Kipróbáltam: Lenovo S12 (Ion)

 ( kovi | 2009. december 23., szerda - 9:18 )

Megérkezett az új netbookom. Csináltam pár mérést és képet, hátha érdekel valakit az első, hazai forgalomban kapható NVIDIA chipkészletes, hordozható masina: 2G RAM, 250G HDD, Atom 270 és a lapka: nagyjából ennyi a lelke a Lenovo új S12-es Ideapad-jának.

A netbook első ránézésre elég jól össze van rakva, nyoma nincs illesztési hibának vagy elnagyolt munkának. Méretét szemléltető kép itt, mellette egy V3 és egy bluetooth egér. Anyaga közepesen erősnek tűnik: keresve sem találni horpasztható / deformálható / recsegő felületet a nagyobb részeken sem. Az akkumulátor "kissé" molett, viszont a gépre szerelve pont beleillik a képbe.

Windows 7 matrica, NVIDIA Ion matrica, és egy megfelelően _igénytelen_ Dolby matrica virít a gép belső felületén - utóbbira vonatkoztatva ennyi erővel a J&W gépeken lévő Ubuntu Certified logó ugyancsak rá lehetne téve, az legalább néz ki valahogy. A TFT idom hátsó oldalán, tehát a gép külső elemén mindenféle szürkés idétlen pöttyök vannak fújva a fényes fekete felületre: részemről nem túl gusztusos, de biztos lesz akinek bejön (erős fénnyel készített szemléltető kép itt). A Lenovo-nál végtére még figyelmesek is voltak, nem felejtettek el olyan apróságokat sem, mint az SD-kártyaolvasó vakdugója: ezen a ponton legalább nem lesznek porosak a réz érintkezők egy év múlva sem.

A kicsi Ideapad-ok eddigi "extráját" elvéve, a 3/4-es Express Card nyílás helyett HDMI port figyel. A kijelző széles, 12" képátlójú - és (sajnos) fényes. Méretéből adódóan ezt a gépet már nem merném egyértelműen netbook kategóriába tenni (mint annak már párszor hangot adtam itt is, a néhai v.70x Asus EEE gépek 7" képátlója által engedett gépméret lassan és alattomosan hízott meg szűk kétszeresére, 2010-re). A 12" panel natív felbontása 1280x800 képpont (valós pixelméretű képernyőkép itt, adatokkal), ilyen méretben ez az olvashatóság / használhatóság kategóriájába még éppen beleesik.

A masina méretéből adódó pluszként a billentyűk mérete közelít a normál billentyűzetéhez, ergo nem kell finomkodni a gyorsabb gépelésnél sem. A számítógéphez adott adapter 40W-os, méretében kisebbnek tűnik, mint pl. más netbookok adaptere. Ez a teljesen lemerült akkumulátort (a gép kikapcsolt állapotában) ~3 óra alatt veri tele. A feltöltött akkumulátor bekapcsolt WiFi-vel, aktív bluetooth-tal, full fényerőn és pihenő nélkül bő 3 óráig megtartja az Ideapadot. Amennyiben a használó okosan gazdálkodik az energiatakarékos módokkal, akkor ez 4 óra fölé vihető.

A gép BIOS-a (hűen a többi net/notebookhoz) finoman szólva hiányos, kb. összesen 2 rendszerparaméter állítható benne (ahci/ide illetve WiFi be/ki) a rendszerórán és boot sorrenden kívül. Az előtelepített 32 bites Windows 7 gyakorlatilag 3 perc alatt életre hívható: a Microsoft rendszere meglepően jól megy rajta, össze nem mérhető a GMA-s netbookokon nyújtott teljesítményével (bocs, tudom ez övön aluli volt). A gépen lévő Windows 7 gyárilag roskad a programoktól, némelyik hasznos (McAfee, VeriFace stb), némelyik részemről kb. teljesen felesleges vagy éppen alternatívái miatt nem használandó (Office 2k7 trial, Acrobat Reader stb), így telepítés után kb. 1 óra megy el arra, hogy a gépet nekem megfelelő állapotba hozzam (ennyi idő alatt felmenne akár egy szűz Windows is).

Linuxos használathoz jó hír lehet, hogy az Ubuntu 9.10 csont nélkül visz mindent a gépben (kamera kivételével, azzal nem volt időm foglalkozni), rögtön van WiFi stb. NVIDIA modulokat beüzemelve szépen megy a VGA is, GLX kapocs rendben.

Teszt eredmények Win32

Linuxos használat

Szóval, a rám gyakorolt hatások:

++ Lenovo gép (ami márka nálam az első háromban ott van), ennek megfelelően jól összerakott. Masszívnak tűnik összességében, kinyitva semmi túlzott giccs és felesleges csilicsáré nem köszön vissza. Az NVIDIA ION teszi a dolgát, GMA-nál kb. 5-10 faktorral nagyobb teljesítményt lehet kipréselni a gépből, itt már maga a CPU jelenti a féket. Akkumulátora effektíve hosszú üzemidőt enged. Billentyűi nagyok, jól láthatóak és érezhetőek. A HDMI nagyon jó húzás. Webkamera 1.3 megapixeles, ami jónak mondható. A masina kb. full Ubuntu kompatibilis már alapból, a Win 7 is szépen szalad rajta, ha nem tudnád, hogy Atom hajtja, meg nem mondanád. Doom 3-at is rá lehet ereszteni finoman. 250G HDD-je elég gyors, ez a Fujitsu diszk nem nevezhető lomhának. Windows alá elég jó szoftvereket (is) adnak hozzá, a Lenovo-féle VeriFace elég süti (arcodat meglátja, a gép beléptet, vagy épp video üzenetet hagyhatsz vele más később bejelentkező felhasználóknak), kár hogy nem nekem jutott eszembe.

-- Külső pöttyös-foltos festése kritikán aluli, nálam nagyon nem jön be - átmatricázásra vár. 12" méretben már nem érdemes netbook-ról beszélni én azt mondom, mivel ebben a méretben már komoly subnotebook-ok is vannak forgalomban, HD ide vagy oda. Ebben a méretben már hiányzik az express card foglalat is. Az apró identitászavart, én végig érzem (más márkáknál ugyanez megfigyelhető): egy netbookhoz képest a gép nagy. Egy notebookhoz / subnotebook-hoz képest pedig nem túl erős és gyengébben felszerelt. A fényes kijelzőtől pedig a tőlem megszokottak szerint kiver a víz.

Összességében nem bántam meg a cucc beszerzését. Amit ki lehet hozni egy Atom 270-ből, azt az Ion kihozza. Ha a CPU két-három faktorral erősebb lehetne, úgy lenne telitalálat ahogy van. Emiatt csodálkoznék rajta, ha az Ion lehorgonyozna a jelenleg forgalomban lévő ULV CPU-k támogatásánál. A Lenovo pedig hozta, ami elvárható tőle, a gép minősége elég jó, 2 évig garanciális.

A némelyik képen lévő pecsétért bocsánat, nem a HUP miatt van.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jokis masina. Subscribe. :]

Hogy fut rajta az ut2k4, ill. jol latom, hogy a vindoze7 2 magot talalt az atomban?

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

igen, mert 2 magos :)

Tudtommal a 270-es nem ket magos (az a 330), hanem hyper-threadinges.

jaja, a 330-as 4 magot mutat

ut2k4 eredménnyel még ma megpróbálok visszajelezni.

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

http://kovi.uw.hu/keepek/ion_2k4.jpg

a benchmark a win32-es 2k4 demóból hiányzik, timedemo szintén.
figyeld a képen a jobb felső sarkot. összetett pályán 24fps, 1024x768x32bit/D3D, minden normálban, egyébként az effektek bekapcsolva. gma-n cuzámme nem is nagyon indulna.

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

teljesen jo

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

-1

Az Unreal 2004 még egy Nvidia TNT2 videókártyán is elindulna, ugyanaz a grafikus motorja, mint az Unreal 2003-nak. A megjelenésekor a rendszerigénynél a T&L-es Nvidia vagy ATI kártya (Geforce 256 és Radeon 7000 vagy jobb) csak ajánlottként volt feltüntetve.

Intel 855GM-en is elindul, de csak Intel GMA 950-en játszható.
Intel GMA 4500-al az Unreal 3 is megy, ami a jelek szerint az Ion-ról nem mondható el.

Lehet, hogy túlzott elvárás, de én azt várnám egy ilyen Nvidia megoldástól, hogy legalább az Unreal 3 motorral készített játékok, meg esetleg a Crysis menjen közepes beállításokkal 2010-ben. Az, hogy egy 7 éves játék megy 20 fps-el nem vet rá jó fényt.

atom... aminek ereje passmark. ezért írtam, hogyha cpu 3x ennyi lenne, akkor lenne igazán telitalálat.

ui tnt2-vel ut2004-et nyomni (ilyen atom cpu-val alatta) max ~5fps-el lehetne 1024-ben. + ha egy notin menne a crysis közepesben az már tényleg nem netbook lenne, minimum ez kellene hozzá. a vga éppen alulról súrolná a határt ebben az esetben. crysis gép életszerűen itt.

rotfl, na kb ennyi a gma950, agp 6200 fele. de nem lep meg, volt nem egy gma950-es gépem is. nekem gondjaim voltak ut2k3/4 alatt (villogás, textúrák összenőve, szürke kép 2 "esc/settings" után) stb :S

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

GMA 950 is hardveres T&L nélküli 3D gyorsító, ahhoz képest szerintem elég jó eredményt hoz az elavult Ati Xpress 200-al vagy az Nvidia Ion-al szemben.

Nem szívesen mondom, de a dedikált videókártyák közül az irodai Geforce FX 5200 is elmossa az Nvidia Ion-t, 1024x768-as felbontáson még 4x anizotropikus szűréssel is kétszer ilyen gyors ha az Unreal 2004 teszteket nézzük.

semmi gond, hát nem egyezik a véleményünk. de mondjuk egy fx5200 önmaga többet eszik mint egy full 40w-os rendszer, és messze nem dx10. étvágyában többszöröse, tudásában töredéke, teljesítményben _szintén_. ami miatt többnek gondolhatod az összesen talán annyi, hogy nem tudod mit hozna egy 5wattos atom cpu-val...

egyébként nem tudom miért gondolod gyengének, mint itt olvastad (http://hup.hu/node/80385), helyenként még egy izmos ql64 alap is kevesebb ennél, ha pl hd3200 van mellette... szóval jó ez az ion nagyon.

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

Nem tudom, szerintem egy kicsit visszás, hogy megveszi a netbookot sok pénzért az ember, közben a grafikus teljesítménye alulról súrolja a 8 éves videókártyákét.

Rendben, van videógyorsítás, Direct2D, CUDA, az energiafogyasztása kimutathatatlan és kisebb, mint a mutatóujjam és így tovább, de a 3D gyorsítás az kiábrándító.

Én sem. Egy 1.9 kg-os, 12"-os subnotebook-ban dedikált kártya van, Core 2 Dou-val.
Ez felmossa a padlót bármelyik netbook-al.
4 óra akku idő pedig az emberek túlnyomó többségének bőven elég.

kb ezt írtam a cikk végére. ott van elbaszva a dolog, hogy a netbook kategória egyre kevésbé netbook, ha a méreteit nézed. egyre többen fogják összevetni a nagyobb gépekkel, és ezért a gyártók lesznek a hibásak.

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

Persze, csak fizesd ki :)
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

lol ne hülyéskedj már, nem a 8 éves videókártyákét súrolja: 8 éves videókártya ennek kb egyötöde teljesítményre. maga a gép egészében kicsi teljesítményű, nem pedig a videó. 8 éves gyorsító mellé tennél egy ilyen atomot, aztán meglátnád milyen mutánsot kapnál. ez a 9400 ott van a szeren, hogy mondjam már ennél is érthetőbben? leírtam, háromszor ekkora cpu kellene mellé, másképpen nem tudom mondani tényleg.

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

"tudásában töredéke"
Ha a GMA 950 DX10-es lenne, érdemben akkor sem tudnád kihasználni.

Ha jól emlékszem a Radeon 7000-ben le volt tiltva a T&L, a Radeon 7500-ban nem volt.

A gep burkolata mintha kicsit ujjlenyomat-erzekeny lenne.

"Külső pöttyös-foltos festése kritikán aluli, nálam nagyon nem jön be" - engem valami snowboard-os kabat mintajara emlekeztet, amugy tenyleg eleg igenytelen.;-)

Kerdesek:

Van-e rajta alul szellozes?
Mennyire melegszik a felszine?

szia

-igen, ujjlenyomat meglátszik rajta sajnos.
-igen van szellőzés, de
-meglepően nem melegszik. akksiról futva még csak langyosnak sem mondanám

üdv, kzs

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

Nekem S9e van XP Home+UNR 9.10, nem rossz kis gépek ezek a Lenovo-k.

---
Mézi 4Ever!

Külső pöttyös-foltos festése kritikán aluli, nálam nagyon nem jön be

Nekem úgy tűnik, mintha karbon-szálas lenne és azért néz ki így. Pl. itt is azt írják: http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=193221

Nekem tetszik, már hozzászoktam, hogy a biciklin is így néz ki egyre több minden. Egyetlen hibája (alumíniumhoz képest), hogy törik, de persze még mindig sokkal jobb mint az átlag műanyag ház.

Szóval egyáltalán nem igénytelen, inkább hi-tech, F1-es kocsik borítása is ilyen anyagokból készül... meg még sok minden más.

Mint a biciklin is, itt is csak szemfényvesztés a carbon look. Sima műanyag lesz az, mert óccó :).

Az alumínium is inkább törik mint deformálódik, de jobb mint a szénszál.

Mint a biciklin is, itt is csak szemfényvesztés a carbon look.

Heh? Kezd ez offtopic lenni kicsit, de hidd el nem szemfényvesztés. Ha tekersz 100-150 km-t 40 km/h-val egy karbon keréken, aztán ugyanezt megcsinálod egy alumíniummal, akkor észre fogod venni a különbséget.

Ezt esetleg kicsit bővebben lehetne (carbon vs. alu)?

Nekem alukerekeim van már vagy 5 éve (igaz, nem hibátlanok, s télen sem kezdenek rozsdásodni), de nem kerültek csillagászati összegbe sem! :-)
Persze én csak munkába járok (ügyeket intézni) napi/heti/havi/éves szinten ezzel a járgánnyal - síkvidéken!

Már mit bővebben? Karbonból az ugyanolyan merevségű számítógépház, bicikliváz, kerék, hajtókar, F1 karosszéria, etc. könnyebb, mint alumíniumból. Másik nagy előnye, hogy jól tervezhető, a különféle rétegek egymásra dolgozásával lehet olyan vázat készíteni, ami bizonyos pontokon merev, máshol kevésbé. Vagy egyik irányban merevebb, mint a másik.

Cserébe törik és nem lehet javítani. Meg jó drága, mert a tervezése és gyártása nem triviális.

De tényleg nem munkába járós biciklire való a karbon. Egy laptop házának viszont lehet jó választás.

kár, hogy nem jobb atommal hozták ki (mondjuk a kétmagos szuper lenne). bár most még jó laptopom van, de a vétel úgy már egész jó lenne, az biztos. és a billentyűzete egész kellemesnek tűnt (legalábbis gondolom azonos a billentyű rajta, mint a nem ion-os variáción...)

--
xterm

http://hup.hu/node/80275

330-as atommal itt, dual channel memóriával. + ~~15%. ez viszont asztali gép. (a különbséget nem az oprendszerek közötti diffi okozza)

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

köszi, ha lesz egy kis időm, meglesem.

--
xterm

Költői kérdés: nem tud valaki olyan tervekről, hogy nagyobb laptopokon (ahol normális proci van) a GMA-szutykot nvidia ION-nal helyettesítsék?

Remelem igy lesz, es SLi-vel. Az hianyzik egy notiba, legyen minel erosebb vga, az aksi kit erdekel?

Van úgynevezett "gamer" laptop kategória, úgy 300k körül indul az ára, abban teljesen "normális" játékra is alkalmas videokártya van.Pl az MSI GX620 és a GX720 a nagyobb változatot ma vittem ki karácsonyi ajándéknak. Ha játszik vele a tulaj, és játszik (wow) akkor aksiról 37 percet bír.
Szerintem a "hordozható" gépeknek nem a "videó alrendszer"-re kellene gyúrni hanem mondjuk az egy feltöltés 15 óra üzemidőre.

Nem, nem arra gondolok. Pont azért lenne jó az ION, mert kevés áramot eszik, mégis normális grafikai teljesítménye van.

Viszont az itt bemutatott kis gép már tökéletesen alkalmas akár egy "NO GAMER" beállítottságú felhasználó igényeinek kielégítésére. Persze ha az adott felhasználó figyelembe veszi és megérti-felfogja a kategória határait.

Erős proci és sok RAM munkához kell, ION meg azért lenne jó, mert akkor néhanapján játszani is tudnék aránylag rendesen :)

A játékhoz erős proci rengeteg ram és brutális videókártya kell, ehhez sajnos a mai akkumulátorok a méretbeli korlátozások miatt nem alkalmasak.

Van aki beéri ám fél évesnél régebbi játékkal, max-nál gyengébb grafikával is.

Akkor, ha játszani akar, akkor bedugja a konnektorba.

Szét kellene választani hogy mi mire való, ha arra kell egy kép hogy tudjak "netezni" és legyen benne wifi, bluethoot, kártyaolvasó, akkor ez gép szinte már sok, persze ebben a kategóriában akár lehetne GPS is. De ! Ezek a gépek kimondottan igazi "kiszolgáló" ha tudom mire akarom használni, nálam van a max 1kg-s gépen amivel eltudom érni a netet, tudom merre járok és benne vannak az adataim, és ha feltöltöttem akkor talán 1 napig "velem lesz"
A másik kategória az hogy legyen mobil de persze azért ha akarok, tudjak 3D-ben mészárolni is, na ez a kettő soha sem lesz egyben.

Nekem kell egy olyan gép, amivel:
- tudok dolgozni (Apache+PHP+valami adatbázis, ehhez erős proci + sok RAM, hogy gyorsan renderelje az oldalakat, netbeans, firefox, chromium se kerüljön swap-re)
- tudok netezni, tanulni (amibe az OpenGL is beletartozik)
- gyors, reszponzív rendszer legyen (2 mag minimum)
- néhanapján tudjak 1-2 régebbi vagy kisebb gépigényű játékkal játszani
- ha véletlen utazok, akkor se hagyjon cserben az akksi

Ehhez most egy Intel SP proci + ION párosítás állna a legközelebb.

Én is valami ilyesmire használok Lenovo T400-at, bár nem igazán szoktam játszani, de ami eddig nekem kellett, azt elvitte. Mondhatom, maximálisan meg vagyok vele elégedve minden téren. (A kis méretet nem említetted kritériumként.)

Nekem R500 van, az is hasonló kategória, de csak GMA kártya van benne, így pl a neverwinter 2 sokszor beszaggatott :(

A T{4,5}00 azért nem jó, mert ATi kártya van benne, az pedig problémás Linux alatt. Ha nVidia lenne benne, akkor még gyűjtöttem volna egy kicsit és azt veszek.

Azt ugye tudod hogy, amelyik T szerias gepbe ATi kartya van, abba van egy GMA4500 is? Biosban is lehet valtogatni, illetve windows alatt on the fly is.

Tudom, de jó lenne, ha Linux alatt is menne az erősebb kártya (ha X restart nélkül lehetne váltogatni, az maga lenne a kánaán, ezt csak a Vista/7 tudja, még az OSX sem kezeli ezt a szituációt).

X restarttal hogyan lehet? Én azt hittem, hogy újra kell indítani a gépet, hogy átállítsam a BIOS-ban a VGA-t.

Hát, ahogy nézem odáig eljutottak, hogy mindkét kártya megy, és az egyiket használja az X, de az még nem sikerült, hogy az egyiket lekapcsolják (Gentoo wiki szerint). :(

Talán a 2.6.33-ra lesz valami, link itt.

Neked nem lötyög az akku a gépben? És megfelelően működik Windows 7 alatt touchpad görgető funkciója?

akku igen lötyög picit mint a notebook-ok felénél, de nem gond ezt meg szoktam oldani 10mp alatt. tapipad le van tiltva és a synaptic driver eltávolítva minden gépemben, bluetooth egérrel megyek - de majd megnézem.

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

Kíváncsiságból: mennyi volt ez a csoda?
Esetleg máshol mennyiért lehet hozzájutni (+/-)?

én tűzközelben vagyok, emiatt nem mérvadó én mennyiért szereztem.
hazai árait így tudom mondani (reklámot nem akarok generálni): "google", és a kulcs: "59-028788". általában bruttó 130.

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

Eressz már rá egy full HD videót és VDPAU-s videólejátszót, hogy tényleg használja-e rendesen a VGA-t és nem a CPU-t terheli eg 80-90%-al.

Köszi

semmi akadálya, majd megnézem, megpróbálok ünnepek alatt jelentkezni. most sajna utazósra fogjuk és elhagyjuk a méhkassá változott Debrecent.

szerk: http://en.wikipedia.org/wiki/VDPAU#Table_of_NVIDIA_GPUs
...tudnia kell

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

signup

" Lenovo-féle VeriFace elég süti (arcodat meglátja, a gép beléptet"

erre kivancsi lennek, hogy fenykeppel eljatszva is beenged-e?
___
info

Nem vagyok biztos benne, hogy ez az első ION-os hazai forgalmú gép. Több, mint egy hete kezemben van az Asus Eee Pc 1201N, ami szintén ION-os, 12-én jelent meg nénány hazai boltban. Paraméterben hasonló, mint ez, a felbontása kicsit más (1366x768, vagyis laposabb), és a webkamera jóval kisebb, csak 0,3 MP felbontás.

Viszont nekem nem volt olyan egyszerű életre kelteni a rendszert, az ACPI-vel sok bajom volt, emiatt a telepítést is trükkös módon kellett megoldanom, illetve ahhoz, hogy jól működjön, újabb kernelt kellett használnom (ehhez a Lucidből szedtem elő a 2.6.32-es linux-src csomagot, és abból csináltam magamnak kernelt.). Továbbá a Wifi kártya supportja még nincs benne a kernelben, szerencsére találtam hozzá forrást.

szia

ez a gép ott van a nagykereskedések kínálatában ~12.09 óta, én legalábbis ezt tapasztaltam. de igazán nem számít, ha pedig az asztali gépeket nézem november legeleje óta ott az acer revo3610 (lehet hogy már korábban is ott volt, csak nem láttam). ion-os asus gépet még nem fogtam a kezemben.

üdv, kzs

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

ezen kivul 330-as atom van benne ami 64 bites (8GB-ig bovitheto) 2 magos HT (4 szal)
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=asus_eee_1201n

további és részletesebb mérések itt

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.