Az OpenOffice.org Community Council arra kérte a TDF tagokat, hogy mondjanak le

Az OpenOffice.org-ot vezető közösségi tanács - az OpenOffice.org Community Council - nemrég megtartott IRC-s találkozóján arra kérték a The Document Foundation (TDF) tagjait, hogy mondjanak le az OOo Community Council-ben betöltött pozíciójukról. A The Document Foundation az a szervezet, amelyet OpenOffice.org közösségi tagok nemrég hoztak létre abból a célból, hogy az OpenOffice.org fejlesztését a LibreOffice nevű forkon keresztül felpörgessék.

Louis Suarez-Potts, az Oracle alkalmazásában álló OpenOffice.org közösségi vezető azt mondta az IRC-s találkozón, hogy azoknak a TDF tagoknak, akik nem tudják magukat függetleníteni a The Document Foundation-től, keddig le kell mondaniuk.

Suarez-Potts úgy hiszi, hogy összeférhetetlenség áll fenn. Szerinte tarthatalan és lehetetlen, hogy ugyanazon egyének egyszerre legyenek tagjai az OpenOffice.org közösségi vezetésének és annak a The Document Foundation-nek, amely az OOo fork LibreOffice mögött áll.

A részletek itt és itt.

Hozzászólások

A Community Council nem Oracle alkalmazott tagjai mind benne vannak a TDF-ben. Ez elég beszédes adat. ők szerintem azt gondolták, hogy ők mennek, a közösség megy velük, az Oracle meg hoppon marad. Ezt nem hagyhatta annyiban Louis, és a szavak ügyes forgatásával elérte, hogy a TDF egy szakadár szervezetnek tűnjön, és ezért pár közösségi ember az eredeti OOo projekt mellett foglalt állást. A szövegelés szintjén tehát 1:1 az állás, bár még nem mindenki mondott le, aki erre megkértek. A fejlesztés terén csak később fog kiderülni, hogy melyik szervezet lesz a nyerő.

Szerintem az oracle akkor marad hoppon, ha az összes létező Openoffice kötödésű csoportosulás átmegy a libre office-hoz.

Az oracle elég hamar abban helyzetben találhatja magát, hogy se közösség, se fejlesztők, csak páran lézengenek az OOo körül. Ekkor jön az, hogy vagy beismeri, hogy igy járt, vagy elkezd komoly pénzt beleölni, hogy pótolja a kieső munkaerőt/lehetőségeket.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Nem ez történt anno az xfree86-tal is? Sőt most is így működik az xfree86, vegetál. Bár ott a disztribútorokon múlott. Feltételezem, ha a LibreOffice jobban áll hozzájuk, akkor befut.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Vegyük észre, hogy a LibreOffice nem UNIX/Linux alkalmazás. Az XFree86-tal való összehasonlítás nem állja meg a helyét. A disztribútoroknak jó lesz, többen eleve benne vannak a TDF-ben és a LibreOffice fejlesztői között, de ez önmagában kevés a sikerhez. A többi platformot is erőteljesen támogatni kell, legfőképp a Windowst, meg úgy általában rá kell állni arra, hogy azt fejlesszék, amire tömeges igény van.

A win/mac változatokban látom a LibreOffice legfőbb várható gondját, hogyan fogja a változásokat végig vinni és megfelelő minőségbiztosítást nyújtani hozzá.
Mivel leginkább az elégedetlenkedő fejlesztők léptek be a TDF-be én nem látom ki fogja csinálni az unalmas, fárasztó minőségbiztosítási részt.
A linuxos változatnál minden disztribúció el fogja végezni valamilyen szinten és végig viszi a változásokat könnyen, a saját frissítési rendszerén keresztül.
De a win/mac változatnál majd miden kritikus hiba után valaki elkészíti az újabb teljes csomagot? Ez nem tiszta nekem.

A kód egyelőre közös, az OOo QA-ből a LibreOffice is profitál, és ez még hosszú időn át így lesz. Egyébként a TDF-re és a LibreOffice-ra ne úgy tekintsünk, mint valami önkéntesek meg linuxosok gyülekezetére, a Novell emberei végeznek QA-t Windowsra, végeztek a múltban is. A Mac-ről nem sokat tudok... De bíztató, hogy a NeoOffice támogatja a TDF-et.

A 3.3-nál nem látok problémát, de a kód előbb utóbb szétválik, és az a kérdés akkor mi lesz.
Ha a fejlesztők sok hasznos újdonságot tesznek a LibreOffice kódba, és a kód visszaáramlást az OOo felé megakadályozza a licencelési probléma ami korábban is fenn állt a go-oo -> OOo irányába.
Úgyhogy erős kétségeim vannak, így sok jóra nem számítok az osztódás miatt.
Mert úgy látom, hogy az OOo-nak meg a honosításokkal lesz problémája, ha véglegesedik a törés közösségen belül is. Ebből a felhasználók fogják a rövidebbet húzni, nem két fejlesztői csoport.

Az osztódás nem jó, de ha nincs más választás, akkor csak ez marad. Számomra az a tény, hogy az Oracle alkalmazottakon kívül lényegében minden aktív projektvezető alapító volt TDF-ben vagy csatlakozott hozzá, ezt jelenti, hogy nem volt más lehetőség. Amikor pár éve Michael Meeks kimondta, hogy a go-oo egy fork, annak még nem volt akkora súlya, de most a LibreOffice mögött nagyon sokan állnak.

Egyelőre én sem látok messzire, de nemsokára lesz LibreOffice roadmap, készül egy csomó fontos technikai jellegű bejelentés. Én bízom bennük, mert ismerem őket, és tudom, hogy nem meggondolatlanul vágtak bele. Jó lesz. Ha pedig ezt az Oracle versenynek tekinti, és ő is felpörög, akkor főleg jó lesz.

miért összeférhetetlen? mert az Oracle mondja?

és mivan ha nem mondanak le keddig?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Hát igen, mindenki csak hivatkozik a közösségre, jó lenne meg is kérdezni a véleményüket. Pl. a 3 hónapnál régebben regisztrált tagok szavazzanak (mint a konferencia-helyszínre), legyenek új választások. Csak kérdés, ki jelöli magát, mert ha egy posztra 1 vagy 2 oracles ember közül lehet választani, akkor alternatíva híján biztos oraclest fog a nép megszavazni.

Azt hiszem egyébként, hogy a választási folyamat nem volt ilyen demokratikus (bár engem sosem érdekelt, ezért nem foglalkoztam vele), mintha úgy lenne, hogy a projektvezetők szavaznak a Community Council tagjaira, a projektvezetőket pedig szintén nem a közösség emelte hatalomra, hanem a többi projektvezető és a CC szavazta meg őket pl. az elődjük ajánlása nyomán. A legtöbb projektvezető értelemszerűen oracles fejlesztő, így a CC összetétele mindig olyan, ami az Oraclenek jó. Gondolom nem kis lökést adott a TDF elindításához, hogy Thorsten Behrenst, aki amúgy a Sunnál is dolgozott OOo-n, de aztán novelles lett, nem szavazták meg CC tagnak pár hónapja, pedig maximálisan megfelelt volna. Én eléggé meglepődtem ezen, buta húzás volt, mert tovább erősítette a képet, hogy az OOo-t egy vállalat uralja.

Én ebből csak azt látom, hogy megint a széthúzás megy az összefogás helyett. Nehéz állást foglalni, de az Oracle eddigi hozzáállása alapján nem sok jövőt jósolok az ő verziójuknak.

----------------
http://infszabopeter.blogspot.com