Tiny Core 2.4 - nagyon apró grafikus Linux desktop

Címkék

Robert Shingledecker, a Tiny Core névre hallgató Linux disztribúció vezető fejlesztője bejelentette a terjesztés 2.4.1-es kiadását. A Tiny Core egy nagyon kis méretű (10MB) alaprendszerrel rendelkező, grafikus Linux desktop rendszer, amely 2.6-os kernelre, Busybox-ra, Tiny X-re és Fltk-ra épül. A projekt honlapja szerint a disztró "magja" teljes egészében memóriában fut és nagyon gyorsan bootol. A disztró nem teljes értékű desktop operációs rendszer, nem is támogat minden hardvereszközt. Ehelyett egy olyan apró alapot kínál, amely elegendő egy minimális, tipikusan kábeles internet kapcsolattal rendelkező X környezet futtatásához. A kis operációs rendszer "magra" a felhasználók maguk telepíthetik egyszerűen a különböző kiegészítő modulokat (extensions) - fájlkezelőt, webböngészőt stb. - az interneten található tárolókból.

Tiny Core @ 2009-10-11 09:23:15
Indul a rendszer

Tiny Core @ 2009-10-11 09:27:13
Pillanatok alatt elénk kerül a végtelenül egyszerű grafikus felület és a "vezérlőpult"

Tiny Core @ 2009-10-11 09:40:17
A kiegészítő modulokat egyszerű kiválasztani...

Tiny Core @ 2009-10-11 09:40:31
... melyek néhány kattintással telepíthetők

Tiny Core @ 2009-10-11 09:43:34
Már csak egy böngésző hiányzik

Tiny Core @ 2009-10-11 09:44:39
És már böngészhetünk is...

A nem titkoltan szándékosan nomád körülményeket nyújtó Tiny Core ideális lehet régi vasakhoz, kis erőforrással rendelkező rendszerekhez, ahol nem az extra kényelem, hanem a használhatóság a fontos.

[ Tiny Core honlap | Letöltés | TC 2.4.1 changelog | További infók ]

Hozzászólások

akkor már inkább a slitaz, az 30mega, és tele van minden földi jóval.

Uhhh. Meddig lehet ezt még fokozni? Az ötlet jó, terjeszteni fogom, mint jó pap az igét. :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Ugyan a cikk grafikus desktopról szól, de a letöltésnél ott van a Micro Core is, ami konzolos és csak 6 MByte.
Vagy esetleg a Voyage, ami szintén konzolos. Ez már nagyobb (45 MByte), de ebben ebben rengeteg program van benne alapból. Debian 5.0 alapú (aki az apt-get-hez szokott, annak ez nagy előny), azaz ami van debian-ra, az van voyage-re is. 2.6.26-os kernel (a 0.6-os verzióban). Indítás után csak 20-25 MByte memóriát használ fel. Telepítése -- ha van némi particionálási gyakorlatod -- egyszerű. Ami miatt tetszik: van alapból vi (elvis). Magyarítás, utf-8 megoldható, bár utána az elvist célszerű lecserélni vim-re. Néha szükségem van LAMP teszt szerverre, és ilyenkor virtualbox-ban, kevés erőforrást zabálva elfut.

Ezek annyira jó dolgok. Abszolúte mutogatni kellene. Van jópár ismerősöm, akiknek a szeme is kiesne emiatt. Azt hiszem, ez mutatja igazán, hogy mennyire rugalmas is valójában a Linux és környezete. Nem tudom, más OS-sel hasonló extremitásokat meg lehet-e tenni...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

valaki olyan minidisztrót nem tud ami vmware/vbox alatt futó szervernek van kitalálva és felrakott méretében minimális? (olyasmit mint a jeos csak nem 350+ megás)

chromiumot ráheggesztve tökéletes lenne netbookra :)

Ez jó pofa :)
szerintem megy is USB-re egy példány.

Mennyire macerás PXE bootolni? Egy initrd-ben van az egész rendszer? Mert akkor nagyon könnyen PXE-zhető.
---
Internet Memetikai Tanszék

Pont ezt szeretem a Linux-ba te rakod össze és te alakítod fantasztikus dolog ez aki rá érez mást nem is akar használni. Minden elismerésem az ilyen kezdeményezéseké. http://www.netboot.me/ oldalon pedig a a video elég szemléletes és a vége nagyon jó.

te most nevelni akarsz hogy ne neveljen?
ilyenkor mindig azon gondolkodok hogy a moziban a pisszegővel mit lehetne csinálni, és a legjobb ami eszembe jut a cipőmmel célba dobást gyakorolni, jó játék önmagában is, kényelmesebb is cipő nélkül utána, és talán még az előttem ülő is elkotródik ha megcsapja a felfele szálló :D

inkább dőlj hátra és élvezd az up-ot ha már azért olvasod a témát mert érdekel, ha meg te is up-nak szántad inkább egy viccet kopipasztézz be ha nem tudsz a témához érdemben szólni:D

Más a nyelvészkedés (minden apró szarba belekötünk), meg más az, amikor valaki nem tud írni és fogalmazni. Bocs, hogy ez engem zavar! Szeretném úgy érteni más emberek gondolatait, akik ide járnak ahogyan ők is értették, még ha nem is tanultak meg írni rendesen. Én is szoktam hibázni, de azért kellene húzni egy vonalat valahol...

Két napja én is kipróbáltam egy 5,2-es Macbookon és remek kis distro. Igaz, hogy a touchpad és a wifi nem ment alapból, de egy USB-s egérrel remekül működik.

Nos, örülök, hogy van aki ezt szóváteszi.
Én sem vagyok már valami nyelvi tudós, de a tagolatlanság, a nemtörődömség, a hanemértedmagadravess... szóval a hozzászólás érthetőségét kérdőjelezi meg. Egyszerűen nem értjük meg mit akar.

"A Hitachi nem tud nekünk shippingelni mert magyon tight a schedulejük..." -ez jó mondat?

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

Már néztem pár hete, hálókártyát (Intel 8280) nem ismerte fel. Röhej...
---
;-(