A K Desktop Environment elnevezés nyugdíjba vonult, itt van helyette a KDE több formában

Címkék

A "K Desktop Environment" kifejezés nincs többé. KDE van helyette, az is több különböző brand formában, több jelentéssel.

A projekt szerint a KDE az elmúlt 13 év során megváltozott. Az alkalmazás-keretrendszer felnőtt, éretté és keresztplatformossá vált, alkalmazásai lettek. Az erőteljesen növekvő közösség egyre változatosabb, és kiváló minőségű alkalmazásokat készít. Eközben a KDE jelentése eltolódott, és már nem egyszerűen csak egy desktop környezet jelent, hanem sokkal inkább egy olyan globális közösséget, amely a szabad szoftverek gazdag választékát készít az emberek számára.

Éppen ezért a KDE mostantól nem az emberek által készített szoftvert jelenti, hanem az embereket, akik a szoftvert készítik.

Hogy ezt a változást a projekt megfelelően kommunikálni tudja, úgy döntött, hogy szükséges a KDE brand újrapozicionálása és különböző brand-ek létrehozására a termékekhez, amelyeket "előállítanak".

Mit jelent ez pontosan?

 • A "K Desktop Environment" kifejezés nyugdíjba vonul, helyette szimplán a "KDE" lesz használatban
 • A "KDE" kizárólag két jelentésben használják majd
  • KDE, a közösség, amely szoftvereket készít az emberek számára
  • mint összefogó, ernyő brand a KDE közösség által készített technológiák számára
 • Különböző brand-ek kerülnek bevezetésre azokhoz a szoftverekhez, amelyeket eddig általánosan "KDE"-nek hívtak
  • A KDE munkaterületekre (Workspaces) ezután "KDE Plasma Desktop" és "KDE Plasma Netbook" neveken hivatkoznak majd
  • Az alkalmazások készítéséhez használt technológiák összefoglaló neve KDE Platform lesz
  • A KDE alkalmazások maradnak "KDE Applications" néven
  • A termék, amelyet KDE 4.3 néven kiadtak tulajdonképpen egy összeállítás a KDE szoftverekből (Workspaces, Platform, Applications), ezért a 4.4-es kiadás már "KDE Software Compilation 4.4" néven kerül majd kiadásra

Pontos részletek itt.

Hozzászólások

beszabadult egy marketing guru a kde-be? :P
évek múlva ezt a pillanatot fogják megjelölni, amikor a kde elindult lefelé a lejtőn:)

Valamelyik fejlesztő beiratkozott marketing-kommunikáció szakra és itt bontogatja a szárnyait? :)

Marketing rizsa helyett inkább ráuszíthatnának néhány fejlesztőt a számtalan meglévő bug-ra...

Erre óriási szükség volt, tényleg mióta csak Linuxozom, arra vágytam, hogy kommunikáljuk a KDE-t, meg brand-eket hozzunk létre...
Még 1-el több ok, hogy Icewm-et használjak! :)

> BERUS
Motor: openSUSE Linux 11.2

Izé... pedig olyan jó érzés volt naponta többször kimondani: "K Desktop Environment".

tovabbi hirek remelem nem a "KDE" kategoriaban jelennek meg :D

Mikor fog már valaki elrugaszkodni ettől a régi fájlkezelőtől(dolphin, explorer, stbstb) és elkezdeni legyártani más-más koncepcióra alapulókat... Egyik biztosan beválna, és akkor végre nem a midnight commandert, total commandert, stbstb kéne használni. Nem hiszem el h ezek a jelenlegi fájlkezelők mindenki szerint könnyen és kényelmesen használhatóak... Egyre lassabban használhatóak(hab a tortán h egyre lassabbak is) és egyre több szabad teret pazarolnak el. Pratikusság vs szemcukorka -> 0:1

Vannak explorer típusú fájlkezelők, commander típusúak és parancssor. Mindenki azt használja, amelyik neki a legjobban megfelel. Az explorer-típusút ismerik a legtöbben, úgyhogy az az alapértelmezett. Hol itt a baj? Neked egyik se felel meg? Milyen kéne, hogy legyen egy fájlkezelő, amelyik az explorer és a commander típusúaknál is jobb?

Szerintem itt nem erről volt szó.

A baj szerintem az, hogy egyes UI elemek túl sok helyet foglalnak el, amitől kényelmetlen használni a Dolphint. Próbáld ki: elindítod és az ablak felét kitölti a sok vezérlő elem, nem egészen középen pedig ott vannak egy fehér téglalapban a fájlok.

Szeretném összehúzni az Information sávot, de mivel túl nagy az ikon, nem tudom eléggé. Bezárni nem kellene, mert látni akarom az utolsó módosítás idejét.

A "desktop folders" plazmoid könyvtárkezelése használhatatlan. Ráhúzom az egeret egy könyvtárra, majd egy kis ablakban előjön a tartalma, ami eltakarja az összes többi ikont az asztalról. Navigálni nem lehet benne, mert mire megtalálom egérgörgővel, amit kell, már kifutok az ablakból és eltűnik az egész.

Szerintem egyébként nagyon szép alapból is, tehát nekem nem azzal van problémám. Kb 1 évig fluxbox-t használtam. Én azon mérem egy desktop hatékonyságát, hogy mennyit foglalkozok állítgatásokkal és keresgéléssel effektív munka helyett. Fluxboxon ez elég rossz arány volt, a KDE pedig messze a leghatékonyabb DE linuxra, csak hát vannak ezek az apró idegesítő dolgai.

"Szeretném összehúzni az Information sávot, de mivel túl nagy az ikon, nem tudom eléggé."

Helyi menüből kapcsold ki az előnézetet, akkor jobban össze lehet húzni. Persze még így is sok helyet foglal, használható helyette a tooltip, vagy (amit szerintem a leginkább érdemes használni, ha fontos a fájlok ideje/mérete) a részletes nézet.

Ennek megfelelően nálam információs sáv nincs (már csak azért se, mert Konqueror-t használok fájlkezelésre, már amikor nem parancssort); a könyvtárfa panel valószínűleg sok embernek hasznos, akinek meg nem, az bezárhatja. (Nálam az sincs.)

"Navigálni nem lehet benne, mert mire megtalálom egérgörgővel, amit kell, már kifutok az ablakból és eltűnik az egész."

Hm, én ezt nem tapasztaltam. Ha a felugró ablakban maradok az egérrel, amíg görgetek, nem tűnik el. De amúgy tényleg kikapcsolható kéne, hogy legyen.

Vannak explorer típusú fájlkezelők, commander típusúak
És a konqueror pl mind a kétfélét tudja. Csak: 1. ne akarnák mindenáron a dolphinra áttolni a fájlkezelést és a konquerorból ezt a funkciót leépíteni. 2. javítanák a konqueror némelyik idegesítő bugját.
---
Internet Memetikai Tanszék

nem érdekel.
No rainbow, no sugar

A KDE projekt vérszemet kapott a Google OS-től...
lehet, hogy gyorsan maga alá ránt egy kernelt,
(vagy akár többfélét is)
és kinyitja az ejtőernyőt...
Nekem tetszik ez a húzás,
egyértelmű üzenetnek tűnik a tőkeerős fejlesztők/gyártók felé.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Ostoba ötlet. Már megint egy pótcselekvés. Mint amikor az autószerelő nem tudja hogy is kéne kinyitni a motorháztetőt és inkább nekiáll a karosszériát pucolgatni papírzsebkendővel.

Teljesen más név kellene, se nem K Destkop Enviroment, se KDE, hanem valami értelmes, valamit jelento megnevezes.

"Hogy ezt a változást a projekt megfelelően kommunikálni tudja, úgy döntött, hogy szükséges a KDE brand újrapozicionálása és különböző brand-ek létrehozására a termékekhez, amelyeket "előállítanak"."

Ez egy bullshit generátorból származik, az tuti.:)

Bármennyire is ostobaság az ilyesmi, de valójában elkerülhetetlen, ha valamilyen project kinövi magát.
Nem tudom a hozzászólók emlékeznek-e még, hogy mi volt a "Mozilla" név eredetileg és mivé vált mára..

Amúgy egyik név sem tetszik nekem, rettenetesek ezek az értelmetlen szavak, buta rövidítések stb. amelyeket márkaneveknek stb. választanak, dehát sajnos ez van..

Ha már szóba került és nem emlékeznek egyesek:
Mind az IE, mind a Netscape(/Mozilla/Firefox) elődje a Mosaic böngésző volt.

Amire utaltam hozzászólásomban az az, hogy egy belső kódnév ("mozilla"), mely csak a useragent string-ben szerepelt eredetileg a Netscape böngészőknél, hogyan vált végtermék-névvé és az alapítvány nevévé amikor megnyitották a Netscape forrását (Mozilla alapítvány, Mozilla böngésző), majd végül mára cégnévvé és márkanévvé.

(Amúgy logikus módon az következne, hogy a "Firefox" (sőt az Iceweasel!) név kerül előtérbe és akár előbb-utóbb cégnév is lehet.)

(+ Az IE csak kompatibilitási okokból használja a "Mozilla 4.0" stringet, mellyel jelzi, hogy elvileg kompatibilis a Netscape 4.0-val - de valóságban nem igazán!).