A postagalamb gyorsabb, mint a dél-afrikai szélessávú internetkapcsolat

 ( trey | 2009. szeptember 13., vasárnap - 19:18 )

(Akár a Fun rovatba is mehetne...)

Itthon sírnak-rínak az emberek, hogy milyen lassú az internet. De akkor mit szóljanak a dél-afrikaiak? Egy Durban-i IT vállalat felszerelt egy 11 hónapos postagalambot egy 4GB-os pendrive-val és azt küldte versenybe az ország legnagyobb, webes szolgáltatásokat kínáló vállalatának ADSL szolgáltatásával szemben. A Winston névre hallgató galambnak 1 óra 8 percbe telt elszállítania a 4GB-nyi adatot 60 km távolságra. Ez idő alatt az ADSL szolgáltatáson keresztül csak az adat 4%-át tudták átküldeni. A szolgáltató szerint nem ők a felelősek a lassú kapcsolatért. Az ügyfélnek több lehetőséget is felajánlottak, de a mai napig még nem élt velük.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Uhh, rossz helyre ment, a blogomba akartam, de már mindegy :D

--
trey @ gépház

biztos összekeverted a hollóval a galambot! :)

_____________
烏邦土 - 乾屎橛

Inkább fecskével. Mert ugyebár.. :D

-
Debian Lenny

hát attól függ, hogy töketlen európai, vagy tökös afrikai galambról van szó?:) mert ha afrikai, akkor jó helyen van itt is:)

people.inf.elte.hu/kurucz_a/letoltes/Szamhalo/szhgyak_mo.pdf
4. feladat
:)

Hát ez qurva jó!:D)
_________________________________________________________________________________
- Igazi alternatíva az Ubuntu-ra: www.blackpanther.hu vagy ha ez nem jött be akkor a microsoft.com -

persze ez így azér' baromság.

Azt hittem, hogy a (Akár a Fun rovatba is mehetne...) megjegyzés jelezni fogja, hogy egy vicces dologról van itt szó, amin inkább nevetni kell, mintsem kielemezni, hogy miért baromság. :) Áttettem a "Fun" kategóriába, hogy teljesen egyértelmű legyen...

Szerintem vicces, hogy egy IT cég nekiállt és megcsinálta a tesztet.

--
trey @ gépház

ja, így mindjárt más! Ahhhahahahahaaa :)

Ez egy fake hír.
Kijelentem, hogy sem a "T" és sem az "Invitel" nem szolgáltat Dél-Afrikában.

Gyorsabb is az adatáramlás.
Dél-Afrikában!

legalabb nincs spam :)

A rosszfiúk viszont naphosszat sólymot idomítanak :)

megelőztél :)

Vagy íjászkodnak.

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

A rosszlányok meg tojnak az egészre :-)

Lehet ezt még fokozni... :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Csigabit ethernet. :)
---
Internet Memetikai Tanszék

LOL

"A másik probléma, hogy a kerék alkalmazása vélhetően sérti a szellemi tulajdonhoz fűződő jogot, mivel a "kör alakú szállítást elősegítő eszközt" (köznapi nevén kereket) 2001-ben szabadalmaztatta John Keogh melbourne-i ügyvéd, ami jogi hercehurcával fenyegeti a mit sem sejtő adatátviteli csigát."

:D

Azért az sem lehetett rossz poén, amikor belekezdtek: "Eleresztek egy galambot..." :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Az a vicces még, hogy ezzel a módszerrel lehetne játszani multiban pár körökre osztott stratégiát is. :D

Azért a multicast galamb/csiga elég viccesen nézhet ki :-)

Kis pontatlansággal a multicast galambot madárrajnak hívjuk, nem? :) Egyébként ha nem visszük túlzásba a felek számát, akkor pl. egy Heroes 3 parti közepes pályán, pár nap alatt, 'eltartható' mennyiségű postagalambbal simán kivitelezhető lenne. A vesztes feladata lenne, hogy visszaszállítja a galambokat az eredeti helyükre... és máris jöhet az újabb kör. :)

Elcsépelt egy vicc ez, a postagalamb különben sem tesz duplex adatátvitelt lehetővé, ami az internetkapcsolat lényege, nem önmagában az adatátviteli sebesség.

A feltöltési sebességem T-csoportnál meg amúgy is lassabb mindennél amit Dél-Afrikában el tudok képzelni, idomított lajhárok szállíthatják a biteket csigákkal váltófutásban úgyhogy tessék engem sajnálni jól.

Bár nem ismerem igazán a protokollt, de szerintem half duplexre képes, és a csatorna megduplázásával (azaz két galambbal) rögtön alkalmas full duplexre is.

Hát majd fogadó irányban mindig 2 galamb repül, a célnál az egyiket megeszik, visszafele már csak 1 marad. így megvalósítják az asszimmetriát. A multiplexeren már dolgoznak a szakemberek.

"célnál az egyiket megeszik"
Ha meg útközben eszik meg vagy esetleg lelövi egy vadász, akkor a csomagvesztés lesz 50%.

Nekem múltkor egy 40 megás PDF elküldése emailben full sávszélen 1 óra volt (tréonlájn) :-D

Sztem ezek passzolnak ide, főleg a 2.:

"Never underestimate the bandwidth of a station wagon full of tapes hurtling down the highway"

"Never underestimate the power of stupid people in large groups"

Ehh.. megeloztel..

--
Ha az Internet Explorert biztonságos módba akarod kapcsolni, csak rá kell kattintanod a kis "x"-re a jobb felső sarokban.

Az a baj a vilaggal, hogy mindig kitalalnak valami sajat megoldast, ahelyett, hogy hasznalnak a szabvanyt.

--
Ha az Internet Explorert biztonságos módba akarod kapcsolni, csak rá kell kattintanod a kis "x"-re a jobb felső sarokban.

Régi vicc, hogy egyáltalán nem lebecsülendő a sávszélessége a motoros futárnak egyterás diszkekkel teli táskával a vállán...

az nem vicc, hanem a Tanenbaum hálózatos könyvének egy mókás bekezdése.

http://enegy.blogter.hu/200944/mekkora_egy_farok_savszelessege

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Mondjuk nem mitha akkor vesztett volna, de a galamb idejébe a 4gb-s pendrive megtöltését és utána kiolvasását is bele kellett volna venni. Egyébként a galamb valszeg sokáig jó lesz még, mert egyre nagyobb kapaitású memóriakártyák kerülnek forgalomba és az írási és olvasási sebességük is javul.

szerk: A cikk elején azt írta, hogy 2 órába telt a galambnak. Közben már csak 1 óra a többi a kiolvasás (és gondolom a ráírás is, bár azt nem említi)..

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Igen igen, linkeltem is #hup-ra :).
Nekünk is mindig azt mondták anno, hogy nem szabad lebecsülni egy teheruatónyi floppy sávszélességét... Nyilván CD vagy DVD-re méginkább igaz.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Hat mernok legyen a talpan az aki kiepit erre az elvre egy peer-to-peer alapu fajlcserelo halozatot :-DD

"Van egy teória, miszerint ha egymillió majomnak adsz egy-egy írógépet, amit elkezdenek össze-vissza véletlenszeruen püfölni, akkor elobb-utóbb megírják Shakespeare összes muvét. Az Internetnek hála, ma már tudjuk, hogy ez nem igaz.,,

Afrikai galambbal okés, de tudja-e ezt egy európai galamb? :)

Tökkel vagy tök nélkül?
--
geri / otperc.net

- engem meg gyíkká változtatott!
- gyíkká?!
- öö. De már elmúlt.

Kicsit nagy a ping reply viszont.

Jaja. Valamint én megnéznék egy titkosított csatornát is. Mert így elég egyszerű kivitelezni egy "man in the middle" támadást. :)

Azt azért hozzá tehették volna, hogy a kedves ügyfél is sültbarom, mert 1-2 Mbites csomaggal hasonlította össze a galamb által elérhető sebességet.. Hát kérem, ha a kedves cég nem hajlandó normális netet megfizetni, akkor nem tudom mit háborog. De amúgy nem értem mi ebben olyan nagy hír.. A mai napig vannak futárok, akik több 100 GB-os vinyókkal szaladgálnak.. több 10-100 lkm-es távolságra.. Lőjjük ki a teljes netet, jobbak a futárok..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

A cegnel (Telkom) a leggyorsabb ADSL 4Mbit, a 155Mbites legjobb csomag csak bizonyos teruleteken erheto el.
http://www.telkom.co.za/products_services/dsl/index.html
http://www.telkom.co.za/attheoffice/products/businessnetworksolutions/atmexpress/index.html

Igen, és (sajnos) nem mindenhol elérhető még a 20-30Mbit-es internet, főleg nem afrikába, ahol írják is, hogy le vannak maradva erősen. Még itthon is van ilyen, pedig ilyen téren azért fejlettebbek vagyunk tőlük. Olyan területeken, ahol a kedves T egyeduralkodó, annyiért adja az internetet, amennyiért akarja. Akinek kell - márpedig manapság mihez nem kell? - úgyis megfizeti. És hiába fizetnéd ki azt az árat is, ha nem tudnak nagy sávszélességet adni, mert maguk a kábelek, illetve a központ stb. nem tud többet.
--
Discover It - Have a lot of fun!

persicsb kommentje után már rájöttem, hogy a probléma ezen oldalának is utána kellett volna járnom :) Túl megszoktam már, hogy a céges internet előfizetések minimum 5-10 Mbitnél kezdődnek :))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Nagy kenyelemben elunk mi itt, nincs okunk panaszra. Bezzeg, ha lehal a net, akkor mindenki csak nez ki a fejebol, hogy most mit csinaljon...

Hát... már a klasszikus palackpostához is nehéz lenne üveget találni, bár a műanyagflakon tovább bírná :S

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Ott a sörösüveg!

Na most elfelejtették hozzátenni, hogy a galamb nem az őslakosok által lakott terület felett haladt el, mert akkor belőle ebéd a usb kulcsból meg nyakdisz készült volna :))

Állatbarátokat keresek http://hup.hu/node/66090

nem kell ezen nevetni nem is olyan régen itt is volt hogy a (valami 100miláért javított) rézkábel valahol a 8(?)keren haladt keresztül aztán mi lett az eredménye :)