OpenOffice.org 3.3 Beta

 ( trey | 2010. augusztus 11., szerda - 10:23 )

Florian Effenberger tegnap bejelentette, hogy elérhető az OpenOffice.org irodai programcsomag 3.3-as verziójának béta kiadása. Az első betekintést adó kiadás mindenkinek ajánlott tesztelésre, aki kíváncsi arra, hogy mit hoz majd az év későbbi szakaszában kiadásra kerülő végleges 3.3-as verzió. A változások teljes listája itt. A bejelentés elolvasható itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Megragadnám az alkalmat, hogy szóljak a magyar változatról. Bár a fenti linken is letöltető egy magyar nyelvi csomag, az nem az igazi. Nem tudtam a beta határidejére leadni a fordítást, mert a szerverük folyamatosan esett-kelt, másnap reggel pedig, amikor végre sikerült a feltöltés, már nem vették figyelembe. Egyébként azóta is folyik egy javítási projekt, amiről a blog.fsf.hu-n írtam, és szintén ott megadtam a linkeket a 3.3 betának megfelelő magyar, linuxos buildekre (Ubuntu 10.04-n készítve és kipróbálva).

Kicsit offtopic, de talán ide fér:

Nem nagyon követem az OOo fejlődését -csak használom amit az ubuntuhoz adnak-, hadd kérdezzem meg -te biztos képben vagy- hogy pl az UI-n nagyobb változások mikor várhatók? Ha jól emlékszem kb egy éve volt nagy felhajtás a kérdés körül, hogy hogy kéne modernizálni a felületet, aminek a vége valami MSOffice szerű UI terv lett, meg füles dokumentum kezelés, ha jól rémlik. Van ezen a fronton valami előrelépés?

Egyébként kicsit hiányolom (tudom egyéni szocprobléma), hogy ezeken a száraz "ennyi hibát javítottunk" bejelentéseken kívül nincsenek az OOo-val kapcsolatban "színes-szagos" hírek, infók (nem csak itt a hupon, hanem úgy általában sehol). Ennyire nincs prioritása a marketingnek, nincs rá erőforrás, vagy ennyire "állóvíz" a projekt, hogy nincs is miről beszélni?

Értsd: pl a firefox 4 sincs még sehol, de már tudom róla, hogy milyen húde gyors lesz, láttam grafikont, láttam róla csilivili screenshotokat híroldalakon, felül tabok, menü eltüntetése, stb, folyton beszélnek róla, a legkisebb változásokat is nagy csinnadrattával bejelentik és az arcunkba tolják, hogy tudjunk róla.

Időnként csinálnak demókat, mint pl. a szalagos UI a menük helyett. Ezt annyira rosszul fogadta a nép, hogy azt mondták utána, hogy nem is gondolták komolyan. Csalóka egyébként, hogy pl. az OOoCon-on bemutatnak valami érdekeset, ami úgy néz ki, hogy mindjárt kész van, de az esetleg csak évekkel később jelenik meg a stabil termékben.

Egyetértek, hogy az OOo marketing a Firefoxhoz képest szánalmas. Kritika szokta érni a release notes-ot, hogy undorító, ahogy kinéz (egymás után hányva a CWS-ek és az hibaszámok). Az OOo mögött nem áll úgy cég, mint ahogy a Firefox mögött a Mozilla, nincs marketinges/reklámgrafikus hadsereg, és ez nagyon meglátszik.

Az új verzió megjelenésére általában meg szokott jelenni egy újdonságlista, pl. a magyar OOo 3.2-é ez volt.

"Ezt annyira rosszul fogadta a nép"

Ez majdnem olyan, mint a Linux.com pólótervező versenye. Csak nagyon-nagyon kevesen tudtak róla, aminek az eredménye csúfos bukás lett, mert a nyertes póló is gusztustalan volt.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Kicsit off topic, de magyar fórumon eddig nem láttam a témát felvetni pedig az OOo hibakövető rendszerében parázsló vita folyik róla:
http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=112141
Azaz a színes ikonok visszahozása, amit lecseréltek az OOo 3.2.1-ben.
A kérdésem:
- Várható-e hogy a magyar OOo a színes ikonokat fogja szállítani a jövőben? (ahogy pl. a go-oo kapcsán is eltérünk a "hivatalos" OOo-tól)
- (Szerinted) mennyire elfogadható hogy egy bugfix/patch kiadásban (3.2.0->3.2.1) vezetnek be nagyobb GUI-t érintő változtatást?
- Mivel kívülről nem úgy tűnik, hogy bármi hajlandóságuk lenne* a színes ikonok visszaállítására, van-e valami (publikus) belső információd?
(* ezen állításomat a ReleaseStatus Minutes-ekre alapozom)

Szerintem szép lett ez a megjelenés. Sokkal esztétikusabbnak, átgondoltnak hat így.

Olvastam a vitákat, sokszor ott szúrják el, hogy indulatosan írnak olyan helyekre, ahol nem ez a téma, és aki nem felelős a kérdésért, az megsértődik, hogy miért őt cseszegetik ezzel.

Nem terveztem, hogy visszacserélem az ikonokat, számomra ez eddig nem volt fontos probléma. Nem vagyok az újak mellett sem. Ha a go-oo lecseréli, akkor átvesszük mi is.

A 3.2.0 -> 3.2.1 nem egy sima bugfix release volt, a verziószám ellenére. Az a döntés született, hogy ebben kell meglépni a Sun -> Oracle arculatváltást. Ebből nem lesz rendszer.

Szerintem sem akarják visszacserélni az ikonokat, de többet nem tudok erről.

A váltás lényege az lett volna, hogy az ODF fájlformátum egységesen alkalmazható ikonokat használjon, ne pedig az alkalmzásokhoz kapcsolódjanak az ikonok. Így minden ODF formátumot használó program (OOo, KOffice, stb.)egy ikon készletet használjon.
De ennek a kommunikálását a tömeggel elfelejtették a változás bevezetése előtt, így mindenkit csapásszerűen ért a 3.2.1 megjelenésével az ikon váltás.
De szerintem sem egy lényeges dolog, de szólni azért jó lett volna és elmagyarázni részletesen.

kicsit off, de en meg mindig a 2.4-et hasznalom, mivel a 3.x szanalmasan lassu.
Egy duron 950MHz-es gepen 2.4-et lazan lehet hasznalni (alig lassabb a wordnel), mig a 3.x-et alig lehet elinditani, nemhogy hasznalni.
Nem ertem, hogy a pekben sikerult ennyire belassitaniuk.

Igy a laptopomon is inkabb a 2.4 van fenn, mivel akkor nincsenek formazasi kulonbsegek. Raadasul van par script is amit irtam, amit szinten portolni kellene. (szerencsere ezt a scriptezest mostmar nagyjabol hanyagolhatom, mivel irtam celprogramot ra).

Szoval igazabol azon ertetlenkedek, hogy hogyan lehet, hogy minel ujabb egy oo.org annal lassabb ...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kicsit szintén OFF, de a munkahelyemen próbálom hinteni az igét: használj OO.o-t! Persze kissé nehéz a meggyőzés, ha tényleg - relatíve - sokat kell várni az elindulásra (3.2.1), pedig be van kapcsolva a gyorsindító is! Igaz, a gépek többsége a P4 Cel 2 GHz + 512 MB RAM (abból is elmegy az integrált VGA-nak 8 MB) kategóriába esik...
A "Gizike-szintű" felhasználók részére azt tudtam kitalálni, hogy _ne_ lépjen ki a "külső" X-szel, hanem használja a "belső" X-et (vagy a Fájl menü Bezárás menüpontját). Tudom, kissé szájbarágósnak tűnik, de ezen a szinten néha megértik; de van, hogy másnapra már nem emlékeznek...
Persze akik pl. MS Word 2003 programon "nevelkedtek" (értsd: dupla katt, 3-4 mp, program ott van az orcája előtt üres papírlap formájában), no, velük nehéz bármit is megértetni, érvelni, stb.
Ugyanez vonatkozik a "nem látható karakterek" használatára, vagy a helyesírás-ellenőrzőre is: szabály szerint félnek, hogy kiderül a hiányos tudásuk... Ez nem vicc, sajnos napi tapasztalat!
Persze otthonra - az ilyenek - "megszerzik" a Win 7-et, meg a legújabb Office verziót (2007-10), s bár tök hülyék hozzá (alapszinten is, persze a "büdös kölök milyen ügyes!"), mégis ragaszkodnak hozzá, valamint a szokásos mantra: "...miért nem nyitja meg a .docx, .xlsx dokumentumait?". Annyi eszük már nincs, hogy a fájl kiterjesztését - önállóan - módosítsák (pl. mentésnél), de ugatni azt nagyon tudnak!

Udv!

Egy kevessel gyosabban indul el ha a lejebb levo beallitasokat megteszed.

Java futato kornyezet legyen fent a gepen es lehetoleg a legujabb beloe.

Beallitasok -> Java resz. Java futatokornyezet hasznalata pipa + kattintsal ra a megjeleno java verziora (lehetoleg ujabbra). Majd bezar es ujraindit az egesz OOO. A kovetkezo reboot utan is gyosabban elindul igy!

Köszönöm a "kisegítést"! :)
Évek óta így használom, illetve állítom be - mások részére is - az OO.o-t...

Attól még a "genetikai agyatlanságban" szenvedő munkatársNŐK többségével nincs mit kezdeni, sajnos (Gizike-szindróma).

Kissé OFF lesz, de mégis: az elmúlt több mint 3 év során sikerült azt elérni, hogy _NE_ legyen Win 98 sehol sem, bár néhányan foggal-körömmel ragaszkodtak hozzá! 2010-ben jobb ezeket nyugdíjazni, bármely értelemben is! :)
Egy kolléganő gépére ma raktam föl a 3.3 ß verziót, s láss csodát: használható - napi szinten is. Igaz, ez a nagy harci átlaghoz képest "jobb" gépre került, de a kolléganő előtte _NEM_ használta az OO.o-t!
Kiderült ~ fél óra alatt, hogy "...annyira nem is rossz!" :)
No, mihez képest is? :)