Kulcscsere a Debian-nál

 ( trey | 2009. május 29., péntek - 9:37 )

A Debian projekt bejelentette, hogy lecseréli azt a GPG kulcsot, amelyet az archívumban tárolt referencia fájlok aláírására használ. Ezeket az aláírásokat arra használják, hogy a felhasználók biztosak lehessenek abban, hogy az általuk telepített csomagok teljesen ugyanazok a csomagok, amelyeket a Debian terjeszt és azokat senki sem cserélte ki vagy változtatta meg.

A kulcscserében a Debian "unstable" (kódnevén "Sid") és a "testing" (kódnevén "Squeeze") ág egyaránt érintett. A jelenlegi "stable" Debian GNU/Linux 5.0 (kódnevén "Lenny") és a jelenlegi "oldstable" Debian GNU/Linux 4.0 (kódnevén "Etch") verziók ftpmaster aláírásai szintén frissülni fognak. A release manager-ek aláírásai nem változnak.

A jelenleg használt kulcs hamarosan érvényét veszti. Az új kulcs terjesztése már folyamatban van a debian-archive-keyring csomagon keresztül. A jelenlegi "stable" Debian GNU/Linux 5.0 (kódnevén "Lenny") felhasználóknak semmit sem kell tenniük, mert a Lenny már az új kulccsal került kiadásra. A jelenlegi "oldstable" Debian GNU/Linux 4.0 (kódnevén "Etch") felhasználóinak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a rendszerük a legfrissebb 4.0r8 karbantartási kiadásra van-e frissítve. A 4.0r8 már az új kulcsot tartalmazó csomagot kínálja.

A Debian "testing" (kódnevén "Squeeze") és "unstable" (kódnevén "Sid") felhasználóknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a debian-archive-keyring csomagból legalább a 2009.01.31.-i csomag van telepítve a rendszerükön.

Június 13-től már az új kulcs lesz használatban!

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Aki frissít rendszeresen, annak már az újak megvannak :)