TurboHercules vs. IBM - mi a helyzet az IBM ígéretével?

 ( trey | 2010. április 7., szerda - 8:38 )

A nyílt forrás szószólói újabb, nyílt forrás ellen irányuló támadás kibontakozását vélik látni. 2005-ben az IBM az innovációt elősegítendő azt ígérte (PDF), hogy nem használja fel 500 megnevezett szabadalmát a nyílt forrású szoftverek és fejlesztőik ellen. 2010-ben a megnevezett szabadalmak közül kettő feltűnt egy, az IBM által a TurboHercules SAS-nak küldött levélben. A tizenegy évvel ezelőtt indult Hercules projekt egy emulátor, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az IBM mainframe gépekre írt szoftverek közönséges hardveren való futtatását.

A Hercules projekt elindítója, Roger Bowler által alapított francia TurboHercules SAS cég disaster recovery szolgáltatást akar nyújtani az IBM mainframe-et használó ügyfelek számára a Hercules-re építve, ezért írt az IBM-nek, hogy ezt hogyan tehetné meg. Az IBM válaszában - amelyet a NoSoftwarePatents kampány alapítója, Florian Müller tett közzé - elutasította a kérést és - Müller szerint - szerzői jogok megsértésével vádolta a TurboHercules-t.

Az IBM által küldött válaszlevél tartalmaz egy "nem alapos" listát 106 IBM szabadalomról és 67 folyamatban levő szabadalmi kérelemről. Müller, átvizsgálva a listát arra jutott, hogy az tartalmaz két olyan szabadalmat (5613086 és 5220669), amely szerepel aközött az 500 szabadalom között, amelyre 2005-ben azt IBM ígérte, hogy nem használja fel a nyílt forrású projektek ellen.

Müller anti-tröszt szabályzótestületi fellépésre hív fel az IBM ellen, illetve rámutatott, hogy a TurboHercules már anti-tröszt panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz ez ügyben.

A részletek itt és itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

LOL... 173 szabadalomból találtak kettőt. Szerintem, legyen fair az IBM. Vegye ki a listából ezt a kettőt, és kenje el a szájukat a maradék 171 miatt.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1
Szerintem simán kiadták egy irodistának, hogy az adott témát érintő szabadalmaikat gyűjtse össze és küldje át email-ben.
Majd ha bírósági ügy lesz belőle, gondolom az ügyvédek alaposan átnézik mivel hozakodjanak elő.

Most akkor az IBM jócég(tm) vagy nem? ;)

A helyi LUG kovetkezo ertekezleten (sorozes) megvitatjuk. :)

Apropo Debrecenben eleg regen volt ilyesmi.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mindenképp tájékoztass majd az eredményekről!