Az oldalak sebességét is figyelembe veszi a Google a PageRank kalkulációkor

 ( trey | 2010. április 11., vasárnap - 20:54 )

A Google lelke a PageRank algoritmus. Minél nagyobb egy oldal PageRank-je (HUP: 7/10 jelenleg), annál jobban "szereti" a Google. A Google számos dolgot vesz figyelembe egy oldal PageRank-jének kiszámításakor. Mostantól például az oldal sebességét (oldalsebesség = milyen gyorsan reagál a weboldal a webes kérésre) is. A Google az utóbbi időben célul tűzte ki az internet felgyorsítását. Szerintük a gyorsabb oldalbetöltés boldogabb felhasználókat jelent. Egy belső kutatásuk szerint a lassabban töltődő oldalakon a látogatók kevesebb időt töltenek.

HUP sebesség
A HUP sebessége a jelenlegi főoldalon a Page Speed szerint

A webmestereknek azt javasolja a Google, hogy ellenőrizzék oldaluk sebességét. Ez elvégezhető ingyenes eszközökkel is:

Noha az oldal sebessége egy új tényező, azért nem nyom olyan sokat a latban, mint például az, hogy egy adott oldal mennyire tartozik a tárgyhoz. Ráadásul a küszöb sem túl magas. A Google jelenlegi implementációjában mindössze a keresési lekérdezések 1%-át érinti. Nem beszélve arról, hogy jelenleg csak a Google.com-on angolul keresőkre alkalmazódik az oldalsebesség tényező.

Mindenesetre, mivel a Google azt javasolja, hogy minden érintett kezdje el megvizsgálni az oldala sebességét, nem kizárt, hogy a jövőben szélesebb körben, és akár nagyobb súllyal is figyelembe veheti majd a keresőóriás az oldalak sebességét.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Előre látom lelki szemeim előtt az új SEO őrületet, hogy "DEHÁT A GOOGLE EZT IS FIGYELI, ÉS KI FOGJÁK ZÁRNI AZ OLDALT EMIATT!!!!!!"

(Van egyébként __pontos__ leírás, hogy mégis miből áll össze a pagerank?)

----------------
Lvl86 Troll

persze, keresd közvetlen a cocacola receptje után

nem csak hogy üzleti titok hanem ráadásul állandóan változik

Csak mert igazán érdekelne, hogy mire alapozzák a nagy SEO szagértők a véleményüket :)

----------------
Lvl86 Troll

Saját tesztekre, de azon túl ők is találgatnak.

Dominich tanar ur, aki a tema szakertoje volt, mondta, hogy a PageRank kb. 200-220 parameterbol all, es folyamatosan finomitjak, hogy meg jobbak legyenek a keresesi talalatok. Ez ket es fel eve volt.

Rendben, és hol vannak ezek publikálva? Ameddig ezek nincsenek publikálva, addig az egész SEO egy nagy kamu.

----------------
Lvl86 Troll

Ezt azért így nem mondanám, max. szürke zónában mozgó "varázslás."

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

A fizika hol van dokumentálva? Valami nem feltétlenül kamu attól, hogy tapasztalati úton kell megismerni.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Szerinted kinek éri meg ezt publikálni? Itt sem reagálnak érdemben a témához, pedig többen is komolyan foglalkoznak vele. Akármilyen hihetetlen de működik a dolog.
A hup tartalma, a ki/be mutató linkek... alapból jók seo szempontból, és azért (is) erős.

Egyébként sok sok alap le van írva, de az évek alatt összeszedett tapasztalatokat, mert ugye csak tapasztalatok vannak, senki nem osztja meg, mert rontja a saját üzletét.
Tapasztalat szerint 10-ből 11 honlapkészítő cég hirdeti úgy magát, hogy keresőkre is optimalizál, 9 gyakorlatilag semmit nem csinál..., de aki ért is hozzá csak saját oldalát csinálja meg rendesen.

Amikor elkezdett terjedni a PageSpeed FF kiterjesztés, már akkor lehetett olvasni arról, hogy a Google figyelembe veszi (fogja venni) az oldalak betöltődési sebességét is.

Miért kéne üzleti titkokat publikálni?

már több JÓ választ is kaptál, itt van még egy:

ha valakivel pókerezek miért fogadnak rá? hisz nem lát bele a lapjaimba tehát csak kamuzhat, nincs olyan hogy valaki jobban játszik

Lévén Ti is igen erősen műszaki emberek lennétek, ezért hajlamosak vagytok pl. a SEO-t is kizárólag technikai problémának elkönyvelni, holott ez ennél sokkal intuitívabb dolog, lásd:
Mi a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálás korántsem arról szól, hogy pontosan tudnánk, hogyan számolják ki a PageRank értéket, illetve ezen túl még milyen egyéb paramétereknek pontosan mekkora súlya van a helyezések elbírálásánál. Ha olyan kérdésekre válaszolsz oldaladon, amire sokan keresnek, ha olyan szavakkal, melyeket egy átlag felhasználó is használ, ha mindezek a kifejezések nemcsak oldalad fontos helyein jelenik meg, hanem minél több és minél erősebb rád hivatkozó oldalon is, akkor van esélyed sok látogatót szerezni a keresők felől.

Főleg azért nem lehet ez egész egyszerűen egy pontosan meghatározott dolog, mert több keresőre keresőoptimalizálni valószínűleg máshogy kell, viszont weboldalad csak egy van. Azt meg szerintem nem nagyon kéne megjátszani, hogy bottól függően szolgálsz ki tartalmat.

Én értem, hogy a SEO az 99% marketing, maradék 1% az meg annyi, hogy betartod azt, ami egyébként is ajánlás (nem szabvány).

Csak egyszer örülnék, ha végre valaki tudna mutatni egy hiteles listát, hogy mit vesz figyelembe a google, hogy az összes "HA-BE-MERSZ-RAKNI-EGY-PLUSZ-ATTRIBÚTUMOT-XHTML-BE-A-GOOGLE-KI-FOGJA-ZARNI-AZ-OLDALAD-1000-EVRE-ES-ISTEN-IS-MEGOL-HAROM-KISCICAT*" majmot el lehetne küldeni végre a faszba.

* Csak egy példa volt. És igen, tudom, írjak hozzá DTD-t. Megjegyzem, a W3C ajánlásában az van, hogy figyelmen kívül _kell_ hagynia azokat az attribútumokat, amiket nem ismer fel.

----------------
Lvl86 Troll

Nem tud senki ilyet adni. Illetve egyvalaki tud, a Google, de ő meg nem fog adni neked. Nehéz felfogni, hogy amit a valódi SEO szakemberek állítanak, azok tapasztalatból kiinduló feltételezések?

Nehéz, mert ugyanarról az oldalról homlokegyenesen mást mond két különböző "szakember".
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

két lakberendező szakember is más szít mond
sőt kétmérnökszakember is mást mond szerverre, egyik linuxot, másik windowst, és mintdkettő (lehet) jó :)

Jahm, a SEO mérnökök az internet lakberendezői.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem jó ötlet. Amikor pl. dalszöveget keresek, sokszor az első néhány találat olyan hihetetlenül lassan jön be, hogy a sokadikig végigklikkelek, mire valami bejön. Gondolom ez úgy megy majd, hogy google.hu-n az innen elérhető sebességet nézi majd, máshol meg az ottanit, ugye?

--
joco voltam szevasz

Technikailag nézi, van-e tömörítés, css-esek közt nincs-e fölösleges, stb.

A HUP-on egészen biztosan lehetne még javítani. :)


suckIT szopás minden nap! iPhone-ból iPad olcsón, házilag

Gugli is 90/100.

hasznaltauto.hu: Page Speed Score: 91/100 ;)

Sebességben. PageRank-ben nem hiszem. Mondjuk úgy, hogy gyakorlatilag 0 SEO történt a HUP-on az indulás óta, a 7-es PageRank-ot nem tartom rossznak, sőt.

--
trey @ gépház

A beszédes linkek pl.seo-nak számítanak :)

Úgy értettem, hogy szakember nem végzett az oldalon SEO-t. Csak az van, amit én kontárkodtam össze :)

--
trey @ gépház

Igen, abban. Egy ismerős mesélte, hogy miket csinálnak, egy DNS lookuppal bejön az oldal, a HTTP kérések számát az abszolút minimumra csökkentik, egyetlen képlinket használnak, azt "kockázzák", semmilyen külső hivatkozás nincs, minden outputot tömörítenek (gzip) és "tömörítenek" (pld. javascriptek obfuscatoron, HTML-t is agyonkompaktálják) ilyenek. Ahogy ezt hallgattam, külön szakmának tűnt. :)


suckIT szopás minden nap! iPhone-ból iPad olcsón, házilag

A "kockázzák" mit jelent? Azt nem tudom, hogy a HTML-en mit lehet "agyonkompaktálni".

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Emlékeim szerint valami olyat, hogy csak egy képet töltetnek le a user böngészőjével, amiben benne van az összes kép, és valami HTML/CSS varázslással kitakarják azt a részét, amit épp nem akarnak mutatni (mintha egy ablakot mozgatnának felette).
A HTML lapok beszédesek (lásd ezt is), gondolom azt, hogy kipucolnak belőle mindent, amit nem kell, és összenyomják, amennyire csak lehet. De lehet, hogy újmagyarra fordítják a szöveget, és úgy rövidebb lesz.
Esetleg csinálnak egy javascriptet, aminek átadnak egy bináris blobot HTML bájtkódokkal, és azt a kliens böngészője konvertálja vissza HTML-lé. :)


suckIT szopás minden nap! iPhone-ból iPad olcsón, házilag

CSS srpite a technika neve.

Valóban ez az. Köszönöm!


suckIT szopás minden nap! iPhone-ból iPad olcsón, házilag

Lehetne munkanapokat, heteket beleölni ebbe, de jelenleg én itt nem látom értelmét. A következő PageRank a 8, amit el lehetne érni. Az Index-nek van 8. Messze van az még :)

--
trey @ gépház

off: szivesen latnek egy howtot, hogy hogyan csinalod hogy ilyen szepek a fontok neked hupon, meg ugy eleve, hogy miyen fontokat hasznalsz.
_____________________________________________________
Igenyelj Dropbox tarhelyet ITT: https://www.dropbox.com/referrals/NTI3OTM3Njk

off: szerintem nincs benne semmi speckó. A konkrét fontért lesd meg a css-t, az élsimítást meg a gnome-ban a Megjelenésnél lehet azt hiszem állítani.

Nálam hup (igen, ubuntun is) MS-fontok nélkül elég gányul néz ki.

----------------------------------
Fedora 12 x86_64
Fedora l10n Translator
http://snicore.blogspot.com

Használni kéne a nofollow-ot néhány helyen, pl. a "válasz" linkre.

Szerinted bejelentkezés nélkül elérhető a "válasz" link?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Fasza, az en oldalam olyan gyors, hogy amikor ranyomok egy analizist, akkor a bongeszo (3.6) hibauzenet nelkul szetfagyja magat.
De legalabb a Firebug (1.5.3) nomen est omen...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A szerverüzemeltetőket kérdezném, hogy a rangsorban előrébb kerüléssel megnövekedett látogatottság leterhelheti-e a szervert annyira, hogy lassabban töltsön be az oldal, tehát lentebb kerüljön a listában?

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

matematilag ez mar csak ilyen ;))

Nem tudja valaki milyen idokozonkent frissul a PageRank?
Baratnom oldala par hete kapott egy rendes domaint, mert mar megerett ra, viszont igy a pagerank 3-rol 0-ra esett. Jol be van SEO-zva, csak idegesit mar, hogy nem nagyon ertekeli a google...

A PageRank nagyban függ attól, hogy hány oldal hivatkozik az adott oldalra (domain-re).

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Jelenleg kb. 50.

Tehát 50 weboldalon található meg a barátnőd oldalának az új linkje? Milyen weboldal ez, ha szabad ilyet kérdeznem?

http://www.camelpark.hu/seo/mini-google-pagerank-modul-rev-1.4/

Amúgy ezzel a kis beépíthető modullal jól megfigyelhető a Google munkája.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Sokat olvas, baratnojevel egyutt, ezert keszitettem nekik egy kozos olvasonaplo blogot:
http://olvasok.blintdesign.hu/

Hasonlo temaju oldalakon van kint a linkje, plusz egy rakat link katalogusban...

Pofás kis oldal, gratulálok hozzá!

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Akkor ezzel megvan az 51. linkje is.

és elvileg az ilyen helyzetet 301-es (?) http redirecttel célszerű megoldani.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Szerintem senki nem tudja igazán 100%-ban, hogy mit vesz figyelembe és hogyan a Google, amikor eredményeket dob a keresésre.

De azért úgy tűnik, mindig vannak "beavatottak", akik talán többet tudnak erről :)

http://www.prisonplanet.com/google-ceo-in-attendance-at-bilderberg-2009.html

- - - - -
Tagadom a Microsoft Windowst. Szerintem ilyen operációs rendszer nincs és nem is volt soha. A létezése nem igaz, meg sem történt. Egyszerűen nem hiszem el, hogy van. Nem hiszek a létezésében és abban sem, hogy ilyen.

"A Google számos dolgot vesz figyelembe egy oldal PageRank-jének kiszámításakor"
Például a bankszámlájára utalt összeg nagyságát :-D
(lásd ibm.com, apple.com, stb. mind 10/10)

(lásd ibm.com, apple.com, stb. mind 10/10)

Szerinted ez meglepo..?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

bing.com 9/10 :)

Éljenek a statikus, script nélküli oldalak! :-)

A PageRank az az oldalakra bejovo linkektol fugg (minel jobb oldalrol jon be minel tobb link, annal jobb). Ezen kivul meg van tobb, az adott keresoszotol fuggetlen, es tobb, a keresoszotol fuggo tenyezo, ami szamit.

A PR algoritmusukat (ami mar nem azonos az eredetivel) nem hiszem, hogy valtoztatnak, ellenben a tobbi tenyezo szokott valtozni idonkent, esetleg azok sulya. Azt nagyjabol lehet sejteni, hogy milyen tenyezoket vesznek figyelembe, neha kiadnak valami infot, ha van valami ujitas, illetve bizonyos mestersegesen generalt kornyezeteken is le lehet merni, hogy mi mennyit szamithat. SEO versenyek szinten jok (mindket oldalnak), ott minden aljas blackhat technikat be lehet vetni, a Google meg le tudja tesztelni, hogy mennyire tudja szurni ezeket. pillangosziv..
A pontos algoritmus viszont tenyleg titkos.

Amit kiadnak (10-es skalan a PageRank), az egy logaritmikus ertek. Ez kb. fel evente frissul, es inkabb a tajekoztatast (vagy a felrevezetest :) ) szolgalja. A valosagban sokkal gyakrabban szamolja (tapasztalat), es a tenyleges rangsorolas mar aszerint tortenik.

A bankszamlatol annyiban fugg a PR, hogy nagyobb bankszamlabol tobb olyan termek osszejon, amire a tobbi oldal keszitoje linkel. Ennek ellenere kb. 3 eve a MS-nak kisebb volt a PR-e, mint az Adobe-nak, ami nem is csoda. Vegulis minden letoltheto PDF mellett ott egy link az Acrobat Readerre.

A nofollow a wikipedia miatt indult el, de a hasznalata (SEO celokra, oldalon belul) ellenjavallt.

A latogatottsaggal hiaba no a terheles, ha az oldalnak nem a valaszidejet, hanem a felepitesebol adodo sebesseget nezi (pl. hasznal-e tomoritest, DNS lookup-ok szama).

Ja, es az oldal hiaba nepszeru, ha nem relevans. Szoval valami - az oldal temajatol fuggetlen - szora csak akkor jon fel a HUP, ha meg mindig az a legjobb. Ezert is vicces pl. a spammer szegyenfal topic, mert az - a HUP eros PR-je miatt - tutira megelozi a spammer sajat oldalat.

--
I can't believe Steve Jobs's liver is replaceable but the battery in my iPhone is not. - sickipedia

Egyetértek azzal a megállapítással, hogy a Toolbar PR inkább csak játékos tájékoztatás, sokszor félrevezető infó mintsem megbízható SEO visszaigazolás. Jól mutatja ezt a Camelparkon indított szavazás eredménye is, amelyben SEO-val foglalkozók szavaztak a kijelzett PR kevésbé lényeges mivoltára: http://bit.ly/c83teF

A SEO egyértelműen a kereső találati pozícó javítására irányul mintsem a PR növelésére. Ha kezdő SEOs vagy, még biztosan érdekel a PR. Ha tapasztalt SEOs vagy, akkor többé-kevésbé leszarod.

Van, amikor fontos a pagerank - de akkor sem a sajat oldale, mert az optimalizalas kozben jelentosen megugrik, mikozben a kijelzes nem valtozik.
Amikor SEO-ztam, akkor fent volt a seoquake, hogy lassam mennyire erdemes kuzdeni egy-egy oldallal. Ha jo volt a PR-je, akkor jobban figyeltem, hogy linket szerezzek. Ha rossz, akkor mar nem is irtam nekik, nem erte volna meg.
Amugy a HUP-ra visszaterve: itt az oldalon belul lehetne javitani, de nem tudom lenne-e ertelme. Azert a tulzott SEO a hasznalhatosag rovasara megy. A fo temakat tekintve nagyon jol all az oldal, es long-tailben is eros.
Rendszeresen jelenik meg uj, sajat tartalom, es a blogok is javitjak (foleg a long-tailt).

--
I can't believe Steve Jobs's liver is replaceable but the battery in my iPhone is not. - sickipedia

Kerem, legalabb HUPon ne hasznaljunk roviditos linkeket. Tok tele hogy ki kell bogoznom eloszor AZTAN megnyitom.

Az sem lenne rossz, ha eljutnánk arra szintre, hogy meg tudunk írni egy linket.

--
trey @ gépház

Esetleg egy userscriptet?

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd