Tiny Core Linux 3.1

Címkék

Megjelent az apró méretű (a core ~ 11 MB) , puritán desktop környezetet biztosító Tiny Core Linux disztribúció 3.1-es kiadása. A Tiny Core-ról több alkalommal volt már szó a HUP-on. Részletesebben itt vettem szemügyre.

A minimális desktop környezetet a projekt Busybox-szal, Tiny X-szel és JWM ablakkezelővel oldja meg. A rendszer online repository-k használatával egyszerűen bővíthető. Például egy korszerű böngésző néhány kattintással pillanatok alatt telepíthető.

A Tiny Core 3.1 a 2.6.33.3-as kernelre, 1.17.1-es verziójú Busybox-ra épül.

[ Kiadási megjegyzések | Letöltés | Telepítési útmutató ]

Hozzászólások

Feltettem full virtualizacioba (kvm)
boot time 5 sec a desktop-ig. :)
feltelepitettem a cairo-t, firefox-t es a chromium-ot

Nice, most innen irok chromiumbol.
memoria Active: 101968 kB

Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/hda1 470.9M 71.4M 375.2M 16% /mnt/hda1

Ha meg tudom oldani a wifit, magyar keyboard es openoffice-t, akkor megy a
laptopomra, mert ay syeretni fogja :)

Na most mar dolgozni kell

Némileg offtopic típusú kérdés: miért a régebbi 2.6.33-as sorozatból van a kernel a 2.6.34-es vagy 2.6.35-ös sorozat helyett ebben és más Linux-disztribúciókban, noha a http://ftp.kernel.org/ szerint már az utóbbiak is stabilak? Azért, mert amikor elkezdték összerakni a disztribúció kiadását, akkor még a 2.6.33.x volt a legújabb (aligha hiszem) vagy a legstabilabb (ezt meg honnan tudják)? Például 2.6.34-es kernelt Ubuntu Lucidra sem lehet binárisból felrakni, még nem standard repóról sem tudok.

Ezt elteszem magamnak.

Megpróbálom majd, hogy mutat a régi 500 Mhz CPU, 160 MB RAM-mal szerelt notimon.

Hátha megtetszik a dolog. Első ránézésre szimpatikus.

Üdv!

Küzdöttem már vele egy kört. Sikerült felrakni live-cd-ről virtualbox-ba egy partícióra. Viszont a billentyűzet kiosztást nem tudom beállítani magyarra. getlocales meg kmaps csomag fent van. Viszont a sudo loadkmap < /usr/share/kmap/hu.kmap nem működik. Van valami ötletetek erre? Aztán tuti lesz még kérdésem ezzel kapcsolatban, de ez FAQ alapján nem megy.

Egyébként nagyon tetszik a rendszer, még ha fapados is beüzemelni, mert csak egyszer kell, és tényleg azzal bővítem utána, amire szükség van. Csak ez a kmap nem működik, anélkül meg nehéz.

Lehet a virtualbox tehetett róla, de vi-ban insert módból sehogy nem tudtam kilépni, hogy a :x parancs működjön. Végül cat > menu.lst-vel oldottam meg a grub beállítását. Erre esetleg tipp? Majd kipróbálom virtualbox-on kívül is, hátha az kavart valamit.

Eleinor