Fut a Quake 3 a Nouveau-n

Címkék

Körülbelül három évvel ezelőtt számoltam be először arról, hogy Nouveau néven hackerek egy csoportja nyílt forrású NVIDIA driver fejlesztésébe kezdett. A fejlesztők azóta hosszú utat tettek meg. Most ismét egy mérföldkőhöz ért a projekt, hiszen a hírek szerint eljutottak oda, hogy mainstream disztribúcióval szállított Nouveau driver képes a Quake 3 futtatására, azaz képes alapvető 3D gyorsításra.

Fut a Spring a Nouveau-val

A Red Hat alkalmazásában álló Adam Williamson számolt be blogján arról, hogy a Fedora kísérleti ága, a Rawhide elkezdett "experimental" állapotú 3D gyorsítást kínálni számos NVIDIA chiphez a Nouveau driver-en keresztül.

A blogbejegyzés szerint a Spring névre hallgató "egész komplex 3D játék" fut a Nouveau-val. Adam szerint fut a Neverball és a Foobillard is, de a legnagyobb hír az, ami a frissítésben olvasható: a Quake 3 is!

A sebesség még nem az igazi, de mindenképpen óriási eredmény, amit a fejlesztőcsapat elért.

Részletek itt.

Hozzászólások

Jó hírek. Nem árt, ha lesz egy teljesen nyílt forrású driver legalább a legminimálisabb 3D támogatással. Kíváncsi leszek, hogy az új Ubuntu LTS-ben ki fogja-e váltani az nv-t. (Nem az nVidia binárisról beszélek!)

--------------------
http://ricsipontaz.hogyan.org --- http://fullcircle.hu

"Check 3D functionality. Run glxinfo; does it crash, or give any error messages? Run glxgears; does it crash or generate errors? (In Lucid, nouveau uses only the software renderer, so it will be very slow, but it still shouldn't crash X.)"
from NouveauEvaluation

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

"Nouveau drops UMS support, huge clean-up in DDX.
Roughly 15k lines were deleted from the DDX when the user mode-setting, DRI1 support (DRI2 is still there), and non-driver-pixmaps support were removed. From now on, the only option is to use kernel mode-setting (KMS)."
Nouveau news

Más ezek szerint már nem is lehetne.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

http://hup.hu/cikkek/20091110/2010_szeptembereben_erkezik_a_gnome_3.0

Továbbiakban nevergone-t kérdezzétek, több helyen is írta ezt az Ubuntu kérést. Én meg elhittem neki...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Hat, ha a spring elfogadhatoan fog vele futni (azaz megkozeliti a binaris driver sebesseget) akkor lehet hogy valtok :)

Sajnos Linux alá még mindig az nVidia a legjobb választás. Figyelembe vehetnék, milyen szánalmasan lemaradtak az AMD-hez képest és támogatnák azt, aki egy kicsit is segítene nekik.

milyen szánalmasan lemaradtak az AMD-hez képest

Hát azért ez elég relatív, erősen függ attól, hogy milyen piacot nézünk. Amit írsz a vérpisti gémer grafkártya piacra igaz. Professzionális mukaállomás és szerver-oldali piacon kicsit mások a szempontok és az NV alapvetően inkább erre próbál ráállni. Általános célú számítások terén még mindig az AMD van szánalmasan lemaradva az NVidia mögött. Ha hozzávesszük, hogy ezeken a piacokon egy nagyságrenddel többet fizetnek egy GPU-ért és egyáltalán nincs olyan árérzékenység, mint a gamer grafkártyák terén, akkor teljesen megérthető, hogy az NV miért csinálja azt amit.
---
Internet Memetikai Tanszék