Több mint 500 ezer Live Spaces blogot migrált át eddig a Microsoft nyílt forrású CMS-re

 ( trey | 2010. december 1., szerda - 13:31 )

Szeptemberben érkezett a meglepő hír, hogy a Microsoft átmigrálni tervezi a Windows Live Spaces bloggereket nyílt forrású, GPL alatt terjesztett Wordpress-re. A terveket tettek követték és most Dharmesh Mehta, a Windows Live Product Management igazgatója bejelentette, hogy túl vannak fél millió Spaces blog átmigrálásán. A vezető figyelmezteti azokat, akik még nem migrálták blogjukat a Wordpress.com-ra, hogy 2011 márciusa előtt ezt meg kell tenniük.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Vajon van-e rá remény, hogy a Microsoft biztonsági hibákat fog esetleg befoltozni a Wordpressben? :O Vagy esetleg új feature-öket adni? :O biztos jó lenne, ha +1 szem figyelné a kódokat :O

Már látom is, ahogy a Microsoft saját ASP.NET fejlesztőinek hordáit csoportosítja át PHP kódot faragni, és azért a biztonság kedvéért az Oracle-höz is átküldenek pár SQL Server fejlesztőt, hogy patkolják a MySQL-t.

remélem igazi jövendőmondó vagy, nem pedig egy csaló :)

Az tok jo lesz amikor asp.net fejlesztok kezdenek phpt kodolni.

nc

:D

Figyelembe veve, hogy kik fejlesztenek altalaban ASP.NET-re es kik PHP-re, meg az is elkepzelheto, hogy igenyesebb kodok szuletnenek, mint az atlag PHP-s projekteknel :)

----------------
Lvl86 Troll

Jogos!

Es ha fogjuk legjobb n db. asp es n db. php fejleszto munkajat osszehasonlitas alapjaul akkor a php nyert.

Eleg hulye osszehasonlitas. php -t konyebb elkelzdeni ezert van sok kezdo is. Az osszes popularis technikara igaz lehet pl. java vagy VisualBasic.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Annyit is ernek.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Es ha fogjuk legjobb n db. asp es n db. php fejleszto munkajat osszehasonlitas alapjaul akkor a php nyert."

WTF?! Éseztígyhogy?

"Eleg hulye osszehasonlitas. php -t konyebb elkelzdeni ezert van sok kezdo is. "

Mi az, hogy a PHP-t könnyű elkezdeni? Ember, fejesztőkről van szó. Fejlesztés != adott nyelv szintaxisát és függvénykészletét ismerni.

Látom, hogy egyes .NET fejlesztőket mivel szivatnak (Clean Code, .NET naming convetions, stb. arról nem is beszélve, hogy ez mennyire van megtámogatva eszköz oldalon - pl. Resharper) és azt is látom, hogy mi van PHP-s oldalon (egyes fejlesztőkkel azzal is harcolni kell, hogy az identálás normális legyen pl. nem 2-3 szóköz össze vissza, hanem egy tab).

----------------
Lvl86 Troll

Nem tudjuk, hogy a wordpress.com alatt MySQL fut e.

A wordpress nem nagyon tamogat mas DB-t, hacsak nem forkolt el jelentosebben a wordpress.com-os verzio az GPLestol.

(eszerint 2009-ben mysql futott a wordpress.com mogott)

A GPL-es WordPress.
Viszont már ott is van külön DB layer, igy ha akarsz, írhatsz magadnak pl. postgreesql db-t támogató cuccot. http://codex.wordpress.org/Using_Alternative_Databases

Erm, a linkelt oldal pont nem arrol szol...

Idézet:
Current codebase is very MySQL-centric. While WordPress does use the ezSQL class to implement database calls, this cannot properly be called an abstraction layer. Differences in SQL syntax implementations among different databases (whether literals are surrounded by quotes, limit query syntax, case sensitivity, etc.) are not cared for by ezSQL, which simply offers a generic "query" call. This means that a large number of queries would have to be rewritten, a large task.

+

Idézet:
Status Quo
Maintain the current development direction. Very little importance is placed on database independence by the WordPress core developers at the moment, so a fork is necessary to support other databases.

= WP jelenleg MySQL only. Az altalad idezett oldal tovabb erositi, hogy jelenleg ez a helyzet, bar van igeny/torekves arra, hogy ez megvaltozzon.

Mar letezik egy kezdemenyezesra. ITT
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

Kezdemenyezes, jah. De ez nem hivatalos, az alap WP tovabbra is mysql-only.

CMS-re? azt hittem wordpress a cel platform :)

Szeptemberben érkezett a meglepő hír, hogy a Microsoft átmigrálni tervezi a Windows Live Spaces bloggereket nyílt forrású, GPL alatt terjesztett Wordpress-re.

Szép csúsztatás, néhány GPL zealot talán még magához is nyúlt miatta, de ettől még helyesen:

Szeptemberben érkezett a meglepő hír, hogy a Microsoft átmigrálni tervezi a Windows Live Spaces bloggereket Wordpress.com-ra.

(ami alatt a GPL-es Wordpress fut, talan egy picit megspekelve, de nagyjabol megis) </gplzealot>

Hát persze, a Hotmail alatt meg az Exchange fut Outlook Web Access-szel.

Tudnál zavarni minket tényekkel is? Mert ez sovány. Addig is a Wordpress.com vs. Wordpress.org FAQ pontból:

"WordPress.com utilizes the same WordPress software which you can download at WordPress.org. "

--
trey @ gépház

Hülyén is venné ki magát és marketing szempontból is lábon lőnék magukat, ha azt írnák, hogy a szolgáltatásukhoz nem ugyanazt a verziót használják.

De a lényeg persze nem ez, bármennyire is ebbe az irányba akarod terelni a dolgot. Ha ugyanazt a kódot használnák, akkor is hatalmas csúsztatás lenne azt írni, hogy "nyílt forrású, GPL alatt terjesztett Wordpress-re álltak át", mert a Microsoft szerződést kötött egy céggel, amelyik ilyen szolgáltatást biztosít és tökéletesen mellékes a téma szempontjából, hogy van nekik egy GPL-es szoftverük is.

Ugyanakkora csúsztatás ez, mint azok a szövegek, hogy "a Microsoft weboldala Linuxon fut", csak azért, mert szerződést kötöttek egy web cache szolgáltatóval (az Akamaival), amelyeknél Linux alapú rendszereken nyújtják ezt a szolgáltatást.

Tehát akkor tények hiányában marad a szokásos Hunger-féle tippelgetés?

--
trey @ gépház

Tehát akkor a Microsoft oldala Linuxon fut?

Ó vigyázz, saját magaddal kerülsz önellentmondásba így!

"WordPress.com utilizes the same WordPress software which you can download at WordPress.org."

Pont.

--
trey @ gépház

Terelésből ötös.

Persze jól jelzi ezt az is, hogy sehol máshol nem jelent meg ilyen csúsztatás, csak itt... Még az idézett cikk is azt írja, hogy Over 500,000 Windows Live Spaces blogs migrated to WordPress.com. Sehol a nyílt forrás emlegetése, de még egy három karakteres GPL string keresés is nulla találatot ad vissza minden ezzel a témával foglalkozó híroldalon.

Persze nem véletlenül. Mindenki más tudja mi az az outsourcing.

Majd szólj, ha lesz valami (vagy bármi), ami alátámasztja, hogy nem Wordpress-re migráltak. Mert ez eddig semmi.

--
trey @ gépház

beakadt a lemez, gabi

http://en.wordpress.com/about/

Onnan hogy "We wanted to bring the WordPress experience to a larger audience. So we created WordPress.com, a hosted version of the open source package where you can start a blog in seconds without any technical knowledge."

--
trey @ gépház

http://en.support.wordpress.com/com-vs-org/

"WordPress.com is based on a multi-site version of the WordPress software"

Tehát nem ugyanaz a verzió még saját bevallásuk szerint sem. Úgyhogy még ezt is bebuktad, pedig nem is ez volt a lényege az egész mondandómnak (amit persze te is tudsz, csak egyszerűbb a hülyét játszani, mert így a többi hülye is nagy egyetértésben lesz veled... sebaj, vakok között félszemű a király! ;)

Tudod mi az a multisite? Én úgy tudtam, hogy egy sor beszúrása a WordPress config fájljába:

define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);

A másik pocskondiázása az nálad a normális kommunikáció része, vagy csak kompenzálsz valamit?

--
trey @ gépház

Esetleg ha el is olvasnád a linkelt írást, akkor láthatnád, hogy nem csak ennyiben tér el a két verzió.

1: attól hogy ez le van írva, még nem biztos hogy így van. De rendben, higgyük el, a microsoftnak is el szoktunk hinni mindent. Oh wait!
2: az ms egy szerződést kötött a wordpress.com-mal, nyilván ebben meg vannak határozva különféle követelmények, de az szinte biztos nincs, hogy a nyílt forrású wordpress-en kell üzemeltetni a live spaces-t. Tehát a wordpress.com bármikor megteheti, hogy lecserél egyes szoftverkomponenseket zárt kódú szoftverekre, beleértve az egész wordpress-t is, egészen addig amíg a szerződésben vállalt követelményeinek továbbra is eleget tud tenni. Azaz a microsoft nem a nyílt forrású wordpressre migrált, csupán a wordpress.com-ra, akik jelenleg a nyílt forrású wordpresst használják.

--
Don't be an Ubuntard!

Most ugy teljesen oszinten: te kinezed a wordpress fejlesztokbol, hogy kepesek ket nagyobb mertekben eltero codebaset kezelni? Mert ahhoz, hogy wordpress.com alatt mas menjen, mint a GPL-es, ahhoz kb ez kene. (Az, hogy kicsit ki van herelve, az nem szamit mas verzionak; herelni egyszeru)

En nem nezek ki beloluk ilyet.

Az mas kerdes, hogy a cikk cime tenyleg felrevezeto, de a hozzaszolasom nem is arra vonatkozott ;)

Nagyon meglepő dolgok ezek. A kernel.org-on sem az eredeti gitweb fut... (faszán törhető is volt miatta a site)

A GPL Wordpress biztonsági hibái meg érdekes módon pont nem érintették a Wordpress.com-ot sose, pedig már egy rakás sebezhetőségre derült fény.

De még egyszer mondom: totálisan érdektelen ez a kifogásolt kijelentés szempontjából. Ugyanakkora csúsztatás, mint az, hogy a Microsoft Linuxon futtatja a webszervereit. Természetesen ez utóbbit is a mai napig hallani néhány elvakult Linux fanatikustól és ebben treynek és a hozzá hasonló dezinformátoroknak nagy szerepük van.

Persze lehet, hogy ilyenekkel edz a politikusi pályára...

Feltehetoleg azert, mert a wordpress.com erosen herelt, es a a biztonsagi hibak pont abban a reszben voltak, ami ki volt herelve. Es/vagy nem jeleztek kulon, hogy wp.com-ot erinti.

A tobbiben (illetve abban biztosan, hogy a cikk cime felrevezeto) egyetertunk, de szvsz az nem is volt soha vita targya :P

Feltehetoleg azert, mert a wordpress.com erosen herelt, es a a biztonsagi hibak pont abban a reszben voltak, ami ki volt herelve. Es/vagy nem jeleztek kulon, hogy wp.com-ot erinti

Tehát nem ugyanaz a verzió.

"Pont."

Attol, hogy herelt, meg ugyanaz a verzio. Csak ki van utve a fele.

Pl, ha fogsz egy debian stablet, es leirtod rola az akarmilyen csomagot, ami a default installal jon, es ezert az azt erinto sebezhetosegek teged nem fognak erinteni, attol meg tovabbra is debian stable fog futni a rendszereden. Csak kicsit ki lesz herelve.

Vagy ha fogsz egy kernelt, es nem loadolod az ipv6 modult, akkor az ipv6 sebezhetosegek nem erintenek (amig be nincs toltve az a resz), a kernel verzio ettol meg ugyanaz marad (a memoriaban persze maskepp nez ki, de jelen esetben nem az erdekel minket).

Kb ugyanez tortenik WP eseten is (megjegyzem, a WP-MU 3.0 ota a wordpress resze, es szinten GPL, korabban is az volt, csak kulon fejlesztodott).

Katasztrófálisan rossz hasonlatok. Nem egy komplett operációs rendszerről van szó és azok különböző csomagválasztékáról, hanem egyetlen egy szoftverről, amelynek egy _másik_verziója_ fut a szolgáltatás alatt.

Tehát két kérdést kell megválaszolnod:

1. Ez a másik verzió elérhető nyílt forrású szoftverként, GPL alatt terjesztve?
2. Ha az első kérdésre válasz az, hogy _NEM_, akkor igaz-e az a kijelentés, miszerint a "nyílt forrású, GPL alatt terjesztett Wordpress-re migrálnak át".

De mégegyszer mondom, nem ezen kell rúgózni, mert nem ez a lényeg, hanem hogy outsourcing keretében egy külsős szolgáltatásra tértek át... és nem egy GPL szoftverre.

Utóbbi akkor lenne igaz, ha dobták volna a Live Spaces kódjait és a _saját_szervereiken_szolgáltatva_ a továbbiakban a GPL-es Wordpress-t használnák... de nem ez történt.

1. Igen. WP-MU-nak hivtak, most mar WP resze, 3.0 ota. Akkor is GPL volt, most is az.
2. Lasd 1.

hát ez kész :))

az előbbi hozzászólásaidban még te magad ismerted el, hogy ez egy módosított verzió...

"_másik_verziója_"

Ugyan ezt többször is kijelentetted, de kérlek, ezt ne kezeljük addig tényként, amíg be nem bizonyítottad. Akárhányszor is mondod el, attól nem lesz igaz, hogy ismételgeted.

--
trey @ gépház

tehát mégegyszer és utoljára: nincs jelentősége igazából, hogy másik verzió, mert nem ezért baromság amit írtál.

"A GPL Wordpress biztonsági hibái meg érdekes módon pont nem érintették a Wordpress.com-ot sose, pedig már egy rakás sebezhetőségre derült fény."

Vagy csak hallottak IPS-ről. Talán vettek is egyet. ;)

--
trey @ gépház

jaja, az aztán megállítja a csúnyagonosz brekkereket ;)

> lábon lőnék magukat, ha azt írnák, hogy a szolgáltatásukhoz nem ugyanazt a verziót használják.

Nyilván nem teljesen ugyanazt; de nem is teljesen mást.

Hány százalékra saccolod az eltérést? Csak azért kérdem, mert elég kevés százaléknyi eltérés esetén még mindig _lényegében_ ugyanarról van szó.

Vegyuk peldaul az egyik kedvenc felreertest akar errol az oldalrol is. Adott az iOS es a MacOS X. A teljes szoftverbazis 90%-a ugyanaz, megis ket kulonbozo termekkent es platformkent kezelik oket amiknek csak a gyartoja kozos pedig az elteres csak az, h a fent emlitett 90% egyik derivansa x86-on a masik pedig armon fut. Ez az analogia siman rahuzhato erre a wordpress anomaliara is. Akkor most melyik allitas igaz?

---
pontscho / fresh!mindworkz

Még egyszer, tényleg utoljára, hátha nem volt még meg:

"WordPress.com utilizes the same WordPress software which you can download at WordPress.org."

azaz

A WordPress.com ugyanazt a WordPress szoftvert használja, amelyet letölthetsz a WordPress.org-ról.

Van egy ilyen állítás, amit nem én találtam ki. Ennek az ellenkezőjét kellene tényekkel - nem fikciókkal, találgatásokkal, durcáskodással stb. - bizonyítani. Én hajlandó vagyok elfogadni, ha ez nem igaz, de az nem érv, hogy a "Hunger azt mondta".

--
trey @ gépház

Ha veszel egy notebookot a lenovotól, akkor sem azt mondod, hogy ibm gépet vettél, pedig ugyanaz a gyártósor gyártja, mint anno az ibm notebookokat.

--
Don't be an Ubuntard!

1: nem is ugyanaz a gyártósor gyártja
2: hogy jön ez ide
3: x
:D

> A teljes szoftverbazis 90%-a ugyanaz, megis ket kulonbozo termekkent es platformkent kezelik oket

A csimpánz genom meg ~98%-ban egyezik a humán genommal; mégis különbözőként kezelik a csimpánzokat az embereket.

Amikor középiskolás osztálytalálkozóra mégy, akkor elég kevés azonosságot fogsz tapasztalni a volt osztálytársaid akkori és mostani személye között. Viszont lényegében mégiscsak a régi osztálytársaiddal találkozol, nem pedig új vadidegenekkel.

Fura mi? :-)))

Azta. Kar, h klasszikus szoftverekrol volt szo, de ez ne tevesszen meg. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Jó hosszút beszélgettünk. :-)