Jövő év első felére csúszik a Chrome gépek rajtja, publikus Chrome OS bétateszt, itt a Crankshaft, elindult a Chrome Web Store

 ( trey | 2010. december 7., kedd - 22:42 )

Ahogy azt a Google előzetesen ígérte, ma több bejelentést is tett. Az első, hogy ebben az évben megháromszorozódott a Chrome felhasználók száma. 40 millió helyett immár 120 millió ember használja.

Crankshaft

A Google Chrome böngésző JavaScript engine-je, a V8 új fordítási infrastruktúrát kapott, amely a Crankshaft névre hallgat. A Crankshaft nagymértékben javítja a számításigényes JavaScript alkalmazások teljesítményét.

A Crankshaft-ról bővebben itt.

Chrome OS tesztprogram

A bejelentések közt elhangzott az is, hogy a Chrome OS-t futtató gépekre még várnunk kell. A Google még nincs kész az operációs rendszerrel, viszont már olyan fázisba jutott a fejlesztéssel, hogy visszajelzésekre van szüksége. Éppen ezért az (első körben az) Egyesült Államokban élő, 18. életévüket betöltött egyének, illetve iskolák, fejlesztők, üzleti szereplők stb. számára egy pilot projektet jelentett be. A tesztprogramba jelentkezők közül a sikerrel pályázók egy teszt notebookot kapnak. A notebookért cserébe a tesztelőknek visszajelzésekkel kell szolgálniuk.

A teszt notebook - amely a titokzatos CR-48 Chrome Notebook névre hallgat - márkajelzés nélküli fekete gép, amely kifejezetten erre a tesztre készült. 12,1 inches képernyővel, teljes értékű billentyűzettel és touchpaddal bír. Beépített Verizon-os 3G kapcsolattal rendelkezik, 8 órás akkuidőt és 8 napos készenléti időt tud felmutatni.

A Chrome notebookok a jövő év elejétől érkeznek az Acer-től és a Samsung-tól. Őket további gyártók követik majd.

A program további részletei itt.

Chrome Web Store

A mai nappal elrajtolt a Chrome Web Store. A fejlesztők elkezdték feltölteni az alkalmazásaikat. A webáruház egyelőre csak az Egyesült Államokból érhető el, de a jövő év elejétől további régiók és pénznemek számára is bemutatkozik.

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kár, hogy csak az USA-beli leendő tesztereknek küldenek a netbookjukból...

Nekem küldtek levelet, hogy kérhetek netbookot, mivel eddig is szorgosan próbálgattam többi fejlesztés alatt álló dolgukat, amerikai ismerősöm címét adtam meg, majd elküldi postán. Remélem tényleg küldenek, mert péntekig adtak határidőt válaszra, publikus jelentkezésre pedig hónap vége a határidő.

Metalhead
----------------------------
"Root is a state of mind"

Milyen többi fejlesztés alatt álló dolgukat próbálgattál?

app inventor-t használom, illetve chrome-ból linuxon bétát használok, ezeknél küldöm is a feedback-eket

Metalhead
----------------------------
"Root is a state of mind"

Az emberek komolyan fizetni fognak egy ki****ott weblapért (webalkalmazásért)?

ilyen elven egy alkalmazásszerver által szolgáltatott (például Java) alkalmazás is egy "weblap", mégis komoly pénzeket fizetnek ilyenért

sot meg a zinternetert, meg a villanyossagert is.

Tyrael

Tipp: Google megpróbál belépni a cloud piacra viszont nem magát az infrastruktúrát adja, hanem szolgáltatást. Ez semmiben sem különbözik attól, mintha pl. egy Travianért vagy egy WoW-ért fizetnél, különbség, hogy a Google beáll itt harmadik, közvetítő félnek, hasonlóan, mint pl. az Apple az AppStore-l.

És igen, a Google akar Az Internet lenni, jól látod. :)

----------------
Lvl86 Troll

google akar az internet lenni -> ez hülyeség, a mozillának ugyanúgy lesz valami webes alkalmazásboltja, meg lassan az összes böngészőnek

google akar az internet lenni -> ez hülyeség, a mozillának ugyanúgy lesz valami webes alkalmazásboltja, meg lassan az összes böngészőnek

Nem értem miért csodálkozol ezen, eddig is voltak fizetős tartalmak a weben, főleg pornó, komolyabb hírportálok, némely online játékok. Nincs ezen meglepő. Max most még több lesz mert nem kell kialakítani az infrastruktúrát, mert a google adja.

Ez alapján a pilot program alapján nekem úgy tűnik, hogy komolyan gondolják ezt a ChromeOS-t... :)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"What did we leave out? Spinning disks, caps-lock key, function keys, and lap burns."

Végre egy gép felesleges gombok nélkül. Azt a caps lockot (meg a csak programozók által használt Ins, F1-F12, PrtScr, Break...) billentyűket már régen le kellett volna szedni a PC-kről, és csak a programozók+fotosopperek által haszált spéci billentyűkön meghagyni. Amígezek ezek a gombok csak bosszúságot okoznak, addik a leginkább használt funkciókat idétlen Fn+ billentyűkombinációval kell bevinni. Ezért szeretem a macet például...

--
"Never trust a computer you can't lift."

Én sem programozó, sem fotosopper nem vagyok, de gyakran használom a notebookomon a funkcióbillentyűket (vagy eredeti funkciójukban, vagy új gyorsbillentyűparancsot kapnak tőlem), a capslockot nem. Emiatt nem tudok egyet érteni veled, de egy netbookon már tényleg kihagyhatóak lennének.
Esetleg notebookon is lehetnének úgy, hogy (gondolom sokan ritkábban használják ezeket) hogy az F1-12 gombokat lehetne Fn-el elérni, és az Fn-es funkciójuk kerülne egygombos elérésre (esetleg valami Fn-lock-al biosból lehetne váltani, hogy mi legyen az alap).

A Dell már így gyártja a gépeket, F-gombok helyén hang, suspend, wifi, stb, és Fn+Fx lenyomással éred el a funkciógomb bevitelt.

Nekem rohadt idegesítő, mert hangerőgomb és wifi-kikapcs van külön is a gépen (a többit meg nem használod állandóan), viszont a F-gombokat használnám.

Mar az elso szerias MacBook-ok is ilyenek voltak 5 evvel ezelott. Kulon be kell allitani syspref alatt, h azok ott funkcio billentyuk, nem pedig hang/fenyero szabalyzo es egyeb gombok.

---
pontscho / fresh!mindworkz

szerk: sorry.
Igen, lehet állítgatni.

Ez hülyeség, bocs.

Ha szöveget szerkesztesz, jól jön az Insert.
Kétpaneles filekezelőhöz kellenek a funkciógombok (attól hogy valaki az ablakban-kifestőkönyv stílust szereti nézegetni, még hatékonyan is kéne dolgozniuk másoknak)
Caps Lock fölösleges, de Pause-t, Scroll Lockot, PrtScr-t azért nem árt néha használni.

Egyátalán, mi a francnak spéci billentyűzet ezek miatt? Mert valaki 102 helyett 98 gombot akart a sajátjára, mert [fogalmam sincs mit csinál amihez csak betűbillentyűk kellenek, más nem]? Bánt téged az a Scroll Lock, most komolyan?

Rohadt idegesítő az új Dell gépeken, hogy a F-gombok helyén wifi-off meg hasonló fasság van, és csak Fn-el lehet elérni őket ha az ember filet másolna.

Nem tudom, milyen termeszetfeletti kepessegekkel rendelkezhetem, de mikor egy ilyen gep volt nalam oprendszercserere, kb. 3 sec alatt megtalaltam a BIOS-aban a lehetoseget, ahol vissza lehet allitani a "regi" mukodest.
Hogy miert nem az a default? Mert a mostani szamitogephasznalok java nem hasznalja az F gombokat, hasznalja viszont a multimedia/bealito funkciokat, es szamukra ez nyilvan igy kenyelmes.

+1 :)

R=1 usernek komoly kihívás a bios átállítás.

Most már kíváncsivá tettél: valószínű megtaláltad a világ egyetlen funkcióját, ami a Scroll Lock-hoz van rendelve. Mi az? :)

csomó a zsebkendőn

http://en.wikipedia.org/wiki/Scroll_lock#Other_uses

van tobb is, de igazabol nincs olyan, ami nelkul nem tudnek elni.
azert 1-2 finomsag:

Idézet:
In Linux virtual consoles, the Scroll Lock key is used to pause screen output. This behavior emulates the Hold Screen key or similar flow control mechanisms on computer terminals. Because of this emulation, the term Scroll Lock is sometimes used to generically refer to a screen pausing behavior.

Idézet:
In Windows NT-based operating systems with a certain registry setting called "CrashOnCtrlScroll" enabled, double tapping Scroll Lock while holding the Ctrl key initiates a system crash to allow debugging the current state of the operating system.

Tyrael

mekken inkább az a szimpatikus, hogy új ablakot nyitni (alma+n) és könyvtárat létrehozni (shift+alma+n) vagy file ablakban nézetet váltani egyszerűen lehet (plusz egy rakat más funkciót elérni). Van értelme az alma billentyűnek, nem úgy mint a win gombnak... De ettől még nem szeretem az osx-et...

"nem úgy mint a win gombnak"

Annak is van: egy halom billentyűkombinációt beállítani vele Linuxon :)

Meg neha gyonyoruen nyakatekert kombinaciokat osszehozni. (Safari kereses mezo: CMD+SHIFT+F vs Win-s Firefox CTRL+K. Ertem en, hogy a CMD+F a kereses, es ennek az analogiaja, de ettol meg kenyelmetlen. Vagy pl. a screenshot CMD+SHIFT+3-4 (2-3?)

Egyebkent a CMD gomb a legtobb esetben ugyanazt csinalja, mint Windowson a CTRL, csak ugye a Windows korabbi, mint mielott elterjedt volna ez a plusz gomb a billentyuzeteken, igy nem raktak ra mindent.

Persze, a CMD key-nek is van elonye, pl. terminalban a masolas/beillesztes konzekvensen CMD+C,V es nem kever be az alap unixos billentyuparancsoknak.

----------------
Lvl86 Troll

Safari kereses mezo: CMD+SHIFT+F

CMD+F

Vagy pl. a screenshot CMD+SHIFT+3-4

Eleg valoszinu, h az az oka, h veletlenul ne csinalj allandoan keploveseket.

Nekem leginkabb az tetszik, h mindenhol konzisztens a shortcut.

---
pontscho / fresh!mindworkz

A konzisztenciával nekem sincs bajom. (Jut eszembe, külön kedvenc az, hogy a menüben általában ugyanott vannak ugyanazok a dolgok és általában ua. a billentyűkonbinációja is, pl. beállítások: CMD+,)

Azért a PrnScr-rel sem csinál csak úgy véletlen screenshotot az ember ;)

----------------
Lvl86 Troll

Jaja, tényleg mennyivel "egyszerűbb" megjegyezni és -nyomni a shift-cmd-3-at, mint a PrintScreent...

és a shift-cmd-4-nek mi a windowsos megfelelője? :P

Nincs. Illetve hát nekem van, mert felraktam a lightscreen-t és azzal ctrl+print screen. :)

--
Don't be an Ubuntard!

Vicces ez a CR-48..._gyanusan_ hasonlit a macbook blackre. Masoknak is feltunt?
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

Aha. Foleg a billentyuzet kialakitasa hajaz erosen a fekete macbookra.

---
pontscho / fresh!mindworkz

-

--