FSF.hu Alapítvány beszámoló 2009

Címkék

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén év elején is immár hagyományosan itt, a HUP portálon tesszük közzé éves rendes összefoglalónkat arról, hogy milyen tevékenységeket folytattunk az előző évben.

Mozilla

Az FSF.hu által 2002-ben elindított Magyar Mozilla Projekt jó évet zárt. A statikus HTML alapú mozilla.fsf.hu honlap WordPressre állt át, rendszeresen jelennek meg a Mozillával kapcsolatos hírek. Az év során jelent meg a magyar Firefox 3.5 és a Thunderbird 3.0. Folytatódott a Sunbird, a Lightning és a Firefox Mobile (Fennec), és újrakezdődött a KompoZer honosítása. A magyar mozillásokat két konferenciára hívta meg a Mozilla: FOSDEM 2009 Brüsszelben, és Mozilla Camp Europe 2009 Prágában.

OpenOffice.org

2009-ben egy főverzió és két hibajavító verzió jelent meg az FSF.hu „márkanévvel” jelzett magyar OpenOffice.org-ból (3.0.1, 3.1 és 3.1.1). Az FSF.hu Alapítvány támogatta 3 magyar OpenOffice-org fejlesztő/honosító részvételét az olaszországi Orvietoban rendezett OOoCon2009 konferencián az útiköltség és a szállásköltség átvállalásával.

Szabad magyar nyelvi eszközök

Az alapítvány 2009-ben is támogatta Németh László erőfeszítéseit a szabad magyar nyelvi eszközök létrehozására. Megjelent a nyílt forráskódú magyar szinonimaszótár 1.0, több kiadást is megért a Lightproof nyelvi ellenőrző és magyar szabálygyűjteménye, és új verzióval jelentkezett a szabad magyar helyesírási szótár. Az alapítvány OpenOffice.org-változatában elsőként megjelent magyar szinonimaszótárral és nyelvi ellenőrzővel a szabad irodai programcsomag régi hiányosságait sikerült pótolni.

Calc tankönyv

2009-ben készült el a Pallay Ferenc által írt „Az OpenOffice.org Calc használata – Táblázatkezelés az alapoktól” című könyv. A mű CC licenc alatt terjeszthető, természetesen ingyenes, szabadon használható magán, államigazgatási és üzleti területen is, akárcsak az OpenOffice.org. A könyv mintegy 120 oldalas, tankönyv jellegű, teljes mértékben lefedi mind az érettségi, mind az ECDL táblázatkezelő moduljának a témaköreit. A tanulást több, mint 150 szemléletes kép könnyíti meg, illetve 35 gyakorló feladat segít az ismeretek elmélyítésében.

Gnome

A Gnome asztali környezet két kiadással jelentkezett 2009-ben, a 2.26, és a 2.28 felhasználói felülete egyaránt az alapítvány támogatásának köszönhetően jelenhetett meg teljes magyar fordítással. Kevésbé vált sikeressé a 2009-ben felújított gnome.hu weboldal, aktív szerkesztőgárda hiányában ritkán jelenik meg új hír rajta.

Xfce

Az év kevésbé látványos eseményei közé tartozik, hogy az Xfce asztali környezet honosítását immár alapítványunk tartja karban, ez egyben a korábbi kifogásolható minőségű fordítás megszüntetését és újra elkészítését is jelentette. A felhasználók ennek eredményével az idén júniusra várható 4.8-as kiadásban találkozhatnak először.

Ubuntu közösség

Két Ubuntu-kiadás jelent meg 2009-ben (9.04, 9.10), a magyar nyelv támogatása kiváló. Az alapítvány által hostolt ubuntu.hu közösségi honlapon elindult egy új dokumentációs oldal. Két alkalommal, tavasszal és ősszel került megrendezésre az Ubuntu Akadémia azzal a céllal, hogy biztos alapot adjon azoknak, akik szeretnének aktívan részt venni az Ubuntu közösség életében.

TheOpenCD

2009-ben folyamatosan frissítve lett a gyűjtemény, összesen 5 alkalommal. Ennek során a régi elavult Linux-disztribúció eltávolításra került, valamint egy új alkalmazás került rá, a Workrave. A részleteket lásd a README-ben.

Szabad Szoftver Pályázat 2009

2009-ben első alkalommal hirdettük meg a Szabad Szoftver Pályázatot. Ennek keretében olyan projekteket szeretnénk támogatni, amelyek remélhetően hozzájárulnak ahhoz, hogy minél többen használjanak szabad szoftvereket, illetve olyan eredmények jöjjenek létre, amelyekre méltán lehet büszke a hazai szabad szoftveres közösség. A pályázatra a várakozásoknak megfelelően nagyon sokan jelentkeztek és jócskán "túljegyezték" a rendelkezésre álló keretet. A kuratórium a pályamunkák közül hetet választott ki támogatásra. Ezen projektek a 2010-es évben valósulnak meg. Terveink szerint idén is fogunk hasonló pályázattal jelentkezni, illetve természetesen az elkészült munkákról is hírt fogunk adni. A pályázat weblapja itt elérhető.

Roadshow

Az elmúlt évben több népszerűsítő előadást tartottunk különböző helyszíneken. Tavaly az alábbi rendezvényeken képviseltette magát előadás(okkal) alapítványunk:

Konferenciák

2009-ben két konferenciát szervezett az FSF.hu Alapítvány. Áprilisban ismét megrendeztük a Linux az oktatásban (LOK) konferenciát. A rendezvény egy napos volt, viszont öt különböző szekcióban fogadta az érdeklődőket. A konferencia idén is telt ház előtt zajlott, mintegy 150 érdeklődő hallgatta meg az előadásokat, amelyek ismét igen jó színvonalúak voltak. Október végén került sor a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás nevű rendezvényre, amely a korábbi években megrendezett Ubuntu Konferenciák utóda, kibővített témakörrel.

Virtuális szerverfarm Linux/KVM alapon

Az alapítvány szervere jelenleg számos csoportnak szolgál elsősorban web-, és levelezőszerverként. A rendszer 2009-ben is remek rendelkezésre állást produkált.
Jelenleg az alábbi oldalak kerülnek kiszolgálásra a szerverről: www.fsf.hu, mozilla.fsf.hu, ubuntu.hu, gnome.hu, gimp.hu, wesnoth.fsf.hu, archlinux.fsf.hu, flosszine.org, lyx.hu, forditas.fsf.hu, swpat.fsf.hu, www.gnu.hu, theopencd.fsf.hu, www.lok.hu, esr.fsf.hu, galateia.fsf.hu, tldp.fsf.hu, barack.fsf.hu

Köszönetnyilvánítás

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt évben felajánlásaikkal támogatták munkánkat. Azoknak is köszönetet mondunk, akik munkájukkal, ötleteikkel járultak hozzá eredményeinkhez. Külön köszönetet szeretnénk mondani azoknak, akik nekünk ajánlották az adójuk 1%-át, reméljük idén is érdemesnek tartanak minket erre. Utoljára, de nem utolsósorban köszönetet mondunk azon portáloknak, akik segítenek nekünk bannereink, híreink, eseményeink közzétételével.

Reméljük, hogy 2010-ben is legalább ennyi munkát el tudunk végezni, de bízunk benne, hogy idén (hála a támogatásoknak) más projektekkel is további szép eredményeket tudunk majd felmutatni.

Projektjeinkről a következő oldalon tájékozódhatsz: Projektek

FSF.hu Alapítvány aktivistái és kuratóriuma

Hozzászólások

Nagy köszönet mindenkinek a rengeteg munkáért. Amit az alapítvány csinál, pótolhatatlan.
Egyébként aki kimaradt a Szabad Szoftver Pályázatból, próbálja meg esetleg a Summer of Code 2010-et.

Hihetetlen milyen jol csinaljatok, tavaly is ment az 1%, most is megy (tavalyelott azert nem, mert akkor meg nem dolgoztam).

További még-még sikeresebb esztendőket kívánok! FSF 1% naná.

Van itt egy topik. Kicsit monológ jellegű, nem tudom hányan olvassák, de ott ennyit én is tudok tenni értettek.
Amúgy tényleg ez a szervezet tűnik a leghatékonyabbnak a szabad szoftver területén. Tudom ez a vállalt céljuk, de akkor is.
Köszönöm nektek FSF.hu.
--
Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!