Beszámoló a 7. OpenOffice.org Konferenciáról

2009-ben az olaszországi Orvieto adott helyet a 7. OpenOffice.org Konferenciának (OOoCon2009). A három napos konferencián mintegy 90 előadás hangzott el kilenc témakörben (ODF, közösség, fejlesztés, QA, funkciók, oktatás, dokumentáció, honosítás, kiterjesztések) és öt szekcióban. Az OpenOffice.org magyar fejlesztői közül három ember (Németh László, Szalai Kálmán és Tímár András) kiutazását az FSF.hu Alapítvány támogatta az útiköltség és a szállásköltség átvállalásával, köszönjük. Kami már sok mindent megírt a blogján a konferenciáról, de további szakmai cikkek is fognak megjelenni az openoffice.hu-n, hogy a hazai OpenOffice.org-közösséget tájékoztassuk az újdonságokról és az érdekesebb előadásokról, amelyekről máshol még nem olvashattak.

A számos hasznos előadás mellett alkalom nyílt, közvetlen eszmecserére a fejlesztőkkel is, főleg az esti bulikon. Megpróbáltunk lobbizni a 38765-ös hiba megoldása érdekében (átváltható angol/magyar függvénynevek a Calcban), talán sikerült.

Németh László 3 villámelőadással készült. Az első a helyesírás-ellenőrző, az elválasztó és a szókincstár új lehetőségeit mutatta be. A második a Numbertext kiterjesztést, míg a harmadik a Lightproof nyelvtani ellenőrzőt ismertette. Az előadást sajnos az utolsó napra tették egy kis terembe, így nem hallották sokan, de a LightProoffal „konkurens” LanguageTool fejlesztői és az OpenOffice.org i18n szakembere jelen voltak. A tervek szerint az előadások anyagából angol nyelvű cikkek fognak készülni, így talán több szótárkészítőhöz, illetve nyelvieszköz-fejlesztőhöz jutnak majd el az információk a fontos újdonságokról.

Magyarországról jelen volt még a Multiráció Kft. csapata – ők a konferencia főtámogatói voltak, és több előadást is tartottak –, valamint Szakál Péter, aki a jövő évi budapesti OOoCon2010 főszervezője. A konferencia záróeseményén ünnepélyesen átadták Szakál Péternek a stafétát jelképező mécsest, és odasúgták neki, hogy nem lesz egyszerű dolga. Jövőre, az OpenOffice.org tíz éves születésnapjára mindenki nagy felhajtást vár. A konferencia után még leültünk Louis Suárez-Pottsszal, az OpenOffice.org Community Developer Managerével egy fél órás beszélgetésre, melyen a magyar helyzetről érdeklődött, és elmondta, hogy olyan konferenciát szeretne jövőre Budapesten, amelyen nem egy cég túlsúlya lesz a meghatározó, hanem a közösségé. Azt hiszem, Szakál Péternek sikerült megnyugtatnia arról, hogy mi is ilyet szeretnénk.

Hazafelé az autóban Németh László még javított egy hibát az OpenOffice.org elválasztási moduljában, ami a 3.2-be még be tud kerülni, így mondhatjuk, hogy tényleg jól kihasználtuk az időt. :)

Hozzászólások

Köszönjük a beszámolót, no meg a munkát amit jó ideje végeztek nekünk, értünk.
Az önzetlenségeteknek sok-sok köszönöm a jutalma itt, és remélem valamilyen formában valahol kézzel foghatóbban is.
Az SZJA 1% nem sok, de én ennyit tudok adni évek óta és erre bíztatok másokat is. Ez a pénz láthatóan jó helyre kerül.
--
http://pc.rulz.hu
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)