Antennaszakértőket keres az Apple; per indult a vállalat ellen az iPhone 4 vételi problémái miatt

 ( trey | 2010. július 1., csütörtök - 13:28 )

A múlt héten esett szó arról, hogy a frissen bemutatkozott iPhone 4 tulajdonosai közül egyesek arra jöttek rá, hogy a készülék bizonyos esetekben vételi problémákkal küzd. Steve Jobs elintézte - legalábbis kifelé - a dolgot annyival, hogy minden telefon vételi képességét csillapítja az, ha megmarkolják. Azt tanácsolta a problémával találkozó ügyfeleinek, hogy tartsák a telefont máshogy, vagy vegyenek a készülékre tokot.

Azóta természetesen a sztori nem süllyedt el, a külföldi blogok, oldalak napi szinten foglalkoznak az üggyel.

Így derült ki például az, hogy az Apple ha kívülről tekintve látszólag nem is, de házon belül minden bizonnyal foglalkozik a problémával. Alátámasztani látszik ezt az, hogy a napokban felbukkant egy kiszivárgott belső utasítás, amelyben arról rendelkezik a kaliforniai cég, hogy miként kell kezelnie az AppleCare alkalmazottaknak az antennaproblémával hozzájuk forduló ügyfeleket.

További érdekes fejlemény, hogy ugyan az Apple szerint nincs semmi probléma az iPhone 4 antennája körül, a vállalat - legalábbis az Engadget szerint - antenna szakértőket keres felvételre iPad/iPhone területre.

Az is tisztán látszik, hogy az Apple kommunikációja nem győzött meg minden ügyfelet maradéktalanul, hiszen az első class-action (a "class-action" kereset olyan jogi procedúra, amikor a felperes olyan ügyben kér bírói döntést és jogorvoslatot, amely nagyszámú embert érinthet egyszerre) per megindult az Apple és az AT&T mint alperesek ellen az antennaproblémával kapcsolatban.

Az Anandtech elvégzett egy hosszabb tesztet, amelynek során arra a megállapításra jutottak, hogy az Apple-nek igaza van abban, hogy az iPhone 4 jobban teljesít ugyanolyan erősségű jel mellett, mint a 3GS, de ugyanakkor a jel leesése bal kézben fogáskor vitathatatlanul probléma. A szoftverfrissítés - amiben egyesek bíznak - körülbelül annyira tudja megváltoztatni a hardverdizájnt mint a fizikát (semennyire), így az Apple-nek vagy szigetelő réteget kell húznia a rozsdamentes acél keretre (antenna) vagy olcsón kell adnia a bumper case-t a készülékhez.

Hogy mi lesz az ügy vége? Majd elválik.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

> per megindult

Csináljanak jobbat inkább©

Es ezt most komolyan gondoltad?

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

ironiadetektor elromlott?

ez a LUGban a szalloige, ha nem tunt volna fel ;)

Nem romlott el, csak elobb elolvasom a usernevet. Ezert kerdeztem mert az elmult par honap alapjan eltudom kepzelni... Szoval?

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

> elolvasom a usernevet

... és már trollant is. :(

Az hogy az emberekrol ido utan velemeny alakul ki valakiben szerinted abnormalis, megvetendo degeneracio?

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Időnként érdemes felülvizsgálni, tükörbe nézni, stb.

Melyik és hol mondta egy ~ 300K-s termékre, hogy jó szaron is, vagy ha nem tetszik, akkor csinálj jobbat? Nekem ez nincs meg. Mert ugye itt nem olyan dologról beszélünk, ami letölthető szabadon az internetről.

--
trey @ gépház

itthon 300k, kulfoldon apropenz.

szerintem volt mar, hogy FOSS - de megis fizetett fejlesztok altal fejlesztett - termek fikazasanal jott ez a valasz, innentol ha nem erted.. :)

1200 euró sehol ezen a bolygón nem aprópénz.

dubai? :D

ott sem, mert ott aprópénznek is kevés :D

De a fo megcelzott piacukon nem 1200 euro.

http://store.apple.com/us/browse/home/shop_iphone/family/iphone?mco=OTY2ODA2OQ

$199 a 16GB es $299 a 32GB ket eves elofizetessel.

Alul az aprobetus reszben irja, hogy ha csak a keszulek kell meglevo elofizeteshez, akkor: $499 (8GB), $599 (16GB), or $699 (32GB)

--
http://bsdbased.com

meg jo hogy az 3g(s)-re vonatkozik. amugy sincs 8gigas iphone 4-bol.. es itthon is meg lehet kapni 5k-ert az iphoneokat ha utana fizetsz havonta 10-20ezret

csak kulfoldon sokkal jobbak a percijak, az elofizetesi dijak, es ugy minden.

Meg a kerites is kolbaszbol van. :)

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

ha nem mosogatni mesz ki.

vagy de, csak pénzt.

vagy elmesz politikusnak ;>

1, Miért nem távozol külföldre ha ott van kánaán?
2, Egyébként voltál már?

1, varom, hogy a baratom megszerezze az msct...
2, dolgozni meg nem, ellenben sok ismerosom volt/van, eddig meg nem volt negativ tapasztalat (~5 ember), persze nem mosogatni mentek

bar engem a kulfoldben a penz vonz (tobb marad meg, tobb topicban kiszamoltuk, etc), viszont lassan azon a szinten vagyok, hogy meg tudom ezt itthon is keresni. szoval elgondolkodtato.

1: ezek szerint nem a barátnőddel mész? :)

--
Don't be an Ubuntard!

hm? :) pont azert vagyok itthon egyelore, mert Neki meg nincs meg, es nem akarom itthagyni :)

Rákérdezhetek? Hunger az? :)

most lebuktunk ;(

Nem jött meg? :)

a diploma :)

Mindig bátran bántál ezzel az aprópénz kijelentéssel. Meghatároznád, hogy neked mit jelent az "aprópénz" fogalom?

--
trey @ gépház

hosszutavu hasznalati targyra, mint a telefon, szerintem az eves fizu par szazaleka belefer, egyetertunk?

ez nem egy auto...
megneztem, a US storeban $200-tol mar lehet vinni.

Részben igazad van, de ott bicsaklik meg a dolog, hogy az első körben egy működő dologról beszélsz, míg az aprópénzes szekció a nem működőre értendő.

Jaja, nálunk is volt a T-Mobile-nál 990 forintért. Csak volt ott mellette egy picike apró betűs rész még. :)

--
trey @ gépház

lehet venni fuggetlenul is, ahogy fent irtak :)

Telefon, mint hosszútávú használati tárgy?

>1 ev

>1 ev nalam nem hosszu tav. 5-10 ev hosszu tav.

5-10 ev egy elet :)

Hehe, a mai csodas fogyasztoi tarsadalomban mar lassan egy kocsitol is irrealis elvaras az hogy 5-10 evig jo legyen. Meg 10 ev es elerunk arra a szintre hogy az epuleteket is 10 evre gyartjak majd...

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8cM7f6P2I

Én inkább csak koldulnék nála egy kis aprópénzért, a fogalom megmagyarázása nélkül. :D

konnyebb, mint elmenni dolgozni, mi?

> Melyik és hol mondta egy ~ 300K-s termékre

Tehát, ami X űrkreditbe kerül (ahol X = ?), annál már nem is lehet jobban csinálni, csak annál, ami ingyenes - következésképp ami ingyenes, az a legszarabb. Tiszteletben tartom a véleményed, ám nem osztom. Elvégre a Linux is így lett széleskörben elterjedt, vagy szerinted az is szar?

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

A Linux és az iPhone közt jelentős különbség van. Idézek neked a Linux licencéből:

Idézet:
MIVEL A JELEN PROGRAM HASZNÁLATI JOGA DÍJMENTES, AZ ALKALMAZHATÓ JOGSZABÁLYOK ÁLTAL BIZTOSÍTOTT MAXIMÁLIS MÉRTÉKBEN VISSZAUTASÍTJUK A PROGRAMHOZ A GARANCIA BIZTOSÍTÁSÁT. AMENNYIBEN A SZERZŐI JOGOK TULAJDONOSAI ÍRÁSBAN MÁSKÉNT NEM NYILATKOZNAK, A PROGRAM A "JELEN ÁLLAPOTÁBAN" KERÜL KIADÁSRA, MINDENFÉLE GARANCIAVÁLLALÁS NÉLKÜL, LEGYEN AZ KIFEJEZETT VAGY BELEÉRTETT, BELEÉRTVE, DE NEM KIZÁRÓLAGOSAN A FORGALOMBA HOZHATÓSÁGRA VAGY ALKALMAZHATÓSÁGRA VONATKOZÓ GARANCIÁKAT. A PROGRAM MINŐSÉGÉBŐL ÉS MŰKÖDÉSÉBŐL FAKADÓ ÖSSZES KOCKÁZAT A FELHASZNÁLÓT TERHELI. HA A PROGRAM HIBÁSAN MŰKÖDIK, A FELHASZNÁLÓNAK MAGÁNAK KELL VÁLLALNIA A JAVÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES MINDEN KÖLTSÉGET.

Na most ez - bár Jobs gondolom nem zárkózna el tőle ha érvényes lenne a kis termékeire is - de ez nem állt fenn az iPhone 4 esetében. Ott kötelezettségei vannak a gyártónak, ha tetszik, ha nem. Így "csinálj jobbat" mondani azoknak, akik ezt kemény pénzért megvették, max. tőled hallhatjuk szerencsére. Minket - fogyasztókat - szintén szerencsére törvények védenek.

--
trey @ gépház

> szerencsére törvények védenek

Ha Linus Torvalds követné pallérozott elmédnek eme legújabb megcsillanását, akkor nem úgy híresült volna el mint a Linux készítője, hanem csak egy lenne az MS elleni felperesek közül, mert "minket védenek a törvények". Szerencsére ez nem így történik.

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

Kezdek összezavarodni :S

Nem te.


Bye Bye Nyuszifül

Úgy érti, hogy Linus pereskedés helyett inkább nekiállt és csinált jobbat :)

--
if you change to Ubuntu you're supporting the Vuvuzela

Az a durva, hogy a hupon egy-egy összetett mondatot már el kell magyarázni a mélyszakmai leendő unix adminoknak ;[

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

kíváncsi lennék, mit mondtál volna, ha ez egy HTC androidos telefonnal esik meg ;)

tudom-tudom, az Apple tévedhetetlen, tulajdonképpen az emberekben van a hiba, hogy nem kompatibilisek az iPhone4-gyel

A legédesebb az, hogy talán design talán gyártási problémából eredő hardveres hibára nincs garanciális vállalásuk, csak pár bullshit mondat, aminek eldarálásakor gondosan kell ügyelni a "hangsúlyozási" technikára, hogy minél bagatellebbnek tűnjön a kliens számára az egész.

Pedig lehet rajta szoftveresen "javítani". Mondjuk kis áramütésekkel jelezhetné a mobil, ha rossz helyen fogják meg. Ugyanitt jailbreakelt sokkoló kapható. :)

Egyébként már lehet kapni itthon is, alig 390k az ára.

Akinek van annyi pénze ilyesmire, az tud mellé venni egy mobilt, amivel lehet telefonálni is.
Hol itt a probléma? :-D
-------------------------------------------
Dell Vostro 1015 // Ubuntu 10.04 //

Vicc ez az egész cég, nem tudom miért van mindenki megőrülve az Apple-ért. Ha olcsó lenne, akkor se vennék Apple terméket a "szimpatikus" üzletpolitikájuk miatt. Egy tudatosabb fogyasztói réteg kellene erre a földre, és akkor nem engedhetnék meg maguknak az ilyeneket.

Pedig azt kell mondjam - én, aki köztudottan nem vagyok Apple buzi -, hogy az iPhone nem rossz termék. Mondom ezt úgy, hogy számítógépet nem sűrűn vennék tőlük.

Ez a fiaskó pedig remélem megoldódik vagy itthon egyáltalán nem jelentkezik (köztudottan jobb a hálózatunk mint az AT&T szarja) és akkor lecserélhetem a 3G az új stuffra. Nyilván, ha problémás lesz, akkor nem fogom.

--
trey @ gépház

Mi motivál az upgrade-re?

Nem mi, ki. A fia (aki nem Miki?), már írta. :)


suckIT szopás minden nap! Death is just a bug report

Nem olvastam "trey összest".

Azért köszi.

Több dolog is. Egyrészt a gyereknek kellene úgyis egy új telefon (most az én 4 és fél éves telefonomat nyúzza, a végét járja, abba pedig akkut én már biztos, hogy nem veszek) és a játékok miatt nagyon tetszik neki az iPhone. Eladni a 3G-t csak vicc összegért lehetne (az eredeti árához képest), akkor miért adjam el? Megörökli és akkor ez megoldódik.

Amiben továbbá bízok, hogy a T-Online kitalál valami emberi árat a váltóknak. Ha ez így lesz, akkor nyilván nem olyan horror összegekkel kell számolni majd, mint amiket itt írnak (3 kiló).

Persze ez annak a függvénye, hogy mikor lesz itthon, mennyibe fog kerülni, okoz-e itthon valami problémát ez az antennamizéria stb.

Majd elválik.

--
trey @ gépház

Tipp: a fogarasi úti tescóban van Tmobile bolt, ahol sok teló amolyan "upgrade" csomagban bagóért vihető.
Sajnos a nexus nincsen köztük :(((
Ha lesz a T kínálatában 4G, akkor ott érdemes lehet körbenézni frissíteni szándékozóknak :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Amikor megjelent a 3GS, engem felhívtak a szolgáltatótól, hogy látják, hogy nincs hűségszerződésem (jelenleg sincs) és milyen frankó kis konstrukcióik vannak frissítésre, ha aláírok náluk újabb X évre. Főleg, hogy vannak pontjaim is valami kártyán (fogalmam sincs mi ez, gondolom az Aranykártya).

--
trey @ gépház

Balkezes vagy?

tompos

Még nem tudom. De este tervezek ez ügyben írni levelet Steve-nek, hogy lehetek-e valamilyen kezes, és ha igen, akkor milyen :)

--
trey @ gépház

Ne is haragudj, de a profik így csinálják. Ezért feature ez az antenna.
Muszáj ezt megtanulnod, hogy szembe szállhass az epl sötét ellenségeivel.
:))))))))))
http://apina.biz/31735

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Hozzám jöhetsz kezesnek, még valami aprópénzt is tudok fizetni. :)))))

Ja, lehet, hogy jó az iPhone termékcsalád, nem mondom, hogy nem, főleg, hogy nem ismerem túlzottan, csak párszor láttam ismerősnél, de nálam a hozzáállás miatt feketelistára kerülnek az ilyen cégek. Ilyen szempontból elég konok vagyok, de amiket veszek, azok sokáig szokták bírni, és nem igen van semmilyen problémám velük. Se garis, se funcionális, semilyen. Szóval kitartok mindig a bevált márkák mellett, meg ha nincs épp ilyen, akkor utánajárok rendesen, hogy mit érdemes.

Vicc ez az egész bagázs, nem tudom, miért nem tudnak csak simán elmenni az Apple mellett. Ha rá is lennék kényszerítve, akkor se írnám folyamatosan, hogy szar. Egy normálisabb hozzászólóréteg kellene, és akkor nem kellene minden Apple-hírnél a hülyeségeket olvasgatni.

Vannak emberek, akiknek kell az önigazolás. Nem mondja ki, talán nem is tudatosul benne, de csorog a nyála amikor olvassa, hogy miket tud az ő telefonjához képest. De amikor aztán azt olvassa, hogy milyen probléma van vele, miközben az övével nincs ilyen probléma, úgy érzi, mégiscsak jól választott, és ezt meg is kell osztania mindenkivel.

--
Don't be an Ubuntard!

Szamomra szimplan show. Ha megjelenik egy uj hir az applerol akkor eloveszem a bort meg a chips-et, es jol szorakozom olvasgatas kozben :)
(Neha meg commentelek is)

-----------------
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8cM7f6P2I

Bor és chips? Brrr, ez a párosítást még így nem is hallottam soha. :P

A sort nem birja a gyomrom, ezert ha van eppen jo borom akkor azt iszok, ha nincs akkor froccsot.
A popcornnal meg tele megy a fogam ezert ritkan eszem, ezt kivaltando chipset eszek neha, bar jobban kedvelem az apro magokat :)

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8cM7f6P2I

"bar jobban kedvelem az apro magokat"

Vigyázz, nehogy madárnak nézzen valaki! :D

Bennem tudatosult, hogy a Nokia 3330-as telefonom tökéletesen kielégíti az igényeimet, mert hogy lehet vele TELEFONÁLNI, bármelyik kezemben is fogom, és én ezt várom egy telefontól, az Alma Szifon meg pont ezt nem tudja... :)

> BERUS
Motor: Debian/GNU Linux - Lenny

> lehet vele TELEFONÁLNI, bármelyik kezemben is fogom

á devlá' egye meg, ez a 'zén igényszintemis, dikk!

Ja én már csak ilyen vok, lehessen a telefonnal telefonálni, fényképezővel fényképezni, kapával kapálni...
De te bátran vegyél meg minden szart, amivel lehet villantani, hogy lássák, te vagy a legfaszább gyerek a soron!

> BERUS
Motor: Debian/GNU Linux - Lenny

ezt fogom tenni dikk, én vok a legfaszább!

cannibal-raj :D

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds || Visit Gorkhaan's Homepage

Ha az Apple úgy viselkedne, mint egy normális cég, akkor elmennének mellette. De mivel abnormális módon teszi, amit tesz, sokak zsebébe kinyílik a bicska. Pláne, hogy a magatartása hosszú időre meg tudja határozni a mobiltelefónia jövőjét.

> Ha az Apple úgy viselkedne, mint egy normális cég

you've been hupdescripted

ez mit jelent?

hát ez az

aszittem tanulok egy uj angol szot...

Én meg azt, hogy megtudjuk milyen egy "normális", és milyen egy "abnormális" cég

"olcsón kell adnia a bumper case-t a készülékhez."

Vagy a szigszalagot.

werbung

Az utóbbi napokban gondolkodtam azon, hogyan is értékeljem ezt az iPhone fiaskót.

Végül arra jutottam, talán mégis el tudom fogadni Jobs hozzáállását. Arra a következtetésre jutottam, hogy az antennák azért kerültek kívülre, mert belül már nem volt hely, hiszen megcélozták a világ legvékonyabb okostelefonjának címét. Tehát nem azért mert kint jobb nekik, és ez milyen zseniális megoldás. Nem, ez inkább egy rossz kompromisszum, de Jobs természetesen úgy adta elő, mintha világmegváltó ötlet lenne.

Lehet, hogy mellékesen tényleg jobb kapcsolatot biztosít a korábbi modelleknél, amíg a telefonhoz nem nyúl senki, de akkor is súlyos hiba, hogy az antennák a szabadban vannak (tényleg nem lehetett volna valami lakkal leszigetelni őket?), és a kézzel történő érintés károsan befolyásolja a működésüket.

A bumper valószínűleg megoldja a problémát, ráadásul tényleg jópofa, hogy több színben van, meg hasznos, hogy az ütésektől is véd, ráadásul cserélhető, de ezzel valószínűleg már mégsem a legvékonyabb okostelefonról van szó, hanem egy féltégláról (ami ugyan még mindig nem ronda, csak túl nagy). Az iPhone esetében viszonylag hangsúlyos a divatcikk jelleg (amivel nincs semmi baj), és szerintem eddig ez a 4-es modell lett a legszebb, de sajnos bumper nélkül nem telefon. A bumper tehát kötelező, és számomra ront a dizájnon.

Mindegy, akinek kell, gondolom így is megveszi, és nem hiszem, hogy csalódni fog benne, mert baromi jó. Mindössze annyi történt, hogy Jobs egy vakmerő húzással átverte a vásárlókat, de talán nem olyan mértékben, hogy az megbocsáthatatlan lenne. Még azt is megkockáztatnám, hogy tiszteletre méltó ez a vagányság.

Szerintem ez a bumper nagyon gáz.

--
trey @ gépház

Szerintem maga a bumper talán nem is gáz, csak az, hogy nélküle tulajdonképpen nem is tekinthető telefonnak az iPhone 4. Ez viszont szerintem nem véletlen hiba az Apple részéről, inkább tudatos "csibészség". Az gondolom, az Apple fanok simán elnézik ezt Steve-nek, és én meg tudom érteni őket. Pár hónap múlva ez nem is tűnik majd eget rengető dolognak, főleg, hogy a telcsi képességei kárpótolni fogják a felhasználókat. Persze nem csak a technikai képességei, hanem szokás szerint divatcikként is jól megállja a helyét. És azon kívül, hogy az emberiségnek a Földre mint élettérre, valamint a saját társadalmunkra gyakorolt, részben valószínűleg negatívnak minősíthető hatásaihoz talán nem elhanyagolható mértékben járul hozzá, más kivetnivalót én nem látok benne.

Feltételezem, akkor a cikket nem olvastad el, ugye?

KisKresz

A hivatkozásokat nem, de trey szövegét igen. Miért gondolod, hogy azt sem?

Cikken az anandteches cikket értettem, nem trey szövegét. Én azt nem úgy interpretálnám, hogy alkalmatlan a telefonálásra.

KisKresz

Bocs, még mindig nem olvastam el, de tulajdonképpen nem arra gondoltam, hogy lehetetlen vele telefonálni, csak arra (és ha van itt antennaszakértő, javítson ki), hogy az a benyomásom, nem biztos, hogy efogadható megoldás, ha telefonálás közben én is az antenna részévé válok, sőt, egyszerre két antenna részévé, ezáltal pedig az antennák is egymás részévé.

A "tiszteletreméltó vagányság" éppen fogyasztóvédelmi per tárgya mint tudatos átkúrás, a bumper meg gyakorlatilag lenullázza a design-t. Akkor már inkább cellux :)

Most átkúrták ugyan a vevőiket, de ha nem buknak bele (és nem úgy néz ki, hogy bele fognak), akkor öt év múlva már mindenki csak röhögni fog rajta, hogy milyen jó poén volt ez Steve-től :)))

Azért ahogy olvastam, ez az antenna mizéria annyira nem súlyos (mármint a térerő esés). Az alap probléma az, hogy az iPhone logaritmikusan skálázza a térerőt, így a telefon maximum térerőt jelez ki az adótorony tövében és olyan helyeken is, ahol igazából csak a csíkok felét kellene mutatni (ismerve az AT&T legendásan jó térerejét, van egy sejtésem, hogy ez miért van így). Ha kézzel megfogod, akkor esik valamennyit a térerő. Ha tökéletes a vétel, akkor kicsit felette lesz annak a határnak, ahol még maximum térerőt jelez ki a telefon (ezért írják sokan, hogy ők ezt nem tapasztalják). Ha viszont éppencsak eléred azt a limitet, hogy maxot jelez ki a telefon, akkor már átcsúszol az "alig van térerő" sávba a telefon szerint.

Ami "javítás" hamarosan kijön, attól sokkal reálisabb lesz a skálázás.

Az érme másik oldala, hogy ennek az iPhone-nak van messze a legjobb antennarendszere (a többi iPhone-hoz képest), szóval ha jól fogod :), akkor olyan helyen is tudsz vele telefonálni, ahol 3GS-szel már nem.

Másik dolog, hogy igaz ezek a bumperek elég "érdekesen" néznek ki, de vannak olyanok is (nem Apple gyártmány), amik nagyon jól néznek ki :)

Mi a túróért nem oda megy a válaszom, ahova szánnám? Na mindegy.
Bat kolléga írta:

"Vannak emberek, akiknek kell az önigazolás. Nem mondja ki, talán nem is tudatosul benne, de csorog a nyála amikor olvassa, hogy miket tud az ő telefonjához képest. De amikor aztán azt olvassa, hogy milyen probléma van vele, miközben az övével nincs ilyen probléma, úgy érzi, mégiscsak jól választott, és ezt meg is kell osztania mindenkivel."

Biztos vannak ilyen felhasználók is, de azért szögezzük le, hogy az észérvekkel történő "fikázás" nem a féléves okostelefon tulajdonos "Pistikéktől" származik. Részemről sem arról van szó, hogy kívülről pöttyösödne a májam, mert nincs szifonom, pláne, hogy mindegyik készüléket használtam is. Hanem arról, hogy botrányos, ahogy feláldozzák a hype és desing oltárán mindazt, amit más, nagy cégek, szorgos fejlesztéssel elértek. Abba azért egyetérthetünk, hogy mind az alap iphone, mind a kettes számú széria, a tapicskolós feelingen kívűl nem sok mindent tett le az asztalra, már ami az okostelefoniát illeti, ráadásul olyan alapvető funkciók hiányoztak belőle, amitől egy jobb érzésű öreg motoros mobilos sírva elfutott. Ráadásul mindezt egy olyan készülékbe, ami anyagáron kb a tizedéd sem éri, és ha rá is pakolom a marketinget, meg a fejlesztést, meg minden kutyafaszát, akkor sem indokolt a 200-300ezer HUF-os ár. Az a helyzet, hogy ezzel a tapifelülettel ugyan közelebb hozták a smartphoneokat a fogyasztókhoz, de ezzel együtt egy masszív használatra alkalmatlan interfészt dobtak be a köztudatba, ami ugye kib.szott látványos, csak éppen komoly felhasználásra egy kalap kakit sem ér. Magyarán Appleék ledegradálták az okostelefont egy divatkészülék szintjére, amit persze kénytelen-kelletlen követnie kellett a többi gyártónak is, csak ezzel pont a használhatóságát veszítik el ezek a készülékek. Nem véletlen, hogy azért más gyártók igyekeznek billentyűzettel is szállítani a készüléküket, ugyanis egy okostelefonnak nem kéne a csili-vili asztalok, meg képnézegetés, meg nagyítás, meg egyéb őrületnél leragadni. Arról már nem is beszélek, hogy a multi touch miatt megint kétkezesek lettek a telok, holott pont az lenne egy mobilnak a lényege, hogy egy kézzel is tudjam megbízhatóan használni.

Tényleg divatcikket csináltak a telefonból. Ezzel párhuzamosan az okostelefonokat emészthetővé tették szélesebb tömegek számára is. De ezzel szerintem nincs semmi baj. Miért ne lehetne ilyen is?

Az emészthetőség jelen esetben nem jelent mást, mint a multimédia és a webes alkalmazások, azon belül is a közösségi fityfenék előtérbe helyezése. Ehhez meg baromira nem kell okostelefon, egy saját rendszerű divatteló bőven megteszi, lásd pl. Samsung Monte. Az okostelefon eredetileg ugye manager telefonnak is hívták, és gyakorlatilag azt jelentette, hogy zsebben hordod azokat a legszükségesebb alkalmazásokat, amivel a szórakozás mellett, bizonyos mértékig a napi teendőidet, melóidat is el tudod végezni anélkül, hogy egy laptoppot cipelnél magaddal. Ebbe a szegmensbe meg szinte már csak a Blackberry rúg labdába. Nekem például embert próbáló feladat egy tapis mobilról normálisan megírni egy hosszabb levelet, vagy egy komolyabb hozzászólást megereszteni akárhová. Persze lehet, én vagyok már túl öreg ezekhez a dolgokhoz, és manapság a mobilkommunikáció első sorba a 128 karakteres twitterezésről, meg a Facebookos lájkolásról, és némi Youtuberól szól, de akkor ne csodálkozzunk majd, hogy az ezeken a sz.rokon felnőtt generációk, szépen lassan meg fogják változtatni a mostani internet egészét, és a tartalom el fog veszni a külcsín mögött. Vagy elsősorban csak a külcsín fog számítani, a tartalom meg abszolút másodlagos lesz. Számomra a net még mindig az írásos információk médiumát jelenti, az internetes jelenlét pedig dettó az írásbeliséget takarja számomra. De mondom még egyszer, lehetséges, hogy én vagyok az őskövület a magam negyven évével. :-D

A telefonom nem Blackberry, de van rajta böngésző, levelező, ami tudja az IMAP-ot, SSH, RDP kliens. És van rajta fizikai billentyűzet. Lehetne rajta csak youtube-ot nézni, meg like-olni a facebookon, meg persze meg lehet vele oldani a munkával kapcsolatos alap dolgokat is. Van aki erre használja, van aki arra.

200.000 ft egy mobilért? vazze :P

Nekem megteszi a Motorola W510 -is,2 éve hibátlanul működik igaz nincs rajta Touch Pad,meg ilyen olyan marhaság.De még is van egy nagy előnye az új Iphone -al szemben ennek legalább jó az antennája.(és csak 5000ft volt :D)

Képzeld el hogy egy fuvarszervezőnek pl melyik telo kell?
A,talán az iphone ami ugye bár csilli-villi meg izé,meg hozé csak térerő nincs.
vagy
B,egy alap kis telo aminek nem lesz baja ha véletlenül leejti és még telefonálni is tud róla.

Máshol éheznek az emberek timeg itt azon vitatkoztok hogy megér-e egy telefon 200.000-300.000ft-ott.
Egy éhező gyermek-nek akár 6 hónapra is elég lenne kosztpénzre.

Bocs nem akarok senkinek se a lelki világába belegázolni,és vitatkozni se akarok.Csak egyszerűen ezt muszáj voltam kiadni magamból.

Közhelyszótár online?

--
if you change to Ubuntu you're supporting the Vuvuzela

"200.000 ft egy mobilért? vazze :P"
Jah bazze, már a második nokia 8800- somat fogyasztom, az picit drágább ennél, de most már fogok venni egy ilyen iphone4 -et.

"Nekem megteszi a Motorola W510 -is,2 éve hibátlanul működik igaz nincs rajta Touch Pad,meg ilyen olyan marhaság.De még is van egy nagy előnye az új Iphone -al szemben ennek legalább jó az antennája.(és csak 5000ft volt :D)"
Ezt értsétek már meg, hogy nem mindenkinek jó egy 5 ezer ft-os szardarab.

"Képzeld el hogy egy fuvarszervezőnek pl melyik telo kell?"
Ismerek párat, úgy kb. 80%-uk iphone -t használ.

"Máshol éheznek az emberek timeg itt azon vitatkoztok hogy megér-e egy telefon 200.000-300.000ft-ott."
Tulajdonképpen, avval, hogy megveszel egy ilyen kínában, gyerekek által gyártott telefont megveszel, munkát biztosítasz azoknak a szegény kínai munkásoknak.
Tehát ha aggódsz az éhező, 3. világbeliekért, akkor inkább b*zd földhöz az iphone-odat, és vegyél mégegyet.

"Bocs nem akarok senkinek se a lelki világába belegázolni,és vitatkozni se akarok.Csak egyszerűen ezt muszáj voltam kiadni magamból."
Semmi gond, tipikus savanyú-a-szőlő effekt, néha kibukik mindenkiből.

"Bocs nem akarok senkinek se a lelki világába belegázolni,és vitatkozni se akarok."

$thisUrl != "*.blog"

"Tulajdonképpen, avval, hogy megveszel egy ilyen kínában, gyerekek által gyártott telefont megveszel, munkát biztosítasz azoknak a szegény kínai munkásoknak.
Tehát ha aggódsz az éhező, 3. világbeliekért, akkor inkább b*zd földhöz az iphone-odat, és vegyél mégegyet."

Kína nem harmadik világbeli ország, ennyi erővel Nagy-Britannia lakosságáért is aggódhatnál, nekik már csak meredeken csökkeni fog az életszínvonaluk, akárcsak az Egyesült Államok lakosságának, ugye arról a nemzetről beszélünk amiről kiderült a gazdasági válsággal, hogy évtizedek óta messze tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér. Kína lassan már kesztyűbábként képes rángatni az egészet a gazdaságánál fogva.

Mindenki lesajnálja a Kínai Népköztársaságot és lakosságát, miközben lassan, de határozottan menetelnek a világ egyik nagyhatalmaként (gazdaság, technológia stb.), maguk mögé utasítva mindenben mindenki mást.

Tessék Magyarországért aggódni, itt is éheznek és tengődnek létminimumon arányában annyian, a különbség, hogy itt még azt is svájci frank alapú hitelből teszik, meg, hogy évtizedek múlva csak még sokkal nagyobb lesz a nyomor.

Afrikáért annál inkább aggódhatnánk, az előállításhoz szükséges fémek egy részét ott bányásszák, a pénz nagyobb része hadurakhoz kerül, akik fegyverekre költik.

+1

hozzáteszem Mo-nak vannak olyan részei, nem kevés, ahova beteszi a lábát az ember és máris a harmadik világban találja magát. A problémára nem lesz megoldás, hacsak nem az, hogy teljesen elszigetelik ezeket részeket, és nem veszik észre az illetékesek, és ugyanígy fognak tenni a kevésbé szerencsétlenebbek.

Meg ha csak 200 000 lenne:
http://www.gsmline.hu/mobiltelefon/11691-apple-iphone-4

Undorito egy lehuzas, de az sem normalis aki ennyit ad egy "telefonert".

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8cM7f6P2I

A WWDC-n meg lett mondva, hogy Magyarországra ősszel fog érkezni. Addig nincs nagyon értelme árakról beszélgetni, amíg egy mobilszolgáltató kínálatában nem jelenik meg.

Akinek pedig annyira égető, hogy nem tud egy pár hónapot várni, az fizessen is ennyit... én sem adnám olcsóbban :)

@Emulgeátor: 'az sem normalis aki ennyit ad egy "telefonert".'
... aztán azzal farmville-zik a facebook-on.

... persze franc aki tudja - láttam már panaszkodni mcdonalds alkalmazottat (Bali-ról, mobilphone alkalmazással), hogy leszáradnak a tökei, ha nem tud bemenni időben a farmville-be.

nézd, van akinek kell, van akinek nem. ennyi. személy szerint dolgozom egy ilyen készülékkel, nem játékból veszem. speciel a készülékemmel helyettesíteni tudom a kültéri munkáim során a netbook-ot. hülye lennék nem venni egy az igényeimnek megfelelő smartphone-t.
értetlenkedhetnék én is, hogy hogy lehet 2010-ben feature phone-t használni, de nem teszem.

Nem értem. Milyen vételi problémái vannak az új iphone-nak? Azt hittem veszik, mint a cukrot.

Őő... És a kettő között mi is az összefüggés?
Ikszdé.

A magyar nyelv.

:):)

a vállalat - legalábbis az Engadget szerint - antenna szakértőket keres felvételre iPad/iPhone területre

Nem csak az Engadget szerint.

Hát ezeket a hirdetéseket 3 perc alatt szétszednék itt a hupon.

ezek szvsz teljesen korrekt hirdetesek.
bar ezen azert megakadt a szemem:
"Detail oriented - taking data, using Excel, and making meaningful tables/graphs/averages."
Numbers nem jo tablazatok, meg cuki prezentalhato diagramok csinalasara? :D

Valószínűleg nem a cuki diagramok előállításán van a hangsúly (főleg, hogy a meaningful nem cukit jelent), hanem azon, hogy "taking data". Bizonyára VBA-t használnak erre, amit az Excel tud, a Numbers meg nem. Diagramszínezésre nem egy mérnököt fognak felvenni.

igazad van, tuloztam.
csak furcsa, hogy microsoft technologiat hasznal az apple r&d (plane VB-t)
bar, ha a radiotechnikai meroeszkoz pl kesz VBA-s kiolvasoval jon, nyilvan egyszerubb azt hasznalni :)

300 ezer Ft külföldön sem (felteszem Nyugat-Európában) aprópénz egy telefonra, amihez celux vagy sütőkesztyű kell, hogy megfogd.

Egyeseknek itt elég érdekes elképzeléseik vannak Nyugat-Európáról, az emberek Magyarországon kívül nem csak elszórják a pénzüket, hanem el is várnak érte valamit cserébe (akár használt bugyit, akár okostelefont vásárolnak).

„Hát ne tartsd úgy a készüléket” - Steve Jobs

Legalább annyit, hogy ne nézzék őket madárnak.

Mint a Dell is tette, miután kiderült, hogy lefaragtak a költségeken, nem megfelelő kondenzátorokat használtak, 12 millió később meghibásodott Optiplexet gyártottak le 2003 és 2005 között.

Miután a Texasi Egyetem matematikai tanszéke észlelte, hogy néhány Dell PC hibásan működik, a Dell megvizsgálta a gépeket, majd egy szokatlan magyarázattal állt elő: az egyetem túlterhelte a számítógépeket, mivel olyan bonyolult számítási feladatokat akartak megoldani rajtuk, melyeket azok nem bírtak el.

Bizonyára gentoo -t forgattak a gépeken. :)

kondipukkasztó gentoot, nekem is ez jutott eszembe :)

gz, hogy tudsz indexet olvasni

Még mindig nem értem miért válaszolsz a hozzászólásaimra.

Hint: Hupper-rel le tudod tiltani a megjelenítésüket.

Nincs jobb dolgod, mint hülyeségekre válaszolni hülyeségeket vagy még annál is több szabadidőd van, mint nekem?

Még ha hozzászólás lenne, de az ilyen felütések, hogy "300 ezer Ft külföldön sem aprópénz egy telefonra, amihez celux vagy sütőkesztyű kell, hogy megfogd", egyértelműen beazonosítják: összefosott karakterhalmaz.

Nem akarok személyeskedni Gabucino, de te egy vérbeli lúzer vagy ha tartalmasnak, előremutatónak találod a tevékenységedett ezen a fórumon.

Már kiskorodban is fórum troll akartál lenni?

Lehet, hogy mentális vagy magánéleti problémáid vannak? Vagy gyárilag ilyen vagy?

Nem mintha közöm lenne hozzájuk, csak csinálj valamit, mert úgy viselkedsz, mintha egy b*szatlan huszonéves p*csa lennél, a túlbuzgó, kompenzálósabb fajtából.

ne irjal regenyt ,)

Meg írjak magyarul:

tevékenységedett -> tevékenységed, tevékenységedet

Megertem hogy nehezen viselted az elutasitasomat, de megismetlem: nem vagyok homoszexualis. Kerlek ne zaklass tovabb a szerelmes leveleiddel.

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

nekem az egész hacacáré nem tetszik, ami az Iphone körül van.

Ne olvass hup-ot, ezzel a hacacáré 80%-ából kimaradsz. :)

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]