Kérvényezte az Apple az "automatic stay" enyhítését a Psystar ügyben

Címkék

Az előzmények ismertek. A Psystar Mac OS X-szel előtelepített Mac klón gépeket forgalmaz, noha az EULA ezt tiltja. Az Apple ezért tavaly pert indított a cég ellen. A Psystar pedig viszontperelt. Zajlottak az ügyek, közben a Psystar csődöt jelentett és fizetésképtelenségről szóló nyilatkozat benyújtásával reorganizációs csődvédelmet (Chapter 11) kért. Az amerikai csődtörvény értelmében ilyenkor életbe lép az "automatic stay", amely biztosítja, hogy az adós ellen folyó bírósági eljárások szünetelnek, új pereket pedig ez idő alatt nem lehet indítani.

Az Apple most az illetékes bírósághoz fordult és beadványában arra kérte azt, hogy enyhítse a Psystar-t védő "automatic stay"-t. A Cupertino-i illetőségű vállalat mindezt azért tette, mert véleménye szerint a Psystar csődvédelme nem más, mint időhúzás, egy pajzs, amelyet a vállalat arra használ fel, hogy tovább folytathassa - szerinte illegális - üzleti tevékenységét.

Az Apple beadványában azt kéri, hogy folytatódhasson a jogi eljárás a Psystar ellen a Chapter 11 ellenére.

(Az "automatic stay" részleges feloldása nem példa nélküli, legutóbb a SCO vs. Novell ügyben engedélyezte az illetékes bíróság.)

A részletek a beadványban és a Groklaw cikkében.

Hozzászólások

Nem értem a Psystar-t. Nem tudtak egy OSX-re hajazó OS-t összerakni? Vagy túl sok munka lett volna supportot is nyújtani?

Valahol megértem az Apple-t, nem törnek világuralomra, legalább azt a kis vásárlóréteget, akit megcéloznak, hagyják már meg nekik, vagy, ha megpróbálják tőlük elhappolni, akkor ne az Ő supportjukkal...

Bárkinek lehet OS X kompatibilis gépe, de az OS X EULA értelmében nem futtathatja rajta azt. Ettől még a gép kompatibilis marad az OS X-szel. Egyébként meg van kevésbé pofátlan út is: be kell szerezni egy EFI boot loadert (például az efix-et) amivel megoldható ez a probléma mindenféle Psystar meg PearC nélkül, csendben.

Milyen kiváltásgosokra gondolsz? 600$-ért lehet már venni Mac minit, ill. 1200-ért iMac-et. Ehhez képest nem adja sokkal olcsóbban a desktop gépeit a Psystar sem. Nem is értem igazán mi az üzlet nekik ebbenill. a vásárlóknak miért lehet vonzó. Talán nem véletlenül mentek csődbe.

Majdnem! :) A drágábbikban a NVIDIA GeForce 9400M 256 MB-os, az olcsóbb modellben 128 MB-os van...
Ajándék Logitech Z4i hangfal!
Talán még vennék is, ha 4GB rammal, ÉS a hangfal árával (kb 20000,-) olcsóbban adnák...
5400 rpm -ről 7200-ra potom 28000 az upgrade, 5400 rpm-es, 500GB-os 32900-ért 240000-es mac mini mellé szinte "ingyen" van!!! :D:D És még a plusz HDD-t is nézegetheted, ha nincs mibe (valami más eszközbe) tenned. 1GB (asszem 667Mhz-es) ramért lelkes alkalmazottak kemény 1000 forintot nagylelkűen felajánlottak egy upgrade iránt érdeklődőnek...
copjanak le.

De ha csinálnának egy OSX-re hajazó op.rendszert, ami 100%-ig kompatibilis vele, akkor már tényleg nem csak pár kiválasztottnak lehetne OSX-e.

Az Apple-nek úgyis pont az a lényeg, hogy az OSX-ért megvegyék a Machintosokat, így esélytelen, hogy valakinek is sikerüljön hosszútávon biztosítani ezt a "kiváltságot" az "átlagos" felhasználóknak.

fonya: Gondolom azért a frissítések és egyebek ezekre az OSX-ekre is megérkeznek... És én erre értettem a supportot. Vagy Te is erre értetted?

Nem. En az e-mail-es, telefonos, es hasonlora ertettem. Ha megy rajta az update, az az apple hibaja, amiert nincs rajta "Valodi Apple Macintosh Elony", es ezert engedi boldog, boldogtalannak az update-et.
Felteve persze, hogy ez nem egy vihar a pohar vizben, es pont olyan jo az almaeknak, mint az ms-nek az ilyen olyan otthoni windows.