Frissítettem Lucid Lynx-ről Maverick Meerkat-ra

 ( trey | 2010. szeptember 11., szombat - 13:20 )

Maverick Meerkat beta #4 (A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra, a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re, a Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra - ... - a Frissítettem Karmic Koala-ról Lucid Lynx-re, avagy lehet újratelepítés nélkül is élni - kaland folytatódik...)

Ahogy az aktuális fejlesztői Ubuntu verzió bétába fordul, úgy szokott bennem erősödni a gondolat, hogy itt lenne az ideje megfrissítenem az elsődleges gépemként használt HP Compaq 6720 laptopon az operációs rendszert. Az Ubuntu fejlesztők szeptember elején jelezték, hogy elérték a beta fejlesztési mérföldkövet. Tegnap esett, jobb dolgom nem akadt, így belecsaptam a dist-upgrade-be. Full backup után nekieresztettem a gépet a rendszerfrissítésnek, majd miután a frissítési folyamat önállóan képes volt már tenni a dolgát, magára hagytam. Néha visszanéztem, hogy ellenőrizzem hol tart. Estére összeállt a frissített rendszer és azóta ezt használom. Lássuk a folyamatot képekben.

Maverick Meerkat beta - start
Innen indultam. 2.6.32-es kernel, Ubuntu 10.04.1 disztribúció.

Maverick Meerkat beta - Run Application
Haladjunk a hivatalos leírás szerint. Alt+F2, majd 'update-manager -d'. Mielőtt nekikezdtem volna, leszedtem azokat a 3rd party csomagokat (pl. Ksplice), amelyek esetleg problémát okozhattak volna a frissítés során.

Maverick Meerkat beta
A frissítéskezelő megállapította, hogy minden friss. Illetve azt, hogy új kiadás - jelen esetben a 10.10 - érhető el.

Maverick Meerkat beta - Release Notes
Tartozik hozzá kiadási megjegyzés is, ami felhívja a figyelmet arra, hogy ez egy béta állapotú szoftver, így éles környezetbe még nem javasolt.

Maverick Meerkat beta - Distribution Upgrade
Nagyszerű. Vágjunk bele!

Maverick Meerkat beta
A régi desktop. Ennek intünk búcsút 18:38-kor.

Maverick Meerkat beta
Akarsz frissíteni? Mielőtt még nekivágunk, kapunk egy összesítést arról, hogy mi fog a rendszerünkkel történni. Itt még van lehetőség megállni és az esetlegesen elfelejtett backup-ot megcsinálni. Ha minden OK, akkor indulhat a móka.

Maverick Meerkat beta - Distribution Upgrade 1
Magára hagyva a gépet az teszi a dolgát. Visszatérve látom, hogy majd' egy óra van még a csomagok letöltéséből. Közben lövök egy szivárványt és a frissítés alatt álló rendszerről leblogolom.

Maverick Meerkat beta - Distribution Upgrade 2
Elérkezünk a letöltött csomagok telepítéséhez. Van még időnk. Addig foglalkozzunk mással.

Maverick Meerkat beta - Distribution Upgrade 3
Egy idő múlva visszanézek s látom, hogy ez a szakasz már a végéhez közeledik. Lassan jön a takarítás és a rendszer újraindítása.

Maverick Meerkat beta - Distribution Upgrade 4
Takarít a frissítéskezelő.

Maverick Meerkat beta - újraindítás
Újraindítás következik. Kérjük üljenek a helyükre és kapcsolják be biztonsági öveiket!

A landolás simán ment. A rendszer probléma nélkül újraindult és visszakaptam a régi-új munkakörnyezetemet. Haladjunk végig a szokásos rutinfeladatokon.

  • lefuttatom a saját kezűleg írt scriptemet, amely elvégez néhány feladatot, amelyet minden frissítés után meg szoktam ejteni (megbizonyosodik afelől, hogy nem fut felesleges szolgáltatás)
  • egyenként végighaladok az OS azon pontjainak (és a szoftvereknek) az ellenőrzésén, amelyeknek feltétel működnie kell ahhoz, hogy maradjak az új kiadásnál

VMware Workstation

Maverick Meerkat beta - frissül a VMware Workstation

A VMware Workstation 7 korábbi verziója volt telepítve. Elindult, működött, de a kernelmodulok közül egyet nem tudott lefordítani. A megoldás a legújabb verzió letöltése és bizonyos kézimunka elvégzése volt. Ezután a VMware Workstation teszi a dolgát, ahogy azt neki kell.

<A történet mesélője ezen a ponton pihenni tért. A "több nap mint kolbász" közmondás jutott eszébe, így más elfoglaltságot keresett magának.>

Maverick Meerkat beta #1
Reggel folytatódott a kaland. Jött egy rakás frissítés (ahogy az bétánál nem szokatlan). Szemfülesek megfigyelhetik, hogy változott az ablak és az ablak kezelőszerveinek formája.

Maverick Meerkat beta #2
Az esti pihenővel a suspend/resume tesztelésre került. Működik ugyanúgy, ahogy eddig is működött. Hang rendben. A Rhythmbox teszi a dolgát, ahogy kell. Nem használok indicator applet-et, de azért egy pillantás erejéig megnéztem az új sound menu-t. Tényleg cool, de megleszek azt hiszem a korábbi megoldással is.

Maverick Meerkat beta #3
A szoftvercsomag még fejlesztés alatt áll. Itt-ott sorjás még. Remélhetőleg hamar lecsiszolják a kiálló éleket. Kozmetikai hiba, engem a váltásban nem akadályoz.

Maverick Meerkat beta #4
Fusson, aminek futnia kell!

Maverick Meerkat beta #5
VMware Unity munkában. Egyes programok - például a Fujitsu System Architect - még megkövetelik a jelenlétét.

Maverick Meerkat beta #6
Itt-ott frissített grafikai elemek emlékeztetnek arra, hogy itt upgrade történt.

Maverick Meerkat beta - szürke
Illetve kisebb bugok is eszünkbe juttathatják ezt. A fenti "nem annyira szürkével, de szürkével írok szürkére" a második felfedezett probléma a 14+ órás teszt alatt. A hiba ismert. Nyomtam rá a Launchpad-en egy "engem is érint"-et, remélem javítják hamarosan.

Maverick Meerkat beta #8
"Pörög a kocka".

Maverick Meerkat beta #9
Itt jegyezném meg, hogy sokkal gyorsabban és sokkal simában pörög, mint talán eddig valaha. Nekem legalábbis ez a benyomásom.

Összegezve

Pozitívumok:

Összességében elégedett vagyok az Ubuntu 10.10(.10) bétájával. Működik aminek működnie kell. A rendszer jobban reagál, itt-ott komoly(nak látszó) gyorsulás tapasztalható (pl. VMware virtuális gép suspend/resume ciklus), javult a Firefox alatti ablakba gépelés sebessége és reszponzivitása.

Negatívumok:

A Vmware modulok fordításához kicsit dolgozni kell. Ez - ahogy az lenni szokott - a végleges kiadásra minden bizonnyal megjavul majd (a VMware frissíti a stuffot). Illetve itt említhető meg, hogy az UI-n van még mint csiszolni itt-ott. Ezen kívül más, komolyabb buggal nem találkoztam az elmúlt fél napban.

Szerintem érdemes lesz frissíteni. Aki nekivág, annak jó szórakozást! Újabb élménybeszámolóval 6 hónap múlva jelentkezünk (ha megérjük)!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nálam eddig minden bétánál volt valami szívás.

Én rendszeresen használtam nemhogy Beta, hanem heti Factory build-et OpenSuSE-ből... igazán komoly bajom nem volt eddig, persze előfordult néhány olyan súlyosságú probléma, hogy például nem tudtam képet beszúrni HTML üzenetbe, mert hanyattdobta magát a KMail, ami nem javult ki egy hét alatt, abből lett bugreport, és egyszercsak megjavult... :)

Ezt a rendszert húztam talán a 10.2-Factory óta, most tettem fel frissen 11.3-at, mivel ledózeroltam a laptopon lévő LVM partíciókat és BtrFs került a helyére, itt nem akartam frissítésekkel és konvertálásokkal foglalkozni, szóval most megtört a két-három éves sorozat... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Amikor frissítettem Lucidra, reboot után jött a meglepetés, hogy a Huawei 620 mobilnetes modem nem megy. Net hiányában két nappal később tudtam csak utánanézni, hogy fel kell tenni az usb-modeswitch csomagot, amit a frissítő nem szíveskedett megtenni. Vannak elrejtett csontok mindig.

---
;-(

Ez a hsdpa modem magától átbillen modem módból, virtuális CD módba?

Forditva igen, egyebkent nem. De Linux alatt nem is kell a virtualis CD, azon ugyis csak Win-es driverek vagynak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Én is megléptem, mert miért is ne... Nekem minden szempontból jók a tapsztalataim. Mondjuk a régi Ubuntu telepítésnél nem kíméltem a rendszert, alfa állapotú programok (X.org meg egyebek) így most az újratelepítést választottam, mert jobb lesz nekem így. És jobb is lett.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Tetszik a conky, nem osztanad meg velem a conkyrc-t?

+1

Évek óta minden egyes frissítésnél felmerül ez a kérdés és én évek óta minden egyes frissítésnél elmondom, hogy évek óta elérhető :) Azért kitettem a legfrissebbet ide:

http://hup.pastebin.com/dKq6EY4b

--
trey @ gépház

thx.

hehe, ezt minden distupgrade után kéritek:)
szerk: hopp, 8 percnél régebben frissitettem
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

Pedig pont ez az egyik dolog, ami nem változik dist-upgrade-ről dist-upgrade-re hosszú évek óta. :)

--
trey @ gépház

:) most én kérdezek olyat, ami talán volt már, de lusta vagyok megkeresni: a mentést hogy csinálod? cp -ax?
ha nem, miben "jobb" Te verziod? (merhát én igy szoktam:))
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

Volt igen. Van egy ugyanakkora backup vinyója amelyre dd-vel tükrözi az egész cuccost, és csak utána áll neki. Elég jó megoldás, az egyetlen gyenge pontja a másik hdd meghibásodásának esélye (de minden backup módszernek megvan a hátulütője, ha más nem, az ára).

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

Acronis True Image. Disk to disk clone.

--
trey @ gépház

azt hittem dd :o) és van egy scripted rá...

blokkszinten mukodik, feleslegesen masol mindent. fsarchiver-t tudom viszont ajanlani :)

én meg a Pomm féle cp -ax-ot, az fájlokat másol, nekem mindig bejött
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

hint: fsarchiver is fileszinten mukodik, csak meg menti a particio bootsectorat-t, spec. ntsf attributumokat, checksumol, tomorit, titkosit, etc.

ha backup, akkor csak ajánlani tudom, rendszerment: http://sourceforge.net/projects/rendszerment/

--
:q!

Ez tényleg jó! Gratula a fejlesztőnek! Ja, és az is pozitívum, hogy magyar fejlesztés.

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

WOW, remek.

Mi található az ellenőrző scriptben? Milyen tesztek végzel a friss rendszeren?

Van egy csomó minden, amire szükségem van a gépen, de csak akkor kell futniuk, ha szükségem van rájuk. Fölösleges, hogy a háttérben fusson apache, mysql, induljon a vmware stb. ha nincs rájuk szükség. Csak az erőforrásokat foglalják. Hogy ezek biztos ne fussanak, csak akkor ha én akarom, dist-upgrade után bebiztosítom, hogy biztos ne fussanak.

#!/bin/sh

mustremove="apache2 apport bind bluetooth mysql mysql-ndb mysql-ndb-mgm nvidia-kernel openbsd-inetd
proftpd rsync samba ssh vboxdrv virtualbox-ose vmware wifi-radar xserver-xorg-input-wacom ufw avahi-daemon jackd landscape-client squeezecenter squeezeboxserver open-iscsi"

for i in $mustremove; do

/usr/sbin/update-rc.d -f $i remove

done;

Itt érdemes még megjegyezni, hogy ettől a sshd még vígan fut tovább (legalábbis 1 release-zel előtt még ez így volt), így kell egy

touch /etc/ssh/sshd_not_to_be_run

is ahhoz, hogy ne fusson ha nem akarjuk.

--
trey @ gépház

Most elgondolkoztam, hogy miért fut nekem állandóan az vsftpd, smb, atftpd, meg az sshd. :)

Ezek szinte semmit sem esznek egy mai gépen, feltéve hogy nem csüng rajtuk párszáz user (gondolom nem).

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

Nem esznek, de biztonsági kockázatot jelenthetnek.
Minek fusson, ha nem muszáj?

"Csak az erőforrásokat foglalják."

De egyébként igazad van.

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

Hat nemtom en semmi ppa-t 3rd party cuccot nem hasznaltam, dea 10.04 beta es 10.10 is teljesen gallyra vagta a gepet. Teszem hozza a final version mind2 itthoni laptopra gond nelkul felment.

Mas kerdes, hogy egy friss reinstall se tobb 30 percnel es csak az fstab-om szokta banni, amit mar fejbol reprodukalok :D

Edit: Hat masodikra felment es nehany crash reportol eltekintve works es egesz pofas ;)

"Tegnap esett, jobb dolgom nem akadt, így belecsaptam a dist-upgrade-be.">tegnap tényleg esett, így jobb dolgom nem lévén, gondoltam, motorozom pestről encsre, este fél hattól fél kilencig, félútig szakadó esőben. hát, volt már jobb döntésem. :DDD
a frissítés pedig tiszteletreméltó és bátor lépés volt a részedről. én szoktam vacillálni, de eddig legkésőbb release date+1 nap még mindig frissítettem. :)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

ezért van neki egy backup disk, ha nagyon gázos a helyzet, megvonja a vállát, és visszateszi a másik vinyót :D
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

Úgy-úgy :)

--
trey @ gépház

Itt jegyezném meg, hogy sokkal gyorsabban és sokkal simában pörög, mint talán eddig valaha. Nekem legalábbis ez a benyomásom."

broáf :)

FREEBSD 8.1 Gnome

Nekem sose porgott. Talan mert ez az egesz hidegen hagy?
Parasztvakitas...
De szerintem trey sem erre izgul, csak megemlitette.

compizkocka tenyleg parasztvakitas, de a compiz egyeb dolgai, pl nev szerint expose, tenyleg hasznosak tudnak lenni. csak ez a porog a kocka mar ilyen szalloige, - nemi onironiaval - nem lehet kihagyni.
linux desktopon a 3d render teljesitmenyet nem fps-ben kene megadni, hanem ccrpm-ben (compiz-cube revolutions per minute) :)

ccrpm... :D :D :D
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Javult már a compiz ablakdekor gombok hover bugja?

Frissítettem én is. Suspendből resume ugyanúgy nem működik, mint eddig sem. Bugreportot küldöm most is, remény hal meg utoljára.
A DRM gyorsabbnak tűnik, ugyanígy a kocka is, ez a szubjektív tapasztalatom egyezik trey tapasztalatával.
Boot lassabb lett, a plymouth néha hülyül, és hülyén jelenik meg.
A hálózatot az appletről nem tudom ki-be kapcsolni, szürkén jeleníti meg azokat az opciókat.
Egy csomagot nem hajlandó frissíteni, ezen kívül pozitívak a benyomásaim

Kedvelem ezt a sorozatot, jó lett ez a leírás is, köszi! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

+1 :)

+1
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

Is it brown again? :D
(http://www.youtube.com/watch?v=xkgahANeq14)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

miert nem megyarul hasznalod?

miert kinozna magat ilyen hulyeseggel?

Miért lenne kín az anyanyelvén beszélnie?

Ne válaszolj, költői kérdés volt!

Tekintve, hogy a distro meg beta, valoszinu, hogy a forditasok itt-ott erosen hianyosak lehetnek. Kevereknyelven rosszabb hasznalni a gepet, mint tiszta angolul.

Egyebkent meg szive joga.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Szerintem mind a ketten tudjuk (gyanítjuk), hogy NagyZ nem erre gondolt.

:D mivel ő úgy csinálja, tehát úgy a jó
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

gyomber | 2005. október 15., szombat - 19:06

Lehet, hogy nem is olyan sokára (úgy 5-8 év múlva) majd olvasunk egy olyan cikket a tolladból, hogy miért váltottam az UBUNTU-t SuSE-ra. (vagy rosszabb esetben Windows 2010-re). :-))))))

Igaz, még telt le az öt év, de eddig nem jött be neki a jóslat... :)

Megléptem, lement gond nélkül, de reboot után se kép, se hang. LiveUSB-ről grub-install, update-grub a root alól, de ekkor is csak üres grub jön be, menü nélkül.
Beírva a megfelelő linux, initrd, boot parancsokat elindul az új rendszer, és megy (suspend/resume is), de nem tudom, mi a baja a grub-nak.

Ötlet?

most, hogy helyre tetted....
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

Helyre nem, mert minden rebootnál grub paranccsor megadással kezd!

Mondjuk nem bootolok újra túl gyakran...

Érdekelne ez a VMWare Unity. A legtöbb embernek akinek adminisztrálom a gépét (többnyire ws tutujgatás, amiből már nagyon elegem van) az a visszatartó tényező Ubuntura váltásra hogy nem fut XY, például itunes, spéci csillagászati app, office. Neked bevált? Ha iphone-t hozzádugsz, akkor nincs az usb csatlakoztatásból gond mint ahogy VB-nál volt? (Nem tudom most hogy áll).

Kösz,
Chronos

Fizetős Vmware Workstation tudja csak. Elég drága.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

De működik flottul? Céges gépre kell, szerintem nem gond. De akkor működjön.

vbox is tud hasonlo funkciot reg ota

VBoxal rossz tapasztalataim vannak USB kezelés terén. Volt egy nyomtató, elég spéci, régi cukrászoknak fejlesztett, VB-ban olyan lassan nyomtatott, hogy visszaváltott a tag xp-re. Hajszálon múlt.. Ez a seamless integration viszont nincs benne, ha jól tudom.. Vagy van rá alternatíva?

benne van a seamles integration, sőt még KVM-ben is, és ott is van USB támogatás, habár nem ismerem a minőségét ezen a téren.

egesz konkretan seamless mode a neve, es a guest additions telepitese utan erheto el machine->seamless mode menupontkent. az usb teljesitmenyrol nem tudok nyilatkozni, amire nekem kellett (nokia telefonrol backup adatkabellel) arra jo volt

Benne van a vbox-ban is a seamless, próbáld ki! Az usb kezeléssel nekem eddig semmi gondom nem volt, és még szép webadmin is van hozzá (vboxweb), ha vkinek headless szerverre kéne, ja, és mindez ingyen :P.

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Hmm, ezt nem is tudtam, kösz. Utánanézek az USB támogatásnak és szerintem kipróbálom. Azt hittem VB le van maradva, de ezek szerint nincs :) Jó hír a nyílt forráskódú világnak.

Kösz a tippet.

VMware Player is tudja (v2.5-től), az meg ingyé' van.

A VMware Unity a VMware Workstation része. A VMware Workstation-nel az utóbbi időben (~ 1 év) simán tudom upgrade-elni és minden szempontból kezelni az iPhone-t. Az Unity a natív sebességnél azért lassabb, de mivel én ritkán használom, nekem ez nem probléma. Pókerezni, iPhone-t buzulni, vagy olyan egyszerűbb, de munkához nélkülözhetetlen segédprogramokat futtatni, mint a HP Product Bulletin vagy más gyártók hasonló termékei, teljesen jó. Ezen kívül másra nem használom. Illetve még olyanra kell, hogy ügyfélnél ki kell valamit gyorsan próbálni / meg kell oldani valamit Windows-on, akkor jó, ha van az embernél egy ilyen virtuálisan. Office-t nem futtatok, nincs rá szükségem. Nem tudom mennyire lenne használható. Próbáld ki. A VMware Workstation letölthető, 30 napos licenc ingyenesen kapható regisztráció fejében.

--
trey @ gépház

189 USD az ára

Egyelőre hibbátlan :)
--
Gábriel Ákos