Rövid életű volt a Windows Phone 7 unlocking tool

Rafael Rivera, Chris Walsh és Long Zheng nemrég bejelentették, hogy elkészítették az első unlocking tool-t a Windows Phone 7 telefonokhoz. Az eszközzel bárki számára lehetővé vált a WP7 készülékek unlock-olása Marketplace fejlesztői fiók megléte nélkül. Az eszköz használatával olyan alkalmazások is telepíthetővé váltak, amelyek nem kerültek publikálásra a Marketplace-en. A fejlesztők olyan feloldóeszközt készítettek, amelyet bárki képes kezelni és amely bármely kapható Windows Phone 7 készüléket unlock-ol. A csapat szerint mindössze egy USB kábelre és néhány kattintásra van szükség a művelethez. A bejelentés szerint a tool teljesen biztonságos, hiszen nem csak feloldani tudja a WP7 telefonokat, hanem igény szerint vissza is tudja azokat zárni.

ChevronWP7 névre hallgató "szerszám" mellett publikálták az első olyan alkalmazást is, amely már kihasználja a feloldott telefonok által nyújtott előnyöket. A "ChevronWP7 custom ringtone manager" programmal (forráskód) saját csengőhangok kezelése vált lehetővé a WP7 készülékeken.

A ChevronWP7 híre eljutott Redmondba is úgy fest, hogy nem nagyon örültek neki. Brandon Watson, a Developer Experience for Windows Phone 7 csoport igazgatója ma kapcsolatba lépett a ChevronWP7 fejlesztőkkel. A megbeszélés során úgy tűnik, hogy megértették a Microsoft képviselőjével, hogy lenne igény "homebrew", azaz "otthon főzött", maguk által kotyvasztott alkalmazásokra. Hogy ezt a célt a Microsoft támogatásával érhessék el, Brandon Watson beleegyezett abba, hogy további tárgyalásokat folytassanak az unlocking tool fejlesztővel arról, hogy hogyan lehetne elősegíteni a homebrew fejlesztést a WP7-en.

Hogy a tárgyalások gyorsabban folyhassanak, a tool fejlesztői azonnal befejezték a ChevronWP7 terjesztését.

A fejlesztők remélik, hogy hamarosan jó hírekkel jelentkezhetnek.

Linkek:
Windows Phone 7 unlocker released
ChevronWP7 custom ringtone manager
Pursuing the future of homebrew on Windows Phone 7

Hozzászólások

Ez mán döfi. Leszedték a saját oldalukról. Mondjuk nekem, aki nem is érintett a dologban, asszem 4 kattintás volt ennek ellenére a letöltése. Sikerült letölteni, letöröltem. No mindegy, legyenek bldogok.

Rövid életű volt a Windows Phone 7*
* javitva

--
Live free, or I f'ing kill you.

"Marketplace fejlesztői fiók" mibe kerul egy ilyen ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Szerintem arra akartak utalni, hogy: egyetemes emberi alapjog, hogy azt telepíthess a saját telefonodra amit csak akarsz. :-) De a korlátozás miatt emberi jogaikat csak akkor tudják gyakorolni, ha évente 99$ leszurkolnak a Marketplace fejlesztői fiókért, amit így sokallnak. Nem akarnak másnak fejleszteni másnak app-okat árulni, csak a saját telefonjukra akarnak bármit akárhonnan felrakni kötöttségek nélkül.

Mielőtt elengedünk pár kritikát az éterbe, azért nézzük már meg, hogy hogyan működnek a dolgok! Ezek a licencek arra valók, hogy az általad elkészített dolgokat forgalmazhasd az adott store-ban. Mi köze ennek ahhoz, hogy r=1 userként mit raksz a telefonodra? Arra ott vannak a mások által készített ingyenes és fizetős appok a store-ban. Akik meg fejleszteni akarnak azok kiperkálják úgyis azt a $50-$100-t. Azért ezek a cégek elég komoly összegeket ölnek a fejlesztőeszközeik elkészítésébe. Nehogy már úgy érezze valaki, hogy ehhez neki alanyi joga van, anélkül, hogy egy fillért is fizetne érte, mert az egy kicsit túlzás lenne szerintem!
Eleve a legtöbb cég ingyen odaadja az SDK-kat, meg a fejlesztői cuccokat, de esetleg a készüléken nem tudod tesztelni, csak a szimulátoron.
Szóval lehet itt lázadozni, csak hát mint minden, ez is egy üzlet, szolgáltatás, amit vagy igénybe vesz az ember, vagy nem. Mindenki maga dönt. De mindkét oldalon. Ezt pedig illenék tiszteletben tartani.

Ezt ne velem vitasd meg. Én csak interpretáltam (egy csipet vicces iróniával) a fent leírt véleményeket, mert szerintem elbeszéltek egymás mellett. Humor nélkül ők azt mondják: én telefonom fizettem érte elvárom a 100% kontrollt felette. Ha saját anyós-sms szűrőt akarnak írni a telefonjukra amit soha nem akarnak árusítani akkor azt meg akarják tenni további költségek nélkül. Eddig is megtehették és most sérelmezik, hogy ez már extra felesleges költséget jelent nekik.
Szerintem ez méltányolható, de lehetne érvelni a te álláspontod mellett is csak nem azokkal az érvekkel amiket írtál. Nem a lényeget fogtad meg.
A te érveidre lehetne azonnal mondani, hogy 'te mennyit fizetsz évente a FSF-nek azért, hogy használod a gcc-t és a többi FSF tool-t?'
A Microsoftnak más indokai vannak: az pedig a biztonság. Ha mindenki szabadon fejleszthet és ezzel együtt telepíthet külső forrásokból a Windows Phone-jára, akkor abból szénné-hack-elés lesz újra. Ha megkerülhető a Marketplace és lehet fejleszteni Marketplace fejlesztői fiók nélkül, akkor sokkal nehezebben garantálható a szándékosan rossz indulatú malware távol tartása a telefon platformtól. Így sem 100% a biztonság.
Szerintem az ideális arany középút ha lehetővé teszik az saját fejlesztéseket és garanciavesztés mellett teljes szabadságot kaphat a mobil tulajdonosa.
Az Android ezt az utat követi (nem mindegyik mobilgyártónál, de bőven lehet találni hack-elhető Android telefonokat)
A kontrollált megbízható user experience-ben az Apple sokkal jobb a Microsoftnál. A korábban Microsoft által képviselt liberális csinálj amit akarsz szemléletet az Android képviseli sikeresen. A Microsoft könnyen seggre eshet két szék között.

Figyelembe véve, hogy mind a szifon, mind a droid, mind a WP7 egy divat csicsatelefon alapvetően, így a megcélzott célközönséget figyelembe véve, annak elenyésző része érdekelt abban, hogy szénné h4xx0lja a telefonját.

OpenMokonál már láttuk, hogy mennyire lehet erre építeni.

----------------
Lvl86 Troll

egyrészt csak a szifont lehet telefonnak nevezni (bár abból is több verzió van kint egyszerre) a többi platform,
másrészt azért a divat csicsatelefon erős túlzás, ez bizony produktív eszköz,
harmadrészt pedig igen, a felhasználóknál jóval kevesebb ember fejleszt és igen, köztük lesz olyan, akinél számít az is, hogy mennyire hekkelhető a platform.
az openmoko nem ezen hasalt el, hanem azon, hogy nem volt mögötte egy erős központi irányítás, nem volt mögötte egy tőkeerős cég, aki pumpálja a projektbe a lóvét. ez van.

"csak a szifont lehet telefonnak nevezni (bár abból is több verzió van kint egyszerre) a többi platform,"

A szifon is platform és "nem csak telefon". Gondolj az iPad-re és az iPod Touchra.

"másrészt azért a divat csicsatelefon erős túlzás, ez bizony produktív eszköz"

+1

"köztük lesz olyan, akinél számít az is, hogy mennyire hekkelhető a platform"

0.001% :)

Hobbi fejlesztők nézzék meg az adott platform lehetőségeit és válasszák ki azt, ami nekik a legjobban megfelel. Ez nem az iOS lesz és még kevésbé a WP7. Az Android egy sokkal jobb választás ilyen szempontból, de a legnyitottabb smartphone OS jelenleg a Symbian. Az egy más kérdés, hogy a fejlesztőeszközök és az API-k felépítése is elavult. De hát valamit valamiért...

Értelek. De azzal vitatkoznék, hogy az Android kevésbé telefon OS, mint az iOS. Első perctől kezdve az iPhone mellett ott volt a Touch, ami ugye nem telefon. Ehhez jött később az iPad.
Ezzel szemben az Android jóformán jelenleg csak telefonokon elérhető. A "aPad" piac csak mostanában kezd mozgolódni és a Google szerint is csak a Gingerbread lesz az első Android verzió, ami normálisan kezeli a táblagépeket. Szóval szerintem meg az Android sokkal inkább telefon OS JELENLEG(!), mint az iOS. Abban igazad van, hogy hosszú távon sokkal több potenciál van benne más platformokon, mint az iOS jelenlegi formájában. Persze ez is változhat. Pont ma olvastam valahol, hogy az EA fejese szerint az Apple az egyetlen gyártó ma a piacon, aki megfelelően erős ahhoz, hogy beszálljon a Sony, MS, Nintendo hármas mellé egy asztali konzollal. Én meg ebből arra következtetek, hogy már tudhat valamit. Nem lennék meglepve, ha a következő keynote alkalmával Jobs bedobná, hogy beszállnak a játékkonzol bizniszbe. Nem véletlen volt a pletyka pár hete, hogy az Apple esetleg tervezi a Sony vagy az Electronic Arts teljes felvásárlását.
Szóval izgalmas dolog ez mobil OS kérdés és sokkal távolabbra mutat, mint ameddig ma tisztán látunk, szvsz.

Redmondban még nem jöttek rá, hogy attól h. zárt egy platform, még nem lesz alma.
Szerintem a lehető legtöbbet meg kéne tennie, hogy a cucc mindenhol fusson, minnél kénylemesebben, a lehető legtöbb user igény szerint.
az android mellett is elég komoly érv még mai napig is, hogy a root nem ördögtől való, és küső forrásból is lehet rá telepiteni. ráadásul ingyenes hozzá az sdk, és fejlesztői eszközök. (a wp7-hez a visual studio prof. minden csak nem olcsó....)
szerintem ezzel a sok korlátozással a wp7 alatt vágja a fát az m$.
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

translation in progress: "ti ezt nem terjesztitek, nem fejlesztitek, itt van péz, itt van jó' fizető munka, itt van szerzodes, ennyit gondolom er nektek nem feltorni megegyszer a WP7-et".

"ChevronWP7 névre hallgató "szerszám" mellett publikálták az első olyan alkalmazást is, amely már kihasználja a feloldott telefonok által nyújtott előnyöket. A "ChevronWP7 custom ringtone manager" programmal (forráskód) saját csengőhangok kezelése vált lehetővé a WP7 készülékeken."

ez most valami vicc? Ami mp3-akat en kivagok, es a 7 eves Motorola E398-am ota berakok csengohangnak mp3 kivagmanyt, azt a WP7 eddig nem tamogatta? Vagy csak valamit felreertettem?

halistennek egyelore szinte senki. A Microsoft le akarta kopipasztazni az iPhone sikersztorijat, ugyanazokat a feature-hianyokat vezette be, csak 4 evvel kesobb (no mass storage, no memory card, no obex push, no multitask, no mp3 ringtone, ellenben egy aprocska tenyt elfelejtunk, hogy ezek az iOS-ban reg megoldodtak kivetel nelkul), es megfeledkezett arrol az aprocska tenyrol, hogy az Apple-nek vannak (akar teljesen vak) kovetoi, fanboyai, a Microsoftot meg lassan mar csak az koveti, akinek fizetnek ezert

Szerintem az már bizalmi alapot jelent, ha egy cég képes volt egy szoftvert normálisan megírni.
Néha pl én is úgy érzem, hogy meg kéne néznem a powershell-t, de eddig még nem tettem. Elkezdtek fejleszteni egy nyilt alternatívát (posh), de sajnos nincs semmi hír régóta róla, így én is leteszek erről.

Szerintem egy beszakítható hologram mögötti gomb kellene, vagy hasonló megoldás. Ha "homebrew" igényed van benyomod egy tollal, ezzel ugrik a garancia de azt csinálhatsz a mobiloddal amit csak akarsz. Ez optimális megoldás minkét fél számára.