"Az F-Spot ártalmasnak tekintett"

 ( trey | 2009. október 31., szombat - 9:11 )

Daniel Bartholomew egy blogbejegyzése szerint a C#-ban írt, számos Linux disztribúcióban jelen levő F-Spot képkezelő program károsnak tekinthető, mert önkényesen megváltoztatja képek EXIF adatait.

"Nagy esély van arra, hogy minden fotónak, amelyet importáltál az F-Spot alá megváltozott az EXIF dátum címkéje az engedélyed és anélkül, hogy az F-Spot értesített volna róla, hogy ilyet tett."

Bartholomew szerint a buggal kapcsolatos bejelentések több mint 2 évre nyúlnak vissza. További probléma szerinte, hogy a bugtracker-ben a hiba súlyossági besorolása "normal", a státusza pedig "unconfirmed".

Bartholomew - aki egyébként korábban egy F-Spot-ot ajánló cikket is írt - egy éles hangú nyílt levelet fogalmazott meg az F-Spot fejlesztőinek, amelyben kifejtette, hogy az adatsérülés nem elfogadható és, hogy mielőbb javítsák a problémát.

A blogbejegyzés itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A cimet kicsit lehetne javitani mert ugy hangzik mintha az F-Spot fejlesztoje mondana azt hogy ... jahm.

ps.: A gthumb-ot meg fejlesztik? Az EOG nagyon buta es jo lenne valami gwenview kaliberu nezegeto, de gthumb meg mar ideje 2.10.

GTHUMB 2.10.11-Released on February 24, 2009
GTHUMB 2.10.10-Released on September 22, 2008

Nem kapkodják el, az biztos. Mondjuk nálam hiba nélkül működik. Lehet nem akarnak belőle photoshopot fejleszteni. :)

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Nekem csak kepNEZEGETO kell. Gwenview is csak kepnezegeto, de azok kozul nagyon is jo. Jo. Altalaban minden KDE alkalmazasnak van egyfajta minosege ami ala nem adnak. (Meg ha bugokkal is jar. :))

EOG :P
Mutatja a kepet, mi kellhet meg egy kepnezegetotol?

feh, gpicview.

De pl. nekem a gorgos kepvaltas (allithato hogy kepvaltas vagy zoom), mappa bongeszes (bal oldalt csak ranomyok a masik mappara pl), stb. Egyszeruen..tudja azt amit egy kepnezegetonek tudnia kene.

GQview? Én régóta használom, jó kis program. Azért szeretem, amiért szerettem anno az ACDSee-t is. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Mert leállt a fejlesztése? :)

GO TO Statement Considered Harmful!

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

WinXP képnézegetője is tudja ezt a "funkciót", amellett, hogy ha módosítod a képet (pl. elforgatod), kérdés nélkül menti.

Na basszus meg is szívtam vele amikor apámnál mutogattam képeket. Átbaszkurálta a képnézegetője a memóriakártyán a fotót, azóta a fényképezőgépről meg se lehet nézni. Mondtam neki, tudsz olyat, hogy elforgatja a kép nézetét, de nem nyúl magához a képhez? Erre nézegeti a menüket, aztán vigyorogva: itt, ez! klikk és elforgat... mondom mégegyszer: apu, olyat kértem, ami csak a nézetet forgatja el... jaaaaaaaaa bocs ő csak ezt tudja.

És pedig asszem ez nem is a builtin nézegető volt, hanem Irfanview talán? Mondjon már valaki egy értelmes free képnézegetőt Windowsra amiben ilyen alapfunkciók azért megvannak.

Tudomásom szerint Irfanview nem ment, csak a megjelenítésen forgat.
Régen próbáltam már, javítsatok, ha nem így lenne...

Alapból csak a megjelenített képet forgatja, de a menüjében van "JPG lossless rotation" opció ami el is menti. De ugyanott vissza is forgatható - ahányszor csak tetszik - minőségromlás nélkül, ez a jó a lossless algoritmusban.

XnView.

:)

Picasa Photo Viewer

Én a g-spotot sokkal jobban szeretem nyomkodni az F-Spotnál. :)

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

No igen, ezt a mókát minden fórumon elsütik, amikor csak az f-spotról van szó. Biztos gondoltak erre a névválasztásnál is.

Egyébként meg még mindig utálom az efszpotot, pedig többször adtam már neki esélyt, hátha bejön. De nem a használható fotókezelő alkalmazás irányába fejlődik sajnos.

Én a digiKam-ot szeretem nagyon. Az átírás után egy kicsit elromlott, de most már megint a régi fényében tündököl. Főként emiatt kell az ubuntumra KDE libeket rakni.

Én pedig szeretem a Windows kép- és faxmegjelenítőt, bár az utóbbi időben viszket az orrom tőle. Kb. ennyire kapcsolódtál a témához... :)
---
;-(

Bármilyen hihetetlen az F-spot-nak a Digikam az egyik alternatívája. Ha valaki ártalmasnak véli az F-spotot, akkor használhatja a Digikamot, nekem nagyon bevált. Így, kicsit megsegítve az értelmezést, találsz némi kapcsolatot a témához?