AIX 7.1

 ( LGee | 2010. szeptember 11., szombat - 8:37 )

Tegnap elérhetővé vált az AIX 7.1, az IBM Unix operációs rendszerének legfrissebb kiadása, csaknem 3 évvel a 6.1 után. A hivatalos bejelentés még nem történt meg.

[AIX Version 7.1] [Release Notes] [AIX 7.1 Information Center] [Letöltés ügyfeleknek*]

Alább dióhéjban a legérdekesebb újdonságok.

 1. A POWER4 modellek továbbra is támogatottak (firmware frissítése szükséges lehet).
 2. Lehetőség van a mai hardvereken már nem támogatott 5.2-es rendszerek speciális Workload Partition-ben való futtatására (egy bootolható image-et kell csak betölteni). Ezzel végre migrálni lehet az elavult hardveren futó AIX 5.2 partíciókat is.
 3. A WPAR-ok már közvetlenül is hozzáférhetnek FC adapterekhez, illetve virtuális SCSI diszkekhez (így például a rootvg is egész diszken foglalhat helyet), valamint rendelkezhetnek a kernelmodulok betöltéséről is.
 4. Cluster Aware AIX - új, integrált high availability megoldás, megosztott diszken tárolt konfigurációval
 5. Jobb támogatás az Active Memory Expansion nevű memóriagazdálkodási megoldáshoz
 6. Szélesebb lehetőségek a memóriagazdálkodás és a skálázhatóság terén, akár 1024 CPU-ig
 7. Új biztonsági megoldások, fejlesztések több területen, az XL C fordító ProPolice védelme, Secure by Default install opció, RADIUS és PKCS#11 támogatás
 8. Az LVM jobban fel lett készítve az SSD diszkek optimális kihasználására
 9. Profile Manager, egy új Systems Director plugin
 10. Új AIX Event Infrastructure eseményfigyelő rendszer
 11. Distributed Systems Management, kiegészítő a NIM install infrastruktúrához
 12. Frissített ksh93 shell
 13. Telepítéskor választható "edition" (licenc szerint)
 14. JFS2 integrált snapshot (ugyanarra a diszkre)
 15. USB BluRay meghajtó-támogatás

A GA (General Availability) dátumát korábban a mai napban határozták meg, de úgy tűnik, ez megváltozott.

Hamarosan elérhetővé válik az AIX 7.1-re épülő Virtual I/O Server 2.2 is, mely az I/O virtualizálását teszi lehetővé IBM Power hardveren.

* A letöltés a megfelelő szerződéssel rendelkező IBM AIX ügyfelek számára elérhető.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

s/mai napon/tegnapi napon/

;-)

már a hír kikerülési sebesség sem a régi! :)

"(@trey: ha gondolod, tartsd vissza a cikket, de fogalmam sincs, az IBM mikor jelenti be. Eredetileg szeptember 10 volt kituzve. Mar reg lenn van nalam a 2 DVD iso.)"

(fail)

Bár teszem hozzá, a cikk beküldésének időpontja ma, hajnali 3:56 perc, tehát a benne szereplő elírás a szerző hibája ;)

--
trey @ gépház

hej de trehány ez az LGee :P

Nezd meg irclogokban, mivel voltam elfoglalva ;-)

LGee nyilván túl sokat nézi a GLee sorozatot:)

az XL C fordító ProPolice védelme

késtek vele egy pöttyet

Az AIX sose volt az a nagyon secure kategoria...
Egy eve jutottak el egyaltalan addig, hogy az alap installban benne van az OpenSSH es az OpenSSL.

De legalább végre van secure by default install opció. Nekem nem annyira nyerte el a tetszésemet, hogy a telepítés után egy kb 200 oldalas security hardening guide-ot kell kézzel végigcsinálni, hogy egyáltalán ki lehessen ereszteni hálózatra.
---
Internet Memetikai Tanszék

> van secure by default install opció

Ami effektive eltavolitja a binarisokat a rendszerbol ;-)

A hardeningrol annyit, hogy AIX rendszereken a user login meglehetosen ritka, peldanak okaert nalunk egy-egy prod hostra maximum 10 user jogosult belepni, ha pedig webservice-rol van szo, ott a middleware hardening joval nagyobb sullyal esik latba.

Nekem rendszerint be kell ernem nehany egyszeru lepessel, sajnos nem vagyok abban a helyzetben, hogy en diktalhassam a security policyt vagy az IDS megoldasokat stb.

Meg egy, a rootot le lehet tiltani, meg az RBAC egyeb dolgokra is alkalmas, bar a valo eletben kiprobalva az sshd hasznalhatatlannak bizonyult rootless modban ;-)

Emlékszel te még a sendmail + uuencode bugra? :)) Nem is olyan rég találkoztam olyan géppel, amin még aktívan kihasználható volt (éljen a magas uptime ) :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

De biztos nem volt közvetlenül internetre kötve! ;)

Tök mind1, hogy közvetlenül van e kint, vagy tűzfa mögött, ha a port ki van route-olva :) Mondjuk annyi, hogy azért a belső terheléselosztó proxy+gatewayek mögött volt, szóval csak belső hálózaton volt gázos :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Ubantuval dual boot?
--
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Kacagni fox, mert sanszos. Pl. az Apple Netserveren futkorászik a 4.1.4 és 4.1.5-ös AIX, arra meg talán még rá lehet hegeszteni egy bubantut, bár igaz, hogy nem a legfrissebb hardver/szoftver összeállítás :P :)

http://www.youtube.com/watch?v=QXz7-BNC6jw
http://nocirc.org/

Egy álmom valósulna meg!
--
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

Van egy RS/6000 170-esem, amin bizonyitottan megy a SLES9. Ubuntut 'vallasi okokbol' nem probaltam, nem is fogom, de emlekeim szerint a yaboottal lehet nativ diszket is bootolni.

(Remalom...)

ezt a qemu fejlesztőktől kérdezd ( tipp: nem ). Az IBM-nek nem célja, hogy a power architektúrán kívül más rendszereken is fusson az AIX, szóval nem hiszem, hogy ebben a verzióban bármi hasonlót implementáltak volna :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

pénzt és erőforrást biztosan nem fognak költeni rá, de ha más megcsinálja imho nincs ellenükre. régóta emulálhatsz IBM mainframet PCn Hercules390el, és soha sem tiltakozott miatta az IBM.
egy x86 PCn emulált AIX/Power úgysem tud labdába rúgni az eredeti IBM computerekkel.

De legalabb hozzaferhetobb lenne az erdeklodoknek, es nem kene konstans 150W-ot porgetni idle-ban... gya'sz.

+mint mar sok helyen le lett irva, az ujabb verziok (is) a POWER firmware-en futnak, amit nem lehet egyszeruen emulalni (nem macppc). A driverek amugy is proprietary firmware-hez vannak kotve.

Titkos tanok receptgyűjteménye (sutyurumutyuruajvééé, nem mondom meg, hogy mi van az unipick szalákumban... egyedvegyedhüjeember)... ez a hozzáállás honnét a francból is ismerős nekem a történelem során? Mihez is vezetett mindig? (mindegy, hogy mihez vezet, viszont a forrása sosem a jóindulat, a pozitív hozzáállás.)

Szerk.:
Nyilván nem LGee-re értettem (amúgy is respektálom eddigi AIX-os ismeretterjesztõ receptgyûjtögetését), hanem az IBM-re. Nem személyeskedésnek szántam, illetve de, csak a nagy kékharisnya óriás felé.

http://www.youtube.com/watch?v=QXz7-BNC6jw
http://nocirc.org/

> Nyilván nem LGee-re értettem

Szerintem mas se gondolt ilyesmire ;-) foleg hogy nehanyszor mar nyilvanvalova tettem, hogy semmi (uzleti) kozom sincs az IBM-hez.

Itt vagy itt varhatoan meg fog jelenni a bejelentes, bar a Twitteren az ibmvlp csapat szerint mar GA statuszban van (azaz vilagszerte minden ugyfelnek elerheto) az AIX 7.1.