Jövő év első felére csúszik a Chrome gépek rajtja, publikus Chrome OS bétateszt, itt a Crankshaft, elindult a Chrome Web Store

Címkék

Ahogy azt a Google előzetesen ígérte, ma több bejelentést is tett. Az első, hogy ebben az évben megháromszorozódott a Chrome felhasználók száma. 40 millió helyett immár 120 millió ember használja.

Crankshaft

A Google Chrome böngésző JavaScript engine-je, a V8 új fordítási infrastruktúrát kapott, amely a Crankshaft névre hallgat. A Crankshaft nagymértékben javítja a számításigényes JavaScript alkalmazások teljesítményét.

A Crankshaft-ról bővebben itt.

Chrome OS tesztprogram

A bejelentések közt elhangzott az is, hogy a Chrome OS-t futtató gépekre még várnunk kell. A Google még nincs kész az operációs rendszerrel, viszont már olyan fázisba jutott a fejlesztéssel, hogy visszajelzésekre van szüksége. Éppen ezért az (első körben az) Egyesült Államokban élő, 18. életévüket betöltött egyének, illetve iskolák, fejlesztők, üzleti szereplők stb. számára egy pilot projektet jelentett be. A tesztprogramba jelentkezők közül a sikerrel pályázók egy teszt notebookot kapnak. A notebookért cserébe a tesztelőknek visszajelzésekkel kell szolgálniuk.

A teszt notebook - amely a titokzatos CR-48 Chrome Notebook névre hallgat - márkajelzés nélküli fekete gép, amely kifejezetten erre a tesztre készült. 12,1 inches képernyővel, teljes értékű billentyűzettel és touchpaddal bír. Beépített Verizon-os 3G kapcsolattal rendelkezik, 8 órás akkuidőt és 8 napos készenléti időt tud felmutatni.

A Chrome notebookok a jövő év elejétől érkeznek az Acer-től és a Samsung-tól. Őket további gyártók követik majd.

A program további részletei itt.

Chrome Web Store

A mai nappal elrajtolt a Chrome Web Store. A fejlesztők elkezdték feltölteni az alkalmazásaikat. A webáruház egyelőre csak az Egyesült Államokból érhető el, de a jövő év elejétől további régiók és pénznemek számára is bemutatkozik.

További részletek itt.

Hozzászólások

Kár, hogy csak az USA-beli leendő tesztereknek küldenek a netbookjukból...

Nekem küldtek levelet, hogy kérhetek netbookot, mivel eddig is szorgosan próbálgattam többi fejlesztés alatt álló dolgukat, amerikai ismerősöm címét adtam meg, majd elküldi postán. Remélem tényleg küldenek, mert péntekig adtak határidőt válaszra, publikus jelentkezésre pedig hónap vége a határidő.

Metalhead
----------------------------
"Root is a state of mind"

Az emberek komolyan fizetni fognak egy ki****ott weblapért (webalkalmazásért)?

Tipp: Google megpróbál belépni a cloud piacra viszont nem magát az infrastruktúrát adja, hanem szolgáltatást. Ez semmiben sem különbözik attól, mintha pl. egy Travianért vagy egy WoW-ért fizetnél, különbség, hogy a Google beáll itt harmadik, közvetítő félnek, hasonlóan, mint pl. az Apple az AppStore-l.

És igen, a Google akar Az Internet lenni, jól látod. :)

----------------
Lvl86 Troll

Ez alapján a pilot program alapján nekem úgy tűnik, hogy komolyan gondolják ezt a ChromeOS-t... :)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"What did we leave out? Spinning disks, caps-lock key, function keys, and lap burns."

Végre egy gép felesleges gombok nélkül. Azt a caps lockot (meg a csak programozók által használt Ins, F1-F12, PrtScr, Break...) billentyűket már régen le kellett volna szedni a PC-kről, és csak a programozók+fotosopperek által haszált spéci billentyűkön meghagyni. Amígezek ezek a gombok csak bosszúságot okoznak, addik a leginkább használt funkciókat idétlen Fn+ billentyűkombinációval kell bevinni. Ezért szeretem a macet például...

--
"Never trust a computer you can't lift."

Én sem programozó, sem fotosopper nem vagyok, de gyakran használom a notebookomon a funkcióbillentyűket (vagy eredeti funkciójukban, vagy új gyorsbillentyűparancsot kapnak tőlem), a capslockot nem. Emiatt nem tudok egyet érteni veled, de egy netbookon már tényleg kihagyhatóak lennének.
Esetleg notebookon is lehetnének úgy, hogy (gondolom sokan ritkábban használják ezeket) hogy az F1-12 gombokat lehetne Fn-el elérni, és az Fn-es funkciójuk kerülne egygombos elérésre (esetleg valami Fn-lock-al biosból lehetne váltani, hogy mi legyen az alap).

A Dell már így gyártja a gépeket, F-gombok helyén hang, suspend, wifi, stb, és Fn+Fx lenyomással éred el a funkciógomb bevitelt.

Nekem rohadt idegesítő, mert hangerőgomb és wifi-kikapcs van külön is a gépen (a többit meg nem használod állandóan), viszont a F-gombokat használnám.

Ez hülyeség, bocs.

Ha szöveget szerkesztesz, jól jön az Insert.
Kétpaneles filekezelőhöz kellenek a funkciógombok (attól hogy valaki az ablakban-kifestőkönyv stílust szereti nézegetni, még hatékonyan is kéne dolgozniuk másoknak)
Caps Lock fölösleges, de Pause-t, Scroll Lockot, PrtScr-t azért nem árt néha használni.

Egyátalán, mi a francnak spéci billentyűzet ezek miatt? Mert valaki 102 helyett 98 gombot akart a sajátjára, mert [fogalmam sincs mit csinál amihez csak betűbillentyűk kellenek, más nem]? Bánt téged az a Scroll Lock, most komolyan?

Rohadt idegesítő az új Dell gépeken, hogy a F-gombok helyén wifi-off meg hasonló fasság van, és csak Fn-el lehet elérni őket ha az ember filet másolna.

Nem tudom, milyen termeszetfeletti kepessegekkel rendelkezhetem, de mikor egy ilyen gep volt nalam oprendszercserere, kb. 3 sec alatt megtalaltam a BIOS-aban a lehetoseget, ahol vissza lehet allitani a "regi" mukodest.
Hogy miert nem az a default? Mert a mostani szamitogephasznalok java nem hasznalja az F gombokat, hasznalja viszont a multimedia/bealito funkciokat, es szamukra ez nyilvan igy kenyelmes.

http://en.wikipedia.org/wiki/Scroll_lock#Other_uses

van tobb is, de igazabol nincs olyan, ami nelkul nem tudnek elni.
azert 1-2 finomsag:

In Linux virtual consoles, the Scroll Lock key is used to pause screen output. This behavior emulates the Hold Screen key or similar flow control mechanisms on computer terminals. Because of this emulation, the term Scroll Lock is sometimes used to generically refer to a screen pausing behavior.

In Windows NT-based operating systems with a certain registry setting called "CrashOnCtrlScroll" enabled, double tapping Scroll Lock while holding the Ctrl key initiates a system crash to allow debugging the current state of the operating system.

Tyrael

mekken inkább az a szimpatikus, hogy új ablakot nyitni (alma+n) és könyvtárat létrehozni (shift+alma+n) vagy file ablakban nézetet váltani egyszerűen lehet (plusz egy rakat más funkciót elérni). Van értelme az alma billentyűnek, nem úgy mint a win gombnak... De ettől még nem szeretem az osx-et...

Meg neha gyonyoruen nyakatekert kombinaciokat osszehozni. (Safari kereses mezo: CMD+SHIFT+F vs Win-s Firefox CTRL+K. Ertem en, hogy a CMD+F a kereses, es ennek az analogiaja, de ettol meg kenyelmetlen. Vagy pl. a screenshot CMD+SHIFT+3-4 (2-3?)

Egyebkent a CMD gomb a legtobb esetben ugyanazt csinalja, mint Windowson a CTRL, csak ugye a Windows korabbi, mint mielott elterjedt volna ez a plusz gomb a billentyuzeteken, igy nem raktak ra mindent.

Persze, a CMD key-nek is van elonye, pl. terminalban a masolas/beillesztes konzekvensen CMD+C,V es nem kever be az alap unixos billentyuparancsoknak.

----------------
Lvl86 Troll

A konzisztenciával nekem sincs bajom. (Jut eszembe, külön kedvenc az, hogy a menüben általában ugyanott vannak ugyanazok a dolgok és általában ua. a billentyűkonbinációja is, pl. beállítások: CMD+,)

Azért a PrnScr-rel sem csinál csak úgy véletlen screenshotot az ember ;)

----------------
Lvl86 Troll

Vicces ez a CR-48..._gyanusan_ hasonlit a macbook blackre. Masoknak is feltunt?
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.