Fagyasztották a Debian 6.0-t

 ( trey | 2010. augusztus 6., péntek - 21:23 )

A New York-ban éppen folyó éves Debian fejlesztői konferencia alkalmát megragadva a kiadásért felelős csapat tagjai bejelentették, hogy fagyasztották a Debian Squeeze-t. Ezzel a majdan Debian 6.0-ként kiadásra kerülő disztribúció újabb fejlesztési mérföldkőhöz érkezett.

A fagyasztás azt jelenti, hogy innentől kezdve a Squeeze-hez már nem adnak hozzá újabb szolgáltatásokat, feature-öket. Mostantól a fejlesztők a kiadásig kizárólag a hibák kijavításával, a disztribúció csiszolásával, polírozásával foglalkoznak majd.

A Debian 6.0 a 2.6.32-es kernellel érkezik majd. Ízelítőül néhány csomagverzió:

 • KDE 4.4.5
 • GNOME 2.30.0
 • LXDE 0.5.0
 • XFCE 4.6.2
 • X.org 7.5
 • OpenOffice 3.2.1
 • Apache 2.2.16
 • PHP 5.3.2
 • MySQL 5.1.48
 • PostgreSQL 8.4.4
 • Samba 3.4
 • Python 2.6 és 3.1
 • Perl 5.10
 • GHC 6.12
 • GCC 4.4

A Linux kernel mellett afféle technológiai előzetesként elérhető lesz a Squeeze i386 és amd64 architektúrájú gépek számára FreeBSD kernellel is.

A bejelentés elolvasható itt. További részletek a release team levelében.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Itt tessék megnézni, mennyire obsolete már most. :)

----------------
(Működésképtelen) processzorokat gyűjtök. Ha van, msg me!

Nincs is jobb egy jó kis obsolote disztrónál :) .

Nem tudok mit kezdeni ezzel a obsolote dologgal. Mire és kinek jó ez felmérés? Befolyásol valahol valamit? Figyelembe veszik ezt valahol? Mondjuk..., flame alapanyagnak kitűnő.

Ezek szerint az Arch Linux is az, biztos ritkán releaselnek a hülyék.

Hint: rolling release, upstream -> testing || core || community || AUR

extra kimaradt, de ja

------------
Az az igazi troll, akinek a jelenlete a varhato kommentek szamat elosztja nullaval

Számomra a stabilitás és a megbízható biztonsági frissítés fontosabb, mint az alapfrissesség.

(Megj.: a "frissesség" szó helyesírásán töprengtem egy kicsit -- most nincs nálam a helyesírási szótár, de az intarwebs szerint a 10. kiadásról a 11. kiadásra a helyes alak "frisseség"-ről "frissesség"-re változott.)

Igy van. Egyebkent en szivesen latnek egy olyan Debian jellegu szerver disztribet amiben nincs benne minden csili-vili alapbol, cserebe kicsi es friss. Mondjuk apacheot vagy mysqlt nem szivesen rakok fel forrasbol de pl. egy bongeszot vagy valami utilityt siman.

Próbáltad már a Gentoo-t? Bár a telepítési ideje nem éppen rekord, de ha ilyen igényeid vannak szerintem megfelelhet. A programok szintjén választja szét a stabil / testing (masked) ágat, így eldöntheted hogy miből akarsz fejlesztői és miből stabil verziót (legtöbbször).

A csomagok karbantartói nem feltétlen kapkodós idegbetegek. Akadnak akik gyorsan reagálnak ha frissült egy program (pl. nginx, virtualbox <12 órás késleltetéssel szokott frissülni) és akadnak akik nem kapkodják el a dolgokat.

Inkább legyen stabil, megbízható, akár a frissesség rovására is.
Én ebből a megfontolásból a mai napig C64-et használok. Nem olyan friss, de atom stabil. Azért reset gombot barkácsoltam hozzá! :-)

Komolyra fordítva a szót: A Debian projekt erőforrás hiánnyal küzd, azért tartalmaz ilyen sok régi programokat, vagy az egyes alkotóelem programok fejlesztőiben nem bízik.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Nálam anno (t-25y) a reset gomb egy gémkapocs volt. :)

A Debian projekt erőforráshiánnyal küzd

Ez szerintem így túl általános. Milyen feladathoz hiányzik milyen erőforrás?

RC bugok (és egyéb bugok, "system integration" jellegű hibák) javítása abszolút lélekölő; tipikusan akkor csinálja az ember kitartóan, ha megfizetik érte. Ezért döcög az egész. Néhány megszállott persze van.

Több emberrel ezen nem lehet segíteni, mert azt a több embert ki is kellene képezni, egy ideig figyelni kell őket, aztán ha beválnak és felvételt nyernek, akkor is beüt Brooks törvénye. A meglévő embereket volna érdemes jobban motiválni, de ahhoz pénz kellene.

A "több ember"-nek egyébként olyan akadálya is van, hogy a meglévő DD-k rohadtul nem óhajtanak új DD-ket felvenni. Nemcsak a fenti tény tudatosításáról és tudatos kezeléséről van szó -- olyan felvételi követelményeik vannak, hogy az már abszurd. Emlékszem például asszem Ben Finney DD pályázatára (miután mentorálták és a DM folyamata végén ajánlották is). Több DD egyszerűen azért vétózta meg, mert szerintük Ben Finney túl sokat és bunkón szokott reagálni a levelezőlistákon, és az milyen képet közvetít már a Debian-ról a külvilág felé.

Ha minden igaz, azért ők is rájöttek, hogy ennyire nem nehezíthetik meg az új emberek érkezését; talán ezért is vezették be a DM-ek alacsonyabb kasztját. (Lásd ezt.) És van persze még az abszolút pária, a szponzorált maintainer.

Na nem mintha én bármi több akarnék lenni, mint szponzorált maintainer, mert felelősséggel nem tudnék vállalni egy magasabb posztot; de azért abszurd, hogy most már min kell keresztülmennie annak is, aki szívvel-lélekkel, felelősséggel be akar kerülni. A meglévő DD-k véleménye továbbá óriási spektrumon szór, már csak arról is, hogy egy új csomag prioritása alapból mi legyen, extra vagy optional. (Ennek például abban van szerepe, hogy melyik telepítőlemezre kerül a cucc, meg hogy a mezei user mit gondol (teljesen megalapozatlanul) egy csomag érettségéről.)

Összefoglalva: a legkimerítőbb gályázást igénylő területeken talán valóban idő- és motivációhiányban szenvednek, illetve valóban kevés lehet az a DD, akit bármikor bármire be lehet vetni. Friss, nyers emberanyagban, jelentkezőkben azonban biztosan nem szenvednek hiányt.

Köszönöm, hogy megosztottad velünk "belülről" szerzett tapasztalataidat, véleményedet.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Kérlek azért, hogy az általam leírtakat tisztes távolságtartással kezeld (ne vegyél rá mérget) -- a véleményem saját véleménynek megfelel éppen, de ahhoz valószínűleg nem elég tájékozott, sem megalapozott, hogy mások véleményét is befolyásolja.

A méreg fiolát még időben visszazártam, majd két lépést hátraléptem. :-{)E
Innen nézve is érdekes amit írtál. :-{)E
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Ettől még vidáman használom. :D

+1, már legalább 4 éve a Debian stable-testing párost.
---------------------------
Oszt jónapot!

Szintén zenész. Uhu linux mellett kismillió disztrót kipróbáltam, de a Debian Lenny volt az, amire meg is történt az átállás néhány hónapja. Most az ilyen igazi kocka disztókat (nem sértés) mint Gento meg Arch nem említem, mert ahhoz több időre lenne szükség a részemről, mint ami jelenleg rendelkezésemre áll. Szóval a Debian nálam simán leelőzte az Ubuntut, Fedorát, Suset, stb., annak ellenére, hogy csomagkínálat terén kissé elavult, viszont megbízhatóan dorombol a gépemen. Biztonsági frissítések terén viszont a spiccen van, és számomra ez a lényeg. Az, hogy x y programból három tizedessel kisebb verziószámút használok, mint amit más terjesztésekbe beraknak, nem igazán érdekel.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Félreértettetek, nem flamelni akarom a jó öreg debet, én magam is sidet használok (bár ezt most maverick alól írom - tesztelni jó! :)). Ezen felül tökéletesen értem a fejlesztési elveket és menetrendet, obsoletry == bleedingedge^-1. Srv környezetbe nincs is jobb, mint egy hülyére tesztelt stable.

----------------
(Működésképtelen) processzorokat gyűjtök. Ha van, msg me!

Akkor lassan ideje átállni a következő testingre.

--
joco voltam szevasz

Így van, én kb fél/egy év, múlva tervezem.

+1

---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Kimaradt két fontos csomag az ízelítőből, amelyek most kerülnek először stable-be! :)

Bocsi :P

Hol lehet letölteni az iso-t? testing nevű isokat látok vagy az ugyanaz? (aug 02-én frissítették ezeket) de egy BSd kernelest is kipróbálnék.

Testing elvileg a Squeeze még

------------
Az az igazi troll, akinek a jelenlete a varhato kommentek szamat elosztja nullaval

Miért? A CentOS milyen?

Az miért nincs köztük?

Az még a debiant is lepipálja. Durván.

*****************************************************************************************************************
Mielött beletaposnál a lelki világomba a 7 perc 30 másodperctől nézd meg ezt.

Debián forevör

CentOS=RHEL
Mellesleg a suse entrespájz sincs a listában

fel akartam telepíteni (vmware-ben) és nem települ fel... odáig jut hogy elkezd települni (csomagokat letölteni és telepíteni... de nem írja ki a képernyőre hogy hol jár ahogy szokta hanem csak szükre képernyő) tölt egy darabig aztán utánsa semmi.... graph meg text telepítővel se beszédesebb..

Nálam a testing behalt lemezről (nem ismerte fel a SATA WD merevlemezt), és dist-upgrade módszerrel is. Utóbbinál csak egy terminálig jutott, se GDM, se semmi. Azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem is nagyon foglalkoztam a probléma megoldásával, mind két esetben csak egy-egy próbát tettem.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Én se jártam úgy utánna ... gondoltam megy simán mint a debian :D de tévedtem :( élsebe nem próbáltam mer nincs most felesleges particióm meg vinyóm se... vmware és virtualbox 4. próbálkozás ... de telepítés közbe gagyul meg..