Friss információkat közölt a Squeeze kiadásával kapcsolatban a Debian RT

 ( trey | 2010. május 11., kedd - 8:39 )

A Debian kiadásáért felelős Release Team (RT) nemrég beszámolt a kiadás előtt álló Debian GNU/Linux 6.0 (kódnevén "Squeeze") fejlesztésének állásáról. A beszámolóban az olvasható, hogy a jó hír, hogy a fejlesztők nemrégiben befejezték a Qt4, tracker, libao és a gnome-desktop összetevőkkel kapcsolatos átállást és a Boost csomagok frissítését. A KDE csapat megkezdte az elmúlt napokban a KDE 4.4 feltöltését az unstable-be, hogy a Squeeze a lehető legfrissebb stabil KDE-vel érkezhessen. A GNOME körüli munkáknak köszönhetően pedig jó úton haladnak afelé, hogy GNOME 2.30 lehessen a Squeeze-ben.

A kevésbé jó hír az, hogy noha a kiadás szempontjából kritikus (Release Critical - RC) bugok száma szép ütemben csökken, még mindig körülbelül 400 RC bug található a Squeeze-ben. A kiadásért felelős csapat felhívta a figyelmet arra, hogy a disztró kiadása csapatmunka. A kiadáshoz az nem elég, ha a fejlesztőnek a saját csomagja RC hibáktól mentes. Éppen ezért arra kéri a fejlesztőket, ha tudnak segíteni, fogjanak egy RC bugot és segítsenek azt javítani.

Mi van még hátra az RC bugok javításán kívül? Egyes átállások lassabban haladnak a várnál, illetve egyes átállások függnek más munkáktól, így azokkal nem tudnak haladni. A Python 2.6-ra váltás is még várat magára a python2.6-tal összefüggő bugok miatt.

Az unstable-ben folyó változások mértéke miatt nehéz megjósolni, hogy mikor jelenthetik be a fagyasztást. Hogy tisztább legyen a kép azzal kapcsolatban, hogy milyen változtatásokat kell eszközölni a fagyasztás bejelentése előtt, az RT a hónap vége előtt bevezeti az "átmeneti fagyasztás"-t (transition freeze). A kiadásért felelős csapat felhíva azon fejlesztők figyelmét, akik még nem egyeztettek az átállási munkáikkal kapcsolatban a RT-mel, hogy tegyék meg ezt még május 21 előtt.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"KDE 4.4 feltöltését az unstable-be, hogy a Squeeze a lehető legfrissebb stabil KDE-vel érkezhessen"

Hát nem kapkodták el.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Nem szoktak ők semmit sem elkapkodni. :)
A Gnome 2.30 is kint van már március 31 óta.

lehet nem te vagy a celkozonseg. gondoltal mar erre?

A rendszerrel alapból semmi bajom, nagyon szeretem. Az egyes programok késlekedését pedig meg tudom/szoktam oldani forrásból való telepítéssel, ha az indokolt. Viszont a KDE 4.3.4-gyel olyannyira meg vagyok elégedve, hogy számomra nem annyira fontos a 4.4 telepítése. Én személy szerint csak azt nem értem, hogy miért kerül több időbe valamit becsomagolni és normálisan futtathatóvá tenni egy "példakép" disztribúción, mint magát a cuccot kifejleszteni.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Szerintem a debian celjainak jobban meg is felel a KDE 4.3. Az ő filozofiajukba nem fer bele a KDE4.4-ben levo dekoracio+kompozit miatti akadozas (intel driveren konkretan elvezhetetlen, jobb nvidian is megakad neha a folyamatos csakkompozit 4.3-hoz kepest). Akkor mar megvarnam a "ReszvenyTarsasag" helyeben a 4.5-ot, hatha
-----------
Happy, satisfied and completely up-to-date Archlinux user since 2009 september (KDE)
"Which version do you use?" "The latest stable" (a random archlinux user)

Dekoráció alatt mit értesz? Nálam Debian alatt intel driverrel a kompozit mód és asztali effektekkel egy pillanatra sem akad meg a 4.3, pedig arra én is allergiás vagyok. Sem filmnézés, sem böngészés, sem sehol nincs akadás.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Pont errol beszelek. a 4.3 NEM akad meg, a 4.4 IGEN! dekoraciok a 4.4-ben jelennek meg, es a kompozittal kicsit netses az egyuttmukodesuk, bar verziorol verziora egyre kevesbe csunya (nvidia update-et is beleertve), de messze nem fer bele a debian filozofiajaba még igy se szvsz
-----------
Happy, satisfied and completely up-to-date Archlinux user since 2009 september (KDE)
"Which version do you use?" "The latest stable" (a random archlinux user)

Intel 4500 MHD kártyán, openSUSE 11.2 alatt abszulút nem volt semmi ilyen gond, sőt a 4.4 gyorsabb volt, mint a 4.3.

ha vagy a kompozit, vagy az oxygen dekoracio ki van kapocsolva, akkor szep gyors, de ha mindketto megy, az problemas, pl alt-tabos flip switchnelfolyamatosan animalva megrajzolni az aktiv es inaktiv keretet. Csunyan megtud még akadni
-----------
Happy, satisfied and completely up-to-date Archlinux user since 2009 september (KDE)
"Which version do you use?" "The latest stable" (a random archlinux user)

Én ilyet nem tapasztaltam egyáltalán.

ha' hozott anyagbol dolgoznak. ha a kifejlesztett cucc valamiert megsem muzsikal olyan jol vagy valamelyest elter a futtatasi kornyezet akkor tobb ido lehet hasznalhatova tenni mint egy debian/rules binary begepelese. bar abban igazad van hogy erre ott lenne az experimental jatszoter es abban sem volt megtalalhato egeszen 04.06-ig: http://packages.qa.debian.org/k/kdebase.html

>még mindig körülbelül 400 RC bug található a Squeeze-ben

nem irigylem oket, mindig a vegere maradnak az olyan hibak, amiket nem lehet kijavitani komolyabb ujratervezes/ujrairas nelkul, es meg workaround sem lehetseges hozza. Szerintem eme 400 hiba nagy resze ilyen lehet.

en meg remelem hogy KDE 4.5 belefer :)

Végre egy hiteles, megfogható kommunikáció az RT részéről

Még mindig ott dolgozik Kurt Roecx :)

[ Like ]