További részletek a Debian nemrég bejelentett "time-based freezes" tervéről

 ( trey | 2009. augusztus 1., szombat - 9:51 )

A Debian néhány napja bejelentette, hogy az elkövetkező Debian kiadásokhoz az idő-alapú fagyasztást tervez. Dióhéjban ez azt jelenti, hogy a fagyasztást megejtik a páratlan évek decemberében, a kiadás pedig valamikor a páros elején - illetve ha kész erre - fog megtörténni. A nemrég postázott "Bits from the release team and request for discussion" levélben további részletek tudhatók meg a tervről. Noha a bejelentésben az volt olvasható, hogy a Debian "úgy döntött" (has decided), hogy elfogadja a "time-based freeze" tervet, az egy nappal később postázott, release team-től érkező levélben már a "fontolgatjuk" (we are considering) szerepel.

A levélből kiderül, hogy a Debian a közösségi visszajelzések hatására átgondolja a 2009 decemberi fagyasztás és az ambiciózus kiadási célokat. A bejelentés szerint konzultálni fognak a Debian összes kulcsfontosságú csapatával annak érdekében, hogy felmérjék, hogy a csapatok tudnák-e tartani az ütemtervet. A remények szerint ezek az egyeztetések augusztus vége előtt lezajlanak és akkor a Debian egy új tervvel állhat elő.

Részletek a levélben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem csak az a bajom, hogy ez az új terv az eddigieknél ritkább kiadásokat eredményezne. Bár ha belefoglalnák a tervbe, hogy minden két kiadás között lenne egy "??? 'n a half" kiadás, akkor az kicsit javítana a helyzeten.

Potato -> Woody 1 év 11 hónap
Woody -> Sarge 2 év 11 hónap
Sarge -> Etch 1 év 10 hónap
Etch -> Lenny 1 év 10 hónap

Ezekhez képest a két éves ciklusban nem látok különösebb változást.

Woody -> Sarge volt a leghosszabb a Debian történetében, a többi pedig szemmel láthatóan 2 évnél rövidebb.

Nagy változás nem lesz, előtte 1-2 hónappal volt rövidebb. Azon meg nem múlik semmi szvsz.

eddig csak elavult volt a debian, most már rögtön historical is lesz, múzeumi kiadás.
Kár érte...

Ja, múzeumi, mert az a +2 hónap borzasztóan sok. Meg akkor a 2001-es kiadású XP nyilván egyenesen kőkorszaki, amit senki sem használ, ugye?

Ja, de azért a Linux disztróknál más a helyzet, gyorsabb a fejlodes, egy év alatt is rengeteg minden megvaltozik.

Linuxon meg ott van mindennek kis millio fuggosege, annak nem bármilyen verzioja stb, nem olyan egyszeru mint Windows-on.

Nem probaltam, de gondolom egy 4 évvel ezelotti disztrora nem olyan egyszeru a legújabb vlc-t vagy firefoxot telepíteni, míg windowson ez néhány másodperc.

+1

Abban egyetértünk, hogy sok minden megváltozik két év alatt. Zárójelben: hogy ezt nevezhetjük-e fejlődésnek, az minimum vitára alkalmas kérdés.
De a legtöbb esetben 2 éves (nem 4) rendszer alá még csont nélkül felmennek az új cuccok,ha mégsem, akkor is csak minimális reszelésre van szükség. Legutóbb etch + ff3 béta esetén volt ilyen probléma a gépemen.

ja hat semmibe se kerul egy qt/gtk/glib/fltk frissites ha a kedvenc progidnak uj kell :)

Pénzbe nem, csak néhány ősz hajszálba kerül. :D

Oh és mond mikor akartál a legújabb szerverre vlc-t és firefox-ot rakni????
Arra van a testing, ami az ubuntunak is jó. És az Ubuntu a testinghez képest mire kiadják egy őskövület. :)

>Arra van a testing

aha szoval csak akkor hasznalj linuxot ha szopni is akarsz?

Ott a testing vagy a sid, mi a probléma? Otthon kb. leszarom, hogy mikor adnak ki stable release-t, mivel 10+ éve a folyamatosan friss testinget használom. Szerverre pedig nem feltétlenül szerencsés a legfrissebb verziókat tolni. A stable kiadások itt legalább rendszerint tényleg stabilak.