Beoltatod magad az új influenza elleni védőoltással?

 ( john_silver | 2009. október 15., csütörtök - 12:06 )
Igen
9% (73 szavazat)
Nem
84% (712 szavazat)
Egyéb, leírom a hozzászólásban
0% (4 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
7% (55 szavazat)
Összes szavazat: 844

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kíváncsi vagyok, ki hogy vélekedik a dologról, mivel igen vegyes és egymásnak ellentmondó vélemények jelennek meg a vakcinával kapcsolatban.
Az is érdekelne, hogy aki külföldön él, az beoltatja-e magát az ottani oltóanyaggal.

Nos, ha már informatika akkor számoljunk:
Ha jól tudom 1millió adagot rendelt vagy vett az állam az oltóanyagból. 1000Ft/db áron. Az testvérek között is 1mrdFt.
Szóval jó biznisz. Kérdés kinek? Az eccerű pógár ugye több mint 2000Ft-ért juthatna hozzá.
Viszont ha az állam nyakán marad az oltóanyag akkor megint feleslegesen kidobunk egy csomó pénzt?

4+2 millió. Nem baj az, hogy egy magyar cég keresni is szeretne a befektetésén, főleg, ha van mögötte teljesítmény is. Pusztán jó szándékból nem vág ebbe bele senki. Az baj, hogy ez egy ofsór cég. Adózni gondolom fog valamennyit, de azt már nem tudni, ki kapja a pénzt.

De nem ez az oka, hogy nem oltatjuk be magunkat. És nincs benne semmi összeesküvés-elméltesdi sem, volt infektológus orvos anyám szerint egyszerűen csak felesleges. Kábé így, (cc) by timar.

Nem is az a kérdés beoltatjuk vagy nem oltatjuk. Azt döntse el mindenki maga. Hanem inkább az mennyit bukunk mi adófizetők a bolton.

Már túl vagyok rajta 1,5 hete. Igen csekély az esély a komoly mellékhatásra, míg a H1N1 szövődményei sokkal gyakoribbak és durvábbak lehetnek.

Kb. 3 éve értem a rendszeres oltásra pneumococcus (tüdőgyulladás), influenza A, B, H1N1, mikor melyiknek jön el a szezonja. Hogy miért vagyok megrögzött oltás-párti? Elárulom, hátha tanúlságos.

Nagyjából 4 évvel ezelőtt elkaptam valami vírusos fertőzést. Torokgyulladás, köhögés, nátha-szerű tünetek. Nem érdekelt különösebben, gondoltam ez is olyan, mint a többi. Hát nem.

Kb. 1 hónap alatt durván leromlott az állapotom. Annyira, hogy még az I. emeletre is alig bírtam felmenni gyalog. Fulladtam, szuszogtam (jobban mint a Darth Vader a sisakja alatt), mígnem karácsony másnapján, úgy hajnaltájt mentőt kellett hívni, mert alig kaptam levegőt és majdnem ott helyben kinyúvadtam. A kórházi vizsgálatok során kiderült, hogy csak úgy, egyik hónapról a másikra nagyon súlyos szívbetegség alakult ki nálam. Az említett vírus alattomos módon megtámadta a szívizmomat, aminek a következménye egy nagyon durva szívizom-tágulat lett (ez az, amikor a szív, pontosabban a bal kamra nem képes megfelelően pumpálni az izomtágulat miatt).

Akkor hajszál válaszott el a szívátültetéstől, de mára - hála az orvosoknak (a Budai Irgalmasrendi Kórház nagyszerű csapatának) és a gyógszereknek - elfogadható állapotba kerültem (bár olimpikon sose lesz belőlem).

Az a döbenetes, hogy ez bárki mással megeshet. Egészségesből súlyos beteggé válni egy pillanat műve. Mióta ez történt velem, azóta 1000x jobban figyelek mindenre, főleg ezekre az rohadék vírusokra. Amilyen pici, olyan veszélyes.

Remélem hogy ti kedves HUP-társaim soha se kerültök ilyen helyzetbe. Legyetek nagyon óvatosak.

Jó munkát, jó egészséget!

Üdv,
PutAbout

Szia, hogy vagy bármi mellékhatás vagy ilyesmi.
Nemmel szavaztam, de talán most már kezdem úgy gondolni mégis be kellene oltatnom magam.

Már késő. Nem úgy van hogy 10 nap kb mire hatásos?! Mostmár neked lőttek :)

Úgy is mindegy megváltozott-e a véleményem, mert nem kapok oltóanyagot a gyógyszertárakban.

Hali,

Hollandia, és NEM.

En is itt, es en sem.
De itt (meg) azert nincs jarvany sem. Asszem volt ket vagy harom beteg, osszesen...

De semmiesetre sem.

Van pár egészségügyben dolgozó családtagom, szerintem ők döntenek, de valószínűleg feleslegesnek fogják ítélni.

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkens)
http://holo-media.hu

Sam Hawk_I_ns
> Sol omnibus lucet.

http://www.libri.hu/konyv/winnetou-sam-hawkens.html

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkens)
http://holo-media.hu

http://www.google.hu/search?hl=hu&num=20&newwindow=1&q=%22Sam+Hawkins%22+Winnetou&btnG=Keres%C3%A9s&meta=

Sam Hawkins, ha nem tévedek. (-:: (Lám-lám hová vezet, ha a
címlapon elírják a főszereplő nevét!)

> Sol omnibus lucet.

Jól értem, hogy Winnetou is influenzás lett és Old Shatterhand elment Sam Hawkins dokiért a városba, de elfogták a komancsok, mert kellet nekik az oltóanyag receptje?

Vagy mi van? :-)

Szerk: Ja. bocsi, megvan! :-)

---
Science for fun...

Köszi :)

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkens)
http://holo-media.hu

Még a régi ellenivel se oltattam be magam. A statisztikák szerint meg sokkal nagyobb esélyem van a kormány mögött meghalni mint influenzában. Akkor meg inkább vezetés ellen kellene beoltatnom magam.

Ave, Saabi.

Minden reggel fél deci vegyes szájon át, és nem kell vezetned.... :)

mar ertem, hogy a nagyobb pornoszinesznoket miert furikaztatjak limuzinnal :)

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

A feleségem terhes és nem szeretném hazacipelni a vírust, ezért be fogom oltatni magam. Egyébként nem tenném.

Attól mert beoltatod magad ugyanúgy hazacipeled csak Te nem betegszel meg tőle.

ööö, miért is?

A vírushordozás meg a megbetegedés az két dolog.

Általában igen. Azonban az oltóanyagot azzal is "reklámozzák", hogy remek vírushordozó lehetsz és ha most nem, később előjöhet rajtad, addig a beoltott embereknél sejtszinten akadályozza meg a vírus beépülését. Nem hordozhatod.

Tévedés. Az oltás kizárja a hordozást és a megbetegedést is.
Ha már kiállta az ember a bárányhimlőt, akkor nem tőle kapják el a többiek. Meg szép lenne, ha valakit megharap egy kóbor kutya és veszettség ellen kéne oltani, hogy ő megmaradna, de mindenki megveszne a beoltott embertől... :D

Fekete himlő. Járványos gyermekbénulás. Torokgyík. Tetanusz. Szamárköhögés. Régen ezektől hullottak az emberek. Ma ezen betegségek jó része eltűnt a földről, vagy csak a be nem oltott társadalmakban fordulnak elő.
Az oltások és a penicillin felfedezése óta az orvostudományban nem volt komoly áttörés. Ha lettek volna oltások, a "spanyolnátha"-járványban nem haltak volna meg többen, mint a világháborúban.

Az oltásnak is lehetnek szövődményei, de én inkább vállalnám a kockázatot, hogy 1 millió emberből én leszek az az 1, akinél komoly oltási szövődmény alakul ki, mint hogy legyek az 1 millióból a 300 e beteg között, akiből mondjuk 50 e meghal.

Tessék mérlegelni.
--------------------------------------------
Wesnoth Magyar Fordítás Csapat - Koordinátor
http://wesnoth.fsf.hu/

ok, csak a szamaid kicsit felrevezetoek.
http://bmartinmd.com/2009/08/h1n1-mortality-rate-increases.html
Eszerint 1% alatti a H1N1 halandosag. Nyilvan frissebb adatok kellenenek, de ezt talaltam sebtiben. 15%-ot tuti nem eri el most sem :-D

Azt csak sejtem, hogy a vakcina eseteben a szovodmenyek 1/10^6-nal kicsit gyakoribbak lehetnek, esetleg akkor nem ha az allergias szovodmenyeket nem szamoljuk.

Marpedig ez alapvetoen szamjatek.

ha már lappang, akkor még fertőzöl, szuri ide/oda.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

>>Az oltás kizárja a hordozást
Ez azért nem igaz mert a szuri csak annyit csinál hogy megtanítja az immunrendszeredet hogyan tudja detektálni és legyőzni a vírust.
De ez időbe telik (lappangási idő) amint azt már írták.

A lappangási idő és az immunválasz kialakulásának ideje nem ugyanarra utal. A lappangási idő a tünetek megjelenéséig tart, a válasz kialakulása ha nem találkoztál a vírussal korábban, kb. 2 hét, ha oltott vagy akkor órák max. napok kérdése. Azt hiszem nem mindegy mennyi ideig futkoshat benned és rólad a környezetedbe a vírus.

"Az oltások és a penicillin felfedezése óta az orvostudományban nem volt komoly áttörés."

Na, ez jó nagy hülyeség.

Mert, szerinted mik voltak a nagy áttörések?
Az oltásokkal több halálos kórokozót kiirtottunk a Földről, az antibiotikumokkal pedig a kórságok OKOZÓit tudjuk célba venni.
Kevés az olyan gyógyszer vagy eljárás, mely a betegségek OKAIT szüntetik meg. Szedj vérnyomáscsökkentőt, ezzel kezeljük a tünetet, de a magasvérnyomás-betegségek 90%-ában nem igazán tudjuk, hogy mi a kiváltó ok (jó, vannak tippek, hogy ioncsatorna/genetikai szinten van gond, de ezt meg a gyakorlatban nem lehet befolyásolni; a maradék 10% meg leginkább autoimmun eredetű endokrin betegségekre, hormontermelő daganatokra, vesebetegségekre vezethetők vissza, amelyeket OKI szinten nem tudunk kezelni). És a sort lehetne folytatni a népbetegségnek számító cukorbetegséggel, daganatokkal stb.
Lehet mondani, hogy "na de szívátültetés, humán genom projekt és társai"... A szívátültetés csak egy technika, itt sem a szív megbetegedését kezeljük oki szinten, csak "alkatrészt" cserélünk. A humán genom felderítése valóban jelentős, de a gyakorlatban nagy gyógyítási/betegségmegelőzési következményei és eredményei szerintem nem voltak ezidáig.

Nem mondom, sok kis eredmény van, de ezzel csak a minél tökéletesebb tüneti szintű kezelés valósítható meg. Az egészségügyi költségek részben azért növekednek robbanásszerűen, mert az oltásokhoz vagy az antibiotikumokhoz hasonlóan hatékony, végleges gyógyulást biztosító eredményeket azóta sem tudtunk elérni (ha egyáltalán lehet). Bár ahogy az egyik barátom szokta mondani: "Kis koromban meg voltam győződve, hogy már minden jelentős dolgot feltaláltak. És akkor jött a mikrohullámú sütő..." :)

--------------------------------------------
Wesnoth Magyar Fordítás Csapat - Koordinátor
http://wesnoth.fsf.hu/

Azert akinek az eletet egy szivmutet menti meg, az nem fogja azt mondani, hogy hat ez bazzeg milyen piszlicsare eredmeny.
Jo, persze, igazad van, keves az olyan eredmeny, ami a betegsegek okait szunteti meg, de ettol meg vannak attoresek. Nem kell mindig rengeni a foldnek ahhoz, hogy erezzuk, hogy alattunk van.

Attol meg attores marad az, hogy en 20 ev utan vegre elerhettem azt, hogy kozel normalis emberi eletet tudok elni, holott elotte szinte semmi remenyem nem volt ra, az orvosok kozoltek a szuleimmel, hogy legkesobb 20-21 eves koromra biztos elpatkolok. Oszt lam, megis itt vagyok, mert egy orvos felfedezett egy muteti eljarast, amivel megmentettek az eletemet. Ma mar nem mondanad meg rolam elso ranezesre, hogy van valami bajom (azon felul,hogy a maratonon nem indulhatnek).
Valoban nem szuntettek meg a betegsegem okat, mert akkor meg kellett volna oljenek (szuletesi rendellenessegre nem nagyon van orvossag).

Vajon hol vegzodik a kis hir, es hol kezdodik az attores?
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Csak erre reagálnék, mert szakmába vág:
A humán genom felderítése valóban jelentős, de a gyakorlatban nagy gyógyítási/betegségmegelőzési következményei és eredményei szerintem nem voltak ezidáig.

Részben igazat adok, de azért itt a tűz közelében ülve súgom, hogy sorjáznak már az eredmények, csak még nem tudod megfizetni. (Tegyük hozzá, hogy az első "draft", de komplettnek nevezett teljes humán genom szekvenciát 2002 körül publikálták. Ha ezt úgy vesszük, hogy akkorra fejtették meg a teljes genomot, akkor azért, hogy igazi gyakorlatilag is alkalmazható eredmények csak mostanában kezdenek előjönni nem is olyan rossz speed.)

Szóval pár HGP-re alapozott gyógyítási/megelőzési eredmény: Nézd meg a Knome céget, 99500 dolcsiért megszekvenálják a te genomodat is, kimazsolázzák neked a te saját génjeidet, ahol eltérsz a kanonikus szekvenciától. Ma már ezer és egy mutációról ismert, hogy milyen betegséget okoz, vagy milyen betegségre hajlamosít. Ha van ilyened (pl mert a 8. kromoszómád q24 részében adott mutációt találnak, akkor tudott, hogy az átlagosnál 2x nagyobb a rizikód, hogy 35-79 éves korod között prosztatarákod lesz), akkor onnantól kezdve mondjuk évente szűretheted magadat ezekre, és az első jelre megkezdheted a megfelelő terápiát. Még jóval azelőtt, hogy tüneteid lennének.
Persze, ha nincs hirtelen erre százezer dolcsid, akkor vannak olcsóbb megoldások, nekem legszimpibb a 23 and me ajánlata, ahol 118 betegséggel kapcsolatban vagy félmillió jellegre szűrnek, potom 400 dollárért. A hülyének is megéri nem? (Főleg, ha vannak a családban öröklődő nyavalyák.)

Szóval nem temetném a HGP-t mint a gyógyítás és megelőzés mérföldkövét, szerintem kb tíz-tizenöt év, mire ezek leszivárognak a napi egészségügyi rutinba.

Csaba

Igen be és a "szezonális" vírus ellenivel is.
Évek óta beoltatom magamat és azóta nem is voltam komolyabban beteg, pedig előtte minden évben ágynak estem. Mármint úgy, hogy az asszony nem is feküdt benne. :-{)E
--
http://pc.rulz.hu
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Az is lehet, hogy azóta pont egészségesebben élsz, és azért nem betegedtél meg.
Én amióta szabad akaratom van semmivel nem oltatom be magam. Nem hiszek a gyógyszerekben, és eddig nem is bizonyította be egyik sem, hogy ér valamit. Soha nem voltam még 2-3 napnál tovább beteg, az is még sok évvel ezelőtt volt és az is max láz. De a leg lázasabb akkor voltam amikor napszúrást kaptam :)

A lényeg, hogy nem jelentheted ki, hogy azért nem vagy beteg mióta szúrkáltatod magad, max hihetsz benne. mert akkor én is kijelenthetném, hogy sok foci, bringázás és semmi alkohol, cigi stb... és ez a tuti. Pedig nem. Semmi sem a tuti :)

Esti mese (de igaz): a feleségem beoltatta magát az előző marhaság miatt (marhainf?!), és majdnem két hétig nyomta az ágya pár napra rá. Az orvos aszongya, hát, mert előbb legyengíti a szervezetet. Így működik... Akkor már inkább megbetegszem megint 2-3 napra és kialszom mint eddig.

(Különben is, az oltóanyagban benne van a halált okozó microchip :))

"Nem hiszek a gyógyszerekben"

Az a zsenialis bennuk, hogy ezek anelkul is mukodnek. Jo, mi?

"és eddig nem is bizonyította be egyik sem, hogy ér valamit"

Ime, budacsik, az onmagaban barmire reprezentativ minta.

"Esti mese (de igaz): a feleségem beoltatta magát az előző marhaság miatt (marhainf?!), és majdnem két hétig nyomta az ágya pár napra rá."

Ja, ra kellett volna irni a dobozara: "az influenza elleni vedooltas nem ved bakterialis fertozes, terrortamadas, es meteorbecsapodas ellen".

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

"Az a zsenialis bennuk, hogy ezek anelkul is mukodnek. Jo, mi?"

Jah, lehet. Abból indulok ki, hogy kiskoromban, amikor elvittek dokihoz, kaptam 2-3 féle gyógyszert, és anyu örült, hogy meggyógyultam 2-3 nap alatt. Utána amikor egyedül jártam, és lustaságból nem váltottam ki a gyógyszerem, akkor is meggyógyultam ugyan ennyi idő alatt. Ez kb 1-2 évente egyszer volt. Kissebb koromban sűrűbben voltam beteg, évente 1-2szer. Szóval sok pénzt megspóroltam, és semmi bajom. De attól biztos zseniálisak, csak nem kéne minden köhintésre osztogatni őket...

"Ime, budacsik, az onmagaban barmire reprezentativ minta."

[Meghajlás]

"Ja, ra kellett volna irni a dobozara: "az influenza elleni vedooltas nem ved bakterialis fertozes, terrortamadas, es meteorbecsapodas ellen."

Azt mondta az orvos(nem emlékszem szó szerint), hogy ez előfordul, mert a védőoltás legyengíti a szervezetet, mert az ellenanyagban vagy egy kicsi a vírusból is. Igazából pont leszarom hogyan működik, nyomjad magadba és élj sokáig betegségek nélkül. Nekem menni fog enélkül is.
Mindenesetre a feleségem sem előtte, sem utána nem volt még olyan beteg mint akkor. De igazad van, biztos véletlen egybeesés.

Ez igaz lehet egy torokgyulladás súlyosságú betegségre.
Egyébként azt hiszem alapvetően genetikai hátterű: én minden fertőző betegséget elkapok, annak ellenére, hogy fiatal vagyok, több műtéten estem át. Pedig sportolok, nem dohányzom és egészségesen táplálkozom.
Ismerősöm láncdohányos, sokat iszik, húst hússal eszik, k@vázik és soha nem beteg. :-)

Szerintem pszichés hátterű. Akiben bizonyos dolgokat nem képes tudatosítani önmagában abban manifesztálódik probléma betegség formájában.

"húst hússal eszik"
Ebben mi az egészségtelen? Szükségünk van húsra. A vitaminok meg ott vannak a borban. ;)

én pedig sohasem oltattam be magam semmi ellen, kivéve a gyermekkori kötelezőek, mégse voltam beteg soha...

--
by Mikul@s

gondolom nem chipsen, kolan, pizzan es burgerkingen nottel fel.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Azért nem, mert nem akarom a gyógyszergyárak és a lobbisták zsebét tömni.

2 éve szedek multivitaminokat, napi rendszerességgel, valamint megpróbálok a változatos étrend mellett némi testmozgást is beiktatni az életembe - na azóta nem kaptam meg az addig évi 2-3 torokgyuszit/tüsszös mandulát/influenzát.

--
In every life we have some trouble
When you worry you make it double
Don't worry, be happy

Mert a multivitamin gyártás és forgalmazás az karitatív ténykedés?
Egy doboz multivitamin ára sokkal több mint egy szuri ára.
--
http://pc.rulz.hu
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

a multivitaminban vitamin van, a vedoltasban biznisz :)

Úgy kb. nem tudjuk, hog ymi van a multivitaminban.
Nem véletlen van törekvés abba az irányba, hogy a multivitaminokat csak gyógyszertárakban lehessen árulni, be kelljen vizsgálni, tesztelni akár egyéb gyógyszereket, esetleg vénykötelesek legyenek...

Gondolom a gyógyszergyártók törekednek erre... A vitamin konkurencia a szereik számára, ha sokan maradnak egészségesek, ki eszik gyógyszert?

.

= you've got the point? :)

bizony, a gyógyszergyártóknak semmi közük a vitaminok előállításához… /o\

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

jóhogy erre törekszenek. amúgy igaz, hogy kell őket bevizsgáltatni, mert csak étrendkiegészítők és innen kezdve a hatékonysága max fogyasztóvédelmi téma.

Sokáig szedtem az amway által forgalmazott nutrilite vitaminokat. tényleg használt, de nem csodaszer. ők például csak az értékesítési hálózaton belül saját használatra forgalmazhatják és nem értékesíthetik tovább. tehát elvileg csak az szedheti, aki amway-es. külföldön szabadon vásárolható. ennek is az az oka, hogy a béres készítményekre és egyéb termékekre túl nagy veszélyt jelentett volna. (nem mellesleg miután étrend kiegészítő, ezért amúgy is az élelmiszerek forgalmazásának megfelelő engedélyekkel és minősítésekkel kellene rendelkeznie annak, aki ezzel foglalkozni, pl. haccp, antsz, stb.).

amúgy erősen kétlem, hogy beszorítanák a témát a gyógyszertárakba, akkor mi lenne szegény DM-mel és a többiekkel? épp ellenkező folyamat volt: bárhol lehessen gyógyszert venni automatákból, benzinkútból, teszkóból, stb. (legalábbis egy részüket).

A zsírban oldódó vitaminok (amik állítólag felhalmozódhatnak és így betegségeket okozhatnak. mert a szervezetünk, ami annyi mindent képes kezelni képtelen egy anyag raktározását szabályozni... igazából nem hiszem el, de ez magánvélemény mert nem vagyok orvos. De érdekes, hogy miután az E vitaminról bebizonyították, hogy nem okoz betegséget még nagy mennyiségben sem (pl. eggyél meg egy kg diót :D), kitalálták, hogy az át tud alakulni vízben oldhatóvá). Na ott tartottam, hogy a zsírban oldható vitaminokat (A, D, K, mert az E-ről az előbb írtam, hogy már nem tekintik annak) csak gyógyszertárban lehet venni receptre és szigorúan be kell tartani az adagolást.

Annyi szigorítást szívesen látnék, hogy be kell vizsgálni és csak akkor kerülhet forgalomba, ha nem találtak benne semmilyen káros anyagot, az és annyi van benne, ami fel van tűntetve. De ezt az összes élelmiszerre bevezetném.

Bocsi a hosszú offtopikért... bár jobban belegondolva a szavazás is offtopic az oldal profiljához viszonyítva. :)

Jézus, nem gondoltam volna, hogy már itt is jön vki az mlm-mel...

Ha nem hiszel a hipervitaminozisban, toljal D vitamint, az alabbi irasban szereplo heveny tuladagolasra alkalmas mennyisegben.
Viszek viragot a korhazba.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hypervitaminosis_D

Én azt hiszem magyarul ezt vitamin túladagolásnak hívják, de javíts ki ha tévedek.

Ha bármiből a napi szükséglet 1000x-esét veszed be, akkor abból túladagolás lesz :-)
Bár a C vitaminból pl. 100-os még vígan megy. Pauling állítólag 10 g-okat szedett a ma hivatalosan javasolt 100 mg helyett (Szent-Györgyi néhány g-ot).

Próbáld meg a napi vízszükséglet csak 100 szorosát bevinni.

"a zsírban oldható vitaminokat (A, D, K, mert az E-ről az előbb írtam, hogy már nem tekintik annak) csak gyógyszertárban lehet venni receptre"
Természetesen nem (egy ellenpélda).
Különböző mítoszok élnek az adagolásról, újabb próféták rendszeresen cáfolják az ultrakonzervatívnak tartott RDA-ajánlások létjogosultságát stb. (esetleg nem lehet "túladagolni" pl. D-vitamint napozással??)

a biznisz miatt szorult vissza a difteria...

raadasul a mesterseges aszkorbinsav (c-vitamin) pedig nem egeszseges

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

"raadasul a mesterseges aszkorbinsav (c-vitamin) pedig nem egeszseges"

Ja, ra is van vesve a molekulakra belulrol, hogy "made in taiwan", onnan ismerik fel a direkt ezt kereso receptorok. :)

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

nem hulyesegbol irtam. haver elelmiszermernoknek tanul, az o jegyzeteben olvastam, hogy egyes kiserletekben holyagrakot okozott. valszeg jobban ert hozza a tanara, mint en informatikuskent

de lehet, h majd beszelek egy biokemikussal, csak jobban ismeri az ujabb eredmenyeket

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Ami az újabb eredményeket illeti, bátorkodom fölhívni a figyelmedet arra, hogy attól, hogy egy eredmény új, még nem biztos, hogy jó is. Sőt...

Így az előttem szóló által alkalmazott - egyébként meglehetősen régi - tudományos módszer, melyet pedig bölcsek közt a földet túrók józan paraszti észnek neveznek, manapság sem nélkülözhető.

---
Science for fun...

A jegyzet helyett nézzük meg mit ír az USA EÜ hivatalának (NIH) egyik információs oldala:

"Healthy adults who take chronic large doses of vitamin C may experience low blood levels of vitamin C when they stop taking the high doses and resume normal intake. To avoid this potential complication, people who are taking high doses who wish to reduce their intake should do so gradually rather than acutely."

Sokminden van itt leírva, csak a felvetésedhez illőt emeltem ki.
Tehát aki extra adagot eszik folyamatosam észlelhet olyat, h leállva vele, a normálisnál is kevesebb lesz a C vitamin a vérében.

Tehát aki extra adagot eszik folyamatosan annak folyamatosan extra adagot kell ennie. :) Leállás nélkül.

:-)

Nyilván azt jelenti, h fokozatosan kell csökkenteni.

A "mesterségesen előállított"-ról jut eszembe. Tudod te milyen élelmiszeripari termékeket eszünk nap mint nap?
Igazad van abban, h minden előállításban van rizikó, de vegyészként az gondolom, h sokkal könyebb tiszta C vitamint előállítani paprikából (tisztelegjünk Szent-Györgyi Albert előtt!), mint normális, nem agyonadalékolt élelmiszert gyártani.

Apropos: hólyagrák.

Inkább az ellenkezőjére találok infót (nota bene van olyan autentikus a forrás :-)
http://www.betegszoba.hu/betegsegek/daganatos_megbetegedesek/holyagrak/
Alternatív gyógymódok: Avemar, Preventa, immunrendszer erősítő gyógyszerek, c-vitamin injekció

http://www.tenyek-tevhitek.hu/c-vitamin.htm
"Egy 1981-89 közt lefolytatott követéses vizsgálatban 11 580, a vizsgálat indulásakor még rákmentes személyt követtek, és akik nagyobb adag C vitamint szedtek védettebbek voltak a hólyag és a vastagbél rákkal szemben."

A "mesterségesen előállított"-ról jut eszembe. Tudod te milyen élelmiszeripari termékeket eszünk nap mint nap?

tudom. de anyam porkoltjebol tobbet eszek :)

a holyagrakos irasod pedig: utana akartam nezni alaposabban, de mivel megcafoltad, most mar az ebbe fektetett idot inkabb sorozessel toltom :)

azert meg kerdezek, ha mar irtad, hogy vegyesz vagy. a termeszetes es a mesterseges c-vitamin kozott most tulajdonkeppen mi a kulonbseg? valahol olvastam, hogy a szerkezete lenyegeben ugyanaz, de a termeszetes c-vitamin mellett meg van egy par anyag, ami segiti a feldolgozast

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Mind a kettő ugyanolyan szőlőcukorból készül, csak az egyik mesterségesen.
Flavonoidokat is kell hozzá fogyasztani, különben tökéletlen a felszívódás. A jobb kapszulákban flavonoidok is vannak.

Nos, annyira nem értek e tárgyhoz. Azt tudom, ha annak idején nagyon nehéz volt előállítani (bármiből kinyerni) C vitamint. Szent-Györgyi nagy felfedezése volt, h az olcsó paprikából nagy tömegben lehet kivonni (egy hét alatt kilószámra, az akkor néhány g/év helyett). Nem tudom, h az "előállítás" manapság szintetikus utat vagy növényből kivonást jelent-e. Most nincs időm utánanézni. A lényeg az, h a természetes táplálékkal bejutott vitaminok másképpen szívódnak fel és ez, úgy vélik, az egyéb jelenlévő komonensek hatása miatt van. Ez teljességgel hihető.
Itt is erről írnak.

Azt vélem (javítsatok ki), h amit szintetikusnak szoktak hívni, az téves szóhasználat. Azt arra alkalmazzák, amikor egy vegyületet más vegyületekből, kémiai eljárásokon keresztül állítanak elő. A C-vitamin (aszkorbinsav) jól definiálható képlettel rendelkező molekula, azt mondani (mint a fenti cikkben), hogy a természetes C vitaminban más alkotók is vannak, téves, mert azok más vegyületek. A Természetes formában előforduló C vitamin mellett más hasznos anyagok is elő szoktak fordulni. Így lenne OK.

(E szálban máshol is írok infót a vitamin témáról.)

Megnéztem, és tényleg létezik gazdaságos, glükózból kiinduló szintézis.
Vélhetően ezután jól meg tudják tisztítani, ezért a szennyeződések, mint káros anyagok nem lehetnek különösebben lényegesek.
De az igaz lehet, h ilyen "vegytiszta" formában más a hatása, mint a természetes táplálkozással bevitt esetében.
A multivitamin készítmények vszínűleg így jobb hatásúak. Különösen, ha étkezés közben veszzük be őket. Olvastam egy ilyen tudományos tanulmányt (NIH oldalról találtam), ami ezt valószínűsítette.

koszonom a valaszokat, sok mindent helyretett nalam

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

"nem hulyesegbol irtam"

Annal nagyobb a baj.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

igen csak ha atszamolod a patkanyoknak adagolt mennyiseget, akkor kijon az, hogy 1 evig minden nap masfel kilo c-vitamint kell ebedelned a megfelelo (negativ) hatas kialakulasahoz.

Kivéve ha kosárlabdázol.

A patkány magának állítja elő a C vitamint, ráadásul elég sokat. Ha jól emlékszem, emberi testsúlyra vetítve több grammnyit is.

ez nem zarja ki hogy a tuladagolas hatasait teszteljek rajtuk :D

"A cickányok saját testsúlyuk háromszorosát eszik meg - háromóránként."

ezt atszamitva emberre...

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

de ha nem vizelik ki, akkor a c-vitamin bennmarad!

egyebkent en is megeszek 3 cickany testsulyanak megfelelo taplalekot haromorankent, nem nagy dolog :)

Smirgli is rakot okoz.
A napsutes is tud rakot okozni.
Szerves savakkal is lehet rakot okozni.

Valoszinuleg a tanulmany vagy meta-analizisre alapult, vagy extrem dozisokrol lehetett szo.

Arrol nem beszelve, hogy az okozas az eros szo... Hajlamosit :)

azért abba gondolj bele, hogy az aszkorbinsav önmagában töményen nem fordul elő a természetben... :) és önmagában jóval kevésbé hatékény (3 órán belül kipisiled), mint például egy gyümölcs részeként, ahol még számos egyéb aminosav, fehérje, zsír, vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, stb. jelen vannak.

Gondolom egyetértünk abban, hogy pl. a só önmagában még nem egészségtelen. de ha minden nap megeszel belőle egy jókora kanállal töményen, akkor hamarosan megnézheted magad. az aszkorbinsavval is hasoonló lehet a helyzet.

Azt azért érdemes tudni, hogy 1-2 kivételtől eltekintve az összes emlős maga szintetizálja a C-vitamint. Persze az ember nem, mert sajnálatos módon, még Afrikában kiesett a C-vitamin szintetizálásáért felelős génünk. Afrikában természetesen rengeteg C-vitamint fogyasztottunk és ezért nem volt jelentősége a szintetizálásának.
Azóta természetesen nem Afrikában él az emberiség.

Viszont egy emberrel egyező súlyú emlős több gramm C-vitamint szintetizál naponta.

Nekünk meg azt mondják a gyógyszergyárak, hogy 60 mg az ajánlott napi mennyiség.
Ezt csak azért mondom, mert eléggé relatív, hogy mit gondolunk soknak.

Ez az ajánlott napi mennyiség úgy jön ki, hogy amikor még voltak emberkísérletek, az jött ki, hogy ennyit kell adni pl. a seregben a katonáknak naponta, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség. Ehhez képest lehet, hogy 100x annyi sem árt, vagy éppenséggel használ.

Orvosi cikkek fordítása közben találkoztam olyan kijelentésekkel, hogy X vitamin Y dózisának hosszú távú hatása ismeretlen. Megvilágosodtam egyből. Tényleg, honnan a fenéből lehetne tudni, hogy pl. napi 100 mg E-vitamin szedése 20 éves távlatban mit okoz? Erre nem lehet kutatást csinálni. 20 évig figyeljenek meg azonos körülmények között tartott több ezer embert, és csak az legyen köztük a különbség, hogy az egyik kapja, a másik nem? Ez lehetetlen. Marad az, hogy az emberek hitük szerint nyomatják vagy nem nyomatják magukba a vitaminkészítményeket, és pár száz év alatt talán összegyűlik elég adat. Vagy közben kiderül mindennek a molekuláris háttere, és onnan fogjuk megtudni. Jelenleg aki abszolút kinyilatkoztatásokat tesz a vitaminok optimális dózisáról, az nem tudományosan jár el.

Azért a hiánybetegségnek is vannak szintjei. A 60 mg a skorbut megelőzésére elég, a vírusos fertőzések elleni védelemre már nem.
Azt is kimutatták már, hogy erős összefüggés van a C-vitamin fogyasztása és az érelmeszesedés között.

> Azóta természetesen nem Afrikában él az emberiség.

nem, ott haldoklik az emberiseg :)

>Azt is kimutatták már, hogy erős összefüggés van a C-vitamin fogyasztása és az érelmeszesedés között.

mmint egyenes aranyu v. forditott? dobom ki azonnal, ha szolsz!:)

Normális táplálkozás mellett tökéletesen feleslegesek...

Ez sajna nagyon nem igaz. Nincs idom leirni, de nezz utana, hogy a mekkora a mai elelmiszerek vitamin mennyisege a 20, 50 es 100 evvel ezelottiekehez kepest. (avagy hany kilo mai almat kellene megenned ahhoz, hogy annyi vitamint juttass be, mint egyetlen darab 100 evvel ezelotti almaval)

kíváncsi vagyok a kutatási módszerre is, mivel feltehetőleg nem állt rendelkezésre 100 évvel ezelőtti alma, bár feltehetjük, hogy a 20 illetve 50 évvel ezelőtti almáknál már mérték.

Mindazonáltal nem látom be, hogy olyan hatalmas változások következtek volna be az almák génállományában (a népszerűbb nemesített fajták szerintem már jó ideje jelen vannak), a környezeti feltételek sem változtak olyan mértékben.
Tehát kb. a termesztés módja, ami változhatott, és mint ilyen, az alma vitamintartalma ugyanúgy attól függ, hogy honnan vásároljuk, mint 20, 50, 100 éve.

Az 'alma' string ízlés szerint behelyettesíthető mással, csak jó volt a példa.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Pl:
http://www.informaworld.com/smpp/content~db=all~content=a905877087

http://usfoodpolicy.blogspot.com/2009/01/evidence-on-declining-fruit-and.html

Sok komoly kutatas volt/van e teren.

Roviden: a modern mesterseges elelmiszertermelesi modszerek miatt erosen csokkent az elelmiszerek taperteke az elmult evtizedekben. Ami szvsz nagyon szomoru :(
Ezert jo taktika manapsag kulon vitamint szedni. (teszem hozza sajnos, mert nekem is szimpibb lenne a minden nap zoldseg es problema letudva dolog)

köszönöm.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem honlapján olvastam régebben egy ilyen kutatásról. A hatvanas évektől rögzítik egyes zöldségek, gyümölcsök vitamintartalmát.
A legriasztóbb a fejes káposzta C-vitamin tartalma volt. 5%-ra esett, azaz huszadrészére.

Mióta átnevezték az egyetemet, már kerestem párszor, de nem találtam ezt az oldalt.

Most egy fórumot találtam, onnan ollózok:

Ásványianyag- és nyomelemtartalom csökkenés 1966-1990 (Gödöllői Agrártudományi Egyetem vizsgálata)
búza 50%
árpa 62,3%
kukorica 81,4%
répafélék 25%
burgonya 14,3%
Vitamintartalom-csökkenés ugyanerre az időtartamra vonatkozóan:
borsó 53,3%
tej 95%
káposzta 95%
sárgarépa 40%

Ezt úgy kell érteni, hogy a ma kapható tejben 95%-kal kevesebb a vitamin, mint abban, amit '66-ban ittak az emberek.

nagyon köszönöm a hazai adatokat!

Sajnos az, hogy sem a kutatást leíró cikket nem lehet föllelni, sem azokban a cikkekben, amelyeket a Google megtalál és említi ezt a kutatást sincs semmilyen hivatkozási paraméter a megjelenéséről, urban legend ízt kölcsönöz neki.

A picit följebb megadott két cikkből az első előfizetős. A kivonat szerint a túltrágyázás káros hatásáról szól.

A második szintén előfizetős, érdekes módon a címe: "Declining Fruit and Vegetable Nutrient Composition: What Is the Evidence?". Az összegzés vége az, hogy további kutatások szükségesek.

Hiányolom a jól dokumentált tényeket.

Biztosan nem urban legend kategória. Pár éve még kint volt az egyetem valamelyik tanszékének aloldalán egy egész komoly anyag. Nem hallottam valahol, hanem a saját szememmel olvastam el. Nagyon bánom már, hogy nem mentettem le akkor, mert már arra sem emlékszem, hogy ki publikálta.
Szerinted programozóként miért lenne érdekemben itt ilyeneket állítani, ha nem lennék biztos benne?

Keresgéltem én is a forrást a neten, de nem találtam. Ha nagyon érdekel, nézz el Gödöllőre! Az egyetemi könyvtárban biztosan tudnak segíteni.

Nem rólad állítottam bármit is. Elhiszem, hogy láttad az egyetem weboldalán. Viszont nagyon furcsállom, hogy ha egyszer kinn volt, már nem található fel sehol.

Nem azért tűnt el, mert nem volt korrekt a kutatás metodikájat? Vagy túl nagy mérési hibák voltak és azokból rossz eredményekre jutottak? (Az a huszadára csökkenés ötven év alatt túlságosan is hatalmas érték ahhoz, hogy többszörös ellenőrzés nélkül elfogadható lenne.)

Konteósok kíméljenek.

Az, hogy a túltrágyázás káros hatásairól szól, még nem zárja ki, hogy mint ilyen, releváns napjaink tápláléktermesztése szempontjából – bár mint bizonyíték valóban gyenge.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Egyetértünk. Viszont egyetlen számszerű paraméter nincs az összefoglalásban, mégis, mekkora hatása van a túltrágyázásnak.

A gödöllői kutatással kapcsolatban: ha az szerepelt volna, hogy 20%-al csökkent a C vitamin tartalom a káposztában 50 év alatt, azt minden további nélkül elfogadnám. De 95%-os csökkenés! A józan paraszti ész szerint itt valami bűzlik. Mert vagy kolosszális kutatási eredmény és már rég Nature cikk lett volna belőle számtalan hivatkozással, vagy valami nem stimmel.

Egy ismerősöm szülőfalujában üzemel egy répa és retekgyár. Tudom, ez így viccesen hangzik, de a gyönyörű EU-konform átmérőjű, hosszú és görbületű zöldségeket ilyen helyeken állítják elő.
Ez a "gyár" egy többszintes építmény, ahol a palántákat vízen úsztatják, ott növekednek. A víz természetesen oldott tápsót tartalmaz, aminek az összetétele a növény lehetséges maximumra puffadását eredményezi.
Ezen a tápsó-oldaton gyönyörű szabályos répák és retkek jönnek létre egyetlen elszíneződés nélkül, mivel sosem láttak termőföldet. Nagyon jól eladhatók a boltokban.
Én a magam részéről nem hiszem el, hogy ezekben a legyártott zöldségekben annyi vitamin és ásványi anyag lenne, mint egy kertben termesztettben. Bár mindenki azt hisz, amit akar.

Szerk: Utánaolvastam, hidrokultúrás növénytermesztésnek hívják ezt és igen elterjedt. Itt egy példa a perlites formájára.
Gondolom, az a sok ehetetlenül rossz ízű, de szép paradicsom és paprika is ilyen helyeken készül.
Idézetek a cikkből:

"Egyes külföldi mérések szerint 7 %-al több paradicsom termett perlites közegben, mint kőzetgyapoton. Környezet barát."

"A hidrokultúrás termesztés által elszakadunk a talajtól és a talaj negatív tulajdonságaitól. A növények gyökérzónáiban biztosítani tudjuk az ideális feltételeket a növekedéshez. A tápoldatot könnyedén tudjuk ellenőrizni és szabályozni biztosítva a legoptimálisabb felhasználást, ezáltal a termesztésünk is gazdaságosabb lesz."

A HVG-s cikkben szerepel, hogy lényegében csak az ízükben van különbség a természetes körülmények között neveltekhez képest, a vitamin és ásványi anyag tartalmában nincs.

Hat igen, gyonyorkodjunk a sok asvanyi anyagba meg vitaminba, es kozbe kepzeljuk erosen azt, hogy olyan az ize mint az igazinak.
Hint: az ember elsosorban az izeert eszi a dolgokat, es csak masodsorban a tapanyagert. Mar csak ilyen hulyek az emberek, tudod...
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

nem szeretem a C-vitamint, mert savanyú :-/
Egyébként meg emiatt zabálják tele magukat az emberek előbb ízfokozókkal meg egyéb kemikáliákkal dúsított ételekkel, és utána szedik be a vitainokat – az eredeti cuccoknak már nincs elég ízük számukra...

Ezért pl. egy jó ideje már nemigen sózok utána az ételeknek se, és tudatosan próbálok odafigyelni az ízekre-illatokra. Tényleg csodás dolgok vannak egy jó borban :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Hat en mondjuk total sotlanul nem tudnek enni. Mittomen, a sult krumplit muszaj megsozni, mert anelkul egyszeruen nincs ize az egesznek.
Egyebkent meg en is probalok eredeti dolgokat enni, most peldaul a tavalyi gyumolcstermesunk lefagyasztott maradvanyait eszegetem estenkent, ez egyreszt olcsobb, masreszt jobb, mint amit a boltba lehet kapni gyumolcs cimszo ala.
Nyilvan, en nem azt mondtam, hogy a jelenlegi termekek jok. De ha egy paradicsomnak nincs paradicsom ize, akkor meglehet benne minden tapanyag, ami egyebkent egy paradicsomban megvan, szamomra az nem paradicsom, hanem minden egyeb mas. Ugyanez all a gyumolcsokre is.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nem akarom reklámozni, de valószínűleg Lenkei könyvében is megtalálod az irodalomjegyzékben, mert a netes fórumokra szerintem onnan vágták be.
Ha jól emlékszem ezek pont Lenkei feltűnése körül tűntek ez az egyetemi honlapról. Remélem nem a Lenkei-ellenzék nyomására vették le, ha lehet ilyen összeesküvést csinálni egyáltalán.

Igen a tej az egyik legdurvabb es legszembetunobb. Aki ivott mar nyers tejet, ami farmon nevelt tehenbol jott ki, az tudja mirol beszelek. (es meg valszeg ez is messze van a regi tehentejtol)

sulival volt szerencsém még anno a francia Cluny városával diákcserén rész venni, az egyik program farmlátogatás volt – ott hangzott a a megjegyzés, hogy „ott fejik a reggelinket” – tény, a műtej után elég nehéz megszokni, hogy igen, ennek normálisan ilyen íze lenne :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

"Megfelelő táplálkozással szervezetünk minden fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájut, normális életmód esetén testünk jelzi is, mire van szüksége" - nyugtat meg minket Salamon doktor. Az egészséges táplálkozás sokkal jobb forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint a táplálék-kiegészítők; a tápanyagok kölcsönhatása olyan előnyökkel járhat, amit a kiegészítők nem tudnak pótolni - árulja el a belgyógyász, miért tekinthetők sok eseteben kidobott pénznek a mesterséges vitaminokra elköltött összegek."

http://hvg.hu/egeszseg/20090119_teli_vitaminok_influenza_megfazas.aspx

Egy orvos ismerősöm mondta, hogy az élelmiszerekben levő természetes vitaminok mellett olyan anyagok is találhatóak, amelyek segítik ezek beépülését.
Konkrétan az aszkorbinsavról mondta, hogy tízszer hatékonyabban épül be az ételekben levő, mint a mesterséges.

"Mi van a zöldségekben?
Általános hiedelem, hogy a zöldségek és gyümölcsök napjainkban kevesebb vitamint tartalmaznak, mint régen. Pedig a növények vitamintartalma elsősorban a fajtájuktól függ. Egy-egy gyümölcs különböző fajtáinál is eltérő lehet a vitamintartalom: például a Jonagold alma vitamintartalma magasabb, mint a Goldené. (Egy elemzés során pedig 13 különböző eperfajtát vizsgálva 47 százalékos volt az átlagtól történő eltérés az egyes fajták folsavtartalmában, és akár 90 százalékos eltérés a béta-karotin tartalomban.)"

http://hvg.hu/hvgfriss/2007.38/200738HVGFriss129.aspx

Ami a lényeg: itt a gyümölcsük vitamintartalmával foglalkozó cikk:

http://hvg.hu/hvgfriss/2007.38/200738HVGFriss129.aspx

(nem tudom bemásolni, mert nem regisztráltam magam)

Több, de nem csak 1 dolog ellen vég meg.
Én speciel Béres cseppet és C vitamint szedek. Kinek mi...
Többet ér hinni valamiben, hogy az jó, mint remélni.

Ja, igaz is a multivitamin a hazai kkv szektort erősíti. (-::

> Sol omnibus lucet.

A multivitaminok szedésével legalább úgy, ha nem jobban tömöd a gyógyszergyárak, lobbisták zsebét, gratulálok.

szintetikus vitaminok esetén még jobban, mint gyógyszerrel: nagy mennyiségben és sokkal szabadabban tudnak vele kereskedni. hülyék lesznek bekényszeríteni a gyógyszertárakba az arany tojást tojó tyúkot.
a természetes vitaminok más más téma, azok alapanyagait tényleges mezőgazdasági tevékenységgel meg kell termelni. lehetőleg szigorú bio termesztéssel, szigorúan ellenőrzött feldolgozási folyamattal és vigyázni kell rá, hogy eközben ne vesszennek el az értékes hatóanyagai, tápanyagai.
A szintetikus meg csak kijön a gyárból...

"Azért nem, mert nem akarom a gyógyszergyárak és a lobbisták zsebét tömni."

Vigyazz, ha meg egy kicsit szukul befele a gondolkodasod, akkor negativ hosszusagu intervallumot fog atfogni, az pedig inkonzisztenciat okozhat a terido-kontinuumban.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

"Azért nem, mert nem akarom a gyógyszergyárak és a lobbisták zsebét tömni. /.../ 2 éve szedek multivitaminokat, napi rendszerességgel..."

Ez a kettő nem mond ellent egymásnak. A napi változatos étrend mellé Neked milyen többletet nyújtanak ezek? Egyél inkább gyümölcsöt helyette, azzal a magyar gazdákat támogatod... :P

--------------------------------------------
Wesnoth Magyar Fordítás Csapat - Koordinátor
http://wesnoth.fsf.hu/

Nem-re nyomtam, de nem is fogom.

A nem az még 10 másik embret is jelent körülöttem. Egyébként meg itt is lehet tájékozódni:

http://giulio.freeblog.hu/

A napokban beszéltem egy ismerősömmel, leírom mit mondott. Infektológus szakorvos. Az eü. miniszter sebész, nem rá kell hallgatni oltás kérdésben. :)

Ő általában oltáspárti, és senkit nem beszél le róla, de ő nem adatja be magának, szüleinek, és ha lennének gyerekei, azoknak sem.

Az oltás adásánál mindig a kockázat/haszon arányt kell mérlegelni. Például a sárgaláz oltás élő vírussal történik, nagyon veszélyes, százalékban mérhető a halálos szövődmény. Ezzel ellentétben a Hepatitis B elleni vírus, ami HBsAg (hepatitis B surface antigén) segítségével váltja ki az immunválaszt, teljesen veszélytelen. A H1N1 és a szezonális influenza oltás a kettő közt helyezkedik el, bár megjegyzendő hogy a magyar vakcina nem a legkorszerűbb gyártási eljárással (split) készül, hanem egész elölt vírust tartalmaz. Ennek ellenére a kockázata minimális.

Az oltás haszna azonban kérdéses. Először is megfigyelhető, hogy a H1N1-be Európában nem nagyon halnak bele az emberek. Már mindent megpróbálnak, hogy találjanak halottakat, hogy a lerendelt 4 millió oltóanyag elfogyjon. „Beoltanák még az ágy lábát is. :)” Kinek jutna eszébe végstádiumban levő áttétes rákbetegben H1N1-et keresni, ha nem pont az a cél, hogy végre legyen már egy. Az is valószínű, hogy a H1N1 fertőzés sok embernél egyáltalán nem okoz olyan tünetet, amivel orvoshoz fordulna. Lehet, hogy a populáció egy része már átesett a fertőzésen, és életre szóló védettséggel rendelkezik. Ezeket oltani felesleges. Nem végeztek olyan vizsgálatot, ami felmérné, hogy hány %-ban védett esetleg már eleve a lakosság. (Persze hogy nem, hiszen akkor nem lenne üzlet oltást gyártani.)

Probléma az is, amiről szintén nem beszélnek, hogy senki nem végzett vizsgálatokat az oltás hatásosságával kapcsolatosan, sőt, ezt a szezonális influenzaoltásra sem végezték el soha. Tehát nincs olyan vizsgálat, hogy statisztikai módszerekkel korrektül lemérik, hogy egy populációt beoltanak, egy másikat nem, és ha jön a járvány, akkor melyik mennyire kapja el. Lehet, hogy mindkét oltás (bár veszélytelen), de hatástalan!

A szezonális influenzánál a körzeti orvosok által beküldött betegmintákról is igen nagy százalékban kiderül, hogy nem szeropozitívak, azaz a tüneteket nem is influenza okozta. Sokan nincsenek tisztában az influenza tüneteivel: magas(!) láz, elesettség, végtagfájdalom, a beteg kb. fel sem tud kelni az ágyból; és egy sima megfázást is annak hisznek, a sajtó pedig ráerősít. Magyarán tudni kéne, mi az az influenza, mielőtt beszélni kezdenek róla.

Vannak emberek, akik minden télen elkapják a szezonális influenzát. Vannak akik soha, pedig nincsenek oltva. Senki nem tudja miért. A H1N1 is hasonló ebből a szempontból, nem tudjuk, miként "válogat", hogy kit fertőz meg. Mindenesetre nem mindenkit. Tehát a H1N1 oltás kihagyásával mit is kockáztat az ember? Nem lehet pontosan tudni, de valószínűleg semmit. Vagy el sem kapja a betegséget, vagy enyhe tünetekkel megússza. Akik belehaltak, azoknál mindig volt valami más, súlyos betegség is a háttérben.

Én meg elolvastam, hogy mit ír (magyarázkodik) a minisztérium:

szerk: http://www.eum.hu/uj-influenzavirusrol/fluval-ogyi-20970

-> http://www.ogyi.hu/fluval_p_ogyi_t_20970/

És arra a következtetésre jutottam, hogy itt valami nagyon nem stimmel.

Egyszerűen nekem túl sok a gyanús körülmény. (Ráadásul a minisztérium honlapján le merik írni, hogy még a gyártási dátum sem szerepel az ampullákon??) "Hibás határozat" és társai??

- - - - -
Tagadom a Microsoft Windowst. Szerintem ilyen operációs rendszer nincs és nem is volt soha. A létezése nem igaz, meg sem történt. Egyszerűen nem hiszem el, hogy van. Nem hiszek a létezésében és abban sem, hogy ilyen.

"Tehát a H1N1 oltás kihagyásával mit is kockáztat az ember? Nem lehet pontosan tudni, de valószínűleg semmit."

Ez nem föltétlen van így. Mivel a vírusok egymásból jönnek létre mutációval, szükségszerűen van köztük hasonlóság. Ha megkapod a H1N1-et (és túléled) vagy az ellene kifejlesztett oltást, azzal részleges immunitást szerzel a jövőben felbukkanó mutált változataival szemben is.

Az, hogy egy fertőzést milyen gyorsan tudsz leküzdeni, attól függ, hogy az immunrendszered mennyire gyorsan harap rá. Ha az új behatolóban van olyan fehérje, ami egy régiben is előfordult, annak ellenére fölpörög a védelem, hogy valójában ezzel a kórokozóval a rendszer még nem találkozott.

Egy mai, hatástalannak hitt védőoltástól tehát adott esetben akár az életed is függhet majd jövőre.

---
Science for fun...

Ez a védőoltás nem fog érni semmit sem egy év múlva.
Ettől még természetesen beoltathatod magad idénre.

"Ez a védőoltás nem fog érni semmit sem egy év múlva."

Aha. Szóval szerinted december 31-én az ember immunrendszere nyom egy resetet, aztán aki bújt, aki nem, jöhet az új oltás, vagy kampec.

Te, szerinted hogy van az, hogy az emberek túlnyomó többsége egész életében csak egyszer kapja meg a mumpszot, vagy a bárányhimlőt, hogy csak a két legismertebb ilyen betegséget említsem?

Vagy hogy van az, hogy az a himlő, járványos gyermekbénulás vagy diftéria elleni védőoltás, amit még akkor kaptál, amikor pelenkában nyomultál itt a HUP-on, még mindig véd a fertőzésektől?

Nem lehet, hogy mégis léteznek egy éven túl is érvényesülő hatások az immunológiában?

---
Science for fun...

A mumpsz meg a bárányhimlő nem sokat változik, ezzel szemben még a rendes influenzára is évente kell oltani, mivel mutálódik. Persze, a H1N1 version2009.09 -re védett leszel, de jövőre kijöhet az újabb release :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Tudom. Egyszerű példákat próbáltam mondani.

---
Science for fun...

Csak meg ne vágd magad Occam borotvájával ;) – egyszerűsítésed pont azt a tulajdonságát nyomta el az influenzának, ami miatt nem olyan, mint a bárányhimlő.
Valakinek azt hiszem, aláírása is volt ez itt: „A fecske költözőmadár, olyan, mint a gólya, csak kicsi, és egyáltalán nem hasonlít rá.”

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Hát, tudod ez tipikusan az az eset, amikor nem érti a dolgot, aki nem akarja. Én eredetileg "timar" hozzászólásához fűztem egy kiegészítést, "mindegy" ezt egy egymondatos téves hozzászólással megpróbálta lesöpörni, én meg az ő szintjén megpróbáltam elmagyarázni, hogy egy oltás hatása tarthat egy évnél tovább is.

Ennyi. Ha nem akarod, nem kell.

A minap nyilatkozott az egyik tévében a helyettes tisztifőorvos, akinek a riporter olyan őszinte, arcbanyomulós bocitekintettel hülyébbnél hülyébb kérdéseket tett föl, körülbelül olyanokat, mint amilyen hozzászólások itt is előfordulnak a témával kapcsolatban. A végén az illető annyit mondot, rendkívül sajnálja, hogy nekik, a szakértőknek újabban állandóan védekezniük kell az olyan idióta állításokkal szemben, mint például hogy egy 70 évvel ezelőtti vírusból csinálták a magyar vakcinát.

Bár én közel sem vagyok szakértő, most mégis valami hasonlót érzek, vagy legalábbis átérzem azt, amit a járványügyesek átélhetnek a dologgal kapcsolatban. Ahogy Murphy mondta, az emberiség összintelligenciája konstans, létszáma ellenben állandóan növekszik.

További kellemes borotválkozást! :-)

---
Science for fun...

Akkor elismételném lassan az állítást: ha az új vírusnak van olyan felszíni fehérjéje, ami a régiben is szerepelt, és te a régitől voltál beteg, vagy beoltottak ellene, akkor az újjal szemben is van _részleges_ védettséged, mivel az immunrendszered az új felszíni fehérjék egy részét már ismeri.

Ebből nem következik, hogy az új védőoltásnak már nincs semmi értelme, de az sem, amit te állítottál, vagyis hogy a régi oltás a következő évben már garantáltan nem ér semmit. Érhet, és ha valamilyen okból még nincs az új ellen oltás, akkor a keresztvédettség elegendő lehet ahhoz, hogy túlélj egy esetleges világjárványt.

Szóval szerintem te is olvasgass még egy kicsit. :-)

---
Science for fun...

ez az én szintemen érthetetlen, hehe.
így nem is tudom eldönteni, hogy viccesebb vagy okosabb vagy-e.

Nem baj, ha nem tudod eldönteni. Már az is eredmény, hogy egyáltalán gondolkodni kezdtél a kérdésen.

---
Science for fun...

Szerintem afelől nincs kétség, hogy az emberek között bizonytalanság uralkodik, de a bizalmatlanság talán még erősebb.

Ezzel az egészségügyi vezetés hitelessége romlott meg, mely borzasztó káros lehet: tfh jön egy valóban veszélyes kór (persze lehet, hogy ez is veszélyes, de az eddigi halál esetekről szóló hírek messze van a száraz tényszerűségtől), ez esetben miként fogják tudni elhitetni, hogy erre és arra az oltásra valóban szükség lesz? Mi alapján fogják tudni felelősen eldönteni a szülők, hogy az oltást beadják gyerekeiknek, vagy sem?

Én ezeket hallottam eddig:

1. Ennyi idő alatt nem lehet kifejleszteni és biztonságosan tesztelni
2. Nem abból a vírustörzsből fejlesztették ki, mint ami a megbetegedéseket okozta Mexikóban, hanem egy 70 évvel ezelőtti járvány mintáiból
3. Ugyanazon a számon van törzskönyvezve, mint a madárinfluenza elleni oltóanyag
4. Ugyanaz a cég gyártja 4MRD-ér, mint aki korábban 2MRD-ért a madárinfluenza elleni oltást (abból 1 ampullát sem használtak fel)
5. Az omninvest egy offshore cég
6. Nincs az ampullákon lejárati dátum, így nem adható be (egyetlen más gyógyszer sem)
7. Az orvosok 200Ft-ot kapnak ha beadják (soha nem volt ilyen, hogy külön pénzt kapjanak egy bizonyos oltás beadásáért)
8. Higany van benne

bővebben: http://postaimre.songofwhitefalcon.com/news.php?extend.266

Ha a fentiekből csak 1 pont igaz...
- - - - -
Tagadom a Microsoft Windowst. Szerintem ilyen operációs rendszer nincs és nem is volt soha. A létezése nem igaz, meg sem történt. Egyszerűen nem hiszem el, hogy van. Nem hiszek a létezésében és abban sem, hogy ilyen.

A HOAX gyárak dolgoznak. Ezek egy része (Kurucinfo) politikai megfontolásból!
--
http://pc.rulz.hu
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Ez jutott eszembe erről:

"Az ördög gyakorlatának egyik legremekebb műfogása, mondhatnám, mestertrükkje az, hogy bizonyos jó és szent dolgokat, ezeknek elmondását és megcselekedését az emberiségért – odajátssza olyan emberekhez, vagy közösségekhez, akiket ő már előzetesen kompromittált. Odamesterkedik üdvös közlendőket, történéseket olyanokhoz, akiknek a szájából, kezéből aztán ez mind nem igaz, vagy legalábbis gyanús..."
(Popper - Az Istennel sakkozás kockázata)

"Tagadom a Microsoft Windowst..."

Tagadom a H1N1-et. Szerintem ilyen vírus nincs, és nem is volt soha. :-)))

---
Science for fun...

Nem hát. Legalább is nem úgy, ahogy mondják..

Allitja budacsik, kezdo linux rendszergazda.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

És itt egy "IT security"-s Kalambó, aki mident tud, talál rólam valamit a zinterneten és hülyeségeket írkál itt... :) Még a végén állásajánlatot kapok :)) Voltak olyan idők is. Igen, voltak...

És belémköt a nézeteim miatt. Engem nem zavar ha Te beoltatod magad. És az sem zavar, ha mindenkinek beszólsz, aki nem ért veled egyet. De az egy kicsit, ha nekem teszel megjegyzéseket. De azért túlélem valahogy. Elhiszem, hogy nagy okos vagy, meggyőztél. Tényleg ;)

"8. Higany van benne"

Népírtás folyik itt kérem... A merész felvásárlóknak (akik kijelentették, hogy felvásárolják Magyarországot) a nép nem kell, csak az üres telek...
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Hú ez mekkora biznisz :-D

Dehogy oltatom be magam! Mi a francnak???

Még nem, de tervezem.

Nagy Péter
www.konquer.org

én beoltatom, cég fizeti. akkor meg miért hagynám ki? :)

Például azért, mert van kockázata.

> Sol omnibus lucet.

A természetes módon történő immunizálódásnak (megbetegedés) is van kockázata. A védőoltás lényege meg az, hogy jó esetben az ő kockázata a kisebb.

---
Science for fun...

A lényege az lenne...

Te viszont pontosan tudod, hogy minden máshogy van... :-)

---
Science for fun...

Biztos úgy van ahogy mondod, az én véleményem más. Ettől még nem vagyok benne biztos. Nagyon sok dologban nem hiszek, amiben talán kellene. De ilyen az ember. Sokan pontosan tudják, hogy van Isten, meg menyország meg pokol, mások biztosan tudják, hogy külön Istene van a földnek a szélnek... Ez az oltás kb ennyire biztos dolog (szerintem) :)

Mondd mar, legfeljebb 1 het betegszabi. Ha halalos betegseg lenne, haromszor meggondolnam. De ez egy influenzaoltas...
Viszont epp most labalok ki valami megfazas-felesegbol, semmi kedvem arra, hogy felkeszuletlenul ramkopjenek valami virust. Ennel azert 0-nal boven nagyobb az esely, hogy nem lesz agynak doles.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nem oltatom be magam. Akkor se tenném, ha pénzt fizetnének érte jutalomként. Ugyanolyan átverésnek tartom mint a madárinfluenza körüli mesterkélt felhajtást.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.3, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

ha átverés és nincs semmi hatása miért nem vállalod még pénzért sem?:O

Ez az egész arról szól hogy a válságban bizonyos köröknek kell egy kis pénz. Így szerzik meg ennyi.
Minden évben a világon több százezren halnak meg influenzában. Eddig itthon 3-an haltak meg. Múlt hétvégén meg 7-en az utakon. Szóval a halálozási arány is kb ott van ahol a többinél vagy még ottse.

Core2Duo T7100, 4G, Ubuntu 9.04, 2.6.31

ne fesd-> elrendelik a páros/páratlan rendszámú autókat "oltás" gyanánt

de jó, hogy nincs autóm... :D

Az azért látszik, hogy az egészségügy iránti bizalom
- okkal! - erősen megcsappant az emberekben. Ez egy rendkívül
káros jelenség.

> Sol omnibus lucet.

Azt hiszem, itt elsősorban nem az egészségügy iránti bizalomról van szó, hanem a hivatalos szervek/államhatalom szavahihetőségéről. Az a nagyobb gond.

---
Science for fun...

Igen, csak nem akartam politikai szálat indítani, azért
fogalmaztam ilyen burkoltan.

> Sol omnibus lucet.

Mi köze egy erőteljesen profitorientált oltóanyaggyárnak az egészségügyhöz? Persze azon kívül, hogy oltóanyagot gyárt... Szerintem semmi. Jelen felvetésben az embereknek egy bizonyos oltóanyaggyár egy bizonyos terméke iránt nincs bizalmuk. Ennyi.

- waiter -

Nem egészségügy, hanem betegellátás.

:)

"Az golyó mit neked öntöttek bárhol megtalál. A többi úgyis elkerül!"


Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

Éppen ezért nem lépek egy olyan elé, ami egyébként
elkerülne.

> Sol omnibus lucet.

Ha jól értem, mindketten nagy hívei vagytok ez eleve elrendeltség elméletének és ezt az epidemiológiára is alkalmazni kívánjátok. A valószínűségszámítás meg smafu...

---
Science for fun...

Az eleve elrendeltséggel kapcsolatban majd egy ~80 év múlva. 8)
Az epidemológiához és a valószínűségszámításhoz nem értek.
Valamint orvos sem vagyok.

Viszont:
Itt angliában az ember ha influenza gyanús tüneteket tapasztal magán _NEM MEHET_ orvoshoz! Fel kell hívnia egy telefonszámot, és postán kiküldik a gyógyszert. Pár hónapja egy gyerek meghalt mert a magas láz, levertség, végtag fájdalmakat influenzának vélték, és az erre adott gyógyszerek valamiért nem gyógyították ki az _agyhártyagyulladásból_. Ezek után nem vagyok benne biztos, hogy el tudnák-e dönteni, hogy: influenzás vagyok, mellékhatás, valami más. Oltás nélkül tuti nem mellékhatás, tehát egy lehetőség kihúzva 8)

Több ismerősömet félrekezelték idekint, merthogy egy betegre _max_ 10perc juthat, de csak ha több napos-hetes várakozás után egyáltalán bejut az orvoshoz.

Ergo:
Amíg a jó sorsom itt tart, addig: citromos tea; réteges öltözködés; változatos, vitamindús étkezés; beteg, levert, náthás, prüszkölő valamint orvosnak kinéző emberek nagy ívben kerülése.

Ps: Nem hiszek abban, hogy a homeopátia és a természet gyógyászat jobb mint a modern orvostudomány. A magyar orvosokat és a magyar orvostudományt tisztelem és magasra tartom! Ez viszont anglia...


Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

én hallottam hogy horror az angliai egészségügy, de nemsokára már itt is olyan lesz :>

Core2Duo T7100, 4G, Ubuntu 9.04, 2.6.31

"Itt angliában az ember ha influenza gyanús tüneteket tapasztal magán _NEM MEHET_ orvoshoz! Fel kell hívnia egy telefonszámot, és postán kiküldik a gyógyszert."

Elöljáróban: nem tudom, ez az egész hogyan kapcsolódik az iménti élcelődésemhez, de nem gond.

Veled ellentétben nem ismerem az Angliában uralkodó viszonyokat, de hogy ez ebben a formában nem lehet igaz, az biztos. Először is orvos által fölállított diagnózis nélkül biztosan nem adnak senkinek gyógyszert. Ahhoz meg ugye találkoznia kell a beteggel.

Másodszor még ha igaz is lenne ez a "postán küldünk Önnek egy szikét és szíveskedjen a hasa bal oldalán egy kb. 10 cm-es vágást ejteni stb..." módszer, akkor se tudom elképzelni a betartatását. Én ugye nem vagyok orvos, minek utána nem vagyok köteles fölismerni az influenzaszerű tüneteket és telefonálgatni. Fogom magam, oszt' elmegyek az orvoshoz. És akkor mit csinál velem? Megállapítja, hogy influenzaszerű tüneteim vannak, és hazaküld telefonálni?

Szóval ez az egész valahogy nagyon nem stimmel. Lehet, hogy vannak benne igaz elemek, de összességében így nem működhet a dolog.

---
Science for fun...

Ez úgy kapcsolódik, hogy ez az indokom arra, hogy miért nem.

Lehet, hogy vannak benne igaz elemek, de összességében így nem működhet a dolog.
Valamint köszönöm, hogy megkérdőjelezed az őszinteségemet, mindenesetre ezt ajánlom szíves figyelmedbe!

Szerk:
Valamint ezt is.


Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

Megnéztem mindkét linket.

Az elsőnél mindössze annyit kérnek, hogy ha valaki csupán a szokásos influenzás tüneteket mutatja, nem menjen orvoshoz, mert azzal csak terjeszti a fertőzést. Kezelje magát a szokásos módon és elmúlik magától. (Vírusos fertőzésre gyógyszer a szó klasszikus értelmében nincs.) Arról egy szó sincs benne, hogy postán küldenének gyógyszert, arról ellenben igen, hogy aki súlyosan beteg, vagy tudja magáról, hogy nagyobb a rizikója az átlagosnál, az menjen orvoshoz.

A másodikban arról van szó, hogy egy kislányt félrediagnosztizáltak, mivel az új influenza tünetei erősen hasonlítanak az agyhártyagyulladás egyes tüneteire. Ez ugyan sajnálatos, de szerintem mindenütt előfordul. Gyakorlatilag kivédhetetlen. Itt sem telefonon keresztül készült a diagnózis, hanem találkozott orvos a beteggel, és a Tamiflu se postán érkezett, csak nem az lett volna a nyerő megoldás.

Egyszóval ha az őszinteséged rendben is van, a szövegértésben van még hova fejlődnöd.

---
Science for fun...

Érdekes, pont ezt akartam én is írni, csak aztán úgy döntöttem, hogy nem éri meg a fáradalmat, ha egyszer a szövegértési képességei korlátozottak. Még annyit hozzátennék, hogy sehol nem írják, hogy "_NEM MEHET_" (igen, angolul sem).

A szöveg értés jogos, nem olvastam el a rendesen cikket. Egy kollégám mesélt róla amikor, ez volt a nap híre, most meg csak belenéztem, hogy egyáltalán ez-e az. Mea culpa!

Viszont amíg egyikünk sem hívta fel az első linken lévő telefonszámot, addig nem fogjuk tudni, hogy mit is mondanak ott...


Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

Azert visszavehetnel az arcodbol. Utana se neztel, hogy igaz-e, de azert az eszt azt tudod osztani. Szanalmas...

Jelentem, utánanéztem, eredményt lásd fent. Úgy tűnik, igazam volt: nem készítenek telefonon diagnózist és nem küldenek gyógyszert postán. Ellenben ha már a tanácsoknál tartunk, te meg használhatnád a józan eszedet. Már ha van...

---
Science for fun...

Interneten lehet(ett) kérni ingyenes Tamiflu-t Nagy Britanniában.
Az oldal címét nem tudom, azt hiszem valami kormányzati portálon volt.

Kitől idéztél?

Sára Sándor/Csoóri Sándor - 80 huszár


Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

nem vagyok én kísérleti nyuszi, wazze :)

Ezt nem ártana a virusokban is tudatosítani vaze... :-)

---
Science for fun...

Ez ugyan nem védőoltás, hanem Tamiflu, de hasonló veszélyeket rejthet az is magában, ha minden hülyeség ellen beoltatjuk magunkat:

http://www.wired.com/wiredscience/2009/09/drug-resistant-influenza/

Nem hülyeség az immunizáló védőoltás, na de egy olyan influenza ellen, amiről még azt sem tudjuk, hogy mennyire fertőzőképes és mennyire halálos? Könyörgöm.

A másik: egy falusi doki nyilatkozta valahol, hogy a tünetek alapján, amit H1N1-ről kihirdettek, nála az egész falu átesett már a betegségen, szóval ott az immunizálás már fölösleges :). Sokszor azt sem tudják egy ilyen mindennapi betegségről, hogy konkrétan milyen kórokozó a felelős.

Nem oltatom be magam, majd mindenki jol beoltatja es nekem nem lesz kitol elkapnom =D

De. Tőlem ]:P

A szavazás alapján nem úgy tűnik. Mondjuk az is biztos, hogy nem a hupon fogod elkapni.

Haa... Haaaa... Haaaa-röff. :-)
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nem.

Összeomlás előtti kártyavárba (magyar állam) nem injektálok pénzt!

Eddig ez a legérdekesebb indok. Engedelmeddel sok hülyeséget hallottam már a témával kapcsolatban, de hogy valaki azért nem oltatja be magát, mert ezzel is siettetni akarja a magyar állam összeomlását, hát az nem semmi.

Te, figyelj, mondok jobbat. Holnap reggel vékonyabban kend meg a kenyeredet vajjal -> kevesebb vajat kell venni -> kevesebb ÁFA-t fizetsz az államkasszába -> az állam hamarabb összedől

---
Science for fun...

Inkabb ne egyen vajat egyaltalan. Allitolag amugy is egeszsegtelen. A rohasztott olaj (margarin) olcsobb.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Jobban szeretem a vajat.

Jó ötlet! :)

Nem. Azé korrekt dolog, hogy van választásunk, nem?! :)

Csitt már, adod itt az ötleteket! Jövőre a teknősinfluenzánál már kötelező lesz.

Te sem hallgatsz hiteles hírforrásokat (lásd Rádiókabaré), azok megmondták, hogy jövőre macskainfluenza jön! :D

Na, ezt most csúnyán megkaptam. Én, akinek könyvjelzőben van a http://real1.radio.hu/kossuth/MP3/6-Szo/Szo-K13.mp3 !

Nem, mert az egész egy biznisz-vérszomjasmédia-pénz/hülyeségvezéreltpolitikusok által generált HYPE.

Na ez azért nem kicsit túlzás!


Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

a kommentek is nagyon aranyosak hozzá :D

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

http://tinyurl.com/h1n1oltas

Szerintem déjàvuniális.

öröm végigolvasni a hozzászólásokat.
Olybá tűnik, hogy bár mindenki tagadja, tulajdonképpen mindenki alaposan felkészült orvostudományból, epidemiológiából :)

Én beolttatom magam a röfi és az idei aktuális influenzára is: az oltásokat abban a hiszemben fejlesztik ki, hogy a mellékhatásuk várható mértéke eltörpüljön amellett, ami ellen véd.

És úgy vélem, jó dolog elkerülni egy párnapos rosszullétet. (na jó, mondom ezt úgy, hogy jó eséllyel nem vagyok védve a tbc ellen, meg mellesleg most is betegen itthon vagyok…)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

umm, osszeveted egy mindenkeppen bekovetkezo esemeny esetleges szovodmenyeit
egy esetlegesen bekovetkezo esemeny esetleges szovodmenyeivel.

Ez idonkent meglepo eredmenyre tud vezetni...

Ne tüntesd fel úgy, mintha az oltás nyomán mindenki megvakulna fél szemére, és a másik meg viszketne, de nem tudnánk megvakarni a bénulástól, és amúgy sincs rá időnk a ránk jött cifrafosás konzekvenciájaképpen – minden mellékhatás esetleges, leszámítva a szúró érzést a karban ;)

Let's see the odds:
Oltás nélkül a járvány méretétől függően lehet akár (túlzok) 10% esélyem is arra, hogy napokra ágynak esek, hogy rosszabbat ne említsek.
Oltással van 0.01% esélyem arra, hogy napokra ágynak esek.

Nem is tudom, melyiket válasszam.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Dr. Lenkei kissé ellentmondásos embernek tűnik, de ez nem tart vissza attól, h meghallgassam, amit mond.
Mellesleg a vitamin készíményét szedem vagy 2 hónapja, mert egyetértek avval, h inkább erre költsek, mint a gyógyszerekre. Meg avval is, h a mai élelmiszeripari termékekben a termelési mechanizmusok (betakarítástól a gyártástechnológián át a végtermék megszületéséig) miatt jóval kevesebb életfontosságú anyagot (vitamint) kapunk meg, mint amire szervezetünknek szüksége lenne. Betegségeink jó része pedig hiánybetegség, tüneteink mögött a specialisták a legritkább esetben találják meg a tényleges okot - írják nekünk a gyógyszereket nyakló nélkül (a gyógszergyártók meg örülnek).

A vitaminokról sokat meg lehet tudni az NIH táplálékkiegészítőkkel foglalkozó oldalairól (is).

Hát, nem tudom, lehet inkább a gyógyszergyárakat támogatnám mégis, mint a scientológia egyházat, ha már választanom kell. Egyébként ettől függetlenül sem kellene neki jobban hinned, mint a "hivatalos" egészségügynek, neki is az az érdeke, hogy minél több vitamint adjon el...

Bennem sem keltett jó hatást a scientológusokkal vszínűleg meglévő kapcsolata. De megpróbálom ezt kizárni és arra figyelni, amit mond. Tényszerűen. Az ettől még igaz lehet.
Természetesen az üzlet mindenkinek üzlet, de ilyen alapon ne egyél, ne vegyél semmit, mert az valakinek az üzleti érdeke... Ilyenkor ezek túl általános elvek, nem a lényegről szólnak.
A már többször említett NIH oldalakon megnéztem, h azon vitaminok esetében, melyeknél a túladagolás veszélyére szokás felhívni a figyelmet, miket írnak. Nos, nem volt ilyenekről szó. Óvatos megfogalmazások, h lehetnek problémák (gondolom azt mégsem mondhatják, h csak nyugodtan, semmi bajod nem lesz, mert azon mód beperli őket valaki, Amerikában biztosan).
Amit állít logikusnak tűnik. Utána kell nézni más forrásokban is. Sosem egy állítás dönt, hanem több forrásból származó állítások rendszere.

Ha meghallgatod, elolvasod, amit mond, és elgondolkozol, azzal még nem támogatod túlságosan a scientológia egyházat. Vitaminokat meg más forrásból is tudsz szerezni. :)

+1

Anno körülnéztem egy kicsit, h nem akarja-e átverni a fejemet az "olcsósággal" (nem olcsó, ha egy szokásos normál kiszerelés árát nézed). A Centrum és egy-két (már nem emlékszem melyek) egyéb termékkel hasonlítottam össze, táblázatba szedve, h melyikben milyen és mennyi komponens van. Magasan a Lenkei-féle terméknek volt a legjobb ár/teljesítmény viszonya. De ha van jobb forrás, ide vele!
Most olyan szaga van a dolognak, mintha reklámoznám, de bakker: nem! Örültem volna, ha máshol találtam volna (találnék) ilyen infót.

ISS Super Vitamin Pak olcsóbb. Egy időben azt vettem, de mióta Lenkei kijött a 8 ugyanolyan tablettás alapcsomagjával, inkább veszem azt.

Az a baj, hogy Magyarországon a vitaminfogyasztásnak sokáig nem volt egy hiteles (értsd: orvos) szószólója, "guruja" és pont egy szcientológus orvos vette észre, hogy mekkora piaci úr van itt.
Azóta egy csomó marha a szcientológiával azonosítja a vitaminfogyasztást.

Kicsit rémes dolog látni, hogy Szentgyörgyi szülőhazájában mekkora sötétség van ezen a téren.

OK, köszi!

Csak a rend kedvéért: Szent-Györgyi.

Basszus, közben megnéztem, hogy mit jelent az, hogy szerintetek olyan olcsó a vitaminja. 1 hónapra 10ezer forint körül van! Ez mitől olcsó? Ez nem csak átverés, hanem lehúzás is...

Sokan pl. havi 20 ezer forintot költenek cigire.
Ha megnézed a fenti ISS vitamint, még 5 ezer forint sincs egy havi adag.
Lenkei vitaminja egy fokkal jobb abból a szempontból, hogy elszórtan is be lehet venni a nap folyamán.
Mellesleg, ha neked ennyi pénz sok azért, hogy megőrizd az egészséged, akkor keress valami olyan munkát, amivel többet lehet keresni.

Ja és van egy pár meglepő hatásuk az ilyen multivitaminoknak: sokkal jobb szellemi teljesítőképesség, fáradékonyság eltűnése, munkakedv, stb.

Így gyorsan rákeresve azért a legtöbb piacon fellelhető multivitaminból egy 30darabos adagot talán ha feleennyiért dobnak utánad, és ekkor még is nem kell utánuk Dr. Lenkei AntiVesekövet se szedni ;)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ne csak a darabszámot nézzétek, hanem h mennyit tartalmaz a különféle vitaminokból. A Lenkei féle normál 8400 Ft, ebben 240 db van. Egy tabletta annyit, sőt egyes komponensekből többet, tartalmaz mint a más 30 db-osak. Azok úgy 1500-300 között vannak.
Említettek itt ISS Super Vitamin-t is, az 30 db-os ugyan, de a más 30 db-osakhoz képest jóval több van egy tablettában. Ez 4800.

mint fentebb kitárgyaltuk, az, hogy az egyes vitaminokból az általánosan ajánlott napi bevitel sokszorosa van benne, inkább rossz, mint jó.
A sokféleség valóban pozitív, ha valóban szükséges dolgok vannak benne pluszban.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Egy tablettában nem, csak 8-ban. Az adag, amit ő javasol uis annyiban van benne. De ezt ugye nem kötelező beszedni...

Ha megtudod, hogy van olyan szcientológus, aki kenyeret süt, ezentúl nem eszel több kenyeret? Logikus...

Szedek vitamint minden nap, nem arról van szó. Viszont Lenkei cuccai enyhén szólva is ellentmondásosak, elég ha csak rákeresel Googlelel, és érdekesebbnél érdekesebb cikkeket találsz. De az is elég, ha ezt végigolvasod: http://www.fn.hu/vallalkozas/20080701/megbukhat_szcientologus_lenkei/ Különben meg azért nekem kicsit gyanús, hogy mindent meg lehet oldani szerinte vitaminokkal: ha például fogyni akarsz, akkor elég a zsírégető vitamint szedni :S Azért én ezt nem veszem be, és az ilyenektől teljesen elveszti nálam a hitelét. És a szcientológia egyház ehhez csak ráadás.
És visszatérve a példádra, ha egy pék elkezd csodakenyeret árulni, ami nem hízlal, hanem egyenesen fogyaszt, neki sem fogok hinni, ha sci, ha nem sci.

Amennyiben az van benne, ami rá van írva, akkor nincs ellentmondásosság. Oda van írva, h hatóságilag mennyi javasolt. Aki nem akar többet beszedni, az ne tegye. Az, h a nagy vitamin adagoknak milyen a hatása tudományos kérdés, nem pedig "szakemberek szerint ... okozhat" szintű értékelés. Pl. az A vitaminra hivataloson 550 NE (Nemzetközi Egység), Lenkei által 5000 NE a javaslat. Az NIH információs oldalán meg a legaktívabb formájára a retinolra 3000(10000) NE-t adnak meg olyan mennyiségként, amitől még nem lesz baja egy felnőtt szervezetnek.
Ha a dohányzást minden vizsgálat egyértelműen károsnak minősít és csupán arra futja az állam képviselőinek, h dobozra ráírassanak egy senkit semmire nem kötelező ijesztgető feliratot, akkor ők ezek után hiteltelenek a vitamin mennyiségek ártalmasságának szószólóiként. Inkább szánjanak pénzt a vitaminok kutatására.

Az igaz, h a szcientológia rárakódása erre a dologra nagyon szerencsétlen és az üzletpolitikája sem túl vonzó. A vitaminok hasznossága viszont nem ettől függ. A cikk hangvételét és "tényeit" kommentálni már nagyon off lenne.

miért, mire fusson az állam képviselőinek dohányzás elleni harcban?
Ijesztgető feliratok, oktatófilmek, reklámozás korlátozása, dohánytermékek megadóztatása, zárjegyezés, vámok, különféle bel- és közterületeken való dohányzás betiltása...

Mit szeretnél? Tilsák be és kaparja minden dohányos a falat?! Nonszensz.

Mint a fentiekből kiderül, igenis vannak érdemi lépések a dohányzás ellen. Ehhez az állam képviselőinek van köze.
Az orvosi szakvéleményeknek meg az ajánlott vitaminbevitel mennyiségének meghatározásához, és őket az állam képviselőinél hitelesebbnek tartom. És többségük úgy tartja, hogy a fenti készítmények vitamintartalma káros.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

És te mit szeretnél, h tiltsák be ezek miatt a vélemények miatt az extra vitamin készítményeket?
Vagy aki sokat akar szedni, az ezen túl pedig vegyen kisadagos termékeket és abból hozza össze a nagy adagot (és növelje más bevételét).
Inkább írassák rá a dobozra fekete betűkkel, h halált okozhat és vegye meg, aki akarja. Így korrekt, nem?

A dohányzás és a vitamin szedése egészen más irányultságot feltételez...

Egy figyelmeztető felirat valóban korrekt lenne, hogy "túladagolást okozhat" vagy hasonló.
Más kérdés, hogy az orvostudomány mai állása szerint ha sokat szed az ember, az többet árthat, mint amennyit használ, ilyen szempontból meg köszönöm, maradok a normál multivitaminoknál, amellyel a gaz gyógyszerlobbi zsebét tömöm (cserébe nem annyival, mint amennyivel dr. Lenkei zsebét tömném)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Mint máshol írtam, ne szedj be annyit. Egy tablettában nála sincs annyi, csak 8-ban, amennyit ő javasol.
De nem akarok senkit meggyőzni, csak a tényszerűség kedvéért írom.

Ez a részlet számomra eddig kimaradt, egy rossz ponttal kevesebb :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Én a Kaptár óta óvakodok mindenféle gyógyszeripari készítménytől. ;-)

A mézet viszont jobban szereted. :-)

Ez így igaz! :-)

Ha az elfuserált orvosi kísérletek velejárója az is, hogy megjelenik Mila lenge estélyi ruhában nagy fegyverekkel, akkor én viszont lehet, hogy inkább kipróbálnám.

Nem oltatom be magam. Felesleges, pár nap alatt átestem rajta.
Kicsit kapart a torkom, meg olyan fejfájásom volt mint még sosem.

(Hipochonder vagyok. A két héttel ezelőtti bajom mi más lehetett volna, mint ez.)

még az orvosok is körberöhögik az egészet, első kézből mondom.
egyébként ez egy baszottul veszélyes vírus, hiszen a 8 milliós hazánkban már kb 3-an belehaltak, amiből 2 amúgy is elment volna máshogyan. ennél jóval többen halnak meg náthában / tüdőgyulladásban stb (lásd öregek). de hát ez van, ez is üzlet, csak nem mindegy melyik oldalán állsz az eladópultnak. én spec semelyiken mert ez egy oredenáré baromság = lol nyilván nem oltatom be magam.

--
A gyémántot csak a gyémánt vágja.

"hiszen a 8 milliós hazánkban"
Már csak nyolc? Én még tíz körül jártam, bár nem számoltam meg mindenkit. ;)

Én a téli megbetegedések ellen napi 3-4 mézes-citromos forró teával és gyümölcsökkel szoktam védekezni, na és persze sállal, sapkával. Meg "felhízom" télre, mint a medvék. Tudom, hogy ez nem influenza elleni védekezés, de az én szememben csak mégegy kockázat a millióból. Többnyire úgy gondolkodom, hogy ha valamit nem bír az immunrendszerem (ez a normál influenzára vonatkozik pl., nem az ebolára), akkor gyenge vagyok és dögöljek meg. Persze ez csak rám vonatkozik, a szeretteim védjék meg magukat az orvostudomány segítségével. :)

"citromos forró teával"

Vigyázz, a forró tea hazavágja a citromban a C-t :)
--
kövi

itrom lesz belőle?

Aztán programozhatunk OBOL-ban, PASAL-ban és BASI-ban... 8)


Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

A "" nyelvről nem is beszélve.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Marmint a ++ nyelvre gondoltal, nem? :-)
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Dehogy is, a sokkal jobb nyelv :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Szóval, Ti mind forró teát isztok?

- waiter -

hát, erre ráhibáztál, épp erős náthás-torokgyulladásos tüneteket mutatok, s emiatt mostanában többet teázok, mint szoktam – kamillát meg hársot. Citrom nélkül, mézzel. Napok óta először szedtem be komolyabb gyógyszert rá (antibiotikum, nesze neked, bélflóra! :))

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Én pár évet Ausztriában éltem és ott tanultam meg a vadásztea (Jägertee) jótékony hatását. Sokkal jobb, mint a citromos tea :)
Hozzávalók:
0.5l vörösbor
1/2dl rum
1/2dl vegyes pálinka (osztrákoknál ez 37.5° és nem 75°, rézeleje! :) illetve a nagyon jellegzetes törköly íz odaverhet az egésznek)
1 narancs leve
reszelt citrom- és narancshéj (nagyüzemben a legjobb, ha nem reszeled, csak beledobálod karikára vágva és hagyod ázni - Figyelem! Nem forraljuk mert akkor lőttek az alkoholnak!)
egész fahéj
szegfűszeg
szegfűbors
cukor
egy fekete tea filter
Összemelegíted
Én úgy szoktam, hogy kevés vízzel perceken át összeforralom a hozzávalókat alkohol nélkül, aztán hagyom ázni egy fél órát. Átszűröm, hozzá a cefre, felmelegít kb 75 - 80 C°-ra és bele egy bögrébe, amibe belelógatom a tea filtert.
Megfázás esetén egy aszpirin és 2-3 g c-vitamint külön bejuttatok a szervezetembe.
Elég ütős, de este lefekvés előtt jobb, mint a neocitran vagy coldrex :)
üdv: pomm

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, szavazatokat.
Azért tettem fel ezt a kérdést, mert bizonytalan vagyok, oltatni vagy nem oltatni ez itt a kérdés.
Mert, ha kizárom a mindenféle híreket és arra koncentrálok, hogy a védőoltás a fertőző betegségek megelőzésének legjobb módszere, és ennek köszönhetjük, hogy a nyugati világban megszűnt sok olyan betegség amibe régen belehaltak, vagy egy életre megrokkantak, akkor azt mondom oltsunk.
Viszont ha megnézem a felhajtást és azt, hogy mekkora pénzek mozognak akkor elbizonytalanodok.
Sajnos már nem a tudósok szenvedélye mozgatja a védőoltásokat, hanem a gyógyszergyárak.
Ha jól emlékszem Louis Pasteur szobrot emelt annak a fiatalembernek akit nem sikerült megmentenie a veszettség elleni védőoltással, pedig nem is az ő hibája volt.

"mekkora pénzek mozognak"

Mekkorak? Kokemeny 2000 Ft+AFA.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Mit kap az ember azért a 2000+ forintért? Reményt?

:)

Vagy egy a4tech 4 portos usb hub-ot.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Ez a HUB is ugyanolyan jó az influenza ellen, mint az oltás?

:)

Sőt, hatékonyabb. Egy féltéglát ráerősítve és 30 m-ről a páciens fejére ejtve garantálja, hogy az illető nem kap el soha többé semmilyen influenzát ;)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Dikma', novelni akarja a gyerek a influenzaban meghalt emberek szamat 33%-al!
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ööö, csak nekem tűnnek erősnek a mellékhatások? :D

a tesztelésben résztvevők nem panaszkodtak :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

"Kokemeny 2000 Ft+AFA."
Szorozva 6 millióval, amennyit az állam rendelt, az 12 milliárd Ft. És ez csak Magyarország. Milyen üzlet lehet ez nagyobb országokban?

Es neked ehhez mi kozod?

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Es szamon kerni neked mi jogod, hogy mi koze akarmihez is?

Én meg hogy jövök ahhoz, hogy megkérdezzem tőled, hogy mégis hogy képzeled, hogy felelősségre vonod eax-ot, amiért számonkérte brovent, hogy mi köze?! He? He?!

És apáink apáinak apáit is. És apáink apáinak apáinak apáit... :D

csak annyi a közünk, hogy a tb nem ad elég pénzt a kórházaknak, ahol kezelnek, és nekem kell bevinni a gyógyszert amit ott beadnak, de a _tőlünk_ levont pénzt felesleges oltóanyagra költik, mert valakinek abból csúszik a zsebébe...

ja, és Jerry Fletcher a haverom :)
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Egy influenzás emberszabású 2000 Ft-nál sokkal többe kerül a TB-nek. Megéri oltatni, megelőzni.

Marmint, HA elkapja, es HA orvoshoz megy.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Igen, mindez igaz akkor, _HA_ az oltással járó összesített eü. kockázat (védőoltás utáni megfertőződés kockázata, védőoltással járó kockázat, stb.) kisebb, mint a védőoltás nélküli összesített eü. kockázat. Akkor igen, megéri, amúgy csak pénzkidobás. FYI: pl. ezért csökkentették a 80-as évek óta fokozatosan a kötelező BCG oltások számát is.

Jelenleg nincs elég adat arra, hogy ezt nagy biztonsággal kijelenthessük az Fluval P oltóanyaggal kapcsolatban. Egyszerűen azért, mert nem oltottak még be elég embert ehhez.

- waiter -

Egy kis olvasnivalo a temahoz:

Dr_Jankovics_Istvan_Pandemia.pdf

Mar csak velvet, blikk, bors stb. oldalak hirei kellenek.

A hülyeség elleni oltást kellene már kitalálni, az ráférne egy csomó emberre. Csak ugye az meg egyesnek NEM "biznisz"...

Idézve egy 80+ éves világot látott, bölcsnek tartott jogász ismerősömet: "Aki okos az veszélyes!"
Úgy értette, hogy nem véletlenül butítják világszerte és régóta az embereket, hanem igen komoly gazdasági érdekek húzódnak mögötte. (Számomra elég meggyőzően érvelt egy közel félnapos beszélgetés keretében.)

Szerk.: Egyébként a "nem"-re böktem.

+1
> BERUS
Motor: Debian/GNU Linux- Lenny

Melyik célszerűbb?:
- Ha megeszek egy marék földet, és túlélem az influenza vírust?
- Ha nem eszek meg egy marék földet és nem élem túl az influenzavírust?
- Ha megeszek egy marék földet és nem élem túl az influenzavírust?
- Ha nem eszek meg egy marék földet és túlélem az influenzavírust?

:-)

- Ha nem teszek fel ilyen kerdeseket? [X]
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Egyébként nem értem, hogy miért mindenki azzal jön, hogy minek oltassa be magát, ha egyszer úgysem halálos. Itt nem erről van szó, hanem hogy jobb kihagyni a kb egy hetes szarullétet, ami az betegség elkapásával jár(nekem eddig mindig pont 1 hét volt, amikor épp elkaptam, bár már jópár éve nem volt ilyen).
Ráadásul még el sem hangzott az igazi indok, hogy miért is van ez az egész felhajtás a védőoltással, mert itt nem arról van szó, hogy anélkül a fél ország belehal az influenzába, hanem hogy jó lenne elkerülni azt, hogy egy új vírus miatt a lakosság viszonylag nagy része(ami már akár 5% is lehet) egyszerre 1 hétre inaktívvá váljon, és ez már nem egészségügyi megfontolás, hanem stratégiai. Ezt pedig úgy lehet elkerülni, hogy ha a populáció kb 50%-át védetté teszik. Lehet hogy túl nagy a hype körülötte(egyébként mindkét oldalról), de azért kíváncsi vagyok, hogy ti ebbe az érvelésbe hogy tudtok belekötni.
Ja, és az nem ellenérv, hogy a vakcinán nincs lejárati idő, mert az csak a szokásos balfassága a magyar egészségügyi vagy milyen rendszernek, hogy egy viszonylag egyszerű dolgot sem tudnak rendesen végrehajtani.

Valóban ilyen indok is van az oltás mellett, de számomra pl. még ez sem elegendő érv, ugyanis nem tudthatom, hogy a védőoltás összetevői milyen hatással lesznek az egészségemre. Én csak azért nem veszélyeztetem az egészségemet, hogy megspóroljak a nemzetgazdaságnak egy esetleg kieső 1 hetet. Amúgy utoljára 5 éve voltam betegszabin, szóval eddig nem jártak velem rosszul. Meg egyébként ha 1 hétig nem dolgozok, nem lesz belőle senkinek se baja, és úgyis be kell pótolnom.

Ha meg annyira fontos lenne az államnak az emberek egészsége, akkor törődhetnének azzal, hogy az emberek egészségesen éljenek, lehetne támogatni mindenféle egészségmegőrző programokat, stb. Ez is stratégiai érdek.

"Ha meg annyira fontos lenne az államnak az emberek egészsége, akkor törődhetnének azzal, hogy az emberek egészségesen éljenek, lehetne támogatni mindenféle egészségmegőrző programokat, stb. Ez is stratégiai érdek."

Ez már túl bonyolult ügy bármelyik magyar kormánynak, erre nem képesek.

A helyzet sokkal rosszabb: a világban alig találni ilyen felfogásra példát.

nem oltatom be magam, nyar vegen mar meg voltam fazva, lehet egyuttal at is estem rajta :D / evente 3-4x vagyok megfazva-influenzasodva. majd lesz vhogy :D

be ne oltsátok magatokat!

habár, ha kihalnak a hülyék a földről, nagyon unalmas lesz az élet..

Miért, olyan szórakoztató vagy? :P :)

:)

Rövid leszek: lóf@szt oltatom be magam. Amíg az első 100000 ember meg nem hal benne Magyarországon, addig nem érdekel.
Ma volt hír, hogy meghalt a negyedik magyar H1N1-ben. (persze eszembe jutott róla a Moszkvában Mercedeseket osztogatnak vicc). Hozzá kell tenni, hogy a hét végén 20 ember halt meg közúti balesetben. Na akkor mi a veszélyesebb?

Jó, hogy szólsz, holnap beoltatom magam közúti baleset ellen. :)

Csak nehogy az elsők között légy ;-)

Szerintem oltasd be magadat közút ellen is...

Magamtól biztosan nem. REttegek a tűktől. Mindenfélétől. De lehet, hogy muszáj lesz, munkahely miatt.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Nálunk a mhely állja az árát - így se kell.

+1

Honi mézet az immunrendszer megerősítésére!
:-)

+1 ;)

Magyar immunrendszernek magyar mézet!

Leírva már nem is olyan jó. :)

A szkeptikus hozzászólásokat tekintve pont idevág az AmazingSuperPowers mai képregénye :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Nem, mert átestem a fertőzésen (a családdal együtt) természetes módon. Viszont a szezonális influenza ellen idén először igen, mert minden évben alaposan ledönt. Kíváncsi vagyok, hátha így megúszom.
Csaba

----
Törölve, nem ide akartam, bocs.

Lassan egy órája beoltottak mindkettővel, eddig minden rendben. Remélem így is marad, ha ennek ellenére is megkapom akkor így jártam. Ma közvetlenül az oltás előtt döntöttem el, hogy beoltatom magam. Igen sokat gondolkodtam róla, ami kicsit az irányba terelt, hogy beoltassam magam, az az hogy beszéltem olyanokkal akik átélték a Honk Kong-i influenza járványt.

A válasz: Nem
Indok: Van orvos a családban, ismerősi körben is, rájuk hallgatok.

Ami a lobbit illeti, annyi feltűnt, (én it-vel vállalkozóként, másodállásban foglalkozom csak) a munkahelyem felhívott mindenkit, aki hasonló munkakörben van mint én, hogy tekintettel arra, hogy a munkámból kifolyólag sokat utazom, (főleg külföldön, tömegközlekedés) ingyen megkaphatom az h1n1 elleni védőoltást. Megkérdeztem, hogy miért. Mert ennyi meg annyi időt esnék ki a fertőzés miatt és mennyivel gazdaságosabb a cégnek, ha nem dönt ágynak az influenza...stb. Aham.
Érdekes, hogy visszagondolva a tavalyi, tavalyelőtti és azelőtti évekre, emlékszem a folyamatos gondokra, mert sokan kiestek az influenza miatt a melóból. Egyszer sem kínáltak fel védőoltást. Ahogy más kórokozókra sem. Sőt, legutóbb egy cég által kötelezett vizsgálatot is majdnem megpróbáltak kifizettetni velem. Szóval láthatóan tolják ezt az oltást, mert -ahogy fentebb is írták- "bevásároltak" belőle. Ez számomra legalább annyira gyomorfordító, mint a napi hisztériakeltés azzal, hogy ma épp' kihalt meg és mennyire valószínű, hogy az áttétes, rákosdaganatos beteg halálának oka kizárólag egy influenza vírus volt.
üdv: pomm

Annyi, hogy most nagyobb az esélye annak, hogy megfertőződsz, mint korábban, ezért a cég úgy gondolhatta, hogy ebben az esetben megéri erre költenie, míg korábban nem.

Sztem inkább két dolog:
1, A csapból is ez folyik...Az összes vezető ezt hallja, orvosok nyilatkoznak pro és contra - contra kevesebben, főleg mert nem azt erőltetik a médiákban...
2, Mivel állami érdekeltségű cég, gondolom némi ösztökélés is történhetett fentről...
Mellesleg kíváncsi leszek, hány tényleges h1n1-es beteg lesz...
üdv: pomm

Én biztos nem.... azt hallottam intelligenciát okoz!

OFF: érdekes megfigyelni, hogy a szavazás elején az első 10-20 szavazat után már alig változnak a %-ok :-)

Éljen az orrspré.

Nem oltatom magam be, az veszélyes, bár lehet kellene, mert a H1N1 meg még veszélyesebb és a tüdőembólia és más szövődmények is ijesztően hangzanak. A világ egy veszélyes hely.

Remélhetőleg az erős immunrendszerem ami az elmúlt években nem hagyott cserben (kivéve néhányszor iskolai előadások napján pszichoszomatikus okokból) ezúttal sem fog (bár sokan meg a szervezetük immunválaszától szenvednek, halnak bele), mióta túléltem a fővárosban házikoszt, azaz a mama főztje nélkül egy évet azóta egész biztos vagyok benne, hogy az immunrendszerem még az atomtámadás ellen is véd (igaz sok zöldséget és gyümölcsöt ettem és főzni is tudok), leszámítva a bőrrákot, ami csekély áldozat azért cserébe, hogy egy ilyen korszerű világvárosban élhetek (azaz ha fejlődő országban ne igyál vizett, akkor fejlett országokban ne vegyél levegőt).

fiatalság, bolondság ;)

Végülis jó ha sokan nem oltatják be magukat, legalább lesz egy nagy
kontroll csoport amit a többi (kötelező) oltásnál nem mondhatunk el.

Beteg? H1N1 almát!