Összefoglaló a mai iPhone OS 4.0 bejelentésről - jön a multitasking

 ( trey | 2010. április 8., csütörtök - 21:09 )

Ottani idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődött ma az iPhone OS 4.0 bejelentésére szervezett rendezvény. Steve Jobs 10:03-kor lépett a színpadra. Elmondta, hogy szombaton megérkezett az iPad. A piacra dobás napján 300 ezer fogyott belőle. A mai napig 450 ezer. iBook-ból 600 ezret töltöttek le a mai napig. 3,5 millió iPad alkalmazást töltöttek le a mai napig. Több mint 50 millió iPhone kelt el eddig. Ha hozzáadjuk az iPod Touch készülékeket is, akkor több mint 85 millió. A szoftverfejlesztőknek ez egy kiváló piac. És jön az iPhone OS 4.0.

Nyáron érkezik (iPad-re ősszel), fejlesztői előzetes a mai napon kerül kiadásra. Mit hoz majd? Több mint 1 500 új API-t. A fejlesztők hozzáférhetnek majd a naptárhoz, a fotóalbumhoz, az álló és mozgó kamera képekhez... Új felhasználói funkciók: 5x digital zoom, playlists, tap to focus video, places in photos, home screen wallpaper, file and delete mail search results, Bluetooth keyboards

És ami miatt annyit kritizálták az iPhone-t... Itt a multitasking. Az iPhone 3GS és a 3. generációs iPod Touch tudni fogja a multitasking-ot. Az iPhone 3G és az az alatti készülékek nem. Kevés a hardver.

"Nem mi vagyunk az elsők ebben, de mi leszünk a legjobbak. Úgy mint a cut & paste -- jobb mint bármelyik más implementáció." - mondta Jobs.

A legnagyobb kihívás az volt, hogy hogyan adják hozzá a multitasking képességet az iPhone-hoz úgy, hogy közben megőrzik a jó akkuidőt és a teljesítményt.

A következő újdonság a "Folders". Minél több alkalmazást töltenek le az emberek, annál több oldalon keresztül kell navigálniuk, hogy megtalálják amit keresnek. Az emberek ennél jobban szeretnék elrendezni az alkalmazásokat. Erre szolgál a Folders.

További részletek, újdonságok (pl. az iAd) fotókkal, a kérdezz-felelek szekció (pl. van-e változás az Apple Java-val és Flash-sel kapcsolatos álláspontjában -- nincs.) itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nos hát igen. így már akár tetszene is a dolog, eddig ez elég komoly ellenérv volt számomra.
ez is eljött, dedurva :)

ls azt csak így a iphone & android nap után, de kár:)

Kivancsi leszek majd hogy valositjak meg.

"Fast app switching. Saves the state of an app and resumes it from where you left off, without dwelling in memory."

azaz:
"a futó alkalmazást amikor elküldöd háttérbe, akkor azt a rendszer jegeli, nem fut tovább, illetve hang, navigáció, voip stb. esetén csak az ehhez szükséges szál fut tovább"
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

kb mint android

pont nem.

melyik rész nem?

Bar nem lattam meg androidot, ott mintha arrol lenne szo, hogy eroforrashiany eseten teszi ezt (vagy rosszul emlekszem)? Mert ugye kulonben nincs ertelme "igazi" multitaskingrol beszelni, hiszen ugyanugy nem a hatterben fut a masik software ha az "jegelve van", addig nem fut egyaltalan ...

Androidnál először háttérbe rakja, jegeli, majd ha erőforráshiány van, akkor felkéri az állapotmentésre majd kilövi.

Illetve vannak még a service-ok amik futnak a háttérben, ami lényegében megegyezik azzal, hogy "hang, navigáció, voip stb. esetén csak az ehhez szükséges szál fut tovább".

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Öööö, kicsit bamban nezek, ez akkor most ugyanaz, mint a windows mobile 2003-beli multitaszking?

*yaawn*


No rainbow, no sugar

+1

kihívások és innovációhegyek ;)

Ennek kellene lennie az 1.0-nak. Az előzőeknek meg az alfa béta céta kiadásoknak.
:D

Az a jo, hogy mire az Apple megcsinalta a multitaszkingot, kedvenc T-mobile-unk szepen kitiltogatta kb az osszes ertelmes VoIP (SIP) programot.. amihez igazan kellett volna nekem a multitaszk.

Hogy tiltották le? Nem tudsz pl. skype-ot telepíteni, vagy hiába telepíted, nem tud kapcsolódni?

G

Magyar appstore-bol eltuntek ezek a programok. Kulfoldon meg elerhetoek. A fejleszto azt a valaszt kapta az apple-tol, hogy nehany orszagban torlesre kerult, mert ezekben az orszagokban a carrier nem engedi a voipot 3g felett.

szerk.: ja latom, skype. Nem, az megvan tovabbra is. Amiket en hianyolok azok az altalanos SIP kliens programok. Mondjuk a Fring meg megvan, remelem marad is.

szóval külföldi appstore-ból lehet továbbra is telepíteni?

És ezek szerint vannak programok, amiket nem távolítottak el, másokat meg igen. Érdekes.

Meg ez is, hogy nem engedi a voipot 3g felett. Én pl. általában wifit használok voipra, szinte soha 3g-t, és nem örülnék, hogy ha a szinte sosem használt voipover3g lehetőség miatt a voipoverwifitől is megfosztanának.

Mire majdnem meggyőztek, hogy nem hiányzik róla a multitasking, belefejlesztik :)

"hogyan adják hozzá a multitouch képességet"
Nem multitask akart ez lenni?

Nyilvánvalóan az...

--
trey @ gépház

Mind szép és jó, amit elmondtak a rendezvényen, de engem az érdekelne pl. hogy mi van az Opera Mini elfogadásával az App Store-ba.

--
trey @ gépház

Igen, ment a nagy találgatás, hogy elfogadják-e vagy visszautasítják, és annak mi lesz a következménye, de arra senki nem gondolt, hogy mi van ha egyszerűen "kiéheztetik"...

Persze előbb-utóbb kénytelenek lesznek állást foglalni, de addig még hosszú hónapokig húzhatják az időt...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

De, ha jól tippelsz, legalább kapsz (még) egy telefont :)
http://my.opera.com/community/countup

--
Elder Scrolls

És ez?

"Applications must be originally written in Objective-C, C, C++, or JavaScript as executed by the iPhone OS WebKit engine, and only code written in C, C++, and Objective-C may compile and directly link against the Documented APIs (e.g., Applications that link to Documented APIs through an intermediary translation or compatibility layer or tool are prohibited)."

Éppen most küldtem be erről egy hírt, reméljük trey kiteszi. Mindenesetre rendkívül érdekes fejlemény.

Ez valóban vicces, de szerintem az iPhone-os Opera ezekben íródott...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Az eleg maszek lenne.. :)

igaz kell jb, de backgrounder FTW es 2g-n is megy :)

ahogy elnezem, most mar tenyleg hiaba varom a normalis multitaszkot.. johet a jailbreak :)