Óriási figyelmet kapott az OOo felhasználói felületének felújítását célzó projekt

A Project Renaissance mottója valami olyasmi, hogy "készíts felhasználói felületet, hogy az OpenOffice.org-ot ne csak szükségből válasszák a felhasználók, hanem azért mert vágynak is rá". A projekt szerint az OpenOffice.org felhasználók reklamálnak a kényelmetlen és elavult felhasználói felület miatt. A funkcionalitás jelentős része túlzsúfolt eszköztárak, rosszul felépített menük és bonyolult dialógusok mögé van rejtve. A cél: ezen változtatni.

A Project Renaissance kedden megnyitotta a kommentelési lehetőséget az OOo felhasználói felületének megújítására beérkezett 15 javaslathoz. A Slashdot felkapta a hírt és ez azt eredményezte, hogy rövid idő alatt több mint 40 000 érdeklődő zúdult a wiki oldalakra, amelyek ettől elérhetetlenné váltak.

A javaslatokra érkező hozzászólásokat május 25-ig gyűjtik, majd ezután a projekt a következő fázisba lép.

A részletek itt.

Hozzászólások

Én meg vagyok elégedve az ooo felhasználói felületével, de legalábbis már megszoktam. Remélem úgy oldják, meg, hogy lehet váltani a régi és az új közt, mert különben úgy járok mint a windowst használó munkatársaim a 2007es office-al, nem találnék benne semmit.

--
http://csuhai.hu

Én sem találok soha semmit rendrakás után, mégis néha szükséges. Akkor viszont nincs választás, hogy amit keresek, azt a rendetlen vagy a rendes állapotban keresem.
Ettől függetlenül van igazságod. A projektnek meg világsikert kívánok. Remélem, bejön.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Attól függ, mit tekintünk rendnek... ;)
Egyrészt, amennyire nekem a minden napi munkám során kell, el tudok igazodni a mostani ooo felületen is, sőt az office 2007-én is csak azon lassan.

Én csak két dologtól tartok picit:
- ha nem lesz választási lehetőségem, hogy melyiket használjam
- "MS-ék bevariálták a felületet az office2007ben, akkor aztat nekünk is kell csinálni mer menő" c. hozzáállás.

De reméljük a legjobbakat...

Szerk.: mondjuk azon el lehetne gondolkodni a széles monitorok terjedése miatt, hogy oldalra pakolják a menüket, ne fölülre, de pl az office 2007 pont ellentétesen csinálta, felülről vesz el mégtöbb helyet. De ennek is választhatónak kellene lennie szerintem.

--
http://csuhai.hu

Próbáltad már egy wide monitorral? :)

Egyik ismerősöm vett nyáron egy Samsung 2043BW-t, engem nagyon zavart, hogy iszonyú keskeny a kép elfordítva. Sztem zavaró volt a szemnek is, hogy függőlegesen kellett mozognia.

A 24"-osommal már nem tűnt olyan keskenynek, viszont itt meg már annyira magas elfordítva, hogy hjaj. Ahol igazából eddig komolyabb értelmét láttam a dolognak, az az állóképek vetítése. Mondjuk kb. ezért poénkodunk azzal haverokkal, hogy biztos nem tudta normálisan megnézni a pornóképeit az a mérnök, aki kitalálta. :)

----------------
Lvl86 Troll

- "MS-ék bevariálták a felületet az office2007ben, akkor aztat nekünk is kell csinálni mer menő" c. hozzáállás.

Sokkal előbb ráfért volna már egy alapos rendrakás az OOo UI-ra. Én örülök hogy az MS bekavart, mert az OOo táján is felkavarodott tőle az álló (poshadt) víz. Még így is 2 éves fáziskéséssel, de legalább valami történik...

valószínüleg változott volna, mivel a Windows 7-ben már a beépített programok ezt a szalagos eszköztárat kapják (és a jövőben egyre több új program), itt tesztelték, hogy mennyire jön be a népeknek

(amúgy szerény véleményem az, hogy ha megtanulod, hogy más mint eddig, tényleg nagyon jól használható átlagos szövegszerkesztési dolgokra. viszotn addig tényleg szar)

_________________________
Hogyan?

Nekem az office 2007 menüje tetszik, igaz még nem sokat használtam, de amikor használtam igazán kézreálló volt és mindent könnyedén megtaláltam benne.
Ha jól emlékszem az MS végzett valami kutatást jó sok felhasználóval arról hogy hogyan használják az office-t mik a leggyakrabban hasznát menüpontok, mihez hány egérkattintás kell, mit mennyi idő alatt tudnak beállítani, majd tesztelték az új menüt is ugyanezen emberekkel, és az jött ki hogy az új hatékonyabb.
Nem tudom, hogy ez igaz-e, de nekem bejött, ha nem védi semmilyen szabadalmi oltalom az MS menüjét, lehetne azt másolni, de ez csak egy ötlet, ha tudnak készíthetnek jobbat is.

+1. Amikor először láttam ilyet, csak néztem, hogy ez mi, aztán pár óra használat alatt hozzászoktam. Szerintem sokkal jobban kézre áll, mint a hagyományos menü + eszköztár együttes. Én örülnék egy hasonlónak az oo-ban. Ugyanakkor az is biztos, hogy ha nem teszik választhatóvá, akkor hatalmas lázadás törne ki :))

+1. Szerintem is az msoffice menüje egészen jó lett, habár van benne néhány őrjítő logikai bukfenc számomra: pl a tartalomjegyzék beszúrását mindig a beszúrás fülön keresem.
Ettől függetlenül megszokható és valóban effektívebben lehet használni, szerintem.

ez mókás, a felhasználók reklamálnak, mert elavult==nem MS office szerű, az MS office felhasználók meg reklamálnak, mert nem találnak semmit, amit régen igen:)

Jó lenne ha nem csak a 65535x1280-as felbontában lenne használható.
Lehetne kifejezetten 1024x768-on és kisebben is használható felület.
Esetleg netbookra kifejlesztett hogy ne a fél képernyőt gombok foglalják el.

Tudom már mindenkinek nagy monitora van (2048x1150), nekem is... de egy kicsit kevés a hely egy kisebb monitorral rendelkező gépen.

Ez belesütve lesz? Vagy skin-ezhető lesz a dolog?

30-kért már legalább 1680x1050-s felbontást tudó 20-22"-s monitort kapsz.

Munakhelyen egy 1280x1024-s 17"-s TFT-vel szenvedek, de nem egy munka volt, amit inkább hazavittem, mert sokkal kényelmesebb volt, mint kismillió ablak és eszköztár között váltogatni. (otthon: 24" + 19" 1920x1200 + 1280x1024)

----------------
Lvl86 Troll

Erre gondolok (scrollozás és effélék mint kényelmetlenség), de amúgy meg lehet szokni, ha arról van szó... különösen, ha az ember eleve akkorát vesz, amibe az előző 4:3-as kijelzője belefér (csak szélesebb)...

A valamit valamiért dolog akkor jó, ha nekem kell egyáltalán az a bizonyos valami... :D
Ellenkező esetben csak púp.

Scrollozni nem scrollozol többet.

Ha veszed a régi felbontásokat (1024x768, 1280x1024), annál nem alacsonyabbak a mai wide felbontások (1650x1050, 1920x1200|1050, a 1440x900-t nagyon nem erőltetném, nincs nagy difi árban a monitorok között).

Viszont sokkal jobb, hogy ki lehet pakolni normálisan a dolgokat (VS-ben pl. volt már, hogy egymás mellett volt a solution explorer, toolbox, properties, elég kényelmes volt összekattintgatni a formot, vagy VS-ben/Eclipse-ben normálisan egymás mellé lehet tenni több fájlt, nem kell oda-vissza váltogatni köztük), nincs anyázás, ha 5-10 adattábla és 5-15 query editor van benyitva a PgAdmin-ban, stb.

----------------
Lvl86 Troll

Még ha van is az embereknek nagy és széles monitorja, akkor se jó, ha csak ekkora felületen használható egy program. Nekem a nagy monitor egyik előnye épp az, hogy nem kell mindent teljes méretben használnom, hanem pl. egy webböngésző és egy szövegszerkesztő elfér egymás mellett.

Ez az... nekem attól hogy nagy van nem használom teljesképernyőben szinte egyik progit sem. Egy fullképernyős google-től meg is vakulhatok akár! :)

Érdekes hogy mindenki desktop és egyéb notijainak méreteit taglalja, meg hogy már az 1024x768 kicsi, stb...
Végülis a 200Gb HDD is kicsi és a 1G memória is.

Ha a linuxos programok és ez egész opensource office programozók akarnak valamit elérni akkor szerintem pont hogy nem a legujabb gépeket kellene csak támogatni. Irodákban pl. sok régi vas van, aminél lehet váltanának pl, xp-ről és office 2003-ról. Nagy valószinüséggel ott az 1024x768 lesz sok.

A másik a netbookok. Mivel eléggé korlátozott felbontással birnak, jó lenne ha nem óriási gombok foglalnák el a képernyőt, amit 20" fölé optimalizáltak.

Szerintem lehetne egy ajánlás a felhasználói felületekre- és az azokhoz kötődő vívmányokra :). Ez az ajánlás mindenféle kisebb-nagyobb dolgokra vonatkozna: pl. ha egy lista van egy ablakban, akkor abból lehessen a <del> billentyűvel is elemet törölni, ne kelljen egérrel kattintgatni a törlés gombra (vagy billentyűzettel mozgatni a fókuszt ide-oda); a windowsra szánt telepítők kérdezzék meg, az összes felhasználó kapjon parancsikonokat vagy csak az, aki a telepítőt futtatja; az egysoros beviteli mezőknél hogyan működjön az egérrel való kijelölés (ez a windowsos Inkscape-ről jutott eszembe); stb. Láthatóan rengeteg apróságról van szó. Az ilyen kicsi dolgok miatt is lehet nagyon szeretni és utálni egy-egy alkalmazást. Az ajánlás tulajdonképpen a jó és hasznos funkciók listája lenne, némileg hasonlóan pl. a W3C ajánlásainhoz. A lényeg az, hogy könnyebb legyen megvalósítani jó dolgokat.

:)

Ettől (vagy ennek a GNOME-os papok általi értelmezésétől), ami azt mondja ki (kb.), hogy akármilyen hülye a program, a felhasználó még hülyébb, a funkciók csak megzavarják, úgyhogy legyen minél kevesebb belőlük. Amúgy AFAIK a HIG-et nagyjából betartják, a probléma nem azzal van, hogy nem tartják be.

Nem olvastam ezt az ajánlást, mert nem fejlesztek.
De tudom, hogy van, számos gnome-os programban láttam rá utalást.

És lehet, hogy vannak jó dolgok benne, de ezekben a programokban volt azért számos olyan bosszantó ostobaság, ami miatt kifejezetten nem szerettem használni őket.
Namost ezek vagy olyasmik, amiket a guideline nem rendez, és a fejlesztők maguk rosszat választottak (ez akkor az előírás hibája), vagy esetleg ostobaságot ír elő...

G

lehetne több párhuzamos felhasználói felület, és mindenki kiválasztaná magának a legmegfelelőbbet.

Meglátták a MS Office 2007-et. "Hogy lopjuk el, hogy lopjuk el..."

Könyörgöm, hogy ne Monoban írják! És lehetőleg C++-ban...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Kifejezetten díjazom a dolgot, sok sikert a fejlesztőknek!

---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

Én szeretem az OOo felhasználói felületét.

Ami nem azt jelenti, hogy nem lehetne rajta javítani persze.

De talán csak 2 dolog jut eszembe hirtelen a writerben: az outline számozás eléggé el van dugva a menüben, illetve nem szeretem, hogy egy felsoroláshoz lépve beugrik egy eszköztár.

Mindenesetre ahogy a régi MS Office felültettel sem volt bajom úgy ezzel sincs.

Az meg, hogy hogy néz ki, meg nem modern, meg ilyesmi, az érdekes vélemény, több helyről hallottam már, de sosem értettem :-)

G

Egy GUI-nál nem az a lényeg, hogy "modern" legyen, hanem hogy jól használható. A "modernkedést" hagyjuk meg a divatmajmoknak. Különben is, nincs egzaktul meghatározva, mit értsünk azalatt, hogy "modern".
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó