Óriási figyelmet kapott az OOo felhasználói felületének felújítását célzó projekt

 ( trey | 2009. május 15., péntek - 12:51 )

A Project Renaissance mottója valami olyasmi, hogy "készíts felhasználói felületet, hogy az OpenOffice.org-ot ne csak szükségből válasszák a felhasználók, hanem azért mert vágynak is rá". A projekt szerint az OpenOffice.org felhasználók reklamálnak a kényelmetlen és elavult felhasználói felület miatt. A funkcionalitás jelentős része túlzsúfolt eszköztárak, rosszul felépített menük és bonyolult dialógusok mögé van rejtve. A cél: ezen változtatni.

A Project Renaissance kedden megnyitotta a kommentelési lehetőséget az OOo felhasználói felületének megújítására beérkezett 15 javaslathoz. A Slashdot felkapta a hírt és ez azt eredményezte, hogy rövid idő alatt több mint 40 000 érdeklődő zúdult a wiki oldalakra, amelyek ettől elérhetetlenné váltak.

A javaslatokra érkező hozzászólásokat május 25-ig gyűjtik, majd ezután a projekt a következő fázisba lép.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én meg vagyok elégedve az ooo felhasználói felületével, de legalábbis már megszoktam. Remélem úgy oldják, meg, hogy lehet váltani a régi és az új közt, mert különben úgy járok mint a windowst használó munkatársaim a 2007es office-al, nem találnék benne semmit.

--
http://csuhai.hu

Én sem találok soha semmit rendrakás után, mégis néha szükséges. Akkor viszont nincs választás, hogy amit keresek, azt a rendetlen vagy a rendes állapotban keresem.
Ettől függetlenül van igazságod. A projektnek meg világsikert kívánok. Remélem, bejön.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Attól függ, mit tekintünk rendnek... ;)
Egyrészt, amennyire nekem a minden napi munkám során kell, el tudok igazodni a mostani ooo felületen is, sőt az office 2007-én is csak azon lassan.

Én csak két dologtól tartok picit:
- ha nem lesz választási lehetőségem, hogy melyiket használjam
- "MS-ék bevariálták a felületet az office2007ben, akkor aztat nekünk is kell csinálni mer menő" c. hozzáállás.

De reméljük a legjobbakat...

Szerk.: mondjuk azon el lehetne gondolkodni a széles monitorok terjedése miatt, hogy oldalra pakolják a menüket, ne fölülre, de pl az office 2007 pont ellentétesen csinálta, felülről vesz el mégtöbb helyet. De ennek is választhatónak kellene lennie szerintem.

--
http://csuhai.hu

de a szeles monitort, pont doksi szerkeszteshez szepen elforgathatod

A legtöbb hordozható gépet is széles képernyővel árulják már, azokat nem olyan jó forgatni.

--
"Trollhammaren sveper igen..."

Miért? Egy laptop simán megáll az oldalán, ha ki van hajtva a képernyő. Nem úgy mint egy monitor. :)

Meg úgy gépelni is egészségesebb, hogy a tenyered síkja függőleges, vagy mi.:)

--
"Trollhammaren sveper igen..."

Csak nekem két kezem van... Bár lehet hogy fekve kéne dolgozni? Ennyire azért csak nem "d"urvult el a szakma? :)

Hogyne, kulonos tekintettel a laptopokra es egyeb nem forgathato monitorokra. Kulonben is miert en forgassak, amikor van normalisabb megoldas?

Hogy megforduljon a fénypolarizációja, és a kolléga ne lássa napszemüvegben? :D

Várj, kitalálom. Azért van rajta napszemüveg, mert túl fényes a monitor? :)

ha nem viccből kérdezted: van ahol megéri, ha úgy tükröződik a lámpa vagy más, mint ahogy autóvezetésnél tipikusan megéri, mert a nap a vízszintes felületeken csillog (és nem csak azért hogy az összfényerőt csökkentse)

és a kormánnyal ugy fordítod a monitort, ahogy jólesik :)

Próbáltad már egy wide monitorral? :)

Egyik ismerősöm vett nyáron egy Samsung 2043BW-t, engem nagyon zavart, hogy iszonyú keskeny a kép elfordítva. Sztem zavaró volt a szemnek is, hogy függőlegesen kellett mozognia.

A 24"-osommal már nem tűnt olyan keskenynek, viszont itt meg már annyira magas elfordítva, hogy hjaj. Ahol igazából eddig komolyabb értelmét láttam a dolognak, az az állóképek vetítése. Mondjuk kb. ezért poénkodunk azzal haverokkal, hogy biztos nem tudta normálisan megnézni a pornóképeit az a mérnök, aki kitalálta. :)

----------------
Lvl86 Troll

Idézet:
- "MS-ék bevariálták a felületet az office2007ben, akkor aztat nekünk is kell csinálni mer menő" c. hozzáállás.

Sokkal előbb ráfért volna már egy alapos rendrakás az OOo UI-ra. Én örülök hogy az MS bekavart, mert az OOo táján is felkavarodott tőle az álló (poshadt) víz. Még így is 2 éves fáziskéséssel, de legalább valami történik...

Jegyezzük meg azt is, hogy lehet hogy az MS Office se változik túl sokat, ha nincs versenytárs. Egyébként tök egyetértek, ideje a változtatásnak. Sőt az 1.X-es változatban oldalt fityegő kiegészítő gombokat is jobban szerettem mint a mostani office-like kinézetet.

valószínüleg változott volna, mivel a Windows 7-ben már a beépített programok ezt a szalagos eszköztárat kapják (és a jövőben egyre több új program), itt tesztelték, hogy mennyire jön be a népeknek

(amúgy szerény véleményem az, hogy ha megtanulod, hogy más mint eddig, tényleg nagyon jól használható átlagos szövegszerkesztési dolgokra. viszotn addig tényleg szar)

_________________________
Hogyan?

++
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

2 Probelma talan meg mindig lenne vele:
Calc: Tablazatok nyomtatasa, ugy hogy kijelolt dolog egy oldalra ferjen ki.
Draw: Atemertezeskor a betumeretet is meretezze at.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A Calc-os dologhoz (kijelölés nyomtatása tetszőleges számú -akár egy- és elredezésú oldalra), nálam ez már régóta megy. Vagy úgy érted, hogy egyszerűbben szeretnéd?
Csaba

Nekem az office 2007 menüje tetszik, igaz még nem sokat használtam, de amikor használtam igazán kézreálló volt és mindent könnyedén megtaláltam benne.
Ha jól emlékszem az MS végzett valami kutatást jó sok felhasználóval arról hogy hogyan használják az office-t mik a leggyakrabban hasznát menüpontok, mihez hány egérkattintás kell, mit mennyi idő alatt tudnak beállítani, majd tesztelték az új menüt is ugyanezen emberekkel, és az jött ki hogy az új hatékonyabb.
Nem tudom, hogy ez igaz-e, de nekem bejött, ha nem védi semmilyen szabadalmi oltalom az MS menüjét, lehetne azt másolni, de ez csak egy ötlet, ha tudnak készíthetnek jobbat is.

pl. a perfectdisk 2008 és 10 is hasonló menüvel dolgozik, akkor vagy nem (c)(r)(tm) az mso2007 menüje vagy perlekedés lesz :D

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

vagy megvették az mstől a licence-t.

Egyszer néztem, ingyenesen használható, csak egy levelet kell írni, hogy mire akarod használni.

Azt hiszem, egyedül Office szerű alkalmazásokban tilos felhasználni, de le van írva valahol. (Régen néztem, lehet azóta változott).

----------------
Lvl86 Troll

A SolidWorks nevű CAD progi ui-ja is ilyen fajta újabban.

"ha nem védi semmilyen szabadalmi oltalom az MS menüjét"

vicces is lenne, mert akkor senki nem használná a VS ribbon controlját :)

+1. Amikor először láttam ilyet, csak néztem, hogy ez mi, aztán pár óra használat alatt hozzászoktam. Szerintem sokkal jobban kézre áll, mint a hagyományos menü + eszköztár együttes. Én örülnék egy hasonlónak az oo-ban. Ugyanakkor az is biztos, hogy ha nem teszik választhatóvá, akkor hatalmas lázadás törne ki :))

+1. Szerintem is az msoffice menüje egészen jó lett, habár van benne néhány őrjítő logikai bukfenc számomra: pl a tartalomjegyzék beszúrását mindig a beszúrás fülön keresem.
Ettől függetlenül megszokható és valóban effektívebben lehet használni, szerintem.

ez mókás, a felhasználók reklamálnak, mert elavult==nem MS office szerű, az MS office felhasználók meg reklamálnak, mert nem találnak semmit, amit régen igen:)

Pedig pár hét folyamatos használat után azt lehet észrevenni, hogy a 2007-tes Office-szal sokkal könnyebb a munka és könnyebben ki lehet igazodni a tabos elrendezésen.

Jó lenne ha nem csak a 65535x1280-as felbontában lenne használható.
Lehetne kifejezetten 1024x768-on és kisebben is használható felület.
Esetleg netbookra kifejlesztett hogy ne a fél képernyőt gombok foglalják el.

Tudom már mindenkinek nagy monitora van (2048x1150), nekem is... de egy kicsit kevés a hely egy kisebb monitorral rendelkező gépen.

Ez belesütve lesz? Vagy skin-ezhető lesz a dolog?

Dehogy van mindenkinek nagy monitora. Nem mindenki milliomos. Nálam a max az 1024×768
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

ezt úgy oldják meg, hogy akinek nincs pénze nagy monitorra, annak olyan gépre sincs pénze, amin használható sebességgel fut az ooo :))

Ha valaki osi dolgokat hasznal (mert szereti a nagy aramfogyasztast, mert van penze fizetni, mert nem banja hogy ha szetmegy a szeme, passz...) , az a maga baja. :-/

Egy pár éves, akkor olcsó 1024*768-as LCD monitortól nem megyszét az ember szeme, és egy kis notebook kijelzőjétől se.

30-kért már legalább 1680x1050-s felbontást tudó 20-22"-s monitort kapsz.

Munakhelyen egy 1280x1024-s 17"-s TFT-vel szenvedek, de nem egy munka volt, amit inkább hazavittem, mert sokkal kényelmesebb volt, mint kismillió ablak és eszköztár között váltogatni. (otthon: 24" + 19" 1920x1200 + 1280x1024)

----------------
Lvl86 Troll

nekem az otthoni 19" TFTm tud 1280x1024 -t, de nekem az eleg.

Nekem a notim 15"-os TFT-je 1400x1050-et és ma még külső kijelzőt is kötöttem rá...

Alap dolgokhoz bőven elég az 1280x1024 is, de néha azért jól jön a nagyobb. :)

Desktop: 20" Samsung, 1600x1200
Laptop: Ősi 15.4" Toshiba, 1600x1200

Nekem valahogy nem jött be ez a nagy szélesvásznú-mánia.. Ma már szinte lehetetlen 17"-nál nagyobb, 4:3-as monitort venni :( Rajtam kívül mindenki csak DVD-t néz?

Miert ne lehetne 16:9-en dolgozni? Talca oldalra, es ugyanugy lehet dolgozni.. esetleg meg egyet fele/ala raksz, s ott a nagy desktop.

Nekem sem. Amíg lehet, tartózkodom a szélesvásznútól, nem tetszenek az arányai.
Nem tetszik az a "divat", amit mindenkire rákényszerítenek. Akár akarja, akár nem.

DVD-t meg szinte nem is nézek...

Szerintem kodot irni es olvasni a wide kepernyok sokkal jobbak, kenyelmesebb, igaz tobbet kell scrollozni... de hat valamit valamiert :)

Erre gondolok (scrollozás és effélék mint kényelmetlenség), de amúgy meg lehet szokni, ha arról van szó... különösen, ha az ember eleve akkorát vesz, amibe az előző 4:3-as kijelzője belefér (csak szélesebb)...

A valamit valamiért dolog akkor jó, ha nekem kell egyáltalán az a bizonyos valami... :D
Ellenkező esetben csak púp.

Scrollozni nem scrollozol többet.

Ha veszed a régi felbontásokat (1024x768, 1280x1024), annál nem alacsonyabbak a mai wide felbontások (1650x1050, 1920x1200|1050, a 1440x900-t nagyon nem erőltetném, nincs nagy difi árban a monitorok között).

Viszont sokkal jobb, hogy ki lehet pakolni normálisan a dolgokat (VS-ben pl. volt már, hogy egymás mellett volt a solution explorer, toolbox, properties, elég kényelmes volt összekattintgatni a formot, vagy VS-ben/Eclipse-ben normálisan egymás mellé lehet tenni több fájlt, nem kell oda-vissza váltogatni köztük), nincs anyázás, ha 5-10 adattábla és 5-15 query editor van benyitva a PgAdmin-ban, stb.

----------------
Lvl86 Troll

Először nekem se. De filmet nézni sokkal jobb. Olyan munkánál, ahol meg hely kell, ott meg mindegy milyen, csak legyen minél több minden irányba :)

----------------
Lvl86 Troll

Még ha van is az embereknek nagy és széles monitorja, akkor se jó, ha csak ekkora felületen használható egy program. Nekem a nagy monitor egyik előnye épp az, hogy nem kell mindent teljes méretben használnom, hanem pl. egy webböngésző és egy szövegszerkesztő elfér egymás mellett.

Munkahelyen 2 x 17''(1280x1024) es azzal mar jol el lehet boldogulni, de egy monitorral siralmas szerintem.

meg vagy 3 hónapra elegendő pelenkát ;)

Ez az... nekem attól hogy nagy van nem használom teljesképernyőben szinte egyik progit sem. Egy fullképernyős google-től meg is vakulhatok akár! :)

Érdekes hogy mindenki desktop és egyéb notijainak méreteit taglalja, meg hogy már az 1024x768 kicsi, stb...
Végülis a 200Gb HDD is kicsi és a 1G memória is.

Ha a linuxos programok és ez egész opensource office programozók akarnak valamit elérni akkor szerintem pont hogy nem a legujabb gépeket kellene csak támogatni. Irodákban pl. sok régi vas van, aminél lehet váltanának pl, xp-ről és office 2003-ról. Nagy valószinüséggel ott az 1024x768 lesz sok.

A másik a netbookok. Mivel eléggé korlátozott felbontással birnak, jó lenne ha nem óriási gombok foglalnák el a képernyőt, amit 20" fölé optimalizáltak.

netbookra máshogy kell a felületet tervezni, mint asztalira SZVSZ. ami egyiken jó, nem biztos, hogy jó a másikon

_________________________
Hogyan?

Mondtam én hogy ugyanaz legyen? Legyen természetesn különböző, legyen olyan ami 90"-ban jó, és olyan is ami 9"-ban.

Szerintem lehetne egy ajánlás a felhasználói felületekre- és az azokhoz kötődő vívmányokra :). Ez az ajánlás mindenféle kisebb-nagyobb dolgokra vonatkozna: pl. ha egy lista van egy ablakban, akkor abból lehessen a <del> billentyűvel is elemet törölni, ne kelljen egérrel kattintgatni a törlés gombra (vagy billentyűzettel mozgatni a fókuszt ide-oda); a windowsra szánt telepítők kérdezzék meg, az összes felhasználó kapjon parancsikonokat vagy csak az, aki a telepítőt futtatja; az egysoros beviteli mezőknél hogyan működjön az egérrel való kijelölés (ez a windowsos Inkscape-ről jutott eszembe); stb. Láthatóan rengeteg apróságról van szó. Az ilyen kicsi dolgok miatt is lehet nagyon szeretni és utálni egy-egy alkalmazást. Az ajánlás tulajdonképpen a jó és hasznos funkciók listája lenne, némileg hasonlóan pl. a W3C ajánlásainhoz. A lényeg az, hogy könnyebb legyen megvalósítani jó dolgokat.

:)

Ezt nem úgy hívják, hogy HIG?

Örülök, hogy van ilyen. :) De, ha van ilyen, miért olyan GNOME a GNOME...?

:)

1, nem minden fejlesztő veszi a fáradtságot megtanulni
2, nem minden juzer veszi a fáradtságot bugot jelenteni, ha a kedves fejlesztő eltér tőle

Ettől (vagy ennek a GNOME-os papok általi értelmezésétől), ami azt mondja ki (kb.), hogy akármilyen hülye a program, a felhasználó még hülyébb, a funkciók csak megzavarják, úgyhogy legyen minél kevesebb belőlük. Amúgy AFAIK a HIG-et nagyjából betartják, a probléma nem azzal van, hogy nem tartják be.

Az ötlet jó, de pont a GNOME HIG mutatja be, hogyan NEM szabad csinálni - a felhasználói igények magasról lesz?rásának iskolapéldája.

Nem olvastam ezt az ajánlást, mert nem fejlesztek.
De tudom, hogy van, számos gnome-os programban láttam rá utalást.

És lehet, hogy vannak jó dolgok benne, de ezekben a programokban volt azért számos olyan bosszantó ostobaság, ami miatt kifejezetten nem szerettem használni őket.
Namost ezek vagy olyasmik, amiket a guideline nem rendez, és a fejlesztők maguk rosszat választottak (ez akkor az előírás hibája), vagy esetleg ostobaságot ír elő...

G

lehetne több párhuzamos felhasználói felület, és mindenki kiválasztaná magának a legmegfelelőbbet.

Vagy egy, ami elég flexibilisen átrendezhető, és több előre elkészített profil választható. (Pl. az eszköztárak normálisan nézzenek ki felülre és oldalra rakva is, ehhez nem kéne két külön felhasználói felület.)

Lehetne a felület teljesen testreszabható. Például egy kattintgatós OpenOffice.org GUI szerkesztővel. :)

:)

Meglátták a MS Office 2007-et. "Hogy lopjuk el, hogy lopjuk el..."

Azért az nem olyan jó, hogy érdemes lenne... :)
Még amikor sokszor használtam, akkor sem volt kényelmes, sőt szerintem funkcionálisan selejt...

Sokakat inspirál más munkája, nem csak az OOo-t :).

Könyörgöm, hogy ne Monoban írják! És lehetőleg C++-ban...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Sajnos kódpucolásról még nincs szó.
Az majd a következő évtized végén...

Kifejezetten díjazom a dolgot, sok sikert a fejlesztőknek!

---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

Én szeretem az OOo felhasználói felületét.

Ami nem azt jelenti, hogy nem lehetne rajta javítani persze.

De talán csak 2 dolog jut eszembe hirtelen a writerben: az outline számozás eléggé el van dugva a menüben, illetve nem szeretem, hogy egy felsoroláshoz lépve beugrik egy eszköztár.

Mindenesetre ahogy a régi MS Office felültettel sem volt bajom úgy ezzel sincs.

Az meg, hogy hogy néz ki, meg nem modern, meg ilyesmi, az érdekes vélemény, több helyről hallottam már, de sosem értettem :-)

G

A beugró eszköztárat az ablak aljára szoktam csatlakoztatni, akkor nem zavaró. (A beugró ablak különösen idegesítő volt valamilyen konfiguráción (talán Windowson), ahol rögtön elvette a fókuszt a főablaktól.)

Egy GUI-nál nem az a lényeg, hogy "modern" legyen, hanem hogy jól használható. A "modernkedést" hagyjuk meg a divatmajmoknak. Különben is, nincs egzaktul meghatározva, mit értsünk azalatt, hogy "modern".
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó