SpamAssassin Y2K10 Rule Bug: ellenőrizd, ha az újév túl sok "false positive"-vel indult

Címkék

Apache Foundation SpamAssassin projektje arra figyelmeztet, hogy a népszerű spamszűrője egy olyan szabállyal került kiadásra a 3.2.0-s verziótól kezdve egészen a 3.2.5-ig, amely az új év beköszöntével problémákat - a "false positive"-ek megjelenését vagy azok számának emelkedését - okozhat.

A FH_DATE_PAST_20XX szabály terjesztett verziója az olyan leveleknél triggerelődik, amelyeknek a dátum fejlécében 2009-nél későbbi év (2009-2099) szerepel. Ezért ez a szabály az összes ilyen levélhez - mivel azokat "durván a jövőben" született leveleknek tekinti -, jelentős mennyiségű (3,2 pontot) maximum 3,6 pontot ad hozzá.

Ha valaki rendellenes működést tapasztal, érdemes ránéznie a SpamAssassin-t alkalmazó spamszűrőjére.

A részletek itt, itt és itt.

Hozzászólások

Csak én érzem úgy, hogy ezt a szűrőt nem így kellett volna implementálni?

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Az a bibi, hogy egy adott időpillantban a Földön egyszerre 3(!!!) nap is lehet. Arról van szó, hogy a "napválasztó" vonalon egy szép, hosszú sziget fekszik, amely mindkét irányban 2-2 időzónán is átnyúlik. Ha következetesek akarunk lenni, akkor a sziget közepén áthaladva a "szokásos" egy órás időzóna lépés helyett 23 órát(!!!) kellene állítani. Ez így nagyon nem szerencsés, nem csak azért, mert 23 órát kell tekerni, hanem azért is, mert így a sziget egyik felében a nap 23 órájában még a dátum sem egyezik a sziget másik felén érvényes dátummal. Emiatt az a döntés született, hogy a 23 óra helyett itt is csak egy órát fognak tekerni és a dátumot is megtartják - így viszont itt létezik a GMT+12, GMT+13 idő is. A GMT-11 magasságában feladott levél a GMT+13 célhelyen több mint egy napos diferenciát jelent...
Mindezek fényében a +1 nap szerintem túl szűk, én is inkább a +5 nap-ot használnám.

A hozzászólás elejére vonatkozóan pedig, hogy egyszerre három nap is lehet a Földön, gondoljuk végig a következő esetet: épp új nap virrad fel, így a napválasztó vonal utáni első időzónában - a példában - már május 4.-ét írnak. A másik 23 időzónában viszont még csak május 3.-a van. Ám a fent említett nagy szigeten a GMT+13 zónában még csak május 2.-át írnak, igaz, csupán egyetlen óráig. De ott és akkor három érvényes dátum is van az adott időpillanatban a Földön.

Szóval szerintem egy ilyen szűkítésnél nem feltétlenül kell 1 nap pontosnak, precíznek lenni.

Igen, mi a GMT+1 ill. GMT+2(nyári időszámítás) értékünkkel eléggé az idózona közepén vagyunk, minket ez nyilván kevéssé érint. De általános megoldásként illik nem csak a helyi sajátosságokat is figyelembe venni.

Én meg hogy örültem, hogy olyan levelek is megkapták a >9.500-öt, amik eddig nem. :)