300 szerveres, külső levegővel hűtött OpenBSD tesztkörnyezet az egyik japán ISP-nél

 ( trey | 2010. augusztus 11., szerda - 8:02 )

Az OpenBSD Journal arról számol be, hogy az Internet Initiative Japan Inc. nevű japán internetszolgáltatónál - ahol két OpenBSD fejlesztő is dolgozik -, egy 300 szerveres, külső levegővel hűtött, konténerben kialakított OpenBSD tesztkörnyezetet futtatnak. Mivel a külső környezeti levegőt használják fel a hűtésre, meg kell oldaniuk, hogy a télen túl hideg, nyáron túl meleg levegőt megfelelő hőmérsékletűre hozzák. Takuya Asada OpenBSD fejlesztő meghívást kapott, így megtekinthette a rendszert. Készített néhány fotót és egy blogbejegyzést a helyszínen tapasztaltakról.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"These servers are basically just for generating heat(except logging temperature and humidity), it executes openssl to make processors busy."

Ha ez nekik "OpenBSD tesztkörnyezet", akkor oké, de kb futhatna rajta ReactOS is és akkor lehetne hír, hogy 300 gépes ReactOS rendszer?

Az mondjuk tuti, hogy a V20z hőgenerálásra kiváló választás, valamit már tudnak a srácok.

az a konténeres data center mintha Sun ötlet lett volna. lehet, hogy az Oracle ezzel sem akar foglalkozni? új jelentkező már van ezek szerint, akit érdekel.

Az teljesen másképp működik (ott az az elv, hogy a környezet hűtésébe kötöd be, vagy mobil water chiller) és más a célja.

Szerintem mindenképp érdekes a hír már csak a PUE miatt is, mert Magyarországon borzalmas datacenter designok vannak. A PUE akkor javul, ha olyan berendezéseket szállítanak már csak a gyártók, amikkel el se lehet rontani. Bár még így is meg szokták tudni oldani. :)

arról van valami hír? vagy ott is sokatmondóan hallgat az oracle? kár lenne érte.

Elég vegyesfelvágott szerverpark. Van itt minden: Sun, Fujitsu, Dell, HP. Csak IBM-et nem látok.

A címkézési módszerük is hááát...
---
Internet Memetikai Tanszék

Japánok. Csoda, hogy nem dugnak a szerverekkel, vagy valami hasonló.


suckIT szopás minden nap! kqueue Javához!

honnan tudod, hogy nem. Japánban van olyan híradó, amiben rendszeresen megdugják hátulról a bemondónőt, hírolvasás közben élő adásban. érdekes egy ország az biztos:)