Az Oracle a legjobbakat kívánja a LibreOffice-nak, de nem kíván közvetlenül részt venni a projektben

 ( trey | 2010. október 6., szerda - 12:54 )

Egy hete jelentette be létezését a Document Foundation, amely azzal a céllal indult, hogy LibreOffice néven indított OOo forkjával felpörgesse az OpenOffice.org fejlesztését. Akkor a projekt még nem volt biztos abban, hogy az Oracle-től - amelyhez a Sun Microsystems felvásárlásán keresztül került az OOo brand - sikerül-e megszerezni az OpenOffice.org nevet és sikerül-e a vállalatot bevonni a Document Foundation munkájába. Mostanra úgy fest, hogy az Oracle nem kíván részt venni a projektben.

A ComputerWorld hasábjain rendszeresen blogoló Steven J. Vaughan-Nichols írt nemrég a témában. Mint írja, a Document Foundation törekvései mellé azonnal odaállt több cég is. Két nagyobb cég nem nyilatkozott egyelőre a projekttel kapcsolatban, az Oracle és az IBM. Az utóbbi részéről az a hír érkezett, hogy az IBM egyelőre kivár a LibreOffice-szal kapcsolatban. Az Oracle nem nyilatkozott. Eddig.

Vaughan-Nichols egy levélre hivatkozva idézte az Oracle PR divízióját. A levél lényegét úgy foglalta össze, hogy az Oracle elfogadta a fork létrejöttét, annak a legjobbakat kívánja, de egyben ezzel jelezte is, hogy közvetlenül nem kíván együttműködni a Document Foundation-nel a LibreOffice-szal kapcsolatban.

A blogbejegyzés itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha jól sejtem, a dologból ez a lényeg:

Oracle írta:
With more than 100 million users, we believe OpenOffice.org is the most advanced, most feature-rich open-source implementation and will strongly encourage the OpenOffice community to continue to contribute through www.openoffice.org.

--
Elder Scrolls

100 millió. Most még.

A felhasználók majd döntenek a sorsáról, ragaszkodnak-e a névhez?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Azért az a megjegyzés se semmi, hogy ha az OO és az ODF profitál a forkból, akkor a legjobbakat...
Mindegy, tudtuk h az oracle nem mikulás

Ez sajnos várható volt. Pozitívan csalódtam volna ha csatlakozik a projekthez...

Győzzön a szarabbik.

troll filter truning on... [ OK ]

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

grats for "truning" LOL :D

Azt hiszem nem értetted meg, mit akart mondani. Ha a szarabbik győz, akkor már majdnem olyan szar lesz, mint a konkurens termék. Persze még lehet hogy ettől a Libre vagy Open Office még mindig jobb lesz, mint a konkurencia, de hát istenem, minden nem lehet olyan szar, mint a konkurencia :D

Attól tartok, ebből inkább mindkettő vesztesen fog kijönni, bár láttunk már XFree86 -> X.org váltást is. Az IBM igazán odatehetné a nevét és súlyát, bár szerintem a makacs öszvéren az sem segítene.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Az IBM maga alatt vágná a fát, ha beállna ez mögé a Symphony után (ami szintén egyfajta OpenOffice fork) Így az IBM-re én nem számítanék ebben a projectben..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Viszont gyengítheti a jósdát, ami már szinte minden fronton versenytársa. (Kivéve a mainframe)

Még mindig kitartok amellett, hogy ez az IBM-nek presztízs veszteség lenne (az jönne le kifelé, hogy a Symphony xar, holott az az IBM-nek egy kereskedelmi termék). Mindemellett most az IBM-nek más dolgokkal is kell törődnie (ott se épp rózsás minden), szóval pláne nem sok értelme lenne erőforrást szentelni ennek (akkor már tényleg csinálják meg normálisan a Symphony-t, mert az új verziónak pont nem sikerült támogatnia a régi IBM-es dokumentum szabványokat, ami esetleg még előny lehetett volna hosszútávon)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

hát igen, a kínai programozók sem sokkal jobbak az indiaiaknál:)

az utobbi evekben az Oracle 30milliard$ ertekben vasarolt ossze cegeket. (a sun mellet , bea, hiperion, siebel, peoplesoft,...) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_acquisitions_by_Oracle
a nagyfonok kiadta az utasitast, hogy az osszes szoftver integralni kell, es egy SAP konkurenst csinalni
http://www.google.com/search?q=oracle+project+fusion

ha finoman fogalmazunk nem halad a dolog problema mentesen. ami nem resze a "nagy terv"-nek, azzal az oracle managerei nem foglalkoznak. konnyen megeshet, hogy az openoffice-ra is ez a sors var.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Azon gondolkozom, rossz-e egyáltalán az, hogy nem csatlakozik a projekthez...

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Annyiból mindenképpen,hogy nem adja hozzá a bejáratott OpenOffice.org nevet. Így valószínűleg marad a munkanév a LibreOffice, ami nem is olyan rossz!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

imho jelenleg külön magyar OOo projekt neve, az Oxygen Office jobb lenne, mert úgy maradna az OO, illetve OOo rövidítés.

Gnome Office, KOffice, OpenOffice.org, LibreOffice...

Azt kéne felismerni végre, hogy a forkokkal általában a fejlesztői kapacitás is darabolódik -> méginkább lemarad az MS Office-tól... mindegyik.

Lássuk csak az MSN klienseket: van már vagy százfajta IM-kliens, van, amely specializálódott, és csak MSN-hez ért, de végül azon felhasználók igényeit, akik az MSN-t használják, 100%-ig nem tudják kielégíteni (mert nem tudnak minden fícsört, mint a hivatalos kliens)

Aztán persze a nép (FOSS közösség) jön, és örvend, hogy húdemilyenjó nekünk, mert még egy alternatív megoldás van! De tulajdonképpen csak a saját szarjában tocsog mindenki. Nagyon remélem, hogy a Novell-RedHat-Canonical hármas elég lesz ahhoz, hogy valami kisüljön ebből.

A LibreOffice pont azért jött létre, mert az Oracle-féle OOo fejlesztési modell hatékonyságával nem voltak elégedettek sokan a fejlesztők közül.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Nem feltétlenül fragmentálódik, lásd csak az emlegetett XFree86 -> X.org váltást. Sokan nem voltak elégedettek az XFree86 csapat vezetőinek hozzáállásával: merev, lassú. Ezért lett egy fork-project, ami új lendülettel kezdett, előre lefektették az alapokat, és azóta is szépen tartják magukat.
A kérdés: Hány mai, friss Linux kiadásban találkozol még XFree86-al?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

az XFree86ot leginkább azért forkolták, mert az eredeti XFree86 önkényesen módosította licencet 4clause BSD típusúra, amely tartalmazott egy "reklámozási kötelezettséget". ez számtalan ok miatt nem tetszett a többségnek és ez volt a fork fő oka. az már csak plusz, hogy voltak egyéb problémák is XFree86 körül.

Azt gondolod hogy a BSD reklámozás miatt történt a fork valójában? Az már csak a végső lökés volt...

http://xfree86.org/pipermail/forum/2003-March/000168.html

a hardcore windowser chatelők utálják a hivatalos új MSN klienseket is, ami már windows messenger vagy vmi hasonló névre hallgat többszörös névcsere után, és valamelyik korábbi verzióra esküsznek egyesek, mások windowson is alternatív MSN klienseket használnak már egy ideje.

Igen? Ezt nem tudtam. Ettől függetlenül ami tény: Ubuntu lecserélte a pidgint empathy-ra, amely utóbbi megkérdőjelezhető minőségű a szolgáltatásait tekintve...

ezt én sem tartottam szerencsésnek, de fél percbe sem kerül a pidgin felrakása. az empathy előnye elvben, hogy tud gtalk voice, és állítólag msn video kapcsolatot is. kipróbálni még egyiket sem tudtam, nem vagyok nagy chatelő.

Na ez az, én sem. Épp ezért, amikor a fél év alatt (amióta megjelent a Lucid) egyszer fájlt akartam küldeni Empathyval, akkor jött a kopp.

(A "nem kerül semmibe lecserélni a default foobar" mondatok meg olyanok, mintha el sem hangzanának. Ennyi erővel nem tart túl sokba egy archLinuxot bekonfigolni, vagy Windows7-et. A lényeg a hozzáálláson, és a józan gondolkodáson lenne. Ma egy szart erőltetnek IM-kliensből, holnap ugyanezt megtehetik az irodai szoftvercsomaggal, és így tovább.)

a 10.10ben jövő verzió már tud majd fájlt küldeni, és fogadni msn hálózaton is.. hang és videóhívás szintén megy benne.. nekem ennyi kell msnre (nem is az a fő hálózat amit használok, de sokan ezt használják kizárólag, így mondhatni muszáj ... )
----
Dropbox tár: https://www.dropbox.com/referrals/NTY1ODc5OTQ5

a Googlenek köszönhetően azért terjed a jabber is rendesen.


mentsük meg a lebontástól a belvárost

nézd a jó oldalát, így legalább egyel több érv marad olyan spec regionális magyar környezetre is kihegyezett Ubuntu variánsok mellett, mint a Kiwi linux:)

Ez miért a jó oldala? A csudának kell a Kiwi. Működjön az Ubuntu rendesen!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

jogos:) ez valóban nézőpont kérdése.


mentsük meg a lebontástól a belvárost

Azért ezek messze nem fork-ok. A harmadiknak a negyedik forkja. De a többi az miért is?

Igazad van, itt tenyleg csak egy fork van.

Kettő van: Az OpenOffice a StarOffice forkja.

Az nem csak egy rebrand, meg uj licensz volt...?

Nem.

Értsd jól: a felsorolt négy nem egymás forkjai, csak a harmadiknak a negyedik. Vagy nem?

Az Oracle OpenOffice-nak nem lesz kevesebb fejlesztője, mert azt mondják, eddig is nagyon körülményesen vette be a közösségi fejlesztéseket. A LibreOffice-ba pedig jó esetben bekerülnek a közösségi mellett az Oracle-féle fejlesztések is - eddig pl. a go-oo/Novell OOo (ami amúgy valamiért használhatta az OpenOffice.org nevet) a (majdnem) legújabb OOo-hoz adta hozzá azokat a dolgokat, amiket a Sun még nem vett be.

ez most is igy van, epp ma update-eltek

> Az Oracle OpenOffice-nak nem lesz kevesebb fejlesztője

Fejlesztő =/= programozó.

Buknak egy csomó tesztelőt, fordítót, dokumentációírót, evangelizátort stb.

> nagyon körülményesen vette be a közösségi fejlesztéseket

De azért beveszi. Pl. a Budapesti OOoCon2010-en a Calc 3.3 újdonságai előadásban azokat a dolgokat hozták fel újdonságnak (pl. 1 millió soros táblázat), amik a Go-OO-ban már régóta megvoltak.

A KOffice fejlesztése szigorúan véve hamarabb kezdődött, mint az OpenOffice.org-é, előbbi 1999-ben, utóbbi pedig 2000-ben indult útjára.

Na jó, de előtte meg volt StarOffice, nem? Másrészt a KOffice ezek szerint 10 év alatt nem tart sehol... Most talán, hogy a Nokia nyomatja, lesz is valami - bár ők ugyanúgy, ahogy a Qt esetén is, valószínűleg csak a mobilos felhasználásra irányuló fejlesztéseket támogatnák.

Én remélem, hogy jó ez a helyzet, és halad az OOO, vagy akárhogy is fogják hívni..
Már egy jó ideje csak ezt használom, és nem volt vele gondom, bár tudom, hogy nem mindig jelent megfelelő alternatívát, mert azt ahogyan egy párszor már megrágtuk itt a hupon is, vannak speciális esetek amire alkalmatlan. Viszont szerintem egy átlagos irodai alkalmazásra teljesen alkalmas, és egyenértékű az M$ termékeivel.///remélem ezzel a mondatommal nem indítok vitát///

A Messengerről meg annyit, hogy engem pár napja már nem enged fel a pidgin, mert
állítólag valaki feltörte a fiókomat, és spammelésre használta, és a jóságos M$ ezért elővigyázatosságból letiltotta.... No comment.
Gondolkoztam rajta, hogy utána járok valahogy, hogy hogyan lehetne újra aktiválni, de lehet, hogy inkább lesz@rom, mert az utóbbi években inkább a skype-ot használtam.


http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537

rossz helyre ment.

"Fork You, Oracle" :D