Debian-ra vált az Eeebuntu

 ( trey | 2009. október 22., csütörtök - 6:17 )

Az Eeebuntu egy népszerű Ubuntu-alapú disztribúció "Eee" netbookok számára. Vagyis már csak a kijelentés második része igaz, mert a projekt bejelentette, hogy az Eeebuntu 4.0 már Debian unstable alapokra fog építkezni.

A bejelentésben az okok közt az olvasható, nem az Ubuntu-t próbálják cinkelni, hanem egy fejlesztéssel kapcsolatos stratégiai döntés született. Az Ubuntu-ról bebizonyosodott, hogy kiadásról kiadásra egyre nehezebb átszabni, alakítani. A vezető fejlesztő úgy okoskodott, hogy ha a Debian unstable elég jó az Ubuntu-nak, akkor elég jónak kell lennie az Eeebuntu projekt számára is.

A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

És az Eeeiannal megszületik a világ egyik legkevesebb mássalhangzót tartalmazó nevű disztribúciója!

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

DebEee

--
trey @ gépház

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

DebEee-e? Vagy nem-e? :)

GNU/DebEeeLinux?

----------------
Lvl86 Troll

Egy L lemaradt a végéről!?

DebEeL kimondva Debil :-)

A Debiant kevésbé kedvelők között járja ez a megjegyzés, miszerint ebből a következő két ág létezik, az Unstable és az Obsolete. Nyilván az első a nyerő, mert az utóbbi ág pár évtizeddel le van még maradva :)))

Továbbá illene nevet is váltani, pl. Deeebianra, mert az Uuubuntu innentől kezdve nem ér (olyan érzésem van, mintha a dadogósoknak kedveznének ezekkel a nevekkel). :)

No megyek és iszok még egy kávét, reggel van, de korán.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

esetleg még Eee"bian" és akkor a szintaktika is megmarad :)

Ők valószínű nem ismerik a testing ágat, ami pont az ideális kompromisszum a stabilitás és frissesség között (számomra).

+1

Volt egy köröm az ArchLinux-al. Nagyon jó, friss, de az 5.3-as php elég lórugás volt a múlt héten ;-)
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

nem veletlenul nyomatjak, nehogy ugy jarjanak, mint a 4-es verzioval, hogy mindenki azt hasznalja ezer evig, mert lusta atterni :D

Igen, DSMD -nek is szoktuk hivni: Debian Software Museum Distribution :D

Talaltam mar rajt 3-4-5 eves szoftvert, ami kozbe folyamatosan frissult :)

Es igazan vicces, ahogy kuzdenek az ujabb "stable" kiadasaert.... :D

Én használtam a disztrót, de ez után nem fogom. Egyszerűen azért, mert szeretem, ha azonos verziójú csomagok vannak fent az asztali gépen és az EEE-n (pl. szinkronizáló programként unisont használok). Azt hittem, hogy félévente átnézik azt a pár scriptet és kész (az array kernelben már minden benne van, a legtöbb módosítás a gui-n csicsa, gyorsbillentyűk, stb.).

Nem ebbe szállnak bele, mivel – számomra érthető módon – antipatikus számukra a Debian által képviselt szigorú FLOSS-only policy, amivel szemben ők a free as free beer elvet szeretnék követni.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Eeean?

nem is tudom, hol olvastam, lehet, hogy itt, hogy a divian lenne a debianra a helyes név már egy ideje:)

exian

nekem a divorced szó jutott eszembe...

Gondoltam. Hát, kinek mikor mi jut eszébe, ugye. :)

Megvallom, én az ubuntuban látom a linux jövőjét.
Pontosabban az ubuntu/opensuse/redhat az a három disztró, amelyik súlyosan alkalmas arra, hogy a linuxnak nagyobb felhasználói tábora legyen.
Az opensuse európában, a redhat az USA-ban tudott inkább hódítani a céges gépeken, az ubuntu fő ereje a home közösség.

Én úgy gondolom, hogy más disztrókba energiát feccölni inkább az újító szándékúaknak, kísérletezgető egyéneknek való, ami ha beválik átkerül a fenti három disztró valamelyikébe, és tolja a linux szekerét előre.

Megvallom azt is, hogy nem hiszek a debain dekstop térhódításában, ha eeepc-re optimalizált, ha nem.
No de ez csak magánvélemény.... Báááár úgy látom, hogy a disztrók user bázisa eléggé mérvadó abból a szempontból, h. melyik elképzelés képes az átlag felhasználó számára ehető linuxot prezentálni.
Én ezt alapból elhíbázott döntésnek tartom.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Nem tartom elhibázott döntésnek. Az átlagfelhasználó észre se fogja venni, hogy nem Debian, hanem Ubuntu van alatta, meg merem kockáztatni, hogy én sem. Ebből kifolyólag a Debianon alapuló desktop életképes elgondolás (hogy is volt az Ubuntuval? ;)).

Disztribúciók terén már megbocsáss, de szerintem elég szűklátókörű vagy: ezek a terjesztések mind az erős céges háttér által biztosított és működtetett marketingeszközkészletnek köszönhetően akkorák, amekkorák, s technikai szempontból komolyabb innovációt nem látok bennük, ami miatt ne lehetne bármelyik másik felhasználóbarát Linux a helyükön, amelyek szintén alkalmasak arra, hogy nagy felhasználói tábora legyen a Linuxnak, szerintem egyszerűen nem volt megfelelő kommunikációjuk, lobbierejük.
Tekintve, hogy mindezek a nagyok valahonnan elindultak, nem látom be, hogy miért ne lehetnének életképes új kezdeményezések. Arról nem is beszélve, hogy a disztribúciók maguk csak összeválogatják a dolgokat, amiket magukba raknak. Ha akarsz, felraksz egy aptot a Gentoodra, és beállítod az Ubuntu tárolókat, de csak nem vagy perverz.
Ilyen tekintetben az innovációt nem a terjesztésekben, hanem a külön szoftverekben keresném.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Sok pontban nagyon egytértünk.
Pont azt mondom, hogy XY disztróban kitalálnak valamit, kipróbálják, és ha jó, akkor egy másik pl: ubuntu beviszi a mainstream-be, és leteszi pistike asztalára.

Azok a cégek, akik nem keveset invesztáltak egy disztróba és árulják, azok jól megmutatták, hogy a szabad szoftveres rendszerek terjesztésében kb: merre érdemes keresni a középutat.
Értsd: Kell a szabad szoftveres disztró, -amely táplálkozik kisebb disztrókból is akár- és kell mögé egy cég, amelyik nyomja.

Nem biztos, hogy olyan mértékű változást tudnak összehozni egy debian disztróval, hogy valóban észre se vedd, hogy az debian.

Én úgy gondolom, hogy gyengébb minőségre számíthatok a jövőben, ha eeebuntu-val próbálkoznék.
Ez nem jelenti azt, hogy nem fogom megnézni, és kipróbálni.

És igen, valóban szűklátókörű vagyok, mivel számos szempontból a linux nagyon komoly ráncfelvarrásra szorul, a szerény véleményem szerint.

De erről egyszer egy sör mellett beszélgessünk, mert írásban nagyon nehéz lenne üköztetni a témában az érveinket.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

sörözésben bennevagyok (pl. szerintem amúgyis nemsokára lesz release party...:))

A szűklátókörűséget inkább arra értettem, hogy a Linux-ökoszisztémát leredukáltad 3 jelentős szereplőre. Én pl. a Mandrivában is látok potenciált, mert azt mondják felhasználóbarát, vannak rá csomagok, és szintén áll mögötte cég. Ha lenne jó kommunikációjuk, komoly versenytársa lehetne hamar az Ubuntunak is akár. És azt vettem észre, hogy napi használat szintjén minimális a különbség: a legtöbb terjesztés valamelyik nagyobbnak az oldalága, tehát elvileg viszonylag kis problémával használhatóak rajta annak csomagjai, az pedig már oly mindegy, hogy apt-getelünk, rpm-ezünk, emergelünk, esetleg bármi más... Mindegyik igényel némi tanulást, onnantól meg szinte lehet Windows is :D

Az az igazság, Debiant (is) rég telepítettem, de amennyire láttam, nem sokkal komplexebb a telepítése-használata, mint az Ubuntué. Arról nem is beszélve, hogy az ubuntus tutorialok tetemes része minden változtatás nélkül működik rajta. A minősége pedig sztereotípiáim alapján az Ubuntué fölött is lehet.
Szerintem kb. az fog történni, hogy az Ubuntuból átportolják azt a keveset, amire szükség van a felhasználóbarátsághoz, és mindenki boldog lesz :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

tehát elvileg viszonylag kis problémával használhatóak rajta annak csomagjai

libc-t bírod? :)

nyertél – nem mintha komolyabb problémáim lettek volna eddig (na jó, azt is beismerem, ritkán telepítek Debian Woody csomagot Arch Linuxra :))

Én lebeszélnélek a keresztbe telepítésekről. Önmagunk szopatása alapfokon.

tény. Alient sem használok. Viszont emlékeim szerint debian csomagok gond nélkül működtek Ubuntu alatt, és alapvetően arról volt szó.
Más kérdés, hogy ami nincs tárolóban, azt lefordítom magamnak, és utána checkinstall a barátom.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

opensuse-ban nem hiszek. Szerintem SuSE korszakban sikerrel lejáratták a nevet. A levelezőlistájukon is napi 1-2-3 levél van csak. Ennél bármelyik disztro többet tud hazánkban.

Magyar levlistára gondolsz? Az hol mérvadó?

Hát akkor lehet az Eee-mre is Fedora kerül? Valahogy az Ubuntu nemigazán vált be nálam PC-n.

Most mondják hogy debian.

nem látom, hogy ilyet hol mondtak... a cikkben egy disztró alapjáról mondták, hogy debianos lesz, nem a kolléga önhatalmúlag telepített pc-jére.

Hát igen. Valóban érdekes dolgok ezek.

???
Most mondtam, hogy Fedorat rakok rá, nem Ebiant. XD

De mi köze az Ubuntuhoz? Ha az Ubuntu alapú nem vált be, a Debian alapú még beválhat...

mi meg mondjuk, hogy debiant raksz ra, es kesz:) debian or deviant! xoxox: big brother. :D

feeedora :)

Január óta fut EeeBuntu az Eee 901 esemen. Kíváncsian várom a fejleményeket. Eddig teljesen meg voltam elégedve ezzel a disztróval. Ha nem jönne be a Debián alapú Eee disztró, akkor erre a gépre is Fedora megy.
Csaba

stable Lenneee változat nem lesz?
-------------------------------
"Have you tried turning it off and on again?"

De a BSD kernel lesz benne :)
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

szerintem inkább Hurd. :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

vagy GNU/Darwinnal.
DebBook EEEr
-------------------------------
"Have you tried turning it off and on again?"

Szerintem piszok jó Eee-re a Mandriva+XFCE. Gyors, szép, aranyos és-ahogyan Mayer Miksa mondaná-"out of the box". Számomra legalábbis élmény a használata.

hm, hasonlot mar megcsinalt Warren Woodford a Mepisnel. Ill, ott Debian alaprol valtott Ubuntura, majd vissza. Azota ismet jo a Mepis :-)