A Mozilla Mobile csapat leállította a Windows Mobile-ra történő fejlesztéseit

Címkék

Stuart Parmenter, a Mozilla Mobile csapatának technikai vezetője egy blogbejegyzésben jelentette be a minap, hogy leállították a Firefox Windows Mobile platformra történő fejlesztéseit.

A blogbejegyzésben az olvasható, hogy a Mozilla szerint a Windows Mobile 7 érdekesnek látszik, és magában hordozza a lehetőségét annak, hogy jól szerepeljen a piacon, de a Microsoft sajnos úgy döntött, hogy bezárja a natív alkalmazásokra irányuló fejlesztések előtt a kaput. Mivel a Mozilla nem tudja, hogy a Microsoft mikor (ha egyáltalán) fog kiadni natív fejlesztői csomagot, a Windows Mobile fejlesztéseit leállítja.

A blogbejegyzésben Parmenter reményét fejezte aki, hogy a Microsoft egyszer majd módot ad arra, hogy Firefox-ot készíthessenek Windows Mobile 7-re, de addig is arra koncentrálnak, amit irányításuk alatt tudnak tartani: Android-ra és Maemo-ra.

A bejelentés itt.

Hozzászólások

amit nem értek:
mi köze az eddig elkészült, winmo 6.x-re készített appnak a winmo7-hez. nem sok. nem a fennec winmo7 fejlesztését állították le (nehéz is lett volna), hanem a winmo6.x-re történő fejlesztést. így egy picit félrebeszélésnek tűnik. fejezzék be a winmo6.x-re írt böngészőt és tojjanak a winmo7-re. :)
lassan tényleg átköltöztetem a magam kis mobil környezetét androidra. nem szeretek költözködni :(

abban igazat adok, hogy nem sok jövője van. de azt se feledjük, hogy a mai napig számtalan felhasználója van, van ahol erős piacvezető (dél-amerika).
abban az esetben totál megérteném és osztanám, ha sehol sem tartanának. de ez nem így van. egyes készülékeken egész jól használható az alpha, csak szeret crashelni és zabálja a memóriát. noha nem vagyok programozó, annyira szarul nem állhatnak, ha már az év elején rc változatot akartak kiadni. így helyes az első postom.
ha tényleg zéró lenne az eddigi készenlét, akkor osztanám. de így nem nagyon értem. (no meg mintha a maemo olyan rohadt elterjedt lenne)

speciel elég sok winmo felhasználó kizártnak tartja, hogy winmo7-re váltana. az az eddigiek alapján visszalépés. akkor már inkább más platform, vagy marad a régi.

Szerintem ti nagyon elcsúsztatok a tömegpiac felé. Üzleti alkalmazásra azért annyira nem szar a WM. Persze nem ez adja az eladások nagy részét, de mintha írták is volna, hogy a WM6-os vonal megmarad az üzleti területnek.

suckIT szopás minden nap! A fájlokat tömörítsük, vagy a fájlrendszert?

igen, a winmo7 marad a divatfonosoknak (bár ahhoz szerintem ritka rút a felület, ráadásul pl telefonkönyv esetén azért várni másodperceket, hogy a folding animáció lefusson, nemtom, de én úgy vágnám ki, ahogy van :)), a winmo6.x megy tovább classic vonalon, üzleti célú felhasználásra.

ez esetben ugrik a bukovari platform érv a WM6 esetében.
de átlagembernek valóban nem való a windows mobile, viszont zsebnotebooknak geekeknek jó. azoknak meg muszáj, akiknek az üzleti szoftvere csak azon megy:)
imho a kompatibilitás megtörésével csak még mélyebbre fog süllyedni a Microsoft mobilpiaci részesedése. új nevet kellett volna adni és nem WM7 néven nyomatni, ezzel csak összezavarja az vásárlókat a Ms.

a Debian projekt anno úgy indult, hogy Ian Murdock egy kirakatban meglátott egy "windows kompatibilis linuxot". akkoriban még élő fogalom volt az "IBM kompatibilis" computer, ezért hihetőnek is tűnk az informatikában kevésbé jártas embereknek:) a wine projekt abban az időben hozta ki az első preprealpha kódokat. ez volt a "windows kompatibilitás":) ekkor jött az ötlete, hogy kellene egy nem kereskedelmi linux disztribúció, amely nem az azonnali maximális pénzszerzést tűzi ki legfőbb célként.
hasonló parasztvakítás a windows mobile 7 is. majd jön az anyázás amikor a vásárló rájön arra, hogy az új mobilja nem kompatibilis a drága/nélkülözhetetlen mobil szoftvereivel.

érdekes módon a Palmnak sikerült megoldania, hogy a linux alapú WebOS rendszere kompatibilis legyen a korábbi PalmOS alkalmazásokkal.

És üzleti platformra mindenképpen a Firefox hiányzik? Átgondolva, hogy kik használják ezeket az ún. üzleti telefonokat a környezeteben, azok azt sem tudják mi a Firefox, vagy le se szarják. Az érdekli őket, hogy legyen Exchange szinkronizáció. Aztán ennyi. Baromira nem fogyasztói az internetnek _mobiltelefnon_. És akkor megjöttünk oda, hogy WM6-ra minek fejezzék be a Firefox-ot.

--
trey @ gépház

nekem történetesen hiányzik róla:) van minimo, de az inkább egy techdemo, semmint jól használható kész software, ráadásul régi is. nekem más tapasztalataim vannak, a nem informatikus cégvezetők is ma már ismerik a Firefox nevet. kb annyit tudnak róla, hogy biztonságosabb, mint az IE, ezért azt kell használni. mivel WM6 is ugyanúgy felnyomható, és erre a böngészés a legjobb támadási irány, egyáltalán nem lenne felesleges egy rendszeresen karbantartott Firefox rá. a normális security updatet sajnos a mai napig nem ismeri a Microsoft mobilon. szerencsére van Opera rá, ezért valóban nem pótolhatatlan a Firefox WMon.
imho a Maemo os minden szempontból übereli a winmobilet. csak az a bajom vele, hogy a jelenlegi egyetlen n900 képernyője egy hajszálnyival kisebb annál, ami nálam szükséges a kényelmes olvasáshoz, illetve a billentyűzete kicsi csak 3 soros.

Ja, hogy az IE ezen is szar. El is felejtettem. Ez esetben ez szopás. Mondjuk most, hogy mondod, a Windows Mobile telefonomra a használat alatt (mit tudom én másfé lév?) egy, azaz egy darab frissítés se jött a Windows Update-en keresztül. Nem is tudom minek volt benne. Volt az akinek valaha legalább egy frissítést letöltött?

--
trey @ gépház

a szar nem épp a legmegfelelőbb szó, inkább katasztrófa/digitális armageddon a megfelelő kifejezés a mobil Internet Explorerre:)
az Update úgy működik, hogy xda developers oldalról letöltök a újabb jó cooked WM ROMot, és felfelashelem rá;)
ezek általában mindenben jobbak mint a hivatalos változatok.

"új nevet kellett volna adni és nem WM7 néven nyomatni, ezzel csak összezavarja az vásárlókat a Ms."
vö.
"Microsoft unveiled its long-awaited Windows Phone 7 Series on Monday, finally giving the world a glimpse of its answer to mobile competitors' touchscreen phones as well as an introduction to the smartphone operating system's new name. " forrás

Üdv,
mrceeka

Talan kovethetnek a nokia peldajat, es hagyjak kimulni a WM6-ot, adjak ki a forrast es koncentraljanak valami tisztabb mobil platform megvalositasra, vagy hagyjak ezt a profikra ;) egy www.windowsmobile.org alatt pl. publikalhatnak, ha egyaltalan erdemes...

WM6-hoz nem ertek, de felhasznaloi szemmel tenyleg nem tunik egy remekmunek. Gondolom, megvannak a tortenelmi hagyomanyai, mint a windows 95-nek.... :-P

> (no meg mintha a maemo olyan rohadt elterjedt lenne)

egy NEM szakmai portal szavazasa:
* Milyen okostelefont választana a kínálatból?
* Nexus One-t rendelek, mihelyt lehet. 952 12.5 %
* iPhone 3GS-t fogok venni. 1215 15.9 %
* Nokia N900-at szeretnék. 2273 29.8 %
* Megvárom a többi Google-mobilt. 1005 13.2 %
* Az iPhone 4G-re várok. 2181 28.6 %
* Összesen:7626
ebbol azert latszik hogy a nokianak neve van, ha ugy dont nyomatni fogja a maemo/meego-t akkor az menni fog. a qtcreator2.0 Technology pre. bol meg az latszik hogy fogja. Meg egy css-hez hasonlo furcsasagot is csinaltak hozza.
Igaz hogy ma meg nincs sok maemo, de egy fejlesztonek a jovot is kell nezni.

greyow

Nem kell ehhez érteni. Elég volt használni, meg hagyni a rákba. Én úgy beszélek, hogy használtam évekig WM6 telefont (óriási nagy előnye volt a multitasking-nak (semmi)), meg használok most már lassan két éve iPhone-t. Neked milyen tapasztalataid vannak? Szívesen meghallgatom.

--
trey @ gépház

Ez a multitasking? Ilyet iPhone-on is tudok csinálni. Nekem a Windows Mobile multitasking-ról az jut eszembe, hogy ugyan szart se ért, de legalább volt egy gomb "az összes alkalmazás bezárása". Na az egy olyan jó funkció volt, hogy mindjárt hotkey-re tettem, mert gyakran előidéződött olyan helyzet, hogy annyira hazavárta a telefont, hogy erőforrás hiányában kicsörögni is elfelejtett. Ami egy telefonnál azért lássuk be, elég nagy probléma.

Mielőtt még egyedi problémának titulálnánk, jelzem, hogy egy szintén Windows Mobile-t futtató, más gyártótól származó készülék, amelyet a kollégám használt, szintén produkált ilyet. Aminek az lett a vége, hogy lecserélte a rákba egy Symbian-os telefonra. Akkor vált szállóigévé a "főnök, ez már kicseng?" a cégnél, mert mindenki röhögött, hogy nem lehetett rendszeresen felhívni.

--
trey @ gépház

igazág szerint nem is kéne ezzel foglalkozniuk. soha nem értettem ezt a megközelítést a winmo/ppc esetén. épp, hogy a lehető legkevesebb erőforrást kéne zabálni, de ezzel így pont az ellenkezőjét érik el.
arról nem is beszélve, hogy sokan nem értenek hozzá, minimál szinten sem, de telepítenek mint az állat, majd csodálkozva nézik, hogy miért merül az akksi, miért fagy a telefon. egy ismerősöm jó példa erre, a winmo készülékén több szoftver indul startup-nál, mint nekem desktop windows-on.
mondjuk lehet, hogy soft reset fétise van, nem tudom :)

nem, változatlan. WM-re kötelező a 3rd party cuccok telepítése (minimum egy tucat, bár a htc és társai által gyártott saját felületek már orvosolják ezt a gyári állapotot), bár ezek freeware kategóriát képviselik (ettől függetlenül naaaagyon sok vásárló ezt nem tudja, ill nem is igazán kell tudniuk, ha autót veszek, én sem a kiegészítők nézegetésével kezdem :))
többek között pont egy ilyen "proper X button" telepítése a must have.
egyébként nem tudom, hogy az ms anno hogy gondolta ezt a "minden fusson a háttérben" szitut, leginkább ennek köszönhető, hogy rommá fagynak a winmo telefonok (vagy csak a desktop experience-t akarták mobil környezetbe hozni? :)). egy jól karbantartott készülék esetén ez már nem igaz (nem is emlékszem, hogy valaha kellett-e fagyás miatt akksit levennem a mostani készülékről)

ezt hol állíthatod? nem mondom, hogy fejből tudom, hogy a winmo vezpulton mi hol van, de ilyen beállításra rohadt mód nem emlékszem, pedig jó pár éve használok wince készülékeket.
nem lehet, hogy ez szintén valami 3rd party cucc? nem azt mondom, hogy biztos 3rd party, de nagyon nem emlékszem, hogy ilyen lehetőség adott lenne egy gyári, szűz winmo esetén.

settings->system->task manager/button
mai napig van új a nap alatt :)

nekem is 6.1 van, lehet.
itt lesz az eltérés, saabi-nak ez van: Windows Mobile 6.1 Professional, CE OS 5.2.19202 (Build 19202.1.0.0)

nekem pedig: Windows Mobile 6.1 Professional, CE OS 5.2.19608 (Build 19608.1.2.60)

ilyenkor milyen jó, hogy már nem létezik a windows update a winmo készülékekhez. lazán frissíthetnéd, de nem, nem teheted (max főzött romok)

nekem a HTC gyárotta a készüléket, azért van "proper X button" :)

Oh, rájöttek hogy erre _szükség van_? Baromira nem volt ilyen beállítás korábban. Ez gyári Windows Mobile feature lenne, vagy csak egyes készülékeken a gyártó (pl. HTC) beletette?

Button and Task Manager Shortcut The AT&T Tilt includes 2 new features within the Task Manager called Button (X-Button) and Task Manager Shortcut.

If you have a Windows Mobile 6 touch screen device manufactured by HTC, you already have this capability built in, but you need to activate it

--
trey @ gépház

ahogy nézem, 2008 közepe-vége felé kerülhetett be ez az opció. :)
saabi korábbi winmo 6.1-el rendelkezik, neki nincs ilyen lehetőség, nekem picivel újabb és már van rá lehetőség.
korábban tényleg nem volt ilyen opció, max 3rd party-val. azért csodálkoztam én is, mert nagyon úgy emlékeztem, hogy ilyen nincs wince rendszereken by default.

x1i-m van, HTC gyártotta. így már tiszta, hogy nekem miért van jelen ez a lehetőség.

Nem rakok fel 3rd-party sw-t, mert eddig az összes csak lassította ezt az amúgy se túl izmos eszközt.

A lényeg pedig az, hogy ezzel:

Semmiből se tart átállítani, hogy X-re becsukja, és ne a háttérbe tegye.

hülyeséget beszéltél, ugyanis ilyet nem lehet a WM6.1-ben beállítani. :-P

Ave, Saabi.

Huhh... veled társalogni nem kicsit fájdalmas.

Nos, visszaolvasva a threadet: a WM6x-ben bár van multitasking, attól még egy rakás szar. Mivel a nem használt programokat nem leállítja, hanem a háttérbe küldi, idővel úgy lelassul, hogy egy telefonhívást sem képes kiszolgálni. Szerinted aki hülye, az megérdemli, mert nem képes beállítani hogy az "ablak" bezárása leállítást jelentsek. Idővel kiderül hogy nincs igazad, mivel ilyet a WM6.1 pl. nem tud. (a WM6.5-ről nem nyilatkozom, azt nem ismerem)
Ezekután már csak terelsz... Szia Gabucino!

Szóval én itt abbahagyom. Hülyeséget beszélsz és arrogáns, idegesítő módon. Ahelyett, hogy beismernéd, tévedtél.

Ave, Saabi.

Nem tévedtem, még mindig nem látom miben tévedtem volna, nálam be lehet állítani. Azt hogy nálad is be lehet-e, vagy hogy pure WM6.1-en is, az sehol sem állítottam. Ráadásul be lehet csukni azokat az alkalmazásokat, kettővet többször kell bökni a képernyőre, csak le ne törjön a kezed.

"a WM6x-ben bár van multitasking, attól még egy rakás szar"
trey mondta, nem én, őt kérd meg hogy érveljen.

"Mivel a nem használt programokat nem leállítja, hanem a háttérbe küldi, idővel úgy lelassul, hogy egy telefonhívást sem képes kiszolgálni."
Aki nem tudja a háttérbe küldőtt programokat kikapcsolni, az igenis hülye.

"Szerinted aki hülye, az megérdemli, mert nem képes beállítani hogy az "ablak" bezárása leállítást jelentsek"
Így van, mert van rá megoldás. Ha neki ez probláma, és annak tudatában, hogy van rá megoldás nem képes megcsinálni, akkor hülye.

"Idővel kiderül hogy nincs igazad, mivel ilyet a WM6.1 pl. nem tud."
Vajon mennyi idő mire észreveszed, hogy nem is állítottam ilyet.

"Ezekután már csak terelsz"
Juhokat? Vagy mit? :)

"Szia Gabucino!"
Átadom neki.

"Ahelyett, hogy beismernéd, tévedtél."
Oké, beismerem, hogy tévedtem. De miben is?

SPB Pocket Plus nálam musthave. Eléggé fel tudja dobni az élményindexet. Alapból az X gombra a bezárás funkciót rakja, ha hosszan nyomod, akkor lehet választani a futó alkalmazások közt, illetve be lehet zárni őket. + A today screen is értelmes(ebben) néz ki tőle. + Pocket IE-be pakol tab funkciót. Amúgy Pocket IE nagy szívás, most jött ki az Opera 5 mini, ami minden tekintetben jobb, új életet lehelt a kütyümbe.

Lassan eljön a váltás ideje amúgy sajnos. Én az Android felé húzok, csak lenne valami jó kütyü 3,5" kijelzővel, min. VGA felbontással.

Én 2007.12.25 -óta használok Nokia E90-et, már látszik rajta a használat rendesen, zenéthallgatok, wifi-n keresztül töltök valamit, nyitva az adobe reader, és közben meg tudom nézni a leveleimet is, ha eközben hívnak nem hal el a készülék.
Asszonypajtásnak, HTC Touch 3G-je van, 530Mhz proci + 192Mb ram WM6.1 van rajta, youtube-os videót nézett, jött egy hívás és a csengőhang szaggatott ... szerintem erről ennyit.

Ja.
Ma már tizenezerforintos SE is tud multitaskot... A saját G502 készülékemen (kifutó ár 15e dominóval) eddig az volt a csúcs terhelés teszt hogy töltött a mobilget, mellette egy 300mega méretű zipet bontott ki a jzipman vagy a mobilerar, mellette azért futott egy rambooster, és amíg telt az idő böngésztem egy opera minivel...
Ha már multitask...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

no offense, de eddig fejlesztették? ha ennyi ev alatt nem lett belole hasznalhato akarmi, akkor ott valamit at kell szervezni, vagy hagyni a csudaba.

az azert kicsit fura, hogy a platformfuggetlen, hordozhatosag netovabbja, a gecko / firefox ilyen veget ert egy ilyen regota letezo platformon.

portolhatosagbol peldat vehetnenek az opera-rol.