Intel Core 2, Core i7 optimalizációt fejleszt a GCC-hez a CodeSourcery

 ( trey | 2010. május 22., szombat - 9:52 )

A CodeSourcery nemrég bejelentette a gcc levelezési listán, hogy azon dolgozik, hogy a gcc nagyobb teljesítményre legyen képes az Intel Core 2, Core i7 processzorcsaládok tagjaival. A CodeSourcery a munka eredményét - mint mindig - a gcc projektnek adományozza. A munka befejezésének jelenlegi célhatárideje a GCC 4.6 Stage1 vége. A munkát az Intel szponzorálja. A részletek itt és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Eljen.

Zsír :) Reméljük az AMD is felfigyel a dologra :)

gentoosokon kivul jo ez valakinek?

Mindenkinek jó, akinek fontos a teljesítmény. Például numerikus dolgokkal foglalkozik, tervez, videót tömörít, ilyesmi.

---
Science for fun...

Jaja, ha épp olyan programot használok, ami igen számításigényes, akkor előfordul hogy magamnak lefordítom olyan optimalizációval, ami épp az adott gépre jó és tudok vele nyerni pár százalék teljesítményt.

Jaja, csak itt ugye az a kérdés, hogy minek a pár százalékáról van szó. A hozzászólásodból ítélve te még nem írtál olyan programot, ami napokig vagy hetekig futott. Én igen.

---
Science for fun...

Vegtelen ciklus jo eros hardveren? :))

+1 Neked mi volt az ami hetekig/napokig futott? Nekem mágneses kolloid szimuláció, valamint egy kvantummechanikai potenciálgödör. Ebbe be lehetett tenni tetszőleges részecskéket, tetszőleges spinnel, energiával....... És kiszámolta hogy mi történik. De ha 4-nél több részecske volt akkor űridő :)

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

hetekig futtattam egy napokig futó progit: ez pedig annak idején az OOo forrásból való fordítása volt. Amikor még nem volt FreeBSD-re portolva, akkor játszadoztam vele elég sokat, vicces volt, mert ha valahol belefutott egy hibába és sikerült kijavítani, akkor a generálásnak magának sok óráig tartott oda eljutni, hogy folytathatta az immár javított fájllal ...

Persze nyilván nem ilyesmire számítottál :-) - bár nem tőlem kérdezted.

-O0 opcióval fordítottad? Akkor sokkal gyorsabban fordít. A bináris gyak használhatatalan, mert iszonyú nagy és lassú, de a javításra pont jó.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Aha... nem egy esettel talalkoztam mikor gcc -O1-nel is olyan hibas kodot generalt (4.1-tol 4.5-ig bezarolag), hogy azt orom volt debuggolni.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Így már én is jártam. -O2 vel teljesen értelmezhetetelen hibákkal elszállt a program, -O0-val lefordult futott is de tetű lassú volt.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Az openSuSE is GCC-vel fordul. Meg gondolom az (k)(Ed)(x)(*)Ubuntu is. Sőt, szerintem a Fedora, Redhat, Mandriva, de még talán az UHU is. Szóval elég sokmindenkinek jó ez, csak nem a jövőhéten, hanem majd akkor, amikor az első GCC 4.6-al fordított kiadást kiadja a kedvenc disztribútora.

ja, csak ezek kozul valszeg senki nem fogja hasznalni

jojo
de ezeken a gcc "sima" i586 ill x86_64 ra vannak csinalva

Igen, csak epp ott nem erre fognak optimalizalni feltetlen, mivel egy szem valtozata van a disztronak, nincs kulon "for 486", "for pentium" stb ugye ...

Core 2 processzorcsaládnak az első tagját sem tegnap adták ki. Ezek szerint nem tudták elérni azt az optimalizációt, mint más processzoroknál/fordítóknál vagy csak szimplán többet tudjon kihozni a gcc?
---------------------------
Oszt jónapot!

Jelenleg az -mtune=generic jobb, mint az -mtune=core2. Ezen akarnak változtatni.

Tapasztalat / olvastad valahol? Érdekelne a különbség, továbbá a -march=native -ról a véleményed.

Ettől még nem-x86 architektúrákra továbbra is egy kalap sz@r marad a GCC, azabaaj...