Tovább dagad az iPhone 4 balhé, a rendőrség lefoglalta a Gizmodo szerkesztőjének gépeit

 ( trey | 2010. április 27., kedd - 9:03 )

A nagy port kavart történet dióhéjban: néhány nappal ezelőtt a Gizmodo egyik szerkesztője, Jason Chen egy cikket írt, amelyben meglepetésre az Apple következő generációs iPhone-ját, az iPhone 4-et mutatta be. Meglepetésre, mert az Apple minden igyekezetével próbálta titokban tartani a készüléket. A cikk megjelenése óriási érdeklődést generált. A Gizmodo szerverei izzadtak a terhelés alatt. De hogyan került a Gizmodo-hoz az Apple féltve őrzött telefonja?

Állítólag egy Apple mérnök veszítette el az egyik bárban, miután születésnapját ünnepelve betankolt megfelelő mennyiségű, jófajta német sörből. A mérnök Gray Powell, aki a következő generációs készülék baseband-jén dolgozik. Gary a bárból még írt néhány sort a Facebook-ra a gondosan iPhone 3GS-nek álcázott új készülékről, majd azt állítólag ottfelejtette a szórakozóhelyen. Egy részeg alak megtalálta. Körbekérdezett, hogy kié a stuff, de senki sem jelentkezett. Elkezdett játszani a készülékkel, ami elsőre teljesen szokványos iPhone 3GS-nek látszott. A telefonban a Facebook alkalmazásban meglátta Gary Powell-t, az Apple mérnökét. A telefont elvitte haza.

Reggel, amikor felébredt, látta, hogy a készülék halott. Távolról eltéglásították a MobileMe-n keresztül. Ez az a szolgáltatás, amellyel az elvesztett/ellopott készülékeket le lehet gyalulni. Amit észrevett, hogy a készülék külsőleg különbözik az a forgalomban levő iPhone-októl.

Ezután állítólag felhívta az Apple-t és megpróbálta kideríteni, hogy kié lehet a telefon. Állítólag senki sem vette komolyan. Nem hívták vissza.

Egy héttel ezután a Gizmodo állítólag 5 000 dollárt adott a készülékért. Amikor megvették, állítják, nem tudták, hogy hamisítvány-e vagy valódi. A megvásárlás után megvizsgálták és rájöttek, hogy ez bizony valódi.

A sztori részletei itt, itt.

A Gizmodo tegnap arról számolt be, hogy pénteken éjjel a kaliforniai Rapid Enforcement Allied Computer Team lefoglalta Jason Chen - a szerkesztő, aki az első iPhone 4 cikket publikálta - számítógépeit.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pont a következő mondat a lényeg: "Csalódtam az Apple-ben."

Miért?! Balf.sz volt az Apple alkalmazott, a Gizmodo-nak meg az a dolga, hogy lecsapjon az ilyen lehetőségekre. Mac és iPhone fejlesztőként és felhasználóként sem látok ebben semmi olyat, ami miatt a R.E.A.C.T-nak kellene rátörni az ajtót a médiamunkásra.

A rendőrség dolga kideríteni mi történt. Egyrészt nem biztos, hogy a leadott mese a "véletlenül" ottfelejtett telefonról igaz. Lehet, hogy direkt hagyta ott a csávó, lehet, hogy nem is 5 000 dollárt kapott érte a másik. Lehet, hogy kitalálták közösen ezt a mesét.

Az is lehet, hogy tényleg elveszítette. Akkor azt kell vizsgálni, hogy történt-e lopás. Az ottani törvények szerint ha tudod, hogy kié és nem szolgáltatod vissza, az bűncselekmény. Ha 400 dollárnál nagyobb értékű a stuff, akkor nagy értékre elkövetett (grand theft). Persze bizonyítani kell, hogy valóban tudta a fazon, hogy kié a cucc.

A másik oldal, hogy Kaliforniában törvény védi az újságírókat. Kérdés, hogy Chen újságírónak számít-e, vagy sem. Ha igen, akkor volt-e joga az eljárást lefolytatónak a törvények értelmében behatolni a házába úgy, hogy nem volt otthon, betörve az ajtót.

"Lucy Dalglish, executive director of the Reporters Committee for Freedom of the Press told CNET on Monday: "This is such an incredibly clear violation of state and federal law it takes my breath away. The only thing left for the authorities to do is return everything immediately and issue one of hell of an apology." "

A Cnet cikke itt.

--
trey @ gépház

"behatolni a házába úgy, hogy nem volt otthon, betörve az ajtót."

Erre meg mi szükség lehetett?

Azt mondták Chen-nek, hogy azért törték be az ajtót, mert Chen nem volt otthon és nem nyitotta ki. Felajánlották neki, hogy a kárát megtérítik.

--
trey @ gépház

Azt csak akkor teritik meg, ha nem vagy bunos, vagy a bizonyitekok nem vittek elore erdemben az ugyet / nem tudtak mit kezdeni vele. Nem?

Biztosan így van, ahogy mondod. Én nem vagyok járatos a kaliforniai szabályokban.

--
trey @ gépház

Megkerdezem egy kaliforniaitol... bar, hogy ez miert erdekel, azt meg en sem tudom. :)
Update: a nyomozo mondta neki, hogy tegyen panaszt az ajto miatt. Vad.

Ügyvéd az illető, vagy Kaliforniában az alaptanterv része az állami jog? :)

Kotekedni akarsz?:) Regen egyszeruen lebuziztak ilyenkor az embert es adtak neki ket irdatlan pofont... hat valtozik a vilag. :D

Nem, csak ha valaki megkérdezne egy ilyen esetben, hogy mit mond erről a magyar jog, akkor nem vágnám kapásból. :)

+1

volt már róla szó, és kamu. távolkeleti hamisítvány, nem véletlen hogy MobileMen téglázták a telefont. még kiderült volna, hogy csak egy újabb netkacsa hypeog:) a kérdés csak az, hogyan tudják rávenni a marketingesek a los angelesi rendőrség spec osztagát arra, hogy statisztáljanak a gerillamerketing kampányukban?:)
úgy látszik ott is csak van az a pénz...:D

Hat, Gaby Darbyshire valasza szerint a megfelelo rendelet a kaliforniai fellebbviteli birosag szerint az online ujsagirokra is vonatkozik. A hazkutatasin meg meg van jelolve, hogy az ejszaka nem engedelyezett, a 9:45pm meg arrafele igencsak ejszaka.

azt nem tudom, ki milyen törvényt sértett, de ez a távolkeleti blogger öncélúan elvette tőlem a stevenote élvezetét, tehát nem sajnálom ami történt vele.

mondjuk nem kotelezo gizmodot olvasni

köszönöm a hasznos tanácsot, a "nem kötelező bombahír, indexet, hupot, internetet olvasni" résztől már kímélj meg légyszi

Olyan troll tudsz lenni neha a 4 hetes loginoddal hogy megdobbento.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

Talán csak a loginja négy hetes, ő maga nem ;-)

várom tippjeidet hogy hogyan kerülhettem volna ki a hírt, egyéb esetben jobban tetted volna ha csendben maradsz

Talán nem olvasod el, nem nézed meg, stb. Vagy a mightymouse magától kattint minden linkre?

ne etesd

Kb annyira kikerülhetetlen egy ilyen hír elolvasása, mint a mónika show végignézése.

Hat kikerulni sehogy. De egy embertarsadnak aki a munkajat vegezte azt kivanni hogy az egyertelmu rendori tulkapas es tulreagalas jogos aldozata csak azert, mert te az aktualis kutyudrol elobb tudtal meg valamit mint szerettel volna??? Szerintem nem igy kell hozzaallni a vilaghoz es embertarsaidhoz.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

nembaj ha a megélhetési blogolást én nem tartom jeles munkának?

Nem baj. Majd ha egyszer veled is hasonlo tortenik esa mas is orul neki csak azert, mert ugy gondolja hogy nem dolgoztal vele hanem csak ugy elszotymorogtel akkor remelem majd emlekszel erre... :\

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

miért szted mégis mit várhatott mikor fizetett a potenciálisan lopott telefonért? neki ez a "szakmája", hogy lefoglaltatja a gépét, és kiteszi a scannelt bírósági végzést. mégis mit sajnálod?

Hat ha igaz a story es tenyleg egy hetig probaltak visszaadni a telefont az almaskertnek akkor ok igazan mindent megtettek. Es amint megis jelentkeztek erte (ismet csak, ha igaz a story) visszaadtak a telefont. Akkor mire is a nagy ajtoratores es lefoglalas?
Amugy nem is errol van szo tovabbra se, ez mar kicsit tereles. Kiakadasom annak szolt hogy orolsz annak amikor neki most ugy fogalmazva kellemetlensegekkel telitett az elete, csak azert, mert 'elvette tőlem a stevenote élvezetét'
Reszemrol tultargyaltnak tekintem, felteszem erted mire gondolok, ennyi volt a celom, koszi ha atgondoltad.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

"felteszem erted mire gondolok"
nem, de nem is akarja.

Amagda, aka Gabu elég nagy barom tud lenni. A másik oldalon ezzel az aláírásoddal nem túl hiteles az érzékenységed és empátiád, a pórul járt blogger iránt.

Az alairasnak tortenete van, amugy kb 2 vagy 3 eve ez.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

Nem vagyok görög katolikus. De ha egy görög katolikus olvassa szerintem rosszul esik neki, ha ismeri a történetét ha nem az aláírásodnak.
Olyan ez mint svastikat használni aláírásnak:
卐.卍.卐.卍.卐.卍.卐.卍.卐.卍

Csak unicode karakterek, ami igaz is. Buddha szívének pecsétje. Kínában a vegetáriánus ételek jele. A mi generációnknak már csak mesterséges hisztéria, ami körülötte van. De biztosan vannak olyanok, akiket sért. Bajuszos nőzni szerintem még bántóbb.

"A mi generációnknak már csak mesterséges hisztéria, ami körülötte van."

Abból se lenne hiszti, ha nem lenne mindig valaki, aki folytatná.

----------------
Lvl86 Troll

Szerintem egyertelmu az alairasbol hogy egy poen az egesz es semmi serto nincs benne. Aki tenyleg ugy erzi hogy ennek a vallasi csoportnak a megiteleserol szol ez a ket mondat akkor vagy mestersegessen szeretne problemat csiholni es felhaborodni valamin hogy aztan jol megvivhassa a kis harcat (vallasokra jellemzo az utobbi idoben) vagy egyszeruen nem tul inteligens / nem tul jo a humorerzeke.
Igen, igy erzem en is hogy mesterseges hiszteria. De akiket ez sert azokat serti nagyon sok minden mas is sert, kb barmelyik mondat amibe a kis vallasi csoportja bekerul vagy barmilyen mas csoport / fogalom amiert fanatikussan rajong. Lasd SGn, Indexen a kulonbozo szelsojobb vs szelso balos vitak, Intel vs AMD, nVidia vs ATI stb stb. Semmi ertelme egyiknek se csak a mesterseges szajbazasrol van szo.
Szoval rovidre zarva, az alairasnak tortenete van, en ismerem es kellemes emlekek, aki meg ott volt szinten igy erezhet, es semmi koze se a gorogokhoz, se a katolikusokhoz, se a gorog katolikusokhoz. Aki ezt sertonek erzi es megkeres annak szivessen elmondom ugyan ezt.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

Képzeld el az aláírást néhány másik kisebbséget kiragadva a magyar társadalomból.
Akár etnikait, akár másmilyent. Sőt, a mondat alanyán kívül akár mindent meg is változtathatsz benne, még akár teljesen pozitív szövegezéssel is, minden bajszos nő nélkül. Akkor is fel fog merülni a legtöbb olvasóban, hogy mi bajod van neked az adott csoporttal.

Különben mi az a "muholdal", "műholddal" akar lenni?

Azt nem ertem, hogy evek ota ez az alairasom, miert lett ez most ennyire feltuno?
A helyesirasom valoban pocsek, beismerem. :) Ket d van ott, mindjart at is irom. Amugy kovetne meg vagy egy tucat ehhez hasonlo mondat, de megse lehet 5 sor magas alairasa valakinek. :)

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

> Kiakadasom annak szolt

kiakadtál, ez előfordul, a véleményem fenntartom, továbbra sem érdekel mennyire kellemetlen annak az élete aki ezt vállalta is

tulkapas ahahah
itt hangosan felrohogtem.

a torveny melyik betujet nem erted?

a képlet egyszerű:

"bántotta az apple-t" = JÓARC

"báncsa a rendőrség a jóarcot = TÚLKAPÁS"

*yawn*

Vagy:

a képlet egyszerű:

"bántotta az apple-t" = SZEMÉT

"báncsa a rendőrség a szemetet = HELYES"

*yawn*

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

ott a pont :)

--
xterm

Tudnád idézni az ügyben érintett törvényt? Betű szerint ha lehet, de link is megfelel ha megadod pontosan a paragrafust.

lent megtettem, angolul ne tanuljak meg helyetted?

Ahogy a kutyaszart az utcán.

:)

Ugyanmár! Csak az a baja, hogy nem ő találta meg! :)

Woznak továbbra is van humorérzéke...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

En csak remenykedni merek benne hogy a fenti kijelentese komolytalan es csak ironizalt.
------------------
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8cM7f6P2I

"öncélúan elvette tőlem a stevenote élvezetét"

LOL

*facepalm*

amagda írta:
öncélúan elvette tőlem a stevenote élvezetét"

Így van, és ezzel megsértette a szabad vallásgyakorlás elvét :) Mi jöhet még? Ellopják az urbi et orbi előre megírt szövegét? Hová tart a világ? :D

OFF
most nézem csak h ubi alapszínekkel milyen fasza néger smiley-t lehet csinálni ha kijelölöd ;]

Egyrészt "ne niggerezz", másrészt eszembe sem jutott afféle etno-kulturális felhangot megpendíteni, mint ahogy te tetted, csak a színre utaltam

:D ez jo!

Istenem hogy ez mennnnnnnnyire hiheto...

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8cM7f6P2I

A story egy spin doctor "új" ötlete, hogy megint meglegyen a nagy várakozás az Apple újabb termékére... Zero költség, nagy hype.

Őőő... szerinted minek kéne történnie, hogy igaznak tűnjön?
--
kövi

Mármint a rendőröket mozgatta a hype?

KisKresz

Volt már telefon elvesztős-megtalálós-kommandósos, volt már Izraelbe nem engedős majd mégises, aztán jön az, hogy az epül megvásárolja az ARM-et, de kíváncsian várom a további gerilla kampánycikksorozatot, mondjuk h valaki a seggébe tolta és a kórházban szedték ki, vagy hogy életet ment az iphone/ipad, valami stílusos...

En azt varom hogy az IBM egyik vezeto mernoke mikor hagyja el egy kocsmaban az ujonnan kifejlesztett chipjet, tervekkel usermanuallal egyutt ...

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8cM7f6P2I

:D

hehe, tudják ezek is mi merre hány kiló, csak néha el kell játszani a szende naiv-ot :)

Nekem mar az is furcsa, hogy a becsuletes megtalalonak feltunt, hogy az a keszulek nem olyan, mint a forgalomban levo telefonok. Persze lehet apple fun vagy ilyesmi, de szerintem eleg kicsi szazalekban fordul elo az ilyen figura a vilagban. Persze nem kizart, de szamomra nehezen hiheto.
--
HUP Firefox extension

Sose volt iPhone-om, de biztos vagyok benne, hogy feltűnne, hogy ez nem az a telefon amit eddig láttam.

"Persze lehet apple fun vagy ilyesmi"

Itt pedig a "fan" szót keresed, a fun-nak más a jelentése.

--------------------
http://somloirichard.hu --- http://fullcircle.hu

Hát, én végignéztem a fotókat, egy ismerősömnek van iphone-ja, de meg nem mondtam volna, hogy
ez egy "régi" vagy egy "még ki sem jött" típus, szóval ez elképzelhető.

Egy nem iPhone tulajdonosnak nem valószínű, hogy elsőre feltűnne, de akinek van/volt iPhone-ja, az egyből látja, hogy mennyire elbaltázták az új dizájnt.

--
trey @ gépház

az apple _csak_ jót alkothat, ezért eme kijelentéseddel óvatosan :) ettől eltérő véleményért nyilvános megkövezés várható. becsapódási ideje... passz :)

--
xterm

iPhone-nal rendelkező munkatársammal egyetértettünk abban, hogy ez visszalépés. A kör alakú hangosító gombok gyalázatosak. A szögletes forma se vált a javára. Ettől még maga a készülék lehet jó, dizájnbeli visszalépése ellenére jelölt lehet a következő telefonra.

--
trey @ gépház

ettől ez még lehet, nem vitatom. csak utaltam a fanatikusok szövegeire :) tőlem mindenki azt használ, ami neki jó. bármi is az oka.

--
xterm

neked a 3G-s undorító műanyag szappantartó is bejött, szóval a "4G"-ről alkotott véleményednek az inverzét veszem

Ha azt mondom, zöld, neked muszáj megjelenned pirosat mondva. Én ezt betegségnek veszem.

--
trey @ gépház

azt nem értem csak, hogy ha valakinek valami nem jön be, ami neki pl. bejön, akkor az miért defaultból hülye...

--
xterm

dobd már ki, baromira irritál, szerintem nem csak engem.
vagy legyen szavazás róla :)

nem kell szerintem kidobni. figyelmen kívül kell hagyni, ha nem tetszik. kivágás után szerinted mennyi idő, míg bárki visszajön? engem pusztán szociológiai értelemben "piszkál a kíváncsiság", hogy vajon mi haszna van (a frusztráltságának megnyilatkozásán kívül), hogy valaki véleményének az inverzét veszi :) mit csinál vele, miután megvan az inverze? magáévá teszi? lerajzolja? netán a szobája falára kiteszi az alma mellé? (bár meglehet, hogy azért szereti az almát, mert frusztrációjának tárgya (bárki is az) történetesen nem szereti. vagy nem annyira. ;)

--
xterm

ez 4 sornyi teljesen felesleges offtopic volt, ne etesse tovább senki :(

amikor a majom a rácsok mögül azt hiszi, hogy ő a látogató az emberkertben..

... akkor veszi fel a w4rp nevet

tőled valami fantáziadúsabb választ vártam volna.
joétvágyat :)

iPhone témához valami?

- nekem bejon az uj design
- ettol fuggetlenul nekem meg mindig nem telefon, hanem hordozhato webbongeszo/jatekkonzol tegla :)
- most lehet, hogy csak egy jol kitalalt marketingkampany (ipad peldajabol okulva - mar elore lehetett tudni hogy fog kinezni)
es a vegleges tok mas lesz, hogy az applefanok tekerhessenek egyet a pacemakerjukon stevenoteon
* DE - Occam-borotvaja: mi a valoszinubb:
* - terveztek, es legyartottak ket tok kulonbozo modellt (a jelenlegi formavilagbol amugy is nehez tobbet
kihozni, meg az apple minimaldesignja inkabb a dolgok elhagyasarol szolt: most mar egy gomb se lesz rajta?
* - * mondjuk ez meg jopofa is lehetne)
* - egy jol sikerult esten elhagyta a prototipust az egyik mernok, akinek irl-tesztelesre
adtak a telot.
- ha a fazon tudta, hogy lopott arut vett, akkor - tokmindegy h az ocean melyik oldalan vagyunk - egy orgazda.

ez egesz jo volt. :)) -- partatlanul :D

elnézést, hogy hozzákommenteltem a széles körben várt összkollegáris iPhone megnyilatkozáshoz, azt hittem a "válasz" gomb erre való

+1

ez az egész rendőrösdi is csak azért van, hogy hír legyen az új szifon

Nem hinném. Ez már nem vicces... gondolj bele, egy embernek _lefoglalták a számítógépét_. Képzeld magad a helyébe... :(

Szegeny ember "honlapjanak" meg100* -zodott a latogatottsaga, gondolj bele. :)

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8cM7f6P2I

Meg vszeg kapott némi zsebpénzt is költeni, ha megszorult volna

Jaja, en is erre gondoltam hogy nyilvan kapott nokias dobozt is.
De ha belegondolok mar penz nelkul is megerte nekik.
------------------
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8cM7f6P2I

Az ájfón doboz nagyobb-e, mint az átlag nokia?

Nem nézel ismeretterjesztő videókat?

http://index.hu/video/2010/03/10/igy_kell_a_kenopenzzel_banni/

----------------
Lvl86 Troll

Köszönöm!
Arra számítottam, hogy vicces lesz, arra nem, hogy meg is válaszolja a kérdésemet, úgyhogy azon a részen még jobban szórakoztam =)

Munkabernek, jutaleknak hivjuk. :)

Ahhoz kéne egy szerződés is minimum. Azt meg, ha egy csepp eszük is van, akkor nem írtak

random_person-tol megveszi random_ujsag a random_prototipust, majd az ujsagcikk irojanak lakasara mennek lefoglalni? erzed itt az elterest? egy ujsagiro lakasara mentek ki, nem a szerkesztosegbe! Telefonokat is lefoglaltak, ipadet is, mindent. Az mas kerdes, hogy jo ugyveddel nyerteskent, es par dollarral vastagabban vegzi az emberunk, de, ha ott (USA) ezt megtehetik, mi lesz mashol?

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

ennyire ignorans nem lehetsz.

dehogy nem. :D
nezd, nem azzal van a baj, hogy egy adott tv. ellen vet valaki, es azt megbuntetik. az teljesen jogos. itt azzal van a baj, hogy nem a ceget veszik elo.

egyebkent most igy belegondoltam, es vegulis siman megeshet, hogy home officebol dolgozik az illeto... ha ez igy van, akkor nyilvan visszavonom a dolgokat.

es ha nem onnan dolgozik? hogy jon ez ide?
a ceget miert is kene elovenni?

Ha a ceg fizet a keszulekert, es atadja neked, mint munkavallalonak/szerzodott felnek azzal a cellal, hogy csinalj belole cikket, nem te koveted el a buncselekmenyt. En azt mondom, hogy varjuk meg a veget.

szerintem nem ugy ment be a szerkesztosegbe, hogy ott volt egy prototipus az asztalan, meg egy uzenet, hogy "irj rola cikket", hanem
- megkereste a csavo, hogy nem erdekli-e
- persze hogy erdekelte, kert 5k$ -t a fonoketol, akik belementek
- majd a csavo elment, megvette, es irt belole cikket

szerintem varjuk ki a veget. rengeteg dolgot illetoen igazad van, egyet is ertek vele (pl. aki lop, az dogoljon meg, de minimum buziskodjanak vele a rendorok), es sok olyan van, amivel nem. errol viszont igy vitatkozni semmi ertelme, mert az allaspontok nem fognak kozeledni. a csavot amugy sem kell felteni, mert lesz neki jo ugyvedje.

> egy embernek _lefoglalták a számítógépét_

kötelező volt átvenni a csempészárút?

Es szerinted el volt rejtve a CPU ala?
>>Tell your parents not to ruin the world that you will live in.<<

nyilvan elolvastad a hatalyos jogszabalyokat, es ebbol latszik Neked is, hogy ha talalsz valamit, akkor a torveny kotelez arra, hogy megprobald felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal, ha ez nem sikerul, akkor pedig irany a rendorseg.

aki megtalalta, leadta a rendorsegen? (nem). a gizmodos ujsagiro tudta, hogy az apple tulajdona? (igen).

akkor nem ertem mirol beszelsz.

Én azt olvastam, hogy szóltak többször is az APPLE-nak, akik elhajtották őket. A telefont pedig nem találták, hanem megvették, ráadásul a végén pedig visszaszolgáltatták a jogos tulajdonosának. Mindegy,
a srác pár hét múlva visszakapja a gépeit, az ott nem magyarisztán.

tokmindegy, hogy az apple elhajtotta, vagy nem. tech supportot felhivod, es nem tudnak semmit az uj prototyperol != nem szegted meg a torvenyt.
olyan dolgot venni/eladni pedig, ami szinten nem a jogos tulajdonostol van, szinten buncselekmeny.

Idézet:
California penal code, section 485:L

One who finds lost property under circumstances which give him knowledge of or means of inquiry as to the true owner, and who appropriates such property to his own use, or to the use of another person not entitled thereto, without first making reasonable and just efforts to find the owner and to restore the property to him, is guilty of theft.

California civil code, section 2080.1:

If the owner is unknown or has not claimed the property, the person saving or finding the property shall, if the property is of the value of one hundred dollars ($100) or more, within a reasonable time turn the property over to the police department of the city or city and county, if found therein, or to the sheriff’s department of the county if found outside of city limits, and shall make an affidavit, stating when and where he or she found or saved the property, particularly describing it.

+1, ugyfelszolgalat telefonszama != vallalat telefonszamaval.

Azért szerintem érzed azt te is magadban, hogyha te elhagynál egy (mondjuk prototípus) biciklit, akkor a "megtalálóra" nem törné rá a SWAT az ajtót egy héttel később. Még Kaliforniában sem.

mekkora a biciklik piaca?

nezzuk most, mekkora a mobilpiac?

en szeretnem hinni, hogy elobb van az embernek bringaja, mint mobilja :)
de teny h biciklit sokkal tobben gyartanak/szerelnek ossze mint mobilt =
jobban felosztott a piac = nem lenne ekkora szenzacio egy kiszivargott pl magellan prototipus :)

Tulajdonképpen lehetne, de most épp a "property" kifejezésen lovagolva az az érzésem, hogy a valóságtól kissé elrugaszkodottnak tűnik ez a rendőri reakció _is_. Ehhez kicsit több indokra lenne szükség, hogy valaki elveszett valamijét birodalmi rohamosztagosokkal keresik meg.

Mondjuk abba is beleköthettél volna, hogy "akkor", de ezt is elfogadom válasznak :)

Nem tudom, nekem négy biciklim van, de telefonom nincs. :)

Ez befolyásolja egy ilyen helyzetben a szituáció jogi megítélését? Van kis bűn és nagy bűn csak azért mert az egyik kis piac, míg a másik nagy? Vagy akkor ez most hogy? :O

elvesztesz valamit == te hibad.
kirabolnak == nem a te hibad.

ezen elindulva van olyan, hogy egy kicsit az en hibam is, meg olyan is, hogy egy kicsit sem. emberunk reszegen elhagyta a ceges telefonjat, kotve hiszem, hogy egy iphone 3g-ert ekkora felhajtast rendeztek volna.

+1:)
ez van mindig, amikor laikusok próbálnak jogászkodni:)

vagy laikusok eszt osztani informatikai portalon? ;)))

van olyan, hogy valaki mindkettő területhez ért:)

az okozott kart befolyasolja, hogy egy olyan bicikli prototipusat adta el egy orgazda, amit majd 5 ev mulva akartak kihozni, es senki nem tudott rola,
meg amikor egy olyan dolog prototipusat lopjak el, ami nem uj termek, hanem egy regi utoda.

szerinted mennyit veszt most az apple azzal, hogy akik most akartak iphonet venni, azok mar csakazertis megvarjak az uj verziot?

megertem en, hogy gondolkodni faj neha, de emberek, ennyire?

fáj, mert a különböző egyedeket kiveti magából a csorda :(

Szerintem ezt az apple sem tudja megjósolni. Bizonyítani meg még kevésbé, ami alapján egy ilyen akciót egyáltalán el lehetne rendelni. Addig meg marad az a jogi kapaszkodó, amit idéztél, ti. elvesztettek valamit, amit a törvény kekeckedő rendelkezései miatt vissza kéne szolgáltatni, ha kell kemény rendőri fellépéssel támogatva -- ez utóbbit egy kicsit neccesnek érzem, mit jeleztem

De az is lehet h egyszerűen nem az általad idézettek alapján jogászkodnak

> Szerintem ezt az apple sem tudja megjósolni.

a delphoi éra óta már más módszerek dívnak, fyi

Pedig érzem, hogy mondani akarsz valamit, de csak nem jön át...

talan arra celzott, hogy az "elmaradt haszon" fogalma nem ismeretlen a jognak.

tudod, ha az uzenet nem megy at, nem biztos, hogy a kuldo a hibas ;)

ön nyert :)

na jogászkodj már, mert halálra röhögtetsz, és akkor a barátnőm beperel gondatlanságból okozott veszélyeztetés miatt, LOL:D

:-))))))))

Tán nem ment át az üzenet, de erre céloztam. Jelen esetben kissé légből kapott lenne még az ablon vs bvm épelem ügyhöz (meg nem épült üzletközpont elmaradt haszna ;]) képest is akár megbecsülni, hogy kára vagy haszna származott a "kéretlen" "hírverésből/leleplezésből". Bizonyítatlan elmaradt haszonért meg nem ugrik bejelentésre a SWAT.

Most olvastam olyasmit, hogy lopásra tett bejelentés alapján indultak az alakulatok harcba, nomeg amellett h némiképp túlreagáltak, törvényellenes is volt a művelet. Alakul, még pár cikket lehet róla hozni a bulvárban

Értem. Tehát akkor, ha az Apple termékét találom meg, akkor a SWAT töri rám az ajtót, mert hát mégis csak egy vezető gyártó termékéről van szó, ha meg az Alcatel új gagyimobiljának a prototípusát, akkor meg John Doe őrmester kopog be és megkérdezi, hogy lehúzza-e a cipőjét. :)

meglett korú ember benyomását kelted, nyugtass meg hogy a fenti következtetésre nem ma jöttél rá életedben először

En erre reagaltam, nem pedig a tettet minositettem!
> egy embernek _lefoglalták a számítógépét_

kötelező volt átvenni a csempészárút?

>>Tell your parents not to ruin the world that you will live in.<<

ezt a reply gombot meg gyakorolnod kell :)

En neked valaszoltam!
>>Tell your parents not to ruin the world that you will live in.<<

nem is ezert mondtam.

rettenetes (marketing költség) :D

-t-

Szerk:
Bocs ez rossz helyre ment :(
>>Tell your parents not to ruin the world that you will live in.<<

.