Debian fejlesztők száma országonkénti lebontásban

 ( trey | 2010. augusztus 9., hétfő - 12:30 )

Christian Perrier 2009-ben készített egy összesítést arról, hogy országonként mennyi az egymillió főre jutó Debian fejlesztő és ebből mennyi a fejlesztéssel aktívan foglalkozó személy. Akkor Finnország vezette az egymillió lakosra jutó aktív fejlesztőre rendezett listát, ahol a körülbelül 5,3 milliós lakosságra 28 Debian fejlesztő jutott. Ezek közül akkor 21 volt aktív. Mi akkor a 18. helyen zártunk 11 fejlesztővel, amelyek közül 7 volt akkor aktív.

A DebConf-on néhányan emlékeztek még Christian elemzésére és megkérték, hogy aktualizálja a számokat.

A friss összesítés szerint továbbra is Finnország vezet. Idén a skandináv országban 32 Debian fejlesztőt tartanak számon, amelyek közül 21 tekinthető aktívnak. Mi a tavalyi 18. helyről lecsúsztunk a 25. helyre. Nálunk jelenleg továbbra is 11 Debian fejlesztő van a nyilvántartás szerint, de az aktívak száma 7-ről 5-re csökkent.

Az összefoglaló itt található.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Közel 1000 aktív fejlesztő. Nem rossz, bár néha úgy érzem, hogy egy részük inkább csak úgy tesz, mintha dolgozna.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

úgy emlékszem ez a szám 10 éve is 1000 körül volt. a csomagok száma azóta növekedett, de javult a fontos csomagok kódminősége is. Brandennek már nincs annyi oka f*ck'ngolni:)

Magyarország arányaiban az USA-val van egy szinten. Aki akar ennek örülhet is. (Egy kicsit én is örülök, bár nem használok Debiant.)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

engem olyan kimutatás is érdekelne (ha lehet ilyen), hogy a rendszer használói/fejlesztők/ország.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A felhasznalokrol nem lehet pontos adatot szerezni, legfeljebb - igencsak elnagyolt, es rendkivul pontatlan - becslest. Annak meg nem sok ertelme lenne.

Te még beletartozol az 5 aktív fejlesztőbe? :)

--
trey @ gépház

Szerintem nem. Kerdezz ra majd jovore, addigra mar biztosan fogom tudni (es valoszinuleg mas lesz a valasz, mint most).

De jól emlékszem, hogy az voltál?

--
trey @ gépház

Jol emlekszel, igen

Ki számít egyáltalán fejlesztőnek? Az, aki átkonvertálja a targizit debellába, vagy csak az, aki képes rejtett backdoorokat belecsempészni a kódba?


suckIT szopás minden nap! kqueue Javához!

Fogalmam sincs, hogy most éppen mi (ha van) a különbség a maintainer és a developer közt. Ha rajtam múlna, nálam a fejlesztő az lenne, aki Debian specifikus dolgokat fejleszt (pl. megírja az installer-t, a csomagekezelőt stb. azaz effektíve kódot ír), a maintainer pedig az, aki az upstream tgz-ból Debian csomagot varázsol.

--
trey @ gépház

Jelen esetben debian developernek az szamit, akit a debian ilyennek elismer (avagy, a gpg kulcsa benne van a debian keyringben, stb).

ROFL.

Most volt szó a debconfon, hogy szeretnék kiterjeszteni a DD fogalmát a doksi írókra, translátorokra, satöbbire. De ahogy ez debiánéknál megy, ebből majd 5 év múlva lesz valami. :P

Most tényleg csak a package managerek a DDk. Mindegy én teszek rá, nagyon régóta használom már a debiánt (13 éve) és valszeg nem is nagyon fogok egyhamar váltani. Habár én nem teljes mértékben osztom az ő purist FOSS nézetüket.

Azért a listából egyértelműen láccik, hogy amerikai distro.

Már hogy ne lehetne. Módszer: telepítéskor regisztrálni kell, vagy megadni a már létező profiladatokat. Persze fennáll a lehetőség, hogy elfelejti a saját adatait, de egy átlagos Debian-felhasználónál erre azért kicsi a lehetőség.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Szerintem abban a pillanatban cserélnék le freebsd-re :)

Hát igen, valószínűleg felhasználnák ellened a jövőben a regisztrációdat pontosan úgy, mint itt a HUP-on, vagy bárhol máshol, ahol éppen regisztráltad magad.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Szoval akkor ha telepitek chrootba, virtualis gepbe vagy N kulonbozo helyre debiant, akkor en nagyon sok felhasznalonak fogok szamitani, akkor is, ha en hasznalom az osszeset, es rajtam kivul senki mas nem fer hozza?

Masreszt, akarmilyen jo modszert is talalsz ki, az a jovobeni usereket fogja csak tudni merni legfeljebb. A mar meglevoket, akik nem upgradeltek, azokat nem. Igy megintcsak nem kapsz pontos adatot, csak ha leszukided arra, hogy "regisztralt debian felhasznalo". (popularity-contest az csinal valami ilyesmit egyebkent, ha jol emlekszem, de lehet, hogy tevedek)

Regisztrálnál egy profilt és ahhoz lehetne hozzáadogatni a gépeket, amik lehetnek virtuálisak is. Így meg lenne az adat, hogy hány felhasználó használja hány gépen. A meglévőket is lehetne számolni, kivéve azokat, akik nem frissítik a rendszerüket egyáltalán. A fejlesztők egyszerűen hozzácsapják egy core csomaghoz a számláló csomagot és onnantól nagyjából lehet tudni, hogy hányan használják a Debiant. A fentebbi hozzászólónak is ki lehetne elégíteni az igényét, az adatok titkosítva lennének tárolva és teljesen anonimban menne a számolás. Ugyanúgy működne, mint a már jelenleg is működő statisztikai folyamat a csomaghasználat tekintetében.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Ez persze nem mukodik akkor, amikor nincs internet elerese a gepnek. Es tovabbra sem segit azon, hogy nem szamolja a mar meglevo felhasznalokat.

Masreszt annak a valoszinusege, hogy debianba ilyen keruljon, kb annyira valoszinu, mint hogy a linux kernel holnap GPLv3-ra valt. Technikailag esetleg meg megoldhato, de sose fog megtortenni =)

Persze, megoldható, de valószínűleg nem fog bekövetkezni.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

ez Linus egyik legnagyobb tévedése. ha beindul egyszer a szabadalmi pereskedés és egymás keresztbeszivatása, már késő lesz eszmélni.

"Regisztrálnál egy profilt és ahhoz lehetne hozzáadogatni a gépeket, amik lehetnek virtuálisak is. Így meg lenne az adat, hogy hány felhasználó használja hány gépen."

Erre már van egy régi (talán elfeledett?) kezdeményezés: Linux Counter.
Persze pont most nem megy:) Fél évente ránézek, eddig mindig jó volt.
Egy wiki is van róla.

nem az installnál kell mérni. sokkal célszerűbb a security update csomagok letöltési statisztikáit összesíteni a hivatalos debian mirrorokról. ebből már lehet következtetni az aktív debian userek számára. természetesen nem szimplán összeadva a számokat. a Google ennél töredékesebb adatokból is tud igen pontos statisztikákat készíteni.

Az megintcsak a telepitett debianokat szamolja legfeljebb, nem a usereket. Szuloknel felpakolok egy debiant a gepukre, akkor azt ketten hasznaljak legalabb, megis csak egy gep frissul. Vagy epp az altalam uzemeltetett N darab debian szerver otthon (file szerver, laptop, desktop, anyamkinja) N kulonbozo gep, megis egy felhasznalo.

A felhasznalot nehezebb behatarolni, mint egy orszagot, vagy debian developert.

ez igaz. pontosabb a "debian telepítések" számának fogalmát használni, azt már viszonylag pontosan meg lehet határozni a fenti módszerrel. a különböző csomagtípusok elkülönítésével jó eséllyel be lehet lőni a felhasználás típusát is. file szerver, web szerver pl valószínűleg nem fog xorg vagy iceweasel csomagot frissíteni.
az ip címek szerinti elkülönítéssel meg lehet határozni viszonylag jól az egy felhasználóhoz kapcsolódó több computert. pl, desktop/workstation, notebook, netbook. ha egy natolt ipről frissítik ugyanazokat a csomagokat egy időintervallumon belül, akkor az valószínűleg egy ember, vagy egy család. a mobilszolgáltatók vagy cégek natolását is el lehet kölüníteni, mert még egy "családi megosztott net" felől legfeljebb 10 frissítés érkezhet, egy mobilszolgáltató közös ip címe felől sok ezer/tízezer.
a családokon belüli userszámról valóban nem lehet pontos adatokat szerezni, erre nemigen van privacyt tiszteletben tartó módszer.
természetesen helyi proxyzás, nemhivatalos céges debian mirrorok további pontatlansághoz vezetnek. de kellően sok adatból azért így is elég jó becsléseket lehet tenni.

Igen, es innentol a felhasznalo/developer/orszag statisztikara iranyulo torekves el is tunt, es nincs mirol tovabb beszelnunk =)

a Microsoft is számon tartja a Windows elterjedtségi statisztikáit, pedig
# egy windows pc ugyanúgy használhat több user, mint egy Debinat;
# hivatalos eladások mellett jelentős számú warez windows van használatban, jelentős részük soha nem csatlakozik a Ms update szervereire.

sasold honnan indult a szal:
http://hup.hu/cikkek/20100809/debian_fejlesztok_orszagonkenti_lebontasban#comment-1090821
szoval szep es jo hogy lehet es erdemes merni/becsulni a telepitesek szamat, csak ebben a szalban irrevelans.

Tyrael

Igen. De a windows picit mas, mint egy Debian. Nekik azert nemileg tobb es jobb lehetoseguk van effele nyilvantartasra - legalabbis a legalis felhasznalokat/telepiteseket illetoen.

Debiannal ilyen lehetoseg nemigen van. Illetve, jelen pillanatban, egesz pontosan fogalmazva nincsen effele nyilvantartas. Igy a kerdeses statisztikat nem lehet megcsinalni, csak hasrautessel, aminek nem sok ertelme van.

Akarhogy csuritek, csavarjatok, a helyzet ez marad: jelen pillanatban nem lehet ilyen statisztikat kesziteni megbizhato adatokbol, sot, nagyjabol pontosan becsulni sem lehet. Hogy 10 ev mulva lehet-e, az egy teljesen masik kerdes, es nem igazan erdekes ma :P

"Igy a kerdeses statisztikat nem lehet megcsinalni, csak hasrautessel, aminek nem sok ertelme van".
naaa:) légy őszinte magadhoz. te is beláthatod, hogy a security update letöltések számolásával nagyon is lehet következtetni a Debian használat valós számaira;) persze kényelmesebb azzal elintézni, hogy "úgysem lehet", és "egyébként is minek":P
ennél jóval töredékesebb adatokból is vonnak le sokkal messzebb menő következtetéseket, egészen komoly összegek sorsától. lásd magyar tv nézettségi statisztikák AGB Nielsen módra;)

Nem, nem igazan lehet abbol sokra kovetkeztetni. Illetve lehetni lehet, csak sok koze a valosaghoz nem lesz =)

Ha arrol van szo, hogy mindenkepp kovetkeztetest kell levonni, arrol mar irtam statisztikat itt egy kommentben, jelenleg a lap alja fele talalhato. Kb olyat siman lehet ;)

ha Szergejék így gondolkoztak volna, akkor még ma is a Stanfordon ülnének egy kényelmes kis szobában, és a gyakorlati életben soha nem realizálódó kutatásokkal foglalkoznának és élveznék az egyetemi életet:)
ez is kellemes időtöltés, de valószínűleg a Google megalapítása és felépítése még jobb móka volt.

patches welcome

Tyrael

Engem is érdekelne, és szerintem az érdekesebb is lenne.
A legjobb szerintem linux "használói/fejlesztiő/ország" lenne.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Erre a legkorrektebb statisztika:

kibaszottul sok / 21 / fi
eszetelenul sok / 20 / ch
...
eleg sok / 7 / hu
...
n+1 / 5 / cn

Tovabbi nehezseg, hogy hogyan definialod a felhasznalot? Fejlesztot es orszagot viszonylag egyszeru (bar vannak olyan fejlesztok, akik mas orszagban dolgoznak, es elnek, mint amelyben allampolgarok, pl), de a felhasznalot?

Felhasznalonak minositsuk Atlagos Pistiket, aki ismerosevel felrakatott egy szervert, ra valami drupalt vagy hasonlot, es azota osszekattintgatja maganak ami kell? Felhasznalonak minositsuk Atlagos Marikat, aki ul egy pult mogott, es szamokat gepel egy akarmilyen debianon futo programba, es fogalma nincs rola, hogy igazabol mi fut a gepen elotte?

Hany felhasznalonak szamoljuk azt a kedves embert, aki a haztartasaban meg a kenyerpiritora is debiant tett (lecserelve a korabbi netbsd-t, mert megerdemli), a router, a file szerver es a desktop gepei mellett? Ez egy felhasznalo, vagy negy?

A telepitett debian rendszereket esetleg meg lehetne valahogy merni, megtippelni, de hogy hany felhasznaloja van? Az elegge eselytelen. Az kb olyan, mintha megprobalnad felmerni - megyenkent - hogy pontosan hanyan csomagoljak a tizoraijukat magyar gyartmanyu piros szalvetaba.

Atlagos Pistike szervere drupal csomagokat frissítene rendszeresen, valószínűleg egy fix ip címről. így eléggé jól behatárolható a computere és a funkciója is.
Atlagos Marika debianos pénztár és számlagépe valószínűleg soha nem frissítené magát, mert alapból nincs hálózatra kötve és minek. de ez ugye nem is baj.
a kedves Debianbarát embert akinek a legfőbb szórakozása, hogy mindenhova még a pirítóra is Debiant telepít és amint írtad routert is használ valószínűleg egy szélessávú nettkapcsolatot oszt meg a debianos routerével. így az ő debianjainak egy háztartásba sorolása sem megoldhatatlan feladat:)
de erről már volt szó:)
a piros szalvétás szendvics kérdése már jóval nehezebb. de a szendvicsek nem is kapcsolódnak egy rendszer szervereire kolbászfrissítésért rendszeres időközönként:D
ha szalmonella baktériumokkal kennénk be az összes piros szalvétát, akkor a kórházi statisztikákból már sokat tudhatnánk meg:)

mindannyian ismerjük a "hány kilométer hosszú Norvégia partvonala?" problémát. de ettől még szerepel egy érték például a CIA World fackbookban, a land boundaries pontnál, ami jó közelítéssel közel áll a valósághoz és gyakorlati haszna is van ennek az adatnak. vicces lenne ha Norvégia határai pontnál egy hivatkozás szerepelne elméleti tanulmányokra, amelyek egzaktul levezetik, hogy nem határozható meg a Norvég partvonal hossza:P