én nem veszem olyan jól a marketingsugárzást.
Használok Gmailt, és Androidos a telefonom, de egyikkel sem vagyok elégedett. Jócég (tm)? Lehet másoknak igen. Nálam átlagcég (tm),

Szóval legyen :) Biztos én nem látom csak benne. Az ilyesmi soha nem tudott elérni.

PS: riszpekt az embernek aki a fiaival csinálta a kisérletet.

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#N210/Xubu

Ezt nem nagyon értem...van térerő az űrben? :)

A dakoták hírközlési rendszerét nem befolyásolják a mágneses viharok.

Ezt úgy oldják meg, hogy a készülék gyűjti az adatokat. Mikor ereszkedés/zuhanás közben olyan magasságba ér, ahol újra látja a GSM hálózatot, akkor újra küldi az adatokat, ami alapján -- szerencsés esetben -- sikerül azonosítani a landolás helyét. Ezután begyűjtik a készüléket, és lementik róla a videót, és az útvonalra vonatkozó adatokat. Tehát real-time tracking csak az elején és a végén lehetséges.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

A videó már egy vágott anyag. Kb. 0:56-nál indítják a ballont, 1:20-nál nézik az addigi útvonalat, és 1:30-nál kipukkant a "lufi". Ebből azért nagyjából sejthető, hogy egy erősen megvágott filmről van szó. Hacsak nem volt turbóhajtás a ballonon.
Viszont mint már írtam, real-time csak az elején és a végén van. Tehát a tippem: 1:20-nál nézik az emelkedő ballon útvonalát, majd egy idő múlva elvesztik a kapcsolatot a telefonnal de ez már ne látszik a videón. Ahogy a lufi pukkanása után az ereszkedő szakasz sincs rajta a videón. A landolás után begyűjtötték a telefont, és az általa készített felvétel egy kis részét bevágták a videó végére.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Ahh.. éreztem, hogy valaki felhoz ilyen baromságot. Gondolom a Hold felszínére csak úgy maguktól nőttek oda azok a bazi nagy tükrök, amivel ma például a Föld-Hold távolságot mérik lézeresen.
Mert olyan nagyon kivitelezhetetlen egy telefont 30 km magasságba eljuttatni, igen, biztos csak csalás az egész.

Egy apróság elkerülte a figyelmedet. A Föld és Hold közötti közeg sűrűsége sokkal kisebb mint a bolygónk felső részének sűrűsége. Így a Holdra sokkal könnyebb eljuttatni egy fúrópajzsot, mint az Etele térről a Baross térre.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Eddig még nem hallottam erről a 18 km-es dologról. De ez az én bajom.

Pusztán elméleti jellegű kérdés: Ha veszel egy korlátozás nélkülinek mondott GPS vevőt, akkor hogyan ellenőrzöd le, hogy nem vertek át? Ugyanis elég nehéz átlagemberként 18 km-es magasság felett bóklászni. Esetleg szerzel egy meteorológiai ballont, és azzal próbálod ki?

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Nekem ugy remlik, hogy jo idoben nagyjabol 10 km-es magassagig a legtobb telefon meg erzekelik a foldi tererot. Eleg eroseg azok az adotornyok, de foldfelszinen tul sok minden arnyekol. De repulogepen ez nem menne ilyen konnyen, mert az tul gyorsan megy. A TGV es az ICE vonatokon is lehetetlen telefonalni 200km-es sebesseg mellett, a gsm szabbany max. 150km/h-ra van tervezve.

Mi is árnyékol földfelszínen túl? Az ionoszféra magasabb rétegei megközelítőleg 50-60 MHz alatti hullámokat veri vissza, az afölöttieket átengedi, csak minimális szinten jönnek létre térhullámok (pontosabban 30 MHz alatt a térhullám a domináns). Mivel a GSM hálózat 900/1800 MHz-en megy, jó esélye van (adóteljesítménytől függően), hogy a magasabb pontokon is érzékelhetővé váljon.
Ez az elmélet. A gyakorlatban nem biztos, hogy 30 km magasságban is vehető lenne.

10km magasság azért ám kurv* sok.
Nekem repülőn olyan 2-3 km magasságig szokott működni a telefonom, afelett nem.
Nyílván az adótornyok is úgy vannak elhelyezve, hogy "lefelé" sugározzanak, nem pedig felfelé.
Ha felfelé lenne fordítva egy GSM báisállomás antennája, talán 10km magasságban is éenne "térerő", de szvsz kétséges, mert 10km is marha sok...

Sűrűn lakott területeken kisebb cellák vannak (~100 m, 1--2 km), így az adóteljesítmény is kisebb, mint például az alföldön. Ha kisebb az adóteljesítmény, akkor a hatótávolság is csökken. Minél lakatlanabb terület felett halad a gép, annál nagyobb az esély arra, hogy lesz kapcsolat. Szerencsés esetben, ha a repülő pontosan az antenna egyik melléknyalábja irányában van, akkor jóval nagyobb távolságról is lehet kapcsolat. Ez azonban a repülőgép sebessége miatt csak rövid ideig lesz így.
Ez az elmélet. A valóságban magas hegyek közelében a reflexió miatt nagyobb magasságban is lehet kapcsolat, de ezt még az időjárás, a napszak és az évszak is befolyásolhatja. Tehát erre nem célszerű számítani.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Nem nagyon értek hozzá, úgy gondoltam, eddig sem azzal volt a bajuk, hogy nincs térerő, hanem hogy a telefonok zavarják. Azt sejtettem, hogy a gépeken megoldható egy bázisállomás, mint ahogy kompokon általában van is. Nagy gépeken meg simán el tudtam képzelni eddig is egy jól leárnyékolt részt egy bázisállomással, ahova el lehet vonulni telefonálni.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

A repülésbiztonsággal foglalkozók szerencsére nem onnan tájékozódnak, és így ez pont hidegen hagyja őket. ;) A Mythbusters mondhatja, hogy „bocs, mégis zavarja”, de ha a repülőgép gyártója mondja ezt a hullazsákom fölött, akkor már nem tudok neki örülni, hogy egy balesetokkal kevesebb. ☺
Az az igazság, amerre járok a repülőkön elég hangsúlyosan mondják, hogy nem szabad, légitársaságtól függetlenül. Ez alapján úgy vélem, discoverys bolhacirkusz ide vagy oda, jó eséllyel nem véletlen a tiltás, mivel más helyeken szintén tilos, de ott nem érdekel senkit (pl. benzinkút).

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Akkor fussunk neki mégegyszer:
"Az elektromágneses árnyékoló eszközzel (Electromagnetic Screening Device, EMSD) teljes mértékben kompatibilis, és az ARINC 600 típusú, a repülőelektronikai szabványnak megfelelő tokban elhelyezkedő berendezés telepítése egyszerű, üzemeltetése pedig biztonságos: nem interferál sem a repülőelektronikai, sem a földi rádióhálózatokkal."
Tehát nem zavarja. Direkt repülőre lett csinálva.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Akkor fussunk neki mégegyszer:

… hanem hogy a telefonok zavarják

→ Kb. mindegy, hogy mi van a repülőn, a rajta használt telefon és/vagy éleslőszer elképzelhető, hogy nem tesz jót a működésének.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Pár napja "építünk" űrhajót, pont hasonló videók adtak "támpontot" a konstrukció létrehozásában itt a HUP-on :D

Tök nyilvánvaló, hogy megcsinálták. A NASA is gondolkozik PhoneSat-okban. Az az elképzelés, hogy manapság egy átlagos mobiltelefonban minden benne van, ami egy átlagos műholdnak is kelléke. Csak épp az ár töredékéért.

http://www.treehugger.com/files/2010/08/nasa-launches-google-phones-int…

Ezen felül jól összecseng a dolog a GLXP-vel is.

http://www.googlelunarxprize.org/

--
Team PuliSpace
http://www.pulispace.com
http://www.facebook.com/pulispace

Ha jól rémlik ryanair-en (vagy a másik ír társaság gépén) egyszer már láttam, h lehet telót használni. Valami érdekes szolgáltatót fogott a teló, aminek a gépen volt az adója.
--
:q!